LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] hoofdsomberekening incassokosten

Goeie of slechte ervaringen met incasso's? Ventileer hier jouw mening.
djas
Berichten: 2
Lid geworden op: 02 aug 2005 16:40

hoofdsomberekening incassokosten

Ongelezen bericht door djas »

hallo, wat ik mij afvraag is hoe een incassoburo een hoofdsom mag vaststellen? Ik gebruik even fictieve bedragen om de rekensom wat makkelijker te maken.
Wij hadden bijv. een bedrag openstaan van 300 euro bij de schuldeiser. Bij deze schuldeiser betalen we ook een maandelijkse bijdrage van 30 euro (wordt met autom. incasso betaald).
Wij betaalden 250 euro aan de schuldeiser (50 euro ingehouden wegens niet goed geleverd werk waar eerder afspraken over gemaakt zijn, hierbij staan wij wel in ons recht, maar daar gaat het mij nu niet zo om), helaas wel 3 dagen na de laatste aanmaning. Omdat de schuldeiser het niet mee eens was met de inhouding hebben ze (een aantal dagen nadat ze de 250 euro hadden ontvangen!!) de zaak uit handen gegeven. Vervolgens rekent het incassoburo het volgende bedrag: 300 + 30 (termijn juni, was al betaald per autom. incasso!!). Terwijl er al ruim een week ervoor 250 euro was overgemaakt, moesten wij op hun rekening 300 + 30 + 15% van 330 + xx rente = ongeveer 400 euro overmaken? Na brieven en bellen over en weer is er tijd verstreken en zitten we in augustus.
Krijgen we een dagvaarding, waarin vermeldt staat hoofsom = 300 + 30 (termijn juni) + 30 (termijn juli) + 30 (termijn augustus!!!). Terwijl termijn juni en juli op tijd betaald zijn, augustus moet nog komen!! En daar rekenen ze dan iets meer dan 15% over + rente. Is dit volgens de wet zo bepaald dat dat mag??

Goose
Berichten: 39
Lid geworden op: 22 jun 2005 13:00

Re: hoofdsomberekening incassokosten

Ongelezen bericht door Goose »

Hier is sprake van een kruispost: u heeft (een deel van) de vordering betaald vóórdat het incassobureau om de hoek kwam kijken.

Toon aan het incassobureau dat u betaald heeft (bijvoorbeeld met kopieën van bankafschriften) en eis dat de vordering herberekend wordt.

djas
Berichten: 2
Lid geworden op: 02 aug 2005 16:40

Re: hoofdsomberekening incassokosten

Ongelezen bericht door djas »

Allereerst bedankt voor je reactie!

Inmiddels is het nu wel redelijk opgelost, de vordering is inderdaad herberekend. Ik heb alle afschriften (kopieën) en een brief aangetekend verstuurd naar de persoon die het behandelde. Geen reactie. Gebeld, ze hadden niks opengemaakt, want die persoon was op vakantie, grrr. Maar gelukkig viel er wel te praten met deze persoon aan de telefoon, die heeft het bekeken en in plaats van 15% over dat hele bedrag is het 15% over het toen openstaande bedrag geworden (50 euro) + 35 euro die je zowiezo moet betalen als een incassoburo wordt ingeschakeld. En de kosten voor de dagvaarding delen we ook door 2en. Uiteindelijk komen we toch op het bedrag uit dat we oorspronkelijk aanvochten, door die dagvaardingskosten. Maar ik laat het maar.

Voor mijn gevoel klopt het dus nog niet, ik vraag mij nog steeds af of ze zo mogen rekenen...
'extra' schuld + 3x maandelijkse bijdrage, daarvan 15%.
(die maandelijkse bijdrage die dus NIET te laat waren en per automatische incasso waren betaald)).
Wie zou bij een rechtzaak nu gelijk krijgen?

Toch neem ik het risico toch niet, want het feit blijft dat wij te laat waren met betalen. Die dagvaarding is weliswaar ook niet echt eerlijk, omdat wij netjes hebben aangegeven dat wij het niet eens waren met de hoogte van de incassokosten. Toen we uiteindelijk belden zijn ze het daar ook mee eens? Raar, toch?

Maar ik heb geen zin meer om er energie in te steken, ik ga bijna op vakantie!
Ik betaal gewoon en denk er nooit meer aan.

Bye!

bodejosm43
Berichten: 3040
Lid geworden op: 03 dec 2003 23:26

Re: hoofdsomberekening incassokosten

Ongelezen bericht door bodejosm43 »

Djas,

Om kort te zijn: een incassobureau MAG helemaal niets, ze hebben alleen de opdracht van een schuldeiser om uit te voeren. Dus welk bedrag ze ook in hun rekening opvoeren: het is altijd een fantasiebedrag.

Zoals ik reeds in het topic Wat is er aan de hand in Nederland, heb aangegeven: ik ben van mening dat hier een taak ligt voor deurwaarders, en voor niemand anders.

Gesloten