LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Opvragen van geboorte register ivm trouwen

Ben je het niet eens met de regelgeving of de overheid? Ventileer hier jouw mening.
mardidbk

Opvragen van geboorte register ivm trouwen

Ongelezen bericht door mardidbk »

Hallo allemaal,


Ik zoek contact met iemand die ervaring of kennis heeft met het aanvragen van een geboorteregister.

Het zit namelijk zo:

Ik ben zelf geadopteerd uit indonesie. Nu ben ik oud genoeg om te gaan trouwen en de plannen voorbereiden. Maar er zit helaas een klein blokkade.

toen ik op aarde kwam is er geen geboorte register aangevraagd en besta ik eigenlijk niet. In dat land zelf ben ik nog es 2x geadopteerd maar ook deze hebben geen geboorteregister aangevraagd.

Daarna ben ik in een kindertehuis geplaatst en daar hebben ze een akte van bekendheid opgemaakt. Maar helaas heb ik daar alleen een kopie van en Niet de originele.

De kans is zeer klein om de originele boven water te krijgen, omdat ik onvoldoende gegevens hebt om er achter te komen waar het zou moetn zijn. Alle betrokkennen zijn nu inmiddels overleden en kan ik daar ook geen beroep op doen.

Het volgende is dat ik via de gemeente contact op moet zoeken met de rechtbank in Den Haag om daar een aanvraag van geboorte register aan te vragen. Voor deze handeling moest ik wel een advocaat voor in zetten.

Nu is mijn vraag of er iemand weet of kent hierover meer te vertellen en wat de kosten hiervan zijn. Om nou het spaargeld hier eerst voor moeten gebruiken is toch niet echt de bedoeling.

Graag ben ik ook hier bereid om telefonisch contact hierover op te nemen. en alle informatie hierover is van harte welkom.
tevens kunnen jullie me mailen over dit soort gevallen.

Want zeg nou eerlijk. lijkt mij toch niet dat ik de enigste ben met dit probleem.

Groetjes
een man die wil trouwen.

Gast

Re: Opvragen van geboorte register ivm trouwen

Ongelezen bericht door Gast »

schrijf naar breekijzer.

Gast

Re: Opvragen van geboorte register ivm trouwen

Ongelezen bericht door Gast »

Als het goed is was je ook verplicht om naar school te gaan, en als die verplichten er al is ben je volgens mij ook geregistreerd, en sta je ook in het geboorte register.
En je hebt toch ook een sofi nummer, tenminste dat neem ik maar aan.
Bij diverse instanties kun je dit opvrragen, en volgens mij heeft een advocaat er niets mee te maken, het zijn jou gegevens en die moeten ze aan jou verstrekken als je er om vraagt.

Succes

Jolanda K

Re: Opvragen van geboorte register ivm trouwen

Ongelezen bericht door Jolanda K »

Ik werk tijdelijk bij de Gemeente Dienst Burgerzaken.
Om te kunnen trouwen in Nederand heb je o.a. een afschrift nodig van je geboorte akte. Afhankelijk van het geboorteland moet zo'n afschrift worden voorzien van legalisatie door het ministerie van buza van het betreffende land, een apostille van de Nederlandse autoriteiten van dat land. en bij probleemlanden moet zo'n akte ook nog inhoudelijk worden gelegaliseerd. Tot slot moet dit alles worden vertaald in het Nederlands door een beeidigd vertaler. Afhankelijk van je persoonsgegevens zijn er nog meer stukken nodig. Ben je bijvoorbeeld op huwbare leeftijd naar Nederland gekomen, is er ook een ongehuwdheidsverklaring nodig.
Wat er nodig is bij documenten uit het buitenland vind je op de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken http://www.minbuza.nl/ ga naar Welkom in Nederland, legalisaties, landeninformatie en kijk bij het betreffende land.
Dit is allemaal wettelijk vastgelegd, en ik denk niet dat Breekijzer hier wat aan zou kunnen veranderen.

Ik wens je heel veel succes

Jolanda K

Re: Opvragen van geboorte register ivm trouwen

Ongelezen bericht door Jolanda K »

De hiervoor gepostte info is dus niet van belang, mijn excuses.
Ik heb de info even gekopieerd na de website van MinBuZa, en ik denk dat er niets anders op zit dan die procedure op te starten. Het ziet er naar uit dat je anders niet zou kunnen trouwen. Ik wens je heel veel sterkte en weisheid, maar vooral veel geluk!!


