LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] werkgeverslening

Een lening afgesloten of van plan dit te gaan doen? Bespreek het in dit topic.
kayleigh72
Berichten: 1
Lid geworden op: 24 sep 2008 09:27

werkgeverslening

Ongelezen bericht door kayleigh72 »

hoi

ben eigenlijk van plan om via mijn baas een werkgeverslening aan te vragen.dit om schulden te saneren.mijn werkgever is op de hoogte van de financiele problemen.wij hebben ons ook gemeld voor schuldsanering bij de gemeente,maar hier is een zeer lange wachttijd en raken hierdoor nog verder van huis.
terugbetaling geschiet dan via looninhouding etc maar wie weet het rentepercentage wat men dient te betalen?hoe lang de looptijd mag zijn en hoe zet je dit voorstel gedegen op papier?
het bedrag wat geleent wil worden is 85000€ en mijn voorstel was €1000 per mnd inc rente aan aflossing en in de maanden dat vakantiegeld en 13de maand komt €1500 aan aflossing.dus €13000 op jaarbasis.is dit redelijk?
wie kan/wil mij hierin wegwijs maken?

mvg

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: werkgeverslening

Ongelezen bericht door kweenie »

Voor de werkgever kan het juist een extra middel zijn om je 'binnen' te houden. Je zult minder snel naar een andere baan gaan, dus dat is voor de werkgever een voordeel. Bovendien zul je waarschijnlijk meer gemotiveerd zijn als je baas je heeft geholpen.

Wat betreft rente, voor rente op schulden tussen familieleden moet de rente binnen een marge van plus of min 25% van de marktrente zitten, dus ik denk dat dit ook voor een werkgeverslening geldt. Anders wordt het gezien als loon in natura, waarover je belasting moet betalen. Als het een gewone lening is (dus geen hypotheek of zo), dan denk ik dat de marktrente ergens tussen 8% en 10% zit, dus dat je met de werkgever een rente van tussen de 6 en 12½% mag afspreken. Maar dat kun je beter eerst met de belastingdienst overleggen. En ik denk dat de werkgever ook wel een mening heeft...

En stel dat je bv. 8% afspreekt, dan duurt het ongeveer 10 jaar voordat je de schuld hebt afbetaald.

missieMas
Berichten: 14
Lid geworden op: 28 mei 2007 20:41

Re: werkgeverslening

Ongelezen bericht door missieMas »

Ik heb ooit eens bij mijn werkgever geld geleent voor een nieuwe boiler.Dit werd elke maand netjes van mijn bruto loon afgehouden en een paar vakantiedagen ingelevert.Dit was zonder rente ed en de werkgever heeft hierbij ook belastingvoordeel zei hij.Plus dat je idd blijft werken daar anders is het gehele bedrag direct opeisbaar plus de evt vakantiedagen die je inlevert betekent ook dat je vaker aanwezig bent op het werk,dat zijn dan weer voordelen voor hem.Kun je zoiets niet afspreken?

SJZ
Berichten: 4103
Lid geworden op: 09 aug 2003 21:03

Re: werkgeverslening

Ongelezen bericht door SJZ »

Dit was zonder rente ed
Jaaaa, maar dat was dan ook zoals je zelf schrijft voor onderhoud/verbetering van de eigen woning. Die rente zou anders aftrekbaar zijn, en daarom mag je daarvoor ook tegen 0% lenen.

Als je geldt leent waarvan de rente niet aftrekbaar is bij jezelf in de IB dan geldt er een normrente die dit jaar 5,3% is. Zolang de rente dus maar 5,3% (of hoger) is, is dit fiscaal aanvaardbaar.

Gesloten