LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Heb ik recht op teruggave van betaald geld aan LOI?

Problemen met jouw opleiding of ervaringen? Bespreek ze hier.
richard van d
Berichten: 4
Lid geworden op: 27 nov 2014 20:17

Heb ik recht op teruggave van betaald geld aan LOI?

Ongelezen bericht door richard van d »

Ik volg een opleiding bij LOI. Ik was eerst gestart met een deelprogramma in dezelfde richting om te kijken of dit wat is voor me, en na een paar maanden besloten om de volledige opleiding hiervan te volgen. Dit was in 2013. Eerst was de intentie een klassikale opleiding te volgen, maar nadat bleek dat er te weinig aanmeldingen waren, werd het omgezet in de thuisstudie variant.

Ik betaal in termijnen, en voor het deelprogramma had ik meerdere termijnen vooruit betaald. Ten tijde van mijn switch had ik een bedrag van 604,50 teveel betaald, maar dit werd dan van mijn nieuwe volledige opleiding afgehaald aan het einde van de termijnen. So far so good...

Tot helaas enige tijd geleden ik moest besluiten om mijn opleiding stop te zetten door omstandigheden. Nu bleek volgens de voorwaarden dat je het complete schooljaar moet betalen op het moment van opzegging. Ik zat helaas net in het 2de jaar dus moet nog een behoorlijk bedrag betalen helaas, maar er zou een afrekening komen van hoe of wat.

Maar toen deze kwam was er van het totaal bedrag niet die 600 euro afgehaald tot mijn verbazing, en na wat heen en weer mailen van hoe en wat + dat kan toch niet: ik heb betaald dus daar moet ik wat voor krijgen, of word teruggegeven heeft men niet die intentie.

Ik wil dit ook nog voorleggen bij de rechtsbijstand, maar ik moet eerst even kijken of ik daar gebruik van kan maken, maar benieuwt wat men hier mij kan vertellen, en of ik recht heb op teruggave van die 604,50.

De redenering van de LOI is namelijk: U neemt een volledige opleiding en stopt tussentijds, het bedrag word als korting geven aan het einde van de termijnen. Omdat u tussentijds stopt bent u verplicht om het volledige 2de jaar te betalen, maar daar halen we niet de 604,50 euro af omdat dit tussentijds is.

Kan en mag dit zomaar? In mijn redenering heb ik 600 euro betaald waar ik niks voor krijg, en omdat ik dat bedrag pas aan het einde van de termijnen er afgehaald word, is het eigenlijk poef, weg 600 euro in de zakken van LOI omdat je tussentijds stopt. Ik heb voorgesteld om die 604,50 van de eindafrekening te halen, maar dat willen ze niet doen. Ik vind het zelf dan diefstal, en iets waar ik voor betaald heb en niks voor krijg.

Graag hoor ik of ik hier wat aan kan doen, en of ik recht heb op die 604,50. De voorwaarden van de LOI geven in ieder geval niet specifiek antwoord op deze vraag. Maar ik kan mij niet voorstellen dat ik tot nu toe de enigste persoon ben geweest met soort gelijke situatie.

Alvast bedankt.

dhc
Berichten: 4586
Lid geworden op: 24 aug 2008 20:38

Re: Heb ik recht op teruggave van betaald geld aan LOI?

Ongelezen bericht door dhc »

Dat u moet stoppen is niet het probleem van LOI. U krijgt niets terug.

moederslink
Berichten: 12013
Lid geworden op: 11 jul 2014 21:30

Re: Heb ik recht op teruggave van betaald geld aan LOI?

Ongelezen bericht door moederslink »

@TS ik ben bang dat u ad termijnen vastzit en de lessen thuis blijft ontvangen. Op zich zou dat geen probleem hoeven zijn , u schrijft immers dat ah eind sowieso het € 604, 50 teveel betaalde geld weer verrekend wordt als korting ? U kunt nu de lessen door omstandigheden niet volgen , maar misschien over 1 jaar of 2 jr weer wel?
Dan heeft u al het materiaal al in huis en kunt alsnog verder gaan...

richard van d
Berichten: 4
Lid geworden op: 27 nov 2014 20:17

Re: Heb ik recht op teruggave van betaald geld aan LOI?