4. Indonesië
(hoofdstad: Jakarta)


Niet aangesloten bij enig legalisatieverdrag.

Verklaring van ongehuwd zijn:
Een verklaring van ongehuwd zijn kan worden verkregen bij het wijkhoofd (Lurah) op grond van een verklaring van het wijk- of buurthoofd (RT-RW) en dient ondertekend te zijn door het districtshoofd ("Camat"). Hieronder de volgorde in hiërarchie.


RT: heeft maximaal 60 gezinnen onder zijn verantwoording

RW : heeft maximaal 5 x RT onder zijn verantwoording

Lurah : heeft 5x RW onder zijn verantwoording

Camat : heeft 5x Lurah onder zijn verantwoording


Moslims dienen deze verklaring in te leveren bij het Kantoor van Godsdienstzaken ("Kantor Urusan Agama K.U.A.") om vervolgens een verklaring van ongehuwd zijn te verkrijgen

Niet-moslims dienen deze verklaring in te leveren bij de burgerlijke stand ("Catatan Sipil") om vervolgens een verklaring van ongehuwd zijn te verkrijgen.

Originele akten van de burgerlijke stand opgemaakt èn afgegeven vóór 27 december 1949 zijn vrijgesteld van legalisatie en kunnen worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand te 's-Gravenhage (Bureau Bijzondere Akten).


Geboorteakten:
Indonesië kent een burgerlijke stand die grotendeels is gebaseerd op het vroegere Indisch Burgerlijk Wetboek, dat in het toenmalig Nederlands Indië werd gehanteerd. Dit kwam in grote trekken overeen met het Nederlandse Burgerlijk Wetboek, zij het dat er meer registers waren voor de onderscheiden bevolkingsgroepen, te weten:


- voor Europeanen (bangsa Europa);

- voor Chinezen (bangsa Tiong hoa);

- voor Nederlandse onderdanen en overigen (te denken valt aan etnische Arabieren etcetera).



Veelal hebben aldaar geboren Nederlanders, alsmede Indo Europeanen (gemengd bloed) nog een in de Nederlandse taal gesteld afschrift of uittreksel uit de geboorteakte. Dit uittreksel wordt doorgaans op "gezegeld" papier gemaakt. Het zegel is dan een vorm van belasting op officiële documenten, zoals rekesten etcetera. Hetzelfde kan gezegd worden ten aanzien van "Indische" Chinezen (met namen als: Tam, Lie, Tjoa, The, etcetera).


Na 27 december 1949 (soevereiniteit overdracht) afgegeven uittreksels zijn doorgaans in het "Bahasa Indonesia" gesteld.


Ook nu nog wordt een geboorteakte voor de onderscheiden bevolkingsgroepen gemaakt, de zogenaamde "Surat Kelahiran" of Akta Kelahiran".

Dikwijls komt het niet tot aangifte en wordt indien dat nodig is een akte van bekendheid van geboorte gemaakt, een zogenaamde "Surat Kenal Lahir". Hiervoor zijn 2 getuigen voldoende.


Onderscheid wordt gemaakt tussen:


- afschriften en uittreksels conform het origineel en

- uittreksels overeenstemmende met de toestand op het ogenblik van afgifte.



Vaak gebeurt het dat akten van geadopteerde kinderen niet geregistreerd zijn!


Als een geboorteakte niet in de Burgerlijke stand is ingeschreven of een akte is foutief opgemaakt kan betrokkene dat alsnog laten inschrijven/veranderen via een gerechtelijke procedure in Indonesië. Betrokkene vraagt de gerechtelijke procedure aan bij de gemeente, de gemeente zal de procedure opstarten. Betrokkene kan een advocaat nemen die de belangen van betrokkene behartigt in Indonesië. De procedure kan vaak lang duren en is niet goedkoop. Het tarief verschilt per burgerlijke stand en rechtbank.

RCS

Re: Opvragen van geboorte register ivm trouwen

Ongelezen bericht door RCS »

Omdat ik pas 3 jaar was toen ik uit Indonesië "gerepatrieerd" werd - heb meneer Pronk eigenlijk daarover nooit het woord gedeporteerd horen gebruiken - heb ik het Bahasa waarin mijn geboorteakte is opgesteld nooit geleerd.

Gelukkig is er door het consulaat toen wel een amtsedige vertaling van gemaakt waardoor ik in ieder geval weet waarover het allemaal gaat.

Misschien dat er nog wel een mogelijkheid is om een consulaat in te schakelen om aan de benodigde en vertaalde papieren te komen.

Gesloten