LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Zorgkosten

Hier vind je enquêtes van derden, bijvoorbeeld van studenten.
hdejong104
Berichten: 3
Lid geworden op: 07 okt 2017 13:44

Zorgkosten

Ongelezen bericht door hdejong104 »

Open vraag,
Al Jaren loop ik met vragen. Waarom zijn de ziektekosten zo hoog?
Vroeger hadden we ziekenfondsen die de premies inden. Dat waren instituten zonder winstoogmerk. Een overhead van 50.000 euri?
Nu word de premie geint door beursgenoteerde verzekerings maatschappijen. Overhead, financieel directeur, economische directeur, en nog een paar hoge rangen. Totale kosten schat ik op 1 miljoen euri. Hoeveel verzekeringen hebben wij? Kunnen dat er 100 zijn? Allemaal premie die NIETS met de zorg te maken hebben.
Nu de directe zorg. Vroeger hadden we een geneesheerdirecteur. Dit was meer een eren baan dan financieel gewin. Nu zijn alle zieken huizen geprivatiseerd. Dus een financieel directeur en een economische directeur en nog een paar hotemetoten. Geschatte kosten 1 miljoen euri? Hoeveel ziekenhuizen hebben wij? Ook hier allemaal premie wat niets met de zorg te maken heeft.
In onze kennissen kring was iemand 25 jaar directeur van een verzorgingshuis geweest. Tijdens de privatisering is hij met pensioen gegaan. Na hem kwam er een andere directie. En ja hoor financieel en economische directeuren die minstens 3 tot 4 keer meer opstrijken dan mijn kennis kreeg. Ik hoor het mijn kennis nog zo zeggen ik had 10 jaar later geboren moeten worden. En ook bij dit verzorgings tehuis moesten er handen van het bed om de directie te kunnen bekostigen.
Help waar zit ik fout. Wat is van bovenstaande niet waar?

hdejong104
Berichten: 3
Lid geworden op: 07 okt 2017 13:44

Re: Zorgkosten

Ongelezen bericht door hdejong104 »

Dit begrijp ik niet, heb ik iets gemist?????

kuklos
Berichten: 9864
Lid geworden op: 24 aug 2004 11:06

Re: Zorgkosten

Ongelezen bericht door kuklos »

hdejong104 schreef:Help waar zit ik fout. Wat is van bovenstaande niet waar?
Waar heb je gelijk? Begin eens met je eigen claims te onderbouwen.

Brahms
Berichten: 3158
Lid geworden op: 15 okt 2015 23:09

Re: Zorgkosten

Ongelezen bericht door Brahms »

Na jaren er over piekeren zou je toch een antwoord moeten hebben, of zijn de Radar forumlezers zo slim om a la minute wel een antwoord te geven ?

Klein tipje van de financiele sluier: De directeuren krijgen zo veel omdat ze het elders in het bedrijfsleven ook kunnen krijgen..........

Cro
Berichten: 2105
Lid geworden op: 21 sep 2017 23:58

Re: Zorgkosten

Ongelezen bericht door Cro »

Ten eerste: ik mis een cijfermatige onderbouwing van je onderbuikgevoelens.
Ten tweede: Wat is een economisch directeur? Een positie die ik nooit tegenkom eigenlijk. Algemeen Directeur (CEO), Financieel directeur (CFO) of Controller bij kleinere organisaties en mogelijk een operationeel directeur (COO) zijn eigenlijk de directie functies die ik het meest zie. Soms nog een CIO bij wat grotere organisaties.

Verder gaven we in Nederland in 2016 96 miljard uit aan zorg. Zelfs al zouden alle directies bij zorginstellingen in Nederland samen goed zijn voor 1-2 miljard aan salaris is dat nog maar een fractie van het totale landelijke zorgbudget dat nodig is voor de zorg. Ik kan me dan ook maar lastig voorstellen dat op het grote geheel een directeurssalaris zorgt voor veel minder handjes aan het bed.

renewouters
Berichten: 3493
Lid geworden op: 27 jul 2015 12:20

Re: Zorgkosten

Ongelezen bericht door renewouters »

Even terug naar het begin: maak eerst eens een giede financieele analyse voordat je een onderwerp als dit begint. Dus pak de begroting van de overheid, verzekeringspremies, toeslagen, jaarrapporten van alle zorginstellingen etc. Alle input die je nodig hebt is openbaar dus, hup, aan de slag. Wij wachten wel even totdat jij de feiten op een rijtje hebt gezet en dan kunnen we de discussie opnieuw starten.

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Zorgkosten

Ongelezen bericht door kweenie »

De ziekenfondsen moesten net als de huidige zorgverzekeraars uitkomen met hoeveel inkomsten en uitgaven er waren. Daarvoor hadden zij ook, terecht, goedbetaalde specialisten, managers en directies. Maak je daar dus geen illusies over.

En dat verzorgingstehuis, dat de directie met verdient dan jouw kennis zegt mij weinig. Ik ben dan vooral benieuwd hoe de prijs-kwaliteit verhouding van de geleverde zorg is. Van mijn part mag de directeur nog twee keer zo veel verdienen als de totale kosten van dat huis en de kwaliteit er daarmee ook op vooruit zouden gaan.

scontra
Berichten: 3963
Lid geworden op: 27 mar 2014 17:34

Re: Zorgkosten

Ongelezen bericht door scontra »

hdejong104 schreef:Open vraag,
Al Jaren loop ik met vragen. Waarom zijn de ziektekosten zo hoog?
Vroeger hadden we ziekenfondsen die de premies inden. Dat waren instituten zonder winstoogmerk. Een overhead van 50.000 euri?

