LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd. |
[ archief ] zout en suiker
zout en suiker
De burgers moeten de etiketten lezen wat fabrikanten in ons voedsel hebben gedaan om te zorgen dat je 'veilig' eten/drank binnenkrijgt. Prima! Maar.....waarom kunnen fabrikanten niet harder worden aangepakt. We weten allemaal dat ze er veel te veel suiker en zout e.d. instoppen. Om ons te misleiden stoppen ze allerlei zoete varianten van suiker in ons eten en drinken. Er is geen één product waar geen suiker/zoetvariant in zit. En dan moet de burger op de etiketten kijken hoeveel zoetigheid er inzit? Volgens de fabrikant WIL DE KLANT DIT ALLEMAAL. Met de Kerst worden allemaal recepten uitgewisseld met LEKKER ZOETE toetjes!
Datzelfde geldt voor het zout. Volgens minister Schippers zijn we eraan gewend en dat kan je niet zomaar ineens verminderen!!! Daar gaan dan jaren overheen voordat er 1 of 2 gram minder zout in het eten komt. Waarom zijn de mensen in de laatste jaren zoveel dikker en vermoeider geworden? Natuurlijk speelt bewegen een zeer grote rol, maar laten de fabrikanten nu eens hun verantwoordelijkheid nemen.
In de bladen zoals 'Boodschappen' staan veel recepten in en als je kijkt naar de specerijen, dan is het altijd zout en peper. Andere specerijen zijn er niet? Jazeker wel! Een heleboel kruiden die zeer gemakkelijk het zout kunnen vervangen en dan maak je er nog een veel lekkerder maaltijd van. Waarom wordt daar niet veel meer over geschreven? Ikzelf gebruik geen zout en geniet dan ook van kruiden, zoals kerrie, ras el hanout, kömmel, koriander en vele vele anderen. Het is zo in- en intriest dat de mensen de èchte smaak van het voedsel niet meer proeven/kennen of nog erger weten.
Datzelfde geldt voor het zout. Volgens minister Schippers zijn we eraan gewend en dat kan je niet zomaar ineens verminderen!!! Daar gaan dan jaren overheen voordat er 1 of 2 gram minder zout in het eten komt. Waarom zijn de mensen in de laatste jaren zoveel dikker en vermoeider geworden? Natuurlijk speelt bewegen een zeer grote rol, maar laten de fabrikanten nu eens hun verantwoordelijkheid nemen.
In de bladen zoals 'Boodschappen' staan veel recepten in en als je kijkt naar de specerijen, dan is het altijd zout en peper. Andere specerijen zijn er niet? Jazeker wel! Een heleboel kruiden die zeer gemakkelijk het zout kunnen vervangen en dan maak je er nog een veel lekkerder maaltijd van. Waarom wordt daar niet veel meer over geschreven? Ikzelf gebruik geen zout en geniet dan ook van kruiden, zoals kerrie, ras el hanout, kömmel, koriander en vele vele anderen. Het is zo in- en intriest dat de mensen de èchte smaak van het voedsel niet meer proeven/kennen of nog erger weten.
Re: zout en suiker
Tsja u vraagt wij draaien is het motto.
Het verbieden is niet zomaar te regelen omdat ze niks illegaals doen...Overigens als je wilt kun je zeker wel goede alternatieven vinden die niet of veel minder zout en suiker hebben..,
Een keer per week een lekker toetje hoe zoet die ook is moet je jezelf gewoon gunnen zodat je het volhoudt. Daarnaast inderdaad lekker bewegen. Neem eens de trap ipv de lift of roltrap.
Het verbieden is niet zomaar te regelen omdat ze niks illegaals doen...Overigens als je wilt kun je zeker wel goede alternatieven vinden die niet of veel minder zout en suiker hebben..,
Een keer per week een lekker toetje hoe zoet die ook is moet je jezelf gewoon gunnen zodat je het volhoudt. Daarnaast inderdaad lekker bewegen. Neem eens de trap ipv de lift of roltrap.
