Het is wel erg gemakkelijk om te roepen dat je niets aan een juridische inschatting hebt, als de verkoper niet vrijwillig daarin meegaat. Dat is nu net waar de kantonrechter voor is. De sector kanton stelt burgers in staat om relatief kleine vorderingen voor de rechter te brengen zonder dat hiervoor aanzienlijke kosten gemaakt hoeven te worden in de vorm van advocaatkosten en gerechtskosten.
JvandeW schreef:Er hoeft geen bewijs geleverd te worden zolang de verkoper non-conformiteit niet betwist.
Op de koper rust een stelplicht. De koper zal moeten alle feiten moeten stellen die nodig zijn om een vordering van non-conformiteit toe te wijzen. De enkele stelling dat de verkoper hem een non-conform product heeft geleverd is niet voldoende. Dat het voorval zich voordeed na de update acht ik onvoldoende, omdat hiermee niet aannemelijk wordt dat er een oorzakelijk verband is. TS kan dat aanvullen door het feit dat de fabrikant? heeft aangegeven dat TS de automatische updates had moeten uitzetten. Dit doet mij denken dat er kennelijk een probleem was met de updates.
Vervolgens is het aan de verkoper om dit voldoende gemotiveerd te betwisten. De verkoper kan het niet laten bij de eenvoudige betwisting. De verkoper zal feiten moet stellen die doen denken dat het probleem niet door de updates werd veroorzaakt, maar door iets anders. Hierbij wordt ook gekeken of de verkoper voldoende mogelijkheid heeft gehad om de stelling te betwisten. Het is daarom raadzaam om de verkoper aan te bieden om de televisie te (laten) onderzoeken.
JvandeW schreef:Indien de verkoper betwist dat de non-conformiteit van de zaak door toedoen van een update aangeboden door de fabrikant is gekomen, kan de koper de zaak laten onderzoeken.
Het is raadzaam om het succes van je zaak niet te laten afhangen van de vraag of de rechtbank je in de gelegenheid stelt om het product te laten onderzoeken. Als de verkoper is ingegaan op het aanbod om de televisie te (laten) onderzoeken, dan ligt het in de lijn der verwachting dat erover in de minne zal worden gecorrespondeerd. De koper weet in dat geval hoe de verkoper zijn stelling kan betwisten en doet er verstandig aan om de televisie te laten onderzoeken. Aan de andere kant, als de verkoper niet op het aanbod is ingegaan, dan zal de rechter niet toekomen aan bewijsvoering.