Natuurlijk is er het afgelopen jaar wel eens reden geweest om ‘hoera!’ te roepen. We hebben toch maar weer mooi twee voetbalploegen die meedoen in de Champions League.
En… we hadden de warmste zomer sinds mensenheugenis. Dat was genieten voor de meesten van ons en zeker voor hen die (net als ik) hun wiegje of hun wortels in zonniger delen van de wereld hebben.
Maar om die zomer nu op het conto van Jan Peter te schrijven, dat gaat mij wat ver. Ik heb de indruk dat de leden van zijn kabinet zelfs onverstandig hebben gereageerd op deze zomer… dat ze in de hete zon hun ministersteek hebben afgezet en daardoor een collectieve zonnesteek hebben opgelopen.
Want hoe moeten wij de regeringsplannen voor komend jaar anders interpreteren? Die zijn niet eens volgens het poldermodel opgesteld maar volgens een koldermodel!
Ik zal de ernstige voorbeelden van de collectieve zonnesteek de revue laten passeren:
· Het ergst er aan toe lijkt me minister Zalm, bij wie de stoppen nu helemaal zijn doorgeslagen. Deze gulle lachebek wil kennelijk de geschiedenisboeken in als de Grootste Bezuiniger Aller Tijden.
· En dan minister De Geus – ooit een bewogen vakbondsman en het sociale gezicht van het kabinet – die wil mensen die buiten hun schuld werkloos worden na de WW meteen naar de bijstand sturen.
· Minister Hoogervorst van Volksgezondheid (ooit een links student) laat zijn ware gezicht ook zien. Die wil de tandarts, de pil en de IVF uit het ziekenfonds schrappen.
· Staatssecretaris Schultz wil nog meer vliegtuigen – en dus herrie, stank en gevaar – loslaten op de omwonenden van Schiphol, die toch al niet meer buiten konden zitten.
· Minister Van Ardenne vindt dat de zon al genoeg schijnt in de Derde Wereld en wil een deel van het ontwikkelingsbudget overhevelen naar ons eigen leger.
· Minister De Hoop Scheffer loopt intussen kwispelend achter het duo Bush & Blair aan en verkoopt ons op hun gezag een oorlog om olie alsof het een democratiseringsactie is.
· En tot slot Balkenende zelf: die vertoont sinds deze zomer paranoïde trekjes want hij houdt vitale stukken over oorlog en vrede nu zelfs voor zijn eigen kabinetsleden geheim
Volgens ons schaduwkabinet is het niet eerlijk om het héle land op te laten draaien voor de zonnesteek van één kabinet. Wij stellen dus voor om al die rare zomerplannen af te schieten en vaart te maken met een beter en socialer beleid.
Hoe we dat willen aanpakken? Luister:
Om te beginnen kunnen een heleboel dingen voor hetzelfde geld een stuk effectiever. Je kunt kinderbijslag bijvoorbeeld inkomensafhankelijk maken. Je kunt domme en onnodige bureaucratie opruimen. Je kunt economische subsidies die geen effect hebben afschaffen. Je kunt stoppen met het geven van gouden handdrukken bij overheid en semi-overheid. Je kunt de topinkomens aan banden leggen. Je kunt belastingfraude opsporen en je als overheid niet langer laten bedonderen door bouwbedrijven en andere ondernemingen.
Verder kun je kijken wat het hardste nodig is en dát het eerste doen. Ja, dat klinkt logisch, maar helaas gaat het zo niet in ons land. Want dan zou er geen geld meer verspild worden aan prestigeprojecten en zouden bodemloze putten als Betuwelijn en de hogesnelheidstrein niet met nóg meer gemeenschapsgeld gevuld worden. Dan zou Washington worden gebeld en de Joint Strike-bommenwerpers áfbesteld.
Dat zijn een paar voorbeelden om voor hetzelfde geld meer te doen voor de mensen.
Als het nodig is kunnen we ook best tijdelijk wat geld lenen Dat doen andere landen ook en die zijn op dat punt verstandiger dan wij. In de afgelopen jaren van economische voorspoed hebben we veel meer geleend geld teruggegeven dan andere landen deden. Dus kunnen we, nu het economisch wat tegenzit, best een beetje extra lenen.