Re: zout en suiker
Fabrikanten wórden ook wel aangepakt als ze de gemaakte afspraken niet nakomen, en jij kan als burger misstanden melden bij de NVWA. Voorbeeld van dat aanpakken is die Willy Selten, die paardenvlees verkocht als rundvlees, en hiervoor harde celstraf heeft gekregen. Ook wordt het keuren van vlees weer een 100% overheidsaangelegenheid.eveetje schreef:De burgers moeten de etiketten lezen wat fabrikanten in ons voedsel hebben gedaan om te zorgen dat je 'veilig' eten/drank binnenkrijgt. Prima! Maar.....waarom kunnen fabrikanten niet harder worden aangepakt. We weten allemaal dat ze er veel te veel suiker en zout e.d. instoppen. Om ons te misleiden stoppen ze allerlei zoete varianten van suiker in ons eten en drinken. Er is geen één product waar geen suiker/zoetvariant in zit. En dan moet de burger op de etiketten kijken hoeveel zoetigheid er inzit? Volgens de fabrikant WIL DE KLANT DIT ALLEMAAL. Met de Kerst worden allemaal recepten uitgewisseld met LEKKER ZOETE toetjes!
Datzelfde geldt voor het zout. Volgens minister Schippers zijn we eraan gewend en dat kan je niet zomaar ineens verminderen!!! Daar gaan dan jaren overheen voordat er 1 of 2 gram minder zout in het eten komt. Waarom zijn de mensen in de laatste jaren zoveel dikker en vermoeider geworden? Natuurlijk speelt bewegen een zeer grote rol, maar laten de fabrikanten nu eens hun verantwoordelijkheid nemen.
In de bladen zoals 'Boodschappen' staan veel recepten in en als je kijkt naar de specerijen, dan is het altijd zout en peper. Andere specerijen zijn er niet? Jazeker wel! Een heleboel kruiden die zeer gemakkelijk het zout kunnen vervangen en dan maak je er nog een veel lekkerder maaltijd van. Waarom wordt daar niet veel meer over geschreven? Ikzelf gebruik geen zout en geniet dan ook van kruiden, zoals kerrie, ras el hanout, kömmel, koriander en vele vele anderen. Het is zo in- en intriest dat de mensen de èchte smaak van het voedsel niet meer proeven/kennen of nog erger weten.
Maar ook de consument heeft een rol hierin, en die bestaat wat mij betreft uit het opdoen en onderhouden van basale levensmiddelen kennis, zodat je weet wat je eet, en een stukje oplettendheid als het gaat om het lezen van etiketten, en het constateren van misstanden om deze dan ook door te geven aan de betreffende instantie.
Overigens is met zout niks mis, sterker nog, zonder ga je vrij snel en erg vervelend dood. Het gaat erom dat je wéét wat je eet, en zo dus voorkomt dat je verborgen suiker en zout eet.
Re: zout en suiker
Dit is wel een post waar goed/lang ( 9 jaar ) over is nagedacht
-
- Berichten: 32524
- Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44
Re: zout en suiker
Ho maar... ik bepaal zelf wel wat ik wel of niet moet.eveetje schreef:De burgers moeten de etiketten lezen
Re: zout en suiker
Ik ben ook wel benieuwd hoe de doorsnee consument reageert als fabrikanten de hoeveelheid zout en suiker flink terugschroeven. Ik gok dat heel veel mensen de boel niet meer lekker vinden. Om het maar netjes te zeggen.
Re: zout en suiker
Je kan beginnen met die kant-en-klare pastasauzen. Als wij bolognesesaus maken zit daar 0,0 aan suiker in, en alleen het zout van de kleine hoeveelheid pancetta. Dit is bij de net vernieuwde bertolli bolognesesaus (link) 9 gram suiker en 1,2 gram zout per 100g.Mucha schreef: Je kunt ook gewoon alles zelf bereiden. Dan weet je precies was erin zit.
Idem trouwens al die maaltijdkits, die zijn met een kleine investering in een kruidenla en wat basisingrediënten allemaal zelf te maken, maar dan in de hoeveelheid die écht nodig hebt, en met controle over alle ingrediënten.
Maar goed, de mensen die dit wat kan schelen doen dit al wel, de rest blijkbaar nog steeds niet, getuige dit soort topics.
