LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Dagvaarding Transfair

Goeie of slechte ervaringen met incasso's? Ventileer hier jouw mening.
Wes

Dagvaarding Transfair

Ongelezen bericht door Wes »

Beste allemaal,

Binnenkort krijg ik een dagvaarding van Transfair incasso dienstverlening uit Zwolle. Joepie!
Reden hiertoe is dat T-Mobile, waar ik 2 jaren geleden abonnee was, de maand april in 2002 niet betaald heeft gekregen.

Nu heb ik navraag gedaan bij Orange, waar ik naar overgestapt ben, wanneer mijn nummer geporteerd is. Dit blijkt dus in Maart te zijn geweest van dat jaar. De rekening waar T-mobile mee aankwam, 154,95 voor april en incl. gesprekskosten was dus onmogelijk in mijn ogen, omdat ik niet gebeld heb ik die maand met dat nummer op het netwerk van T-Mobile.

Wat moet ik doen? Kan ik eventueel ergens (gratis) rechtshulp krijgen? Ik ben student en wil graag weten wat het goedkoopst is om te doen. De zaak loopt al meer dan anderhalf jaar en ik wil eigenlijk van het gezeur af zijn. Betalen in termijnen is al in mij opgekomen, alleen geef ik dan toe, terwijl ik mijns inziens in mijn recht sta en me niet laat bestelen.

help!

Gast

Re: Dagvaarding Transfair

Ongelezen bericht door Gast »

Transfair stuurt altijd brieven waarin ze dreigen naar de rechter te stappen. Ze besteden dat uit aan een gerechtsdeurwaarder, want zelf zijn ze niet bevoegd. Alleen....die brief sturen ze je dus 100 keer, en van een daadwerkelijke dagvaarding zal het dus niet snel komen.

Mo
Berichten: 149
Lid geworden op: 09 apr 2004 19:19

Re: Dagvaarding Transfair

Ongelezen bericht door Mo »

Het is een beetje moeilijk om vanuit deze positie zonder zicht op je bescheiden te hebben antwoord te geven Maar..

Als eerste heb je neem ik aan nog alle papieren van de opzegging van je contract en de overheveling met daarop de data.
Nu is het wel zo, je bent in maart overgestapt is dat na het toegestane opzegtermijn of nog voor het aflopen van een eventuele opzegtermijn die misschien in het betreffende contract met t-mobile heeft gestaan?

Waar beroepen zij zich op dat je april nog moet betalen: te laat opzegging, opzegtermijn was nog niet over of gewoon verkeerde datum gehanteerd?

Het vreemde is inderdaad dat als het dan nog abonnementskosten waren dan zou dat kunnen, maar tevens gesprekskosten?

Wat zegt Orange hierover, heb je nog de rekening met gesprekskosten van maart 2002, of kan Orange je hieraan helpen?
Hebben zij de overheveling niet te laat gedaan en hebben zij misschien onterecht kosten voor maart in rekening gebracht?

Als je de bewijzen hebt en je hebt deze opgestuurd, wat is hun antwoord daarop geweest?

Als zij namelijk op papier stellen dat het gesprekskosten zijn over de maand april en Orange verklaard dat jij bij hen hebt gebeld en bij hen gesprekskosten hebt afgerekend, dan sta je natuurlijk al een stuk sterker.

Als eerste, je bent student, vaak hebben hogescholen en universiteiten een afdeling alwaar je gratis rechtshulp kunt verkrijgen (door studenten rechten).
Kijk anders bij rechtshulp, waar je in je buurt terecht kunt voor zeker eerst een gratis consult (meestal half uur, waar je je verhaal kwijt kunt en waar je tevens kunt vragen hoe verder te handelen.

Onder rechtshulp vallen ook rechtswinkels, waarvan er misschien nog een in je buurt gevestigd is (merendeels zijn deze opgeheven).
En kijk anders naar een sociaal raadsman die ook nog wel eens deze kleine zaken wil doen.