Ongelezen bericht door richard van d »

@ moederslink: o die termijnen zijn het probleem ook niet. In de voorwaarde voor deze opleiding staat dat ik verplicht ben om dat 2de jaar te betalen. Wat ik wel een probleem vind is dat ze dus niet betaald bedrag daarvan willen afhalen, terwijl ze wel mijn geld hebben ontvangen.
dhc schreef:Dat u moet stoppen is niet het probleem van LOI. U krijgt niets terug.
Misschien ben ik niet helemaal duidelijk geweest. Het gaat er om dat ik een x bedrag heb betaald aan de LOI en die ook zou worden gebruikt om de opleiding af te betalen, maar die word hier niet van afgehaald van de eindafrekening.

Misschien is dit beter dan: DHC koopt iets met een waarde van 100 euro maar je geeft 200 euro omdat je toevallig alleen een briefje van 200 hebt. En dan krijg je te horen dat je die 100 euro teveel niet terug krijgt.

Ik zeg dus niet dat ik vind dat ik dit 2de jaar niet verschuldigd ben, dat wil ik ook best betalen. Maar als ik in totaal dan 6000 euro moet betalen waarvan ik al een 4000 betaald hebt + nog een "tegoed" van 600 euro heb (van het teveel betaalde voor de vorige opleiding) dacht ik toch dat eerlijkheidshalve er 4600 van de 6000 was voldaan, en niet maar 4000. Of zie ik dat verkeerd?

encore
Berichten: 1100
Lid geworden op: 16 mar 2014 10:23

Re: Heb ik recht op teruggave van betaald geld aan LOI?

Ongelezen bericht door encore »

Aha, het wordt duidelijker.
Maar wel raar dat je het teveel niet terugkrijgt. Heb je er bewijzen van?

olaf79
Berichten: 8271
Lid geworden op: 17 okt 2011 23:53

Re: Heb ik recht op teruggave van betaald geld aan LOI?

Ongelezen bericht door olaf79 »

Als ik het goed begrijp heb je eerst betaald voor een gedeelte van de opleiding om te kijken of het wat was voor. Vervolgens heb je dat omgezet in een volledige opleiding en zou je de kosten van de niet volledige opleiding daarop in mindering krijgen. Snap ik dat nu goed?

Zo ja, ja dan is het redelijk en billijk dat dat alsnog gebeurd. LOI houdt jouw aan de afspraak om het jaar vol te maken (terecht m.i.) en jij mag hun houden aan de afspraak om niet dubbel te betalen voor dezelfde opleiding.

richard van d
Berichten: 4
Lid geworden op: 27 nov 2014 20:17

Re: Heb ik recht op teruggave van betaald geld aan LOI?

Ongelezen bericht door richard van d »

@ Encore: Ja, daar heb ik bewijzen van. Naast dat het telefonisch meerdere keren aan bod is geweest, hebben ze er ook meerdere keren over gemaild. Telefoon is wat lastig :D maar de mails heb ik allemaal nog.

@ Olaf: Je hebt het helemaal goed begrepen ja. Zoals bovenstaand staat heb ik hier ook mails van, waarin de LOI aangeeft dat het dan van de andere opleiding word afgehaald.

Nu is alleen de vraag hoe ik dat de LOI aan het verstand krijg, aangezien ik naar mijn mening in mijn recht sta.

richard van d
Berichten: 4
Lid geworden op: 27 nov 2014 20:17

Re: Heb ik recht op teruggave van betaald geld aan LOI?

Ongelezen bericht door richard van d »

Het is enige tijd geleden, maar het lijkt opgelost te zijn.

Na enig heen en weer mailen en bellen, is mijn case bij de klachten unit uit gekomen van de LOI.

Aan het einde van het verhaal zijn mijn standpunten toch over gebracht en heeft de LOI tegen mijn verwachting in toch een schikking getroffen waar ik mij in kon vinden. Ze bleven bij hun standpunt dat hun regelgeving afdoende zijn, maar toonde begrip voor deze unieke situatie en zijn mij toch tegemoet gekomen, met dank van de medewerker van de klachten unit.

Voor zover lijkt de zaak nu afgehandeld te zijn en ben ik tevreden met het resultaat. En het lijkt er niet op dat er nog een staartje aan vast zit. Onder voorbehoud hiervan, kan deze post gesloten worden.

Bedankt voor de reacties. :)

Gesloten