Re: zout en suiker
Nee, dat zijn reserve accounds van Radar schrijvers welke verbannen zijn.angel1978 schreef:Dit is wel een post waar goed/lang ( 9 jaar ) over is nagedacht
Overigens zou dit topic een goede zijn voor "gezondheid", ook al even niet meer van gehoord
-
- Berichten: 32524
- Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44
Re: zout en suiker
U zegt?sjohie schreef:Dit is bij de net vernieuwde bertolli bolognesesaus (link) 9 gram suiker en 1,2 gram zout per 100g.
En met 100 gram per persoon ben je er echt niet. Als ik mijn eigen saus maak gebruik ik een blik tomatenblokjes van 440 gram, 100 gram gehakt, diverse groenten enzovoorts, doe ik twee dagen mee.
Hoeveel zout 'mag' je per persoon per dag ook al weer hebben?
Re: zout en suiker
Voor zover bekend staat daar helemaal geen "wettelijke" limiet voor gesteld en kun je (per persoon) ongelimiteerd net zoveel zout tot je nemen tot je verandert in een zoutpilaar.witte angora schreef: Hoeveel zout 'mag' je per persoon per dag ook al weer hebben?
Ook alle overige voedingsstoffen kunnen onbeperkt genuttigd worden tot je er "groen en geel" of misschien wel "blauw" van gaat uitzien.
Waarom moet je je gek laten maken over hoeveel grammen van een product goed en of slecht voor je zijn, morgen zijn de cijfers allemaal weer anders en zijn de zgn. deskundigen weer tot een ander inzicht gekomen.
Ander tijden, andere inzichten en de deskundigen verdienen er een mooie, volgens hun eigen inzicht veel te zoute, boterham aan.
Eet met smaak, doe dat met mate en laat alles waar "te" voorstaat. achterwege.
In mij kindertijd stond de zoutpot bij ons altijd op tafel en werd er niet al te zuinig gestrooid, m'n vader was een kettingroker van die grote Bolknak sigaren en een borreltje ging er ook best in. De beste man was van 1917 en is twee jaar geleden overleden , zonder ook maar een dag "echt" ziek te zijn geweest.
-
- Berichten: 32524
- Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44
Re: zout en suiker
Volgens mij staat 'mag' ook tussen aanhalingstekens, met een reden. Moeilijk om begrijpend te lezen?mein33 schreef:Voor zover bekend staat daar helemaal geen "wettelijke" limiet voor gesteldwitte angora schreef: Hoeveel zout 'mag' je per persoon per dag ook al weer hebben?
Re: zout en suiker
Is dat toegevoegde suiker of suikers die gewoon in het product zitten? Als je tomatensaus van tomaten maakt zit daar ook een bepaalde hoeveelheid suiker in. Een tomaat bevat van nature (volgens google) 2,6 gram suiker per 100 gram. In 100 gram tomatensaus zit meer dan 100 gram tomaat.sjohie schreef:Je kan beginnen met die kant-en-klare pastasauzen. Als wij bolognesesaus maken zit daar 0,0 aan suiker in, en alleen het zout van de kleine hoeveelheid pancetta. Dit is bij de net vernieuwde bertolli bolognesesaus (link) 9 gram suiker en 1,2 gram zout per 100g.Mucha schreef: Je kunt ook gewoon alles zelf bereiden. Dan weet je precies was erin zit.
Re: zout en suiker
witte angora schreef:Volgens mij staat 'mag' ook tussen aanhalingstekens, met een reden. Moeilijk om begrijpend te lezen?mein33 schreef:Voor zover bekend staat daar helemaal geen "wettelijke" limiet voor gesteldwitte angora schreef: Hoeveel zout 'mag' je per persoon per dag ook al weer hebben?
Nee, maar jammer dat de "ironie" van de aanhalingstekens in mijn zin u wel is ontgaan, want die staan er nl. ook niet zomaar. )
-
- Berichten: 32524
- Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44
Re: zout en suiker
Ik had ze wel gezien, sterker nog, ik had je tegenreactie ook wel verwacht, maar laat maar. Anders wordt het een off-topic gezanik over woordjes en aanhalingstekens.