Laat het weten hoe en wat je gedaan hebt en wat de afloop is.

Mo

Gast

Re: Dagvaarding Transfair

Ongelezen bericht door Gast »

Mo vergeet nog iets te vragen. Heb je tussen april 2002 en nu nooit enige rekening, herinnering of aanmaning gekregen? Op een oud adres na een verhuizing misschien?

Mo
Berichten: 149
Lid geworden op: 09 apr 2004 19:19

Re: Dagvaarding Transfair

Ongelezen bericht door Mo »

Gast, ik neem aan dat je bedoeld dat je deze vraag aan Wes stelt en niet aan Mo.
Ik was degene die antwoord gaf en ik ben niet degenen die de vragen stelt :wink:

Mo

Wes

Re: Dagvaarding Transfair

Ongelezen bericht door Wes »

Dar had ik er niet bijgezet inderdaad.

Ik heb NA die rekening van april geen rekening meer gehad van T-Mobile. Alleen April dus.

Ik ben wel verhuisd in de tussentijd van mijn ouderlijk huis naar een kamer waar ik nu bijna anderhalf jaar woon. De brieven krijg ik op het nieuwe adres dus daar is verder niks mis mee.

Ik heb nagedacht de afgelopen dagen over dit geval en heb me er eigenlijk al bij neergelegd. Ik heb geen tijd en energie over om heel erg veel moeite te moeten doen om mijn recht te krijgen.

Ik bel morgen met Transfair, maak een afbetalingsafspraak en betaal wel gewoon. Ik stuur nog wel een brief waarin ik uitleg waarom ik betaal. Niet omdat ze gelijk hebben, maar omdat ik het beu ben om de hele tijd met deurwaarders en incassobureau's geconfronteerd te worden.

Ik ben student en wil me volledig richten op mijn studie. Ik kan dit er simpelweg gewoon niet bijhebben. Ik slaap er nachten niet van en dat moet over zijn. Iedereen wel bedankt voor het meedenken.

Gast

Re: Dagvaarding Transfair

Ongelezen bericht door Gast »

En dat laatste (betalen ondanks dat je ze niets verschuldigd bent) is dus precies wat Transfair wil. Niet zo slim van je. Ik wachtte af totdat er daadwerkelijk een deurwaarder komt met een sommatie. Op dat moment besliste ik pas of ik zou betalen of niet. Indien niet, dan ging ik naar een rechtswinkel of speelde het via mijn rechtsbijstandverzekering. Zoals je nu handelt is dom.

Mo
Berichten: 149
Lid geworden op: 09 apr 2004 19:19

Re: Dagvaarding Transfair

Ongelezen bericht door Mo »

Nou Wes, kom op joh..Dan kan die ene keer naar rechtshulp of de wetswinkel er nog ewl af. Misschien dat zij je met het schrijven van 1 brief (wat ik verwacht namelijk, gezien jouw verhaal) uit de brand helpen.

1 half uurtje nog maar. Scheelt een hoop centjes.

En vergeet niet dat ala het je lukt, je het ook voor anderen gedaan hebt die mischien met hetzelfde geconfronteerd worden.

Bureau Rechtshulp of een rechtswinkel zit misschienvlak bij je in d buurt.

Geeft echt een beter gevoel dan toegeven aan iets waar je niet schuldig aan bent.

Mo

arie.o

Re: Dagvaarding Transfair

Ongelezen bericht door arie.o »

NIET betalen!!!!

Met betalen erken je namelijk schuld, en sta je later kansloos voor de rechter. Stuur 1 briefje naar het incasso buro waarin je meld de vordering niet te erkennen omdat je abbo was overgezet naar orange.
Geef aan nergens meer op te reageren totdat je alle bewijsstukken omtrent deze vordering in je bezit hebt. Geef aan verder niet meer te reageren en niet te betalen totdat je deze stukken hebt.

Hiermee sta je volledig in je recht.

