LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Extreem hoge boetes persoonlijke lening OHRA

Een lening afgesloten of van plan dit te gaan doen? Bespreek het in dit topic.
Zaakvoerder
Berichten: 56
Lid geworden op: 26 jul 2007 20:01

Extreem hoge boetes persoonlijke lening OHRA

Ongelezen bericht door Zaakvoerder »

Ik heb op dit moment een doorlopend krediet bij de Postbank en betaal daarvoor vrij veel rente. Nu heb ik eens wat rondgeneusd op het net en blijk ik enorm veel geld te kunnen besparen als ik dit doorlopend krediet omzet in een persoonlijke lening bij OHRA. Of toch niet?

Ik heb bij OHRA een offerte aangevraagd voor 10.000 euro tegen 7,2% rente met een looptijd van 48 maanden, dat komt neer op een maandbedrag van 239,34 euro en een totale kredietvergoeding van 11.488,32 euro. Geen slecht aanbod, zou je zeggen.

Maar als ik de website van OHRA wat grondiger bekijk kom ik ineens een pagina tegen met informatie over de te betalen boetes bij vervroegd aflossen (waarover in het contract dus niet wordt gerept). Stel dat ik in het eerste jaar een extra bedrag van 500 euro wil aflossen, dan moet ik 5% boete betalen van het totaal geleende bedrag van 10.000 euro en ben ik mijn betaalde 500 euro dus volledig kwijt - dit bedrag verdwijnt dan gewoon in de kas van OHRA.

Terwijl je zou zeggen dat er een totale kredietvergoeding van 11.488,32 euro is afgesproken en het bedrag dus gewoon hierop in mindering wordt gebracht. Dan betaal ik gewoon de afgesproken rente en heeft OHRA haar geld zelfs wat eerder. Maar niet dus, je wordt zonder enige reden gewoon gedwongen om de lening de gehele looptijd uit te zitten.

Ik dacht eerst dat ik het mis had en heb OHRA nog even gebeld. Maar helaas, ook bij OHRA zitten er addertjes onder het gras.

Een waarschuwing voor OHRA lijkt mij hier op zijn plaats!

Arnoud
Berichten: 131
Lid geworden op: 06 sep 2003 22:16

Re: Extreem hoge boetes persoonlijke lening OHRA

Ongelezen bericht door Arnoud »

Volgens de WCK Wet mag er alleen boete berekening worden toegepast bij het aflossen van het gehele verstrektkrediet.
Binnen 1/5 van de looptijd 5%
Tussen 1/5 en 2/5 van de looptijd 3%
Tussen 2/5 en 3/5 van looptijd 2%
Over het netto verstrekt kredietbedrag.
In de Wet staat mag worden toegespast. Dus er staat niet moet worden toegepast.
Laatst gewijzigd door Arnoud op 05 feb 2008 16:39, 2 keer totaal gewijzigd.

Zaakvoerder
Berichten: 56
Lid geworden op: 26 jul 2007 20:01

Re: Extreem hoge boetes persoonlijke lening OHRA

Ongelezen bericht door Zaakvoerder »

Ik heb het nog even uitgevogeld en dat viel niet mee. Uiteindelijk bleek er in de prospectus van de Kruidvat Persoonlijke Lening meer informatie te staan over de boete bij vroegtijdig gedeeltelijk aflossen. Dit is een uitgebreidere prospectus dan die van OHRA zelf (vreemd!), maar de Kruidvat lening verloopt ook via OHRA dus de voorwaarden zijn dan gelijk aan elkaar.

Als ik in één maand bijvoorbeeld 500 euro extra op mijn lening aflos wordt er niet direct een boete in rekening gebracht. De looptijd van de lening wordt dan wel korter. Aan het einde van de rit (wanneer de lening geheel is afgelost) kijkt OHRA kennelijk pas hoeveel procent van de oorspronkelijk afgesproken looptijd is afgelost. Is dit minder dan 3/5 deel, dan moet er een boete betaald worden volgens bovenstaand schema. Is dat meer dan 3/5 deel, dan betaal je geen boete.

Alle gedeeltelijke vroegtijdige aflossingen worden uiteindelijk dus bij elkaar opgeteld, je betaalt maar één keer een boete.

Tenminste, dit neem ik even aan aangezien de informatie hierover op de site van OHRA zeer summier is en de medewerkers daar dus heel andere verhalen vertellen.

flepp
Berichten: 325
Lid geworden op: 12 jun 2005 21:34

Re: Extreem hoge boetes persoonlijke lening OHRA

Ongelezen bericht door flepp »

Boete bij vervroegde aflossing van pl is niet specifiek alleen de OHRA doen alle krediet verstrekkers, of moet men een dlk nemen beide hebben voor en nadelen.

Gesloten