Het advies is trouwens 6 gram zout per dag. Dus dat is er wel degelijk.
http://www.voedingscentrum.nl/nl/servic ... -eten.aspx
Het advies is trouwens 6 gram zout per dag. Dus dat is er wel degelijk.
http://www.voedingscentrum.nl/nl/servic ... -eten.aspx
Re: zout en suiker
Ik denk een fors deel toegevoegd, want in bijvoorbeeld passata, niks meer dan pure tomatenpulp eigenlijk, zit lang geen 9 gram suiker/100g. Dan zouden ze voor die saus dus 3x zoveel suiker toevoegen dan dat er van nature in zit. Maar eerlijk is eerlijk, ook unilever is bezig om minder suiker en zout te gebruiken in hun producten, maar dat is niet zo simpel als "maar" wat minder toevoegen aan een product, je moet het helemaal opnieuw ontwikkelen, en als je daar serieuze stappen in wil zetten als bedrijf, dat is nog wel een klus.GJvdZ schreef:Is dat toegevoegde suiker of suikers die gewoon in het product zitten? Als je tomatensaus van tomaten maakt zit daar ook een bepaalde hoeveelheid suiker in. Een tomaat bevat van nature (volgens google) 2,6 gram suiker per 100 gram. In 100 gram tomatensaus zit meer dan 100 gram tomaat.sjohie schreef:Je kan beginnen met die kant-en-klare pastasauzen. Als wij bolognesesaus maken zit daar 0,0 aan suiker in, en alleen het zout van de kleine hoeveelheid pancetta. Dit is bij de net vernieuwde bertolli bolognesesaus (link) 9 gram suiker en 1,2 gram zout per 100g.Mucha schreef: Je kunt ook gewoon alles zelf bereiden. Dan weet je precies was erin zit.
Re: zout en suiker
Veel bedrijven zijn al bezig om de hoeveelheid suiker en zout te verminderen. Maar als je dat in grote sprongen doet, dan laten de consumenten die spullen liggen en gooi je het kind met het badwater weg. (Bovendien worden de bedrijven daar ook niet blij van...) Daarom doen ze dat geleidelijk. Als ze er ieder jaar een beetje minder in stoppen, dan merkt de gemiddelde consument dat niet en blijven ze het kopen. En dan raken ze ook langzaam maar zeker gewend aan een minder zoete of zoute smaak. Zo zijn bv. veel yoghurtdranken de laatste jaren veel minder zoet geworden, maar dat hangen ze niet aan de grote klok.
Bovendien is het evident dat de kerstrecepten nou niet bepaald het toonbeeld van een doorsnee verantwoorde maaltijd zijn... Om dat nou als norm te nemen van hoe 'men' tegenwoordig kookt gaat wat ver.
Bovendien is het evident dat de kerstrecepten nou niet bepaald het toonbeeld van een doorsnee verantwoorde maaltijd zijn... Om dat nou als norm te nemen van hoe 'men' tegenwoordig kookt gaat wat ver.
-
- Berichten: 32524
- Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44
Re: zout en suiker
Ach, vorige week (of was het de week ervoor?) bij de Aldi een nieuwe weegschaal gekocht. De oude had ik uit de handen laten kieperen, dus die deed niks meer. Sta je bij de kassa, is het van: "Goh, ga je je nu al voorbereiden op de periode na de Kerst?".kweenie schreef:Bovendien is het evident dat de kerstrecepten nou niet bepaald het toonbeeld van een doorsnee verantwoorde maaltijd zijn... Om dat nou als norm te nemen van hoe 'men' tegenwoordig kookt gaat wat ver.
'We' weten intussen niet beter of het is 'normaal' dat mensen zich in december vol vreten om vervolgens in januari weer te gaan lijnen. Dus eigenlijk weten veel mensen heus wel dat het in deze tijd allemaal niet zo gezond is. Maar dat is een keuze, die iedereen voor zichzelf kan en mag maken. Maar juist vanwege die wetenschap krijg je dus, ook al is het uiteraard niet zo zwaar op de hand bedoeld, dit soort grapjes.