LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] mondelinge afspraak.

Ben je benadeeld of juist goed geholpen door een makelaar? Geef hier jouw mening.
slechtzicht
Berichten: 25
Lid geworden op: 27 jun 2005 13:54

mondelinge afspraak.

Ongelezen bericht door slechtzicht »

Hoi,

Mijn vraag is de volgende,

Ik heb met de verkopers van een huis een mondelinge afspraak gemaakt om het huis te kopen.
Hier was geen makelaar bij aanwezig, hoewel de verkopende partij die wel heeft.
De verkopende partij had ook al met zijn makelaar contact opgenemen om een voorlopig koopcontract op te stellen, dit is echter nog niet gebeurd.
Nu krabbelt echter de verkopende partij terug, omdat het pand dat hij zelf zou kopen al verkocht was.
Mag de verkopende partij zomaar terug komen op de verkoop?

Groeten jan.

hbwoz
Berichten: 57
Lid geworden op: 11 jan 2006 19:42

Re: mondelinge afspraak.

Ongelezen bericht door hbwoz »

Wanneer komt de koop tot stand?
Als verkoper en koper het eens worden over de voor hen belangrijkste zaken bij de koop (dat zijn meestal de prijs, de opleveringsdatum en de ontbindende voorwaarden), dan moet de koop schriftelijk worden vastgelegd. De verkopende makelaar legt deze koop vast in een koopakte. Daarin moet staan wat de partijen hebben afgesproken. Meestal wordt er nóg een aantal afspraken vastgelegd in de koopakte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de boeteclausule. Een ontbindende voorwaarde is overigens een belangrijk onderwerp. Hierover moeten de partijen het eens zijn vóór de mondelinge koop. Na het ondertekenen van de koopakte heeft u wettelijk nog drie dagen de tijd om na te denken over uw koop. In veel gevallen zal dit langer duren, aangezien zaterdagen, zondagen en feestdagen niet als 'bedenkdag' gelden.

hera
Berichten: 296
Lid geworden op: 14 okt 2005 14:53

Re: mondelinge afspraak.

Ongelezen bericht door hera »

Vroeger was een mondelinge afspraak bindend. Tegenwoordig moet het dus eerst op schrift staan en door beide partijen ondertekend.. zie bovenstaande reaktie..

Barbalib
Berichten: 4
Lid geworden op: 25 mei 2006 14:06

Re: mondelinge afspraak.

Ongelezen bericht door Barbalib »

Wat hbwoz zegt is niet volledig. De drie dagen bedenktijd na het ondertekenen van de (voorlopige) koopovereenkomst komt alleen ten goede aan de koper. De verkoper heeft derhalve niet het recht de koopovereenkomst na ondertekening nog te ontbinden (behalve als een van de overeengekomen ontbindende voorwaarden vervuld worden).

Verder is een mondelinge overeenkomst nog altijd bindend. Het grote probleem blijft altijd om de koop te bewijzen. Met name is het moeilijk te bewijzen dat jullie het voldoende eens waren (dus over de essentiele onderwerpen als prijs, levering, etc) om te kunnen spreken van een koopovereenkomst. Getuigen/ kopers & verkopers blijken een en ander vaak toch net ff iets anders te hebben onthouden. Daarbij moet je bedenken dat het heel goed mogelijk is dat de onderhandelingen alsnog stuklopen t.t.v. het opstellen van de koopovereenkomst omdat partijen het niet eens worden over de voorwaarden. Het is daarom moeilijk te bewijzen dat een koopovereenkomst mondeling tot stand was gekomen. Voor de kopers is de overeenkomst uiteraard niet bindend tot het moment waarop de drie dagen bedenktijd om zijn (die zoals gezegd pas na het tekenen van de koopovereenkomst) ingaan.

Zelfs als je het bewijs rond krijgt, kan het gebeuren dat je de verkoper niet meer kunt dwingen het huis aan je te verkopen. Bijvoorbeeld als het huis al aan een derde is verkocht en geleverd. Dan kun je alleen een schadevergoeding eisen... maar ja... wat is in dat geval je schade? Behalve de kosten van een aankoopmakelaar, zullen er in het algemeen in de fase voor het opstellen van een voorlopig koopcontract niet veel kosten zijn gemaakt en zal je materiele schade beperkt zijn.

Overigens meen ik ergens opgevangen te hebben dat een optie, om geldig te zijn, op schrift gesteld moet zijn. Maar dat weet ik niet zeker.

SJZ
Berichten: 4103
Lid geworden op: 09 aug 2003 21:03

Re: mondelinge afspraak.

Ongelezen bericht door SJZ »

Verder is een mondelinge overeenkomst nog altijd bindend.
Voor huizen natuurlijk niet. Zie het BW, Boek 7, artikel 2:

1. De koop van een tot bewoning bestemde onroerende zaak of bestanddeel daarvan wordt, indien de koper een natuurlijk persoon is die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf, schriftelijk aangegaan.

Barbalib
Berichten: 4
Lid geworden op: 25 mei 2006 14:06

Re: mondelinge afspraak.

Ongelezen bericht door Barbalib »

He SJZ,

Uit het vonnis van de voorzieningenrechter van de rechtbank arnhem blijkt dat het schriftelijkheidsvereiste met name bedoeld is ter bescherming van de koper en dus niet zomaar door de verkoper mag worden ingeroepen als grond waarom het hem/haar vrij zou staan de mondelinge overeenkomst niet gestand te doen.

Zie: www.rechtspraak.nl -> uitspraken -> LJN nr.: AW2754 (alinea 3).

Gesloten