Inkasso buro's duiken vaak tegen betaling in administraties van derden.
Administratieve fouten halen zij hierbij boven water als "openstaande factuur". Inkasso buro's controleren helemaal of een niet vordering tercht is. Ze hopen dat mensen zoals jij bang worden door allerlei dreigende taal uit te slaan en gaan betalen.

NOOIT DOEN DUS. Als er administratieve fouten zijn gemaakt zal een rechter in ieder geval de rente en de towelsag van het inkassoburo kwijt schelden. Ook de proceskosten zijn voor het inkasso buro als ze niet reageren op jouw verzoek om de bewijsstukken toe te zenden.

Laat maar voor de rechter komen, doen ze in 95% van de gevallen toch niet, omdat ze "fout" zitten.

NIET BETALEN DUS!!!!!

Gast

Re: Dagvaarding Transfair

Ongelezen bericht door Gast »

Gast, ik neem aan dat je bedoeld dat je deze vraag aan Wes stelt en niet aan Mo.
Inderdaad, dat was duidelijk maar ik wilde alleen je lijstje maar aanvullen met nog 2 belangrijke zaken die later van belang kunnen zijn bij de vraag of iemand iets wist of had kunnen weten of heeft gedaan of had moeten doen.
Maar Wes, ik zou als arme student van een onverschuldigde betaling nog meer wakker liggen dan van een gang naar de kantonrechter als ik in mijn recht stond. Zonder je studieresultaten te beïnvloeden moet het mogelijk zijn nog eens even goed na te denken over hoe het in elkaar KAN zitten. Zo'n maatschappij ontleent ook zijn bestaansrecht niet aan oplichterij en is in de veronderstelling dat ze dat geld tegoed hebben. Eén van jullie moet dus overtuigd worden van zijn ongelijk en dat hoeft echt niet door een kantonrechter te gebeuren. Maar nota's kunnen soms toch onoverzichtelijk zijn. Wat ik me kan voorstellen is dat de nota van april is, maar de periode t/m maart verrekent. Of de nota is het abonnement tot einde contractperiode inclusief belkosten, maar de belkosten zijn 0,00 en blijven alleen nog contractuele abonnementskosten over. Of Orange is verkeerd met de feitelijke datum van de portering en de aanvraag was in maart maar de portering zelf pas in april. In deze gevallen zou het dus inderdaad kunnen kloppen. Verder is er niks verkeerds aan om een geschil te hebben met de telefoonmaatschappij. Deze is wettelijk verplicht een goede boekhouding bij te houden en kan alle eerder genoemde vragen toelichten en misschien duidelijk maken waarom het toch klopt. Als daarentegen toch belkosten in rekening worden gebracht van NA de nummerportering dan heb je echt geen advocaat nodig om onder betaling uit te komen omdat bij een uiteindelijke zitting voor een kantongerecht de rechtsgrond voor de betalingsverplichting nooit duidelijk kan worden gemaakt. Dat weet T-mobile ook en die begint daar dus ook nooit aan. Wat je te doen staat is een brief aan T-mobile sturen waarin je de rekening betwist en opheldering vraagt over de herkomst ervan, en jouw veronderstelling dat dit niet kan kloppen vanwege de omzetting naar Orange. Het beste kan je dit in verband met eventueel kwade wil van T-mobile aangetekend doen. Dit geldt dan als verweer waar T-mobile rekening mee MOET houden voordat zij een rechtzaak kunnen beginnen. En dan zijn er drie mogelijkheden;
-ze laten je weten hoe het in elkaar zit en je bent het ermee eens en je betaalt gewoon.
-ze begrijpen zelf dat het niet klopt en je hoeft het niet meer te betalen
-ze laten niks weten en mogen het t.z.t. aan de kantonrechter uitleggen waarom zij jouw uitnodiging om er onderling uit te komen niet hebben opgepakt. En zelfs als het dan blijkt te kloppen zullen ze dan door het gerecht verweten worden het tot een zaak te hebben laten komen.
Veel succes ermee en bedenk dat er veel mensen wegkomen met rekeningen die ze wél zouden moeten betalen en dat dat het dubbel zuur maakt dat jij iets zou betalen wat wellicht helemaal niet hoeft.

arie.o

Re: Dagvaarding Transfair

Ongelezen bericht door arie.o »

natuurlijk is het goed om contact opnemen met T-mobile en orange, maar daarmee ben je nog niet van het incasso buro af.

