Zeker niet.Constantinus schreef:hebben een hardnekkige en stelselmatige ontkenning van het consumentenrecht. Overdag moeten ze beleefd zijn tegen de klant en komen het 's avonds hier afreageren.
Je vergeet wel even dat alles wat jij als koper met de verkoper afspreekt, de fabrikant erbuiten staat. Dus in dit geval zeker.
Nog maar een poging:
De verkopende partij heeft tegen jou gezegd dat de fabrikant extra garantie van 3 jaar (totaal 5 jaar) geeft als je 4 apparaten van diezelfde fabrikant tegelijk koopt, TERWIJL diezelfde fabrikant aangegeven heeft dat inderdaad 4 apparaten van die fabrikant tegelijk gekocht dient te worden EN dat de koper binnen 30 dagen na aankoop zich bij de fabrikant moet registreren.
Duidelijker kan het niet zijn.
Jouw mening is dat de fabrikant die 30 dagen registratie onrechtmatig hanteert, dus die fabrikant dient wel die 30 dagen regel naast zich neer te leggen, OMDAT de verkoper gezegd heeft dat jij recht op die 5 jaar garantie hebt van de fabrikant als jij 4 apparaten van diezelfde fabrikant tegelijk koopt.
De fabrikant is heel stellig: je bent als koper zijnde in gebreken gebleven, dus heb je via de fabrikant geen recht op die 5 jaar garantie.
Je geeft aan dat onder ander ik de consumentenregels niet zou kennen.
Ik moet je teleurstellen: die ken ik wel.
Blijkbaar jij niet en de juristen bij je in de buurt ook niet.
Ik zal je uitleggen waarom (zoveelste poging ):
Artikel 17 van wetboek 7 omschrijft:
Op zich heel duidelijk (en veel juristen verwijzen daar ook naar toe.)1 De afgeleverde zaak moet aan de overeenkomst beantwoorden.
2 Een zaak beantwoordt niet aan de overeenkomst indien zij, mede gelet op de aard van de zaak en de mededelingen die de verkoper over de zaak heeft gedaan, niet de eigenschappen bezit die de koper op grond van de overeenkomst mocht verwachten. De koper mag verwachten dat de zaak de eigenschappen bezit die voor een normaal gebruik daarvan nodig zijn en waarvan hij de aanwezigheid niet behoefde te betwijfelen, alsmede de eigenschappen die nodig zijn voor een bijzonder gebruik dat bij de overeenkomst is voorzien.
Maar er zit een adder onder het gras!:
En wel in de vorm van artikel 18, lid 1 van wetboek 7:
Bij de beoordeling van de vraag of een op grond van een consumentenkoop afgeleverde zaak aan de overeenkomst beantwoordt, gelden mededelingen die door of ten behoeve van een vorige verkoper van die zaak, handelend in de uitoefening van een beroep of bedrijf, omtrent de zaak zijn openbaar gemaakt, als mededelingen van de verkoper, behoudens voor zover deze een bepaalde mededeling kende noch behoorde te kennen of deze mededeling uiterlijk ten tijde van het sluiten van de overeenkomst op een voor de koper duidelijke wijze is herroepen, dan wel de koop niet door deze mededeling beïnvloed kan zijn.
Wat er fout gaat, is dat de informatie die de verkoper geeft anders is dan de informatie die de fabrikant geeft.
Zeer belangrijk is de informatie die de fabrikant TEN TIJDEN van de koop verstrekt heeft: dat is dus 4 apparaten van de fabrikant tegelijk aanschaffen EN binnen 30 dagen na aankoop registreren bij de fabrikant. Aangezien dit op de website en bij de papieren bij de producten zit, ten tijden van de koop, is dat rechtsgeldig.
De verkoper geeft aan dat de fabrikant 5 jaar garantie geeft als de koper dat is dus 4 apparaten van de fabrikant tegelijk aanschaf. Punt.
In dat geval is het zo dat de informatie die de fabrikant gegeven heeft, niet zomaar opzij geschoven kan worden.
Ook omdat in artikel 18 staat:
De vraag is of de verkoper de mededelingen van de fabrikant behoorde te kennen, is het antwoord: ja.als mededelingen van de verkoper, behoudens voor zover deze een bepaalde mededeling kende noch behoorde te kennen
In dat geval blijft de voorwaarden van de fabrikant om voor die 5 jaar garantie in aanmerking te komen, in stand.
Dus de fabrikant hoeft alleen maar 2 jaar garantie te verstrekken en geen 5 jaar.
Die 5 jaar garantie komt dan volledig voor rekening van de verkoper.
De verkoper heeft 5 jaar garantie beloofd, dus moet die dan ook op zijn eigen kosten die 5 jaar garantie verlenen.
De koper (jij dus) bent door de verkoper verkeerd voorgelicht, waardoor de situatie ontstaat of je wel akkoord zijn gegaan met de informatie die je achteraf hoorde. Daar is de verkoper aansprakelijk voor, en niet de fabrikant.