Trouw 16 maart 2005
Kabelaar UPC verdient goud in Nederland
Kabelbedrijf UPC houdt dit jaar in Nederland ongeveer de helft van zijn omzet, een paar honderd miljoen euro, over. Daarmee kan de Amerikaanse eigenaar zijn mondiale kabelimperium vergroten.
Dat wordt duidelijk uit de jaarcijfers van UGC, het moederbedrijf van UPC. UGC maakt weliswaar over 2004 een verlies bekend van 382 miljoen dollar (287 miljoen euro), maar dat is een papieren verlies en vooral het gevolg van een afschrijving van bijna een miljard dollar op buitenlandse kabelbedrijven.
In Nederland draait UGC juist als een tierelier, zo blijkt uit de jaarcijfers. De Nederlandse omzet steeg met tien procent naar 577 miljoen euro en daarvan hield het bedrijf 291 miljoen over als operating cash flow, zeg maar kasgeld. Daarvan moeten rentelasten en investeringen in apparatuur worden afgetrokken om tot het 'vrij besteedbaar kasgeld' te komen.
Moederbedrijf UGC geeft die cijfers niet. ,,In Nederland is sinds 1999 voor honderden miljoenen geïnvesteerd'', is het enige dat een zegsman kwijt wil. Die investeringen waren echter in 2003 al goeddeels afgerond en bij elkaar zal UGC vorig jaar in Nederland voor minder dan 100 miljoen aan rente en andere financiële lasten hebben gehad.
Het bedrijf heeft vorig jaar aan Nederland dus zo'n 200 miljoen aan vrij besteedbaar kasgeld overgehouden. Dat is 87 euro voor elk van de 2,3 miljoen abonnees, oftewel zeven euro per maand per abonnee.
Dit jaar wordt het Nederlandse kabelnet een nog grotere melkkoe voor UGC, zo is nu al duidelijk. Enerzijds omdat de investeringen in het net achter de rug zijn: in 90 tot 95 procent van alle woningen in het UPC-gebied kan al telefonie en internet worden afgenomen. Volgens een woordvoerder ,,moet er nog wel wat geld komen voor de introductie van digitale televisie''. Daarvoor wordt geen bedrag genoemd, maar ook dat kan niet veel zijn.
Anderzijds -en veel belangrijker- is er de prijsverhoging die UPC in 2003 en vooral vorig jaar heeft doorgevoerd. De hogere prijs geldt vanaf dit jaar voor vrijwel alle 2,3 miljoen Nederlandse abonnees. In veel gevallen is het maandabonnement van 10 of 11 naar ruim 15 euro gestegen. Dat levert dus zo'n 50 euro per jaar per abonnee méér op, oftewel 115 miljoen extra omzet per jaar.
Bovendien neemt de omzet aan internetdiensten en telefonie toe. Tegenover die sterk stijgende omzet staan dalende investeringen, zodat er een nog sneller groeiende berg aan vrij besteedbaar kasgeld overblijft voor het moederbedrijf van de kabelaar.
UPC kondigde de prijsverhoging een paar jaar geleden aan met het argument dat die nodig zou zijn voor de investeringen in het net. Maar in feite zorgt de prijsverhoging nu voor veel extra kasgeld. Verschillende gemeentes -zoals recent in Zuid-Holland tot aan de rechter- hebben fel geprotesteerd tegen de 'onredelijke' stijging van de tarieven.
De honderden miljoenen die UPC/UGC in Nederland overhoudt, zullen net als vorig jaar worden toegevoegd aan de reserves, maakt een zegsman van UGC duidelijk. ,,Dat geld willen we in overnames steken, met name in Europa'', aldus de woordvoerder.
UGC is goeddeels in handen van Liberty Media International (LMI), een bedrijf van de Amerikaan John Malone, en wordt binnenkort zelfs samengevoegd met LMI. En John Malone heeft net voor bijna een miljard dollar een meerderheidsbelang gekocht in een Japans kabelnet. Of dat geld indirect afkomstig is uit de één miljard dollar die UGC eind vorig jaar in kas had, is nog niet duidelijk. Hoe dan ook worden de overschotten uit Nederland gebruikt om het bedrijf van de Amerikaanse kabelkoning Malone uit te breiden.
LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd. |
[ archief ] Kabelaar UPC verdient goud in Nederland
Re: Kabelaar UPC verdient goud in Nederland
Dat kan ik me niet voorstellen, elke weldenkende klant loopt gillend weg bij deze diensten van UPCBovendien neemt de omzet aan internetdiensten en telefonie toe. Tegenover die sterk stijgende omzet staan dalende investeringen, zodat er een nog sneller groeiende berg aan vrij besteedbaar kasgeld overblijft voor het moederbedrijf van de kabelaar.
Re: Kabelaar UPC verdient goud in Nederland
Waarom hoffie?
Ik heb nog nooit problemen gehad met UPC en ik zal echt de enige niet zijn.
Ik heb nog nooit problemen gehad met UPC en ik zal echt de enige niet zijn.
Re: Kabelaar UPC verdient goud in Nederland
ach ja tariefstijgingen van 50%.... heee wat is nou het probleem?????