Dubbele nationaliteit Nederlands/Spaans

Ben je het niet eens met de regelgeving of de overheid? Ventileer hier jouw mening.
klaasjan2
Berichten: 3
Lid geworden op: 02 apr 2023 16:37

Dubbele nationaliteit Nederlands/Spaans

Ongelezen bericht door klaasjan2 »

Goedemiddag,

Ik word al ruim 2 jaar van het kastje naar de muur gestuurd door de Nederlandse Staat, de Spaanse Staat, het Spaanse consulaat, advocaten, enz. mbt deze kwestie en ben inmiddels moedeloos. Hoop dat iemand met inhoudelijke kennis de tijd wil nemen om mij hiermee te helpen.
  • Ik ben kind van een Nederlandse vader en een Spaanse moeder, geboren in 1979 te Amsterdam;
  • Ik ben vanaf mijn geboorte in het bezit van de Nederlandse nationaliteit + paspoort en heb mijn hele leven in NL ingeschreven gestaan, ondanks dat ik al mijn vrije tijd in Spanje heb doorgebracht en daar zelfs mijn studies heb afgerond;
  • Ik wens mijn Spaanse nationaliteit te formaliseren en een Spaans paspoort te verkrijgen, zonder mijn Nederlandse nationaliteit en paspoort op te moeten geven;
  • Mijn moeder blijkt niet goed te zijn geïnformeerd door het Spaanse consulaat toentertijd, waardoor ik niet wist dat ik de Spaanse nationaliteit al vanaf mijn geboorte had (via mijn bloedband), en deze nooit heb geformaliseerd;
  • Het Spaanse consulaat van Amsterdam geeft aan dat ik deze via een optie-procedure zo weer kan aanvragen, inclusief paspoort, ondanks dat ik dit via de "origen" procedure evengoed had kunnen doen voor mijn 21e, maar is tegelijkertijd niet duidelijk over de gevolgen voor mijn Nederlanderschap, aangezien deze procedure ook vereist dat ik mijn overige nationaliteiten opgeef (op papier). Ze geven aan dat dit een formaliteit is, en dat ik omdat ik ben geboren met zowel de Spaanse als Nederlandse nationaliteit, in de praktijk de Nederlandse vanuit de optiek van de Nederlandse staat gewoon mag behouden, ook als de Nederlandse staat expliciet vraagt of ik ook een andere nationaliteit heb, immers, ik had de Spaanse nationaliteit reeds bij geboorte. Maar ja, klopt dat wel als ik het via een optie-procedure aanvraag??? Het is waar dat ik hem bij geboorte had, maar zo'n procedure lijkt te impliceren dat ik hem nu op latere leeftijd pas verkrijg;
  • Een gespecialiseerde advocaat zei doodleuk dat ik ook gewoon "nee" kon aangeven als ik over een jaar of 8 mijn Nederlandse paspoort moet verlengen en er wordt gevraagd of ik meerdere nationaliteiten heb, omdat er geen centraal register bestaat voor nationaliteiten. Ik vraag mij of het digitale id van de EU dit niet gaat veranderen???;
  • Ook schijnen er meerdere wegen beschikbaar te zijn om mijn Spaanse nationaliteit te verkrijgen, maar welke de juiste is met het oog op het behoud van mijn Nederlandse nationaliteit, is mij onduidelijk.
  • Ik kan het mij bijvoorbeeld niet permitteren om mij in Spanje 1 jaar lang in te schrijven om de nationaliteit alsnog via de "origen" procedure te verkrijgen (wat de enige optie is voor mensen die 21 of ouder zijn en deze weg willen bewandelen), omdat ik een eigen woning heb in Nederland evenals een bedrijf, en dit fiscale e.a. problemen met zich mee zou brengen;
  • De "recuperación" optie is ook beschikbaar volgens mij, maar of dit de juiste optie is gezien de uitkomst die ik wens... geen idee.
Ik heb reeds verschillende advocaten betaald (in Spanje en Nederland) om duidelijkheid te scheppen, maar niemand lijkt in staat om dit te doen, blijkt pas na het accepteren van de opdracht. Ben bijna door mijn budget heen. Ter context: ik wil mijn Spaanse nationaliteit + paspoort zowel om emotionele als praktische redenen formaliseren. Ik voel mij Nederlands en Spaans, maar ben daarnaast van plan om kinderen te krijgen met mijn vrouw en zou hen heel graag dit cadeau willen geven. Het verliezen van mijn NL nationaliteit en paspoort is echt geen optie. Dus wat kan ik doen?

Alvast dank, ook voor de eventuele emphatie.. zit er een beetje doorheen.