De kans is groot dat je van T-mobile en/of orange geen antwoord krijgt of dat ze aangeven dat de "zaak uit handen is gegeven aan het incassoburo en ze daarom geen mededelingen meer mogen doen".

Ik blijf dus mijn eerder advies.

kwast
Berichten: 255
Lid geworden op: 08 apr 2004 15:12

Re: Dagvaarding Transfair

Ongelezen bericht door kwast »

Leg de zaak gewoon voor aan de Geschillencommissie Telecommunicatie, http://www.sgc.nl

Gast

Re: Dagvaarding Transfair

Ongelezen bericht door Gast »

De kans is groot dat je van T-mobile en/of orange geen antwoord krijgt of dat ze aangeven dat de "zaak uit handen is gegeven aan het incassoburo en ze daarom geen mededelingen meer mogen doen".
Het incassoburo is alleen een instrument om een inbare vordering te gelde te maken en heeft geen enkele juridische positie in deze. De telefoonmaatschappij is ten alle tijden de aangewezen instantie om de rechtmatigheid van de vordering aan te tonen. Geen mededelingen 'mogen' doen is dan ook helemaal niet aan de orde, ze zijn verplicht om het te doen. Het niet voldoen aan het verzoek tot toelichting valt onder mogelijkheid 3, het niets laten weten en het tot een rechtzaak laten komen. En de kantonrechter heeft dan 1 simpele vraag aan t-mobile: waarom heeft u op zo'n simpel verzoek om het op te lossen niet gereageerd en verspilt u nu mijn tijd? Drie keer raden wie de proceskosten mag betalen...
Omgekeerd werkt het trouwens ook zo, als je als klant in je recht staat maar je laat nooit iets van je horen en wacht een rechtzaak af krijg je toch een rekening gepresenteerd.

Gast

Re: Dagvaarding Transfair

Ongelezen bericht door Gast »

Hallo,

Dat is niet helemaal waar gast... Is de vordering overgdragen aan een incasso buro of aan een deurwaarder dan kan het desbetreffende bedrijf geen uitspraken meer doen. Alle correspondentie gaat dan via het incasso buro, als je als klant belt met het bedrijf waar de oorspronkelijke rekening van was, dan kan zij wel zien om welke vordering het gaat. Echter zij weet niet of het inmiddels al betaald is aan het incasso buro, wat de kosten zijn, wat de debiteur misschien al heeft afgesproken met het inkasso buro. Daarom verloopt ook alle communicatie met het incasso buro...Echter communiceren is iets wat een incasso buro nog moet leren... :lol:

Gast

Re: Dagvaarding Transfair

Ongelezen bericht door Gast »

Laatste opmerking bevat een aantal fouten. Als een zaak bij het incasso buro ligt willen een aantal bedrijven geen medelingen meer doen.
Dit is een vrijwillige beslissing van het bedrijf, het is NIET zou dat ze wettelijk geen mededelingen meer zouden kunnen doen.
Sterker nog, als je een briefje stuurt naar het incassoburo waarin je hun claim niet ontvankelijk verklaart omdat je hun niet als partij ziet, en daarna een brief naar de eisende partij waarin je opheldering vraagt om de kwestie. Dan is de eisende partij verplicht om te antwoorden.
(de manier om een incasso buro buiten spel te zetten).

Antwoord de eisende partij niet dan is de kans groot dat zij de incasso inmiddels hebben afgeboekt. Het incasso buro handelt dan dus op eigen initiatief en officieel niet meer namens de eisende partij ook al geven ze dat beeld wel vaak weer in hun brieven.

