LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Loonbeslag : schuld voldaan maar beslag niet opgeheven ?

Overige onderwerpen met juridische of financiele achtergrond.
Solar Angel
Berichten: 18
Lid geworden op: 02 feb 2010 21:27

Loonbeslag : schuld voldaan maar beslag niet opgeheven ?

Ongelezen bericht door Solar Angel »

Hallo allemaal,

Ik lees al een tijdje hier mee en nu heb ik zelf een issue waar ik graag wat advies over wil hebben of tips hoe hier mee om te gaan.

Het zit zo : als prive persoon heb ik een ander prive persoon een x bedrag uitgeleend. Dit bedrag zou in termijnen terugbetaald worden. Ook is er een leningovereenkomst opgesteld. Dit speelde in september 2009 en er zou per maand afgelost worden. In oktober 2009 heb ik eenmaal een aflossing gehad en verder niets. De schuldenaar geeft als excuus op dat het loonbeslag nog steeds niet opgeheven is en dat hij daarom ook nog niet kan betalen.

Dat laatste is correct; hij heeft namelijk als bewijs schermafdrukjes laten zien van zijn salarisbetalingen en dat is ruim minder dan wat je zou verwachten. Ik weet wat hij ongeveer verdient per maand. De lening was trouwens om een schuld aan een bedrijf te betalen dat het loonbeslag had gelegd.

Wat ik nu echter niet snap is het volgende : dit speelde in september 2009; hij heeft in oktober 2009 de schuld voldaan. Ik begrijp niet dat er 3 maanden overheen gaan voordat een loonbeslag wordt opgeheven; vooral omdat het natuurlijk een enorme beperking van je financiele middelen.

Me dunkt dat zodra de schuld voldaan is het beslag acuut wordt opgeheven. Tenzij de schuld natuurlijk nog niet voldaan is.

Heeft iemand hier ervaring mee ?

De schuldenaar geeft ook nog aan dat de deurwaarder erkent dat de rekening betaald is maar het bedrijf dat de deurwaarder heeft ingezet moet een seintje geven dat het beslag eraf kan. Het bedrijf zelf verwijst naar de deurwaarder ??

Pavlova
Berichten: 512
Lid geworden op: 05 feb 2008 20:30

Re: Loonbeslag : schuld voldaan maar beslag niet opgeheven ?

Ongelezen bericht door Pavlova »

Als een deurwaarder beslag heeft gelegd en de vordering is op een zeker moment voldaan, dan dient de deurwaarder per omgaande het beslag op te heffen. Dat de opdrachtgever van de deurwaarder hiertoe een seintje moet geven is kolder mijn inziens. Want als de vordering voldaan is, is er geen enkele rechtsgrond een beslag te handhaven. En de opdrachtgever krijgt het geld natuurlijk dus waarom zouden ze.

Je hebt als bewijs schermprintjes gezien van het salaris van de betreffende persoon, was dat een loonstrookje waarop ook zichbaar was dat er een bedrag wordt ingehouden? Ik vraag me sterk af of je nu niet aan het lijntje gehouden wordt en ik zou om ander bewijs vragen van het loonbeslag. Bijvoorbeeld een kopie loonstrook waarop de inhouding zichtbaar is, en/of een kopie van de overbetekening die betrokkene van de deurwaarder ontvangen heeft.

tsja..
Berichten: 145
Lid geworden op: 20 jan 2010 10:14

Re: Loonbeslag : schuld voldaan maar beslag niet opgeheven ?

Ongelezen bericht door tsja.. »

Bestaat de schuld uit 1 hoofdsom? of is het een doorlopend iets, bijv een zorgverzekering waarvoor loonbeslag gelegd is?

in het tweede geval zal het loonbeslag pas opgeheven worden als de schuldenaar de maandelijkse termijnen zelf weer over gaat maken aan de verzekeraar. Anders blijft de schuld, en daarmee het loonbeslag bestaan. Verder ben ik het eens met bovenstaande, je zou om extra stukken kunnen vragen.

Maar ik begrijp alleen niet waarom je aan het lijntje gehouden zou worden, je hebt immers de salarisbetalingen gezien..

Solar Angel
Berichten: 18
Lid geworden op: 02 feb 2010 21:27

Re: Loonbeslag : schuld voldaan maar beslag niet opgeheven ?

Ongelezen bericht door Solar Angel »

Hallo,

Dank voor jullie reacties.

@ Tsja :
Dit betreft een hoofdsom die betaald moest worden; niet iets doorlopends. Hij zit inmiddels bij een andere zorgverzekeraar. Voor wat het lijntje betreft : ik denk dat ik daaraan gehouden word omdat bij een reguliere betaling van een schuld het loonbeslag onmogelijk nog drie maanden voort kan duren (zo lijkt mij)

Maar Deurwaarder Mark is aanwezig vanavond dus misschien dat hij er wat over kan zeggen.

Deurwaarder Mark
Berichten: 563
Lid geworden op: 27 dec 2008 21:14

Re: Loonbeslag : schuld voldaan maar beslag niet opgeheven ?

Ongelezen bericht door Deurwaarder Mark »

Ik heb er niet zoveel aan toe te voegen, Pavlova heeft eigenlijk alles al gezegd. Een deurwaarder is verplicht om een beslag op te heffen zodra de vordering is voldaan, dus onmiddelijk. Alleen bij doorlopende termijnen zou dat iets langer kunnen duren, maar geen maanden.

Als het beslag onterecht zou blijven liggen, dan zou de schuldenaar ook teveel betalen, en dat is sowieso natuurlijk niet de bedoeling.

Als ik jou was, zou ik je de schuldenaar vragen om contact op te nemen met de deurwaarder en hen vragen om per direct schriftelijk te bevestigen dat de vordering is voldaan. Laat hem desnoods bellen op de speaker, zodat je mee kunt luisteren.

Vergeet ook niet dat dat loonbeslag niet jouw probleem is, maar het zijne. Laat hem het oplossen, en stel hem een termijn waarbinnen de eerstvolgende aflossing door jou ontvangen moet zijn. Eventueel kun je ook nog iets afspreken over hoe de achterstand die de afgelopen maanden is opgebouwd, afgelost gaat worden. Hangt er een beetje vanaf hoe hard je het wilt spelen.

Als het verhaal van de schuldenaar klopt, zal hij, als jij druk gaat aanbrengen, nog meer zijn best doen om eea te regelen. Als het niet klopt, is het voor jou des te belangrijker om concreet en duidelijk afspraken te maken (en te handelen als die niet nagekomen worden).

Gesloten