LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] internetmakelaars/uitzending

Ben je benadeeld of juist goed geholpen door een makelaar? Geef hier jouw mening.
Annelies van Zanten
Berichten: 1
Lid geworden op: 13 dec 2006 13:26

internetmakelaars/uitzending

Ongelezen bericht door Annelies van Zanten »

Hierbij wil ik toch even reageren op het item betreffende het al dan niet via een Internet-makelaar verkopen van een woning.
a. Op de eerste plaats is m.i. het rijtje niet compleet: een full-service makelaar zal meestal (behalve regio Amsterdam) een koopakte opmaken en die op zijn/haar kantoor samen met de klant ondertekenen waarbij e.e.a. duidelijk wordt uitgelegd en toegelicht.
b. De makelaar zal de leveringsakte van de notaris controleren, evenals de nota van afrekening (en geloof mij: ook notarissen kunnen fouten maken).
c. Voor de overdracht zal de makelaar de klant bijstaan bij de inspectie van de woning en bij de notariele overdracht aanwezig zijn. Op die manier kunnen eventuele problemen nog opgelost worden.
d. Voor veel verkopers is het niet handig om zelf de bezichtigingen te doen. Zij krijgen onvoldoende signalen (en zijn er niet op getraind om die op te vangen!) om daar handig gebruik van te maken bij de onderhandelingen. Zij zijn bovendien emotioneel betrokken en dat maakt onderhandelen meestal een stuk lastiger.
C. Naderhand kunnen grote problemen ontstaan over wel of niet gemelde gebreken c.q. tekortkomingen.
Overigens is het inschakelen van een internetmakelaar voor de verkoop een des te grotere reden voor een koper om altijd een eigen makelaar (van vlees en bloed!) in te schakelen die de markt kent, problemen kan onderkennen en die koper bijstaat en beschermt tegen valkuilen.
Dus zakelijk gezien ben ik, als aankoopmakelaar, overigens zeker niet ongelukkig met deze tendens om voor verkoop een internet makelaar in te schakelen!
Annelies van Zanten, UwAankoopMakelaar

elianne
Berichten: 144
Lid geworden op: 15 aug 2006 00:01

Re: internetmakelaars/uitzending

Ongelezen bericht door elianne »

Dus zakelijk gezien ben ik, als aankoopmakelaar, overigens zeker niet ongelukkig met deze tendens om voor verkoop een internet makelaar in te schakelen!



Nee, dat begrijp ik...daar gaat een deel van je verdiensten. Voor het verkopen van een woning is het een prima manier indien je een beetje met verstand verkoopt en vooraf genoeg informatie hebt ingewonnen. En kopen doen de meeste mensen toch al zonder makelaar(dus die markt is al deels weggevallen voor de makelaars). Lees eens op dit forum en je zult zien dat ook de 'gewone' makelaar zo zijn fouten maakt. Ik ben van mening dat een verkoper zelfs beter kan vertellen aan potentiele kopers wat de woning zo leuk maakt dan een makelaar. Bij die laatste ontbreekt het naar mijn mening vaak aan enthousiasme. Het gaat bij de meeste makelaars om het verkopen van de woning in een zo kort als mogelijke tijd en het binnenhalen van de bijbehorende provisie en het kan hem/haar meestal weinig schelen of de buurt wel zo leuk is voor kinderen. Ik heb ons vorige huis uieindelijk zelf verkocht omdat de makelaar het na zo'n 250 bezichtigingen wel gehad had en dus niet echt meer enthousiast haar verhaaltje vertelde. Eén Open Huis in eigen beheer en weg was de woning. Gewoon vertellen over de geschiedenis van het pand, wijzen op details, etc.. Ik heb dus wel waar voor mijn provisie gehad hoewel de betreffende makelaar ook vaak genoeg heeft aangeboden zonder kosten de woning uit de verkoop te halen. Ja, beter dat dan al die bezichtigingen. Na de verkoop mochten we natuurlijk wel betalen maar dat begreep je vast al. Overigens zijn wij flink in prijs gezakt in verhouding tot de, door de makelaar, geadviseerde vraagprijs. De aankoop van ons huidige huis dus ook zelf gedaan.

Gesloten