LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Verhuur woning aan ZZP-ers

Ben je benadeeld of juist goed geholpen door een makelaar? Geef hier jouw mening.
tanjanabben
Berichten: 1
Lid geworden op: 22 jan 2010 08:54

Verhuur woning aan ZZP-ers

Ongelezen bericht door tanjanabben »

Wij reageerden op een advertentie van een groot makelaarskantoor voor een huurwoning. Een bezichtiging volgde. Er werd mij belet met de huidige (vertrekkende) bewoners te praten tijdens de rondleiding. Het betreft een woning in het hogere huursegment (geliberaliseerde verhuur) en de makelaar liet zich tijdens de bezichting ontglippen dat de aanvankelijke huur enkele honderden euro's lag, maar de eigenaar geen leegstand wilde en daarom voor het 1e jaar de huur verlaagde.
Omdat we het niet helemaal vertrouwden hebben we een pro-forma huurcontract gevraagd met de algemene huurvoorwaarden ter inzage.
Er werd geopperd dat er enige druk stond op de verhuur en er veel gegadigden waren; we konden beter meteen tekenen.
Voordat we het pro-forma contract ontvingen echter, moesten wij (2 freelancers/ZZP-ers) onze jaarstukken overhandigen en kopie paspoorten. Dat deden we, leek ons normale gang van zaken.
Na 2 weken en slechts een week voor de door makelaar voorgestelde tekendatum, ontvingen we (na 4 x verzoek) een slordig opgemaakt standaardcontract met een aangepast lijst bijzondere bepalingen, vol spelfouten en verwijzingen naar de Algemene Voorwaarden, die niet bijgesloten bleken. Het huurcontract zegt niets over de maximale huurverhoging na afloop van het eerste contractjaar.
3 weken na de bezichtiging, kregen we het verzoek om behalve de jaarstukken met spoed ook een accountantsverklaring te leveren. Hieraan zijn hoge kosten (en tijd) verbonden; zo'n 1700-2000 euro. Ook kregen we enkele dagen geleden een telefonisch verzoek een bkr-VERKLARING te leveren; iets waar men in 1e instantie ook niet naar had gevraagd. (kost ook minimaal een week via de bank)
Omdat de communicatie zo gespreid en rommelig verloopt, hebben wij het pro forma contract neergelegd bij een jurist om door te lichten. De contractdatum nadert, onze opzegtermijnen van onze huidige huurwoningen naderen en er is alleen sprake van druk en geen openheid van zaken.

Mogen makelaars wel op deze wijze handelen en iemand 3 weken aan het lijntje houden zonder duidelijke informatie te verschaffen?
Bovendien: het betreft een woning en geen zakelijk pand. Bovendien zijn wij ZZP-ers (kleine zelfstandigen zonder personeel) en in die hoedanigheid wettelijk niet verplicht om onze stukken door een RA/AA-accountant te laten tekenen.

Enerzijds oefent makelaar druk op ons uit om te tekenen, anderzijds (bij elke vraag die wij stellen) komen ze met nieuwe pre-voorwaarden onder het mom van: onze klant (eigenaar) wil graag uiterste zekerheid in deze zware tijden. Klant is is koning, bezit veel onroerend goed en is een bekende wethouder in het dorp. Maar wij zijn hardwerkende freelancers en hebben niet de middelen om voor een voorlopig (1 jaar, dan onbeperkt) huurcontract 2.000 euro accountantskosten, 1.800 euro borg op tafel te leggen binnen 1 week, terwijl bovendien de voorwaarden niet eens duidelijk zijn.

Wat kan en mag een makelaar eisen van een kleine ondernemer? (of potentiële huurder?) Als er naar jaarstukken word t gevraagd, mag een makelaar dan 2 weken later een accountantsverklaring eisen? (1 week voor de uiterste tekendatum van het contract?)En mag een makelaar op het laatste moment eisen dat we een ''sollicitatiegesprek'' moeten doen met de huiseigenaar, terwijl we onze jaarstukken en gegevens aan zowel makelaar als eigenaar reeds overlegd hebben? ''Als de eigenaar er toch is en jullie ook, moet er maar meteen getekend worden.'' Is dat legaal? Terwijl ik niet eens de gevraagde algemene voorwaarden van het contract heb gekregen?

De bijkomende factor is dat wij beiden geen schulden hebben, een goede naam in de regio en tientallen referenties hebben aangegeven van mensen, bedrijven en overheid die kunnen bevestigen dat wij eerlijke/hardwerkende en nette betalende mensen zijn.

Het is als ZZP-er in NL steeds moeilijker om relatief eenvoudige zaken als het huren van een woning te regelen. Je wordt behandeld als een ''bedrijf'' en alles geschiedt op basis van wantrouwen, i.p.v. vertrouwen. Je bent overgeleverd aan de good will van een makelaar of eigenaar, die alleen bezig lijkt om zijn zaakje af te schermen, in plaats van een dienst te leveren. Feit is echter dat je als kleine zelfstandige niet over de tijd of middelen beschikt om je 3 weken de kop gek te laten maken door een Makelaar en vervolgens kosten te maken voor een nog niet heldere overeenkomst.

Omdat ik als journalist veel voor gemeenten en overheid heb gewerkt, heb ik de huiseigenaar (de wethouder) meteen na de bezichtiging verzocht voor een nadere kennismaking om mijzelf voor te stellen (beroepsmatig, als nieuwe burger en ondernemer in het dorp). De afspraak is echter ''wegens agendakrapte van de wethouder'' steeds doorgeschoven en uiteindelijk ''verhuisd'' naar het makelaarskantoor als zijnde ''sollicitatiegesprek voor de woning'' en evt ondertekenen contract. Ik heb hier toestemming voor gegeven, maar vind het een onjuiste verhouding van macht, plicht en volgorde van communiceren.

Als Makelaar vanaf begin met een LIJST met duidelijk voorwaarden zou zijn gekomen, dan waren we nu niet in deze penibele situatie beland.

Heeft iemand ervaring met dit soort langdurige getouwtrek voor een huurwoning? Is de geliberaliseerde sector vrij om elke burger/huurder compleet financieel door te lichten op totaal eigen draaiboek, volgorde en voorwaarde?
Mag je van een huurder verwachten ter plekke te ondertekenen in directe aanwezigheid van de eigenaar, terwijl er geen voorwaarden zijn overlegd? Mag je als Makelaar weigeren om een indicatie te geven van de volgende huurverhoging, terwijl hij wel aangeeft dat het om een lage instaphuur gaat om het pand bewoond te houden?

sjoegel
Berichten: 3081
Lid geworden op: 09 okt 2007 19:19

Re: Verhuur woning aan ZZP-ers

Ongelezen bericht door sjoegel »

Zoek een andere woning... Dit loopt op veel conflicten uit.

Ook een mogelijkheid; de huur per jaar vooruit betalen. Scheelt een hoop gezeur van 2 kanten. Ik heb vastgoed verhuurd in de duurdere prijsklasse aan expats. Als ze dit niet wilden of konden weet je dat het zwakke broeders zijn. Wij zagen er dan vanaf. Je loopt toch risico dat de huurder gaat mieren over puntensysteem en andere zaken en daar is de woning te duur voor. Stel het eens voor.

Gesloten