Lisa29
Berichten: 559
Lid geworden op: 31 okt 2021 10:43

Re: Dubbele nationaliteit Nederlands/Spaans

Ongelezen bericht door Lisa29 »

Ik kan inhoudelijk helaas niet helpen, wel zeggen dat dit soort dingen nogal eens ingewikkeld in elkaar zitten. Is er niet een vereniging of groep of iets dergelijks van andere mensen in dezelfde situatie? Die vanuit eigen ervaring kunnen zeggen welke optie de beste voor u zou zijn?
Hoe dan ook, heel veel succes gewenst!

klaasjan2
Berichten: 3
Lid geworden op: 02 apr 2023 16:37

Re: Dubbele nationaliteit Nederlands/Spaans

Ongelezen bericht door klaasjan2 »

Dank @Lisa29, heb ook een aantal van die groepen benaderd inderdaad, maar iedereen lijkt huiverig om een antwoord te geven :(


klaasjan2
Berichten: 3
Lid geworden op: 02 apr 2023 16:37

Re: Dubbele nationaliteit Nederlands/Spaans

Ongelezen bericht door klaasjan2 »

Dank voor de link! Helaas geeft die informatie ook geen antwoord op mijn vragen. Ben al heel lang alle fora e.d. aan het afgaan die ik via zoekmachines tegenkom, en het betreft of verourderde, of onvolledige informatie. Mijn hoop is dat ik iemand tref die inhoudelijke kennis heeft... of weet bij wie ik terecht kan.

moederslink
Berichten: 12013
Lid geworden op: 11 jul 2014 21:30

Re: Dubbele nationaliteit Nederlands/Spaans

Ongelezen bericht door moederslink »

Afdeling Burgerzaken in je gemeente?
Nederlandse ambassade in den Haag?
Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft hier ook een duidelijke brochure over.
Deze is te downloaden.
Vlg mij kun je maar met een páár landen een dubbele nationaliteit houden.
Hopelijk gaat het je lukken. Succes!

DsireeR
Berichten: 1
Lid geworden op: 23 mei 2024 11:56

Re: Dubbele nationaliteit Nederlands/Spaans

Ongelezen bericht door DsireeR »

Beste Klaas Jan,

Ik ben net op deze conversatie gestuit. Ik ben benieuwd of je er wijzer van bent geworden na een jaar.

Hoewel ik niet in dezelfde situatie zit, is het voor mij ook een ingewikkelde kwestie. Een jaar geleden heb ik dubbele nationaliteit aangevraagd bij Spanje. Ik heb de Nederlandse nationaliteit doordat beide ouders Nederlands zijn, ondanks dat ik in Spanje ben geboren, opgegroeid, geschoold en momenteel woon en werk. Nederland is voor mij een vakantiebestemming. Hoewel ik me meer Spaans (Valenciaans) voel, wil ik mijn Nederlandse nationaliteit niet verliezen.

Ik heb veel contact gehad met de Rijksoverheid, IND, Spaanse overheid en het Ministerie van Justitie. Spanje geeft aan dat als Nederland het toestaat, mijn aanvraag voor dubbele nationaliteit geen probleem is. Nederland zegt dat als Spanje het goedkeurt, ik mijn Nederlandse nationaliteit behoud. Beide partijen staan dus eigenlijk dubbele nationaliteit toe omdat ik onder de uitzonderingen val. Toch ben ik bang dat het uiteindelijk niet compatibel is en ik tussen een van de twee moet kiezen.

Ik heb schriftelijk uitleg gekregen van de IND, inclusief een document waarin mijn uitzondering staat vermeld.
Volgens de Nederlandse wet gaat door het vrijwillig aannemen van een andere nationaliteit de Nederlandse nationaliteit automatisch verloren. Dit betekent dat u dan geen Nederlander meer bent. Dit geldt als u in het buitenland, maar ook als u in Nederland woont. Er zijn drie uitzonderingssituaties op de bovenstaande regel. Iemand verliest niet het Nederlanderschap als hij of zij voldoet aan een van de volgende uitzonderingen:

a) de Nederlander is geboren in het andere land en heeft daar zijn hoofdverblijf als hij de vreemde nationaliteit verkrijgt; of
b) de Nederlander heeft voor het bereiken van de meerderjarige leeftijd gedurende een onafgebroken periode van vijf jaar hoofdverblijf gehad in het land waarvan hij de nationaliteit aanneemt; of
c) de Nederlander is een echtgenoot/echtgenote die vrijwillig de nationaliteit van de huwelijkspartner aanneemt (dit geldt ook voor geregistreerde partners).

Uitzondering a) is op u van toepassing als u in Spanje bent geboren en in Spanje woont op het moment dat u de Spaanse nationaliteit verkrijgt.

Uitzondering b) is op u van toepassing als u voordat u achttien jaar werd een onafgebroken periode van vijf jaar (of langer) in Spanje heeft gewoond.

Uitzondering c) is op u van toepassing als u op de dag dat u de Spaanse nationaliteit krijgt, getrouwd bent met een persoon met de Spaanse nationaliteit.

Graag wijs ik u nog op het volgende. Ieder land gaat over zijn eigen nationaliteitswetgeving. Wanneer één van bovengenoemde uitzonderingscategorieën op u van toepassing is en u bij verkrijging van de Spaanse nationaliteit uw Nederlandse nationaliteit niet verliest, dan kan het alsnog zo zijn dat u volgens de Spaanse nationaliteitswetgeving uw Nederlandse nationaliteit niet mag behouden. Ik adviseer u dit na te gaan bij de Spaanse autoriteiten. Indien u niet valt onder één van genoemde uitzonderingscategorieën, dan is voor behoud/verlies van de Nederlandse nationaliteit de Nederlandse nationaliteitswetgeving leidend.
Misschien verduidelijkt dat iets?

Met vriendelijke groet,
Desiree
Laatst gewijzigd door DsireeR op 23 mei 2024 12:05, 1 keer totaal gewijzigd.

Plaats reactie