ER zijn legio normen die iets zeggen over deze stoffen, oa in voedsel, drinkwater, stofdeeltjes in de lucht, kinderspeelgoed en andere consumentenproducten, levensmiddelenverpakkingen, en zo verder. Eventuele blootstelling gebeurd in dit geval in de buitenlucht, waar kinderspeelgoed nog wel eens in de mond terecht komt, want het zijn kinderen. Via die route (mond-->bloedbaan) is de kans opname van de mogelijk kankerverwekkende stoffen in het lichaam vele malen groter dan mogelijk wat inademen op een nieuw veld. Een norm kan je dus niet zomaar gebruiken voor alle toepassingen.kweenie schreef:Kleine kanttekening, de rubbergranulaatkorrels voldoen aan de voor die producten geldende norm voor zogeheten mengsels. Die norm is honderd tot duizend keer minder streng dan de norm voor consumentenproducten. De hoeveelheid gevaarlijke stoffen in de korrels is groter dan volgens de consumentennorm is toegestaan.Nu is het wachten op de mensen die de resultaten in twijfel gaan trekken, want de RIVM hoort natuurlijk bij "de elite" en die willen "de gewone man" onderdrukken....
Eigenlijk is dat dus precies wat eerder ook al bekend was, dus geen reden om het onderzoek in twijfel te trekken... Maar de hamvraag is (en was) nu juist of kunstgraskorrels niet aan de veel strengere normen voor consumentenproducten zouden moeten voldoen. Of zou je anders die norm ook gewoon wat omhoog moeten schroeven, als de hoeveelheid vrijkomende stoffen in kunstgras toch ook niet ongezond is...?
Zoals het RIVM ook nuanceert als het gaat om het voorbeeld van kleinere kinderen rondom deze velden die wel eens graai van die zwarte korreltjes in de mond stoppen, grond eten, wat kinderen ook al sinds mensenheugenis doen, is net zo goed schadelijk voor ze. De schadelijkheid zit hem dus al in het eten van lichaamsvreemd/onverteerbaar materiaal.
Zie het zo, mensen die fietsen krijgen ook kanker, maar dat maakt fietsen niet ineens kankerverwekkend. Dat is hier dus ook zo, mensen die op kunstgrasvelden spelen kunnen kanker krijgen, maar dat wil niet automatisch zeggen dat die kunstgrasvelden kankerverwekkend zijn. Het RIVM heeft geconcludeerd dat de stoffen die er aanwezig zijn, in zulke kleine hoeveelheden vrij komen, dat het risico op kanker verwaarloosbaar klein is.