Jolijn schreef:Oké, stel een gedaagde weet niet dat de eiser de zaak helemaal niet op de rol heeft laten zetten of dat eiser het weer van de rol heeft afgehaald en de gedaagde meldt zich in persoon op de in de dagvaarding vermelde tijd bij het kantongerecht, wat dan? Hoe kan hij dan alsnog de dagvaarding inbrengen?
Het is mogelijk voor de eiser om de zaak voor de eerste zitting echt te stoppen zonder toestemming van de gedaagde waarbij geen recoventie mogelijk is, maar alleen een proceskostenveroordeling (afstand van instantie, art. 249 Rv). Dit kan echter slechts voordat er een conclusie van antwoord is geweest. Bij verschijning kan de gedaagde dan dus vragen om een proceskostenveroordeling. Hier is natuurlijk alleen sprake van als de eiser eerst wel de dagvaarding heeft aangebracht.
Wat de gedaagde kan doen mbt. inschrijving regelt
art. 127 Rv, waaruit blijkt dat de gedaagde de zaak kan laten inschrijven:
T&C Burgerlijke Rechtsvordering, commentaar op artikel 127 Rv schreef:Heeft eiser het exploot van dagvaarding niet op de voet van art. 125 lid 2 tijdig ter griffie ingediend, dan heeft gedaagde de bevoegdheid de zaak, onder overlegging van het exploot van dagvaarding (zie voor mogelijke andere stukken die moeten worden bijgevoegd, hoofdstuk 3 Landelijk procesreglement), op de rol te laten inschrijven. Ratio is dat gedaagde belang erbij kan hebben om de aanhangigheid van de zaak te redden, bijvoorbeeld om in eerste aanleg een kostenveroordeling te vragen of een eis in reconventie in te stellen of om in beroep incidenteel beroep in te stellen (Parl. Gesch. Herz. Rv, p. 314). Aangenomen mag worden dat gedaagde van deze bevoegdheid gebruik kan maken voorafgaand of zelfs tijdens de rolzitting op de eerste roldatum dan wel, bij gebreke van een rolzitting, op de eerste roldatum zelf, mits voor sluitingstijd van de griffie (art. 33).
Afgezien van het feit dat het kantongerecht al enige tijd niet meer bestaat en de 'sector kanton' inmiddels ook al niet meer kan de gedaagde dus ter zitting nog zijn exemplaar overleggen.