Geld lenen is geen probleem, geld terugbetalen, dáár gaat het om. En er is geen reden om bang te zijn dat we onze schulden niet kunnen betalen. Want de overheid mag dan een klein financieringstekort hebben, sámen hebben wij nog steeds een stevig financieringsóverschot.
Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek uitgerekend: het totaal van de Nederlandse bestedingen (dat wil dus zeggen: de gezinsconsumptie, de bedrijfsinvesteringen plus de overheidsbestedingen samen) is minder dan wat we met z’n allen produceren. Daar zit een overschot van ruim 25 miljard euro per jaar.
Laten we met die bestedingsruimte onze economie verstandig stimuleren in plaats van de hand krampachtig op de knip te houden. Want zo wordt de economische krimp alleen maar aangejaagd, wordt de werkloosheid vergroot, de koopkracht verlaagd en de tweedeling verergerd!
Ik vind het trouwens onbeschaafd om – als je minder geld wilt uitgeven – de mensen die toch al het minste hebben meteen het hardste te pakken. Laten we eerst een bijdrage vragen aan degenen die het al jaren voor de wind gaat en die soms niet eens weten wat ze met al hun geld moeten doen. In de afgelopen jaren heeft de top van het bedrijfsleven zich schaamteloos mogen verrijken, maar nu we in een economische recessie zijn beland (mede door hun foute investeringen overigens…) blijven zij hun topinkomsten nóg verder verhogen. Dat is een schande en dat moet worden gestopt.
De FNV zegt terecht dat het kabinet-Balkenende wél werklozen, zieken, bejaarden en bijstandsmoeders durft te pakken, maar niet het lef heeft de topinkomens en de gouden handdrukken van topmanagers aan te pakken.
Jammer alleen dat oud-FNV-voorzitters als Kok en Stekelenburg hun button met de tekst ‘Ik pik het niet!’ zijn kwijtgeraakt toen ze zich lieten inhuren als bedrijfscommissaris…
Mijn schaduwkabinet stelt voor om van minimumloon en sociale uitkeringen af te blijven, net als van de verworven rechten van werknemers.
Er zijn ándere manieren om aan meer inkomsten te komen. Dat kan door bijvoorbeeld een redelijker bijdrage te vragen aan de velen die het nog steeds héél goed gaat. Wij weten dat veel rijke landgenoten het zelf ook redelijk vinden als vermogende mensen een bescheiden vermogensbelasting en een redelijke vermogenswinstbelasting afdragen, als grootverdieners wat meer inkomstenbelasting gaan betalen, als bezitters van erg dure huizen wat minder hypotheekrenteaftrek krijgen, als grote ondernemingen wat meer vennootschapsbelasting betalen en bestuurders van ondernemingen hun inkomens ook onder een CAO laten vallen.
En laten we eerlijk zijn… zo hóórt het toch in een beschaafd land?!
Als het aan déze koningin ligt, komt er geen eigen risico van 200 euro per jaar en geen hernieuwde medicijnenknaak (die knaak zou nu trouwens al anderhalve euro per doktersrecept worden, want sinds de euro is alles duurder geworden).
De FNV heeft becijferd dat door die plannen vooral oudere mensen straks 500 euro per jaar extra kwijtraken aan hun gezondheidszorg. Daarnaast weten we (op basis van eerdere ervaringen en onderzoek van de Consumentenbond) dat de administratieve rompslomp van dit soort regelingen heel groot is. Daardoor groeit de kans weer dat mensen ten onrechte afzien van zorg die wél voor hen beschikbaar is. Het is niet voor niets dat de Nederlandse Patiëntenvereniging, het comité Zorg voor Iedereen en veel andere organisaties in de zorg ook ‘néé!’ zeggen tegen deze regeringsplannen.
Wij vinden dat de gezondheidszorg betaald moet worden via inkomensafhankelijke premies. En in plaats van mensen eigen bijdragen en risico’s op te dringen, willen wij maatregelen om de agressieve en explos



MVG BO39