Een probleem hierbij is vaak dat het doel is om het cholesterolgehalte te verlagen met als aanname dat daarmee ook het risico op hart- en vaatziekten wordt verkleind:
Becel schreef:Becel pro.activ is volkomen veilig en geschikt voor consumptie. Het cholesterolverlagend effect van Becel pro.activ is bewezen in meer dan 45 onderzoeken en is onomstreden. Wetenschappers zijn het er over eens dat een verlaging van het verhoogde LDL cholesterol het risico op coronaire hartziekten kan verlagen. Dit wordt tevens onderschreven door o.a. de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (European Food Safety Authority, EFSA) en vormt de basis voor de goedgekeurde ziekterisicoreductieclaim voor plantensterolen. (Voor de kenners: Dit is Verordening EG 384/2010)
http://www.verlaagcholesterol.nl/over-cholesterol
Nederlandse Hartstichting schreef: In 1999 introduceerden Unilever margarines met plantensterolen - onder de merknaam Becel pro.activ. Van deze margarines is wetenschappelijk bewezen dat zij het cholesterolgehalte aanzienlijk verlagen. Ze zijn goedgekeurd en worden aanbevolen door vooraanstaande wetenschappers en professionals in de gezondheidszorg over de gehele wereld. Ook de Hartstichting beveelt Becel pro.activ van harte aan. Samen gaan ze de strijd aan om de Nederlandse harten gezonder te maken.
http://www.hartstichting.nl/help_mee/sa ... _proactiv/
De genoemde verordering die Becel noemt heeft betrekking op het cholesterolverlagende effect van plantensterolen. Het zou wenselijk en noodzakelijk zijn wanneer ook duidelijk wordt onderzocht of het gebruik ervan daadwerkelijk lijdt tot een lager risico op hart- en vaatziekten. Dat is immers het einddoel en niet het cholesterolverlagende effect.Voedingscentrum schreef:Bewezen is dat door 1 tot 3 gram plantesterolen per dag het cholesterolgehalte met gemiddeld 10% daalt. Dit verkleint het risico op hart- en vaatziekten.
http://www.voedingscentrum.nl/nl/servic ... cten-.aspx
Onlangs is er zo'n overzichtsartikel gepubliceerd dat dit heeft onderzocht voor het gebruik van plantensterolen (sitosterol, campesterol). Hieruit blijkt niet dat het gebruik ervan het risico op hart- en vaatziekten verkleint. De resultaten zijn inconsistent en er zijn zelfs onderzoeken die een verhoogd risico laten zien. De auteurs trekken de volgende conclusie:
"In conclusion, our systematic review and meta-analysis do not provide any evidence that there is an association between moderate fluctuations of serum concentrations of plant sterols and CVD risk. However, our meta-analysis does not address the vascular effects or safety of long-term consumption of plant sterol-enriched foods."
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/article ... ehr441.pdf
De media heeft er ook aandacht aan besteedt:
http://nos.nl/artikel/347379-becel-proa ... elijk.html
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wet ... kten.dhtml
http://foodwatch.nl/foodwatch-nl/conten ... def_nl.pdf
http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Binnenland/ ... kten.dhtml