Met name de inkasso unie maakt zich "schuldig " aan dit laatste. Zij zoeken tegen betaling administraties van bijvoorbeeld videotheken
uit naar openstaande posten die allang zijn afgeboekt. En gaan die vervolgens namens dat bedrijf opeisen.

Nooit betalen dus aan een incasso buro voordat je zekerheid hebt dat ze inderdaad namens de eisende partij handelen. Die zekerheid moet je van de eisende partij krijgen, laat je niet neppen door incasso buro's!!!!

Gast

Re: Dagvaarding Transfair

Ongelezen bericht door Gast »

Ik kan je iig vertellen WAAR deze kosten vandaan komen, en WAAROM je ze moet betalen. De gesprekskosten lopen namelijk ALTIJD achter op de abo. kosten. Je krijgt dus bij beeindiging van een abo. altijd nog 1 rekening ZONDER abo. kosten, maar alleen de gesprekskosten. Hierdoor komt het dus dat je nog NA je portatie 1 rekening hebt gekregen. Als je mijn uitleg niet begrijpt, kan je altijd even navraag doen bij het Incassoburo. Maar bespaar jezelf een hoop gezeur, en betaal gewoon. Je hebt het ook kunnen bellen, dus moet je het ook betalen. Het lijkt me onredelijk dat omdat JJ niet begreep waar de rekening vandaan kwam, je ook verwacht deze niet te hoefen betalen.

Wes

Re: Dagvaarding Transfair

Ongelezen bericht door Wes »

Nou daar ben ik weer...

Ik heb inmiddels contact opgenomen met Transfair om te achterhalen waar het bedrag vandaan komt. Er staat 116 Euro open aan gesprekskosten en abonnementskosten. Van de maand maart, april en mei. Dit werd mij meegedeeld in het telefoongesprek. Dit is in strijd met wat eerder is verteld, namelijk de kosten van april en mei. Hier kan ik nooit gesprekskosten voor hebben gehad. Wel voor maart dus...!

Verder is het vreemd dat ik uberhaupt kosten moet betalen voor de maanden april en mei, aangezien ik met Orange afgesproken heb dat het contract van Orange ingaat als het contract van T-mobile afloopt. Transfair beweert dat het contract van T-mobile afliep in mei 2003.

Nu kan het probleem dus aan 2 kanten liggen. Transfair en T-mobile die het contract niet goed kennen of aan Orange die het nummer te vroeg hebben geporteerd.

Gelukkig heb ik een goed gesprek met Transfair gehad, mevrouw had begrip voor de onduidelijkheid en kwam er zelf ook nauwelijks uit, en uitstel gekregen tot 15 juni om een bezwaarschrift in te dienen of te betalen, indien ik ongelijk heb.

Lastige situatie maar ik zal het uitzoeken. Iedereen bedankt voor de bijdrage! mocht het nodig zijn, dan post ik hier meer reacties!

Mo
Berichten: 149
Lid geworden op: 09 apr 2004 19:19

Re: Dagvaarding Transfair

Ongelezen bericht door Mo »

Succes Wes, en inderdaad gaarne uitkomst latenw eten.
Ik denk inderdaad dat Orange je te vroeg heeft getransporteerd zonder te kijken naar de voor jouw geldende opzegtermijn etc etc.

Ik lees het graag terug van je!

Gast

Re: Dagvaarding Transfair

Ongelezen bericht door Gast »

Thelma en Louise heb ik wel 7 keer gezien.

Gast

Re: Dagvaarding Transfair

Ongelezen bericht door Gast »

ik zie dat deze zaak dusdanig complex is dat de rechter geen van beiden als winnaar zal aanwijzen, de kosten van de zitting zullen zijn voor degene die daagt en de rechter zal maar één ding verzoeken: probeer er maar onderling uit te komen.

Gesloten