Help waar zit ik fout.

In de jaren van het ziekenfonds bestond de Euro nog niet en u gaat de goegemeente toch niet proberen wijs te maken dat de overhead kosten iets meer dan Fl. 120.000,00 (Gulden) was in die tijd.
Kijk een naar de bevolkingsgroei in de afgelopen decennia, een huisarts is immers ook geen huisarts meer maar een eerstelijns zorgverlener die meer tijd aan het runnen van de praktijk kwijt is dan aan de zorg die er aan de patiënt verleend kan worden.
Tijden en kosten veranderen en daar zal een ieder in mee moeten of men nu wil of niet.

Kijk ook eens ter vergelijking naar uw inkomen in die tijd, daar zou u nu nog geen droog brood voor kunnen kopen.

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Zorgkosten

Ongelezen bericht door kweenie »

Nog een aantal zaken:

- Ziekenfondsen maakten vroeger (ook) miljoenen winst. Dat vergeten veel mensen bij het 'vroeger-was-alles-beter'.

- De (relatief) lage kosten van ziekenfondsen werd vooral betaald door de particulier verzekerden. Door de grote macht van de grote ziekenfondsen moesten de meeste zorgverleners de zorg onder de kostprijs verlenen. Dat werd gecompenseerd door hogere kosten te rekenen aan particulier verzekerden. Iets wat niet zou werken als iedereen bij het ziekenfonds zou zitten. (Wat mensen die op dit moment pleiten voor een universeel ziekenfonds wel eens vergeten.)

- De zorgkosten in het algemeen zijn wereldwijd gestegen. Heeft ook te maken met het ouder worden van de mensen, en dan vooral: gebreken zijn tegenwoordig niet meer het begin van het einde, maar mensen blijven vaak nog jaren leven als ze bijvoorbeeld dure medicijnen moeten gebruiken of een dure behandeling zouden kunnen krijgen. Vergeleken met andere landen zijn de kosten in Nederland zeker niet harder gestegen.

- Ten tijde van het ziekenfonds werden de premies voor een groot deel door de werkgevers betaald. Je betaalde in 2000 zelf bijvoorbeeld per maand 35 euro plus 1,5% van je inkomen, maar de werkgever betaalde ook 6,5% van je inkomen aan ziekenfondspremie. Bij elkaar dus 8% inkomensafhankelijk en had je geen zorgtoeslag. Tegenwoordig is die inkomensafhankelijke premie lager (6,75%), en de nominale premie lijkt hoger, maar is vanwege de zorgtoeslag in feite ook een soort inkomensafhankelijke premie geworden. Iemand met maximale zorgtoeslag die zijn totale eigen risico zou gebruiken, kan voor zo'n 40 euro per maand klaar zijn. Als je bedenkt dat sinds 2000 minimumloon en modaal inkomen allebei met ongeveer de helft zijn gestegen, zou je verwachten dat de zorgkosten ook met de helft zouden zijn gestegen en op dit moment boven de 50 euro zouden moeten liggen. Maar dat ligt dus juist lager, als je tenminste even goed uitkijkt waar je je verzekering afsluit.

bprosman
Berichten: 9935
Lid geworden op: 04 sep 2011 18:39

Re: Zorgkosten

Ongelezen bericht door bprosman »

Dat werd gecompenseerd door hogere kosten te rekenen aan particulier verzekerden.
Even mezelf quoten uit een ander topic:
... particulier verzekerd , heb er net nog de polis bijgehaald en ik betaalde in 2001 , Fl. 6841,- premie, is toch zo'n 260 Euro / maand EN 500 GULDEN Eigen risico. Hoezo duurder ? Mijn ouders (nu 73 en 75) , ook particulier verzekerd vinden het prima zo.

stofzuigertje

Re: Zorgkosten

Ongelezen bericht door stofzuigertje »

Wij hebben ooit een foute regering gekozen dus eigen schuld!

De commerciële verzekeraars die onderlinge zonder winstoogmerk over namen?
Maar ook niet bepaald goedkope reclame straks weer hoe goed ze wel zijn en wat je vergoed kunt krijgen....?
Ik weet dat als ik iets verzekerde dit naast reclame ook administratie kosten opleverde en ze willen nog winst maken ook.
Dan is vaak zelf betalen en over meerdere jaren verdelen en zelf betalen voordeliger.

Ja, een kale Budget polis zonder enige aanvulling, maar wel een aanbieder die plaatselijke ziekenhuis wel vergoede en daarom op 2 na goedkoopste gekozen!
Ja, de 2 goedkoopste waren anders 32 om 48 Km reizen geweest voor ziekenhuis en die kosten enkele reis claimen valt niet mee.
Ik heb dus 3e keus budget polis en ik weet dat Achmea groep niet blij met mijn, partner en inwonende schoonmoeder is die 3x de volle €385,- kwijt waren!

Gesloten