LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Notaris nota achteraf hoger

Overige onderwerpen met juridische of financiele achtergrond.
rosch
Berichten: 3
Lid geworden op: 24 okt 2003 20:34

Notaris nota achteraf hoger

Ongelezen bericht door rosch »

Vandaag kopt de Telegraaf met "Notaris in opspraak" waarbij de kern van het stuk betreft dat bij woningverkoop klanten achteraf vaak hogere nota's krijgen voorgeschoteld.

Dit beperkt zich niet alleen tot onroerend goed transacties.
Mijn ervaring is dat dit ook lijkt te gelden voor z.g. familiezaken.
Hebben via internet een "goedkope"notaris gevonden (Serraris te Wijk bij Duurstede) ,Afspraak voor gesprek gemaakt op basis van internettarief. Achteraf toch een hogere rekening voor het opstellen van een verklaring van erfrecht ontvangen. Volgens de notaris vanwege "extra" werkzaamheden.
Deze waren mijns insziens al apart in rekening gebracht.
Tijdens het gesprek zijn hogere kosten door hem ook nimmer ter sprake gebracht. Heb hem hiermee geconfronteerd,maar hij bleek niet te overtuigen; vond het maar een Telegraaf hype. Kennelijk vindt men het niet nodig om klanten hierover te informeren.
Gezien de reakties n.a.v. het Telegraafartikel ben ik zeker geen uitzondering
Ik ben een ervaring rijker, deze notaris een klant armer...

Advies : Spreek een all-in tarief af en laat dit schriftelijk vooraf vastleggen ,zo kom je niet voor nare verrassingen te staan.
Een gewaarschuwd mens........

marcel75
Berichten: 1639
Lid geworden op: 12 jan 2008 16:22

Re: Notaris nota achteraf hoger

Ongelezen bericht door marcel75 »

Rosch,
Je reactie is net als het stuk in de Telegraaf wel erg flinterdun. Wat voor extra werkzaamheden zijn er dan in rekening gebracht en waren de extra kosten wel allemaal notariskosten of ook kosten van derden (zoals de gemeente)? Ook kan een rol hebben gespeeld dat een van de erfgenamen niet al te vlot reageerde en de notaris daar achter aan moest. (Overigens heeft alleen de Telegraaf, waarschijnlijk bij gebrek aan beter nieuws, hier aandacht aanbesteed en heeft de overige media het bericht niet overgenomen. Ook instanties als VEH en Consumentenbond hebben verder geen aktie ondernomen, maar dat maakt de zaak er niet minder van).

Vergelijk het met een schilder die je inschakelt omdat je op internet een schilder hebt gevonden met een bepaald tarief, maar je hebt er niet bij verteld dat de deuren ook nog geschuurd moesten worden en de kozijnen eigenlijk aan het rotten waren. Op dat moment moet de schilder ook extra werkzaamheden verrichten.

Ben het wel met je eens dat als de notaris de extra kosten niet kan uitleggen (hij moet de verhoging wel kunnen verkopen in mijn ogen), dat dat een kwalijke zaak is. Maar sta ook open voor de uitleg en blijf niet vasthouden aan een prijsopgave die gebaseerd is op alleen het afgeven van een verklaring van erfrecht. Maar het is een gegeven dat in de zakelijke dienstverlening communicatie erg belangrijk is en dat dit in jouw geval blijkbaar niet goed verlopen is.

rosch
Berichten: 3
Lid geworden op: 24 okt 2003 20:34

Re: Notaris nota achteraf hoger

Ongelezen bericht door rosch »

Marcel 75,

In het aangehaalde geval waren kosten voor derden zoals raadplegen diverse (Gemeente) archieven,boedelvolmacht etc apart in rekening gebracht. Dat is een gangbare zaak en daar heb ik ook geen enkele moeite mee.Verder waren er geen moeilijke zaken
Waar het mij om gaat is zuiver het tarief voor het opstellen van de verklaring van erfrecht ,zeg maar het maken van het papiertje zelf.
Daar werd een afspraak over gemaakt. Dan achteraf een beduidend hogere tarief (ruim 50% !)in rekening brengen voor alleen dit onderdeel is naar mijn mening ongepast.
Indien de betreffende notaris het oorspronkelijk gevraagde tarief hiervoor niet toereikend had gevonden ,had hij dit gelijk bij het eerste gesprek dienen aan te geven.Dan hadden we naar een ander kunnen gaan.
Dat heeft hij echter verzuimd en voel ik mij nu bekocht.
Goedkoop bleek in dit geval dus duurkoop.

Om nog maar even te refereren aan het verhaal van je schilder :
Als je vooraf een uurtarief afspreekt en je krijgt ,zonder ingelicht te worden ,later een rekening op de mat met een veel hoger uurtarief
dan voel je je ook gepakt ,lijkt mij !
De volgende schilderbeurt zou ik dan een andere schilder inhuren.
Er zijn meer (goede) schilders op deze wereld !

marcel75
Berichten: 1639
Lid geworden op: 12 jan 2008 16:22

Re: Notaris nota achteraf hoger

Ongelezen bericht door marcel75 »

Blijf het een apart verhaal vinden. Je maakt een tarief afspraak en blijkbaar zijn de kosten van derden sowieso apart gefactureerd (daar heb je ook geen problemen mee) en dan nog klopt volgens jou de nota niet. Ik ben erg benieuwd naar de uitleg/verklaring van de notaris omtrent de afwijking in de tariefafspraak. Meld die eens.

Mocht je het niet eens zijn met de hoogte van de declaratie, dan heb je mogelijkheid dit voor te leggen aan de ringvoorzitter van de KNB.

rosch
Berichten: 3
Lid geworden op: 24 okt 2003 20:34

Re: Notaris nota achteraf hoger

Ongelezen bericht door rosch »

Verklaring notaris voor het hogere tarief : "extra" werkzaamheden want er waren wel 2 namen (de beide kinderen ) die vermeld moesten worden als erfgenaam Ik geef toe, een bijna bovenmenselijke inspanning !.
Tevens werd aan beide erfgenamen een exemplaar van de verklaring van erfrecht toegezonden. Gelukkig dat er computers en printers bestaan....
O ja , ik zou bijna de kosten van 1 extra postzegel over het hoofd zien.

Joop123
Berichten: 46
Lid geworden op: 25 feb 2008 21:28

Re: Notaris nota achteraf hoger

Ongelezen bericht door Joop123 »

Is ontstaan door al die scherpe aktietarieven op het internet.
Dat zijn tarieven waar dan ook alles perfect moet verlopen en er geen enkele extra inspanning geleverd dient te worden.
vandaar komen de meeste notarissen als het punje bij paaltje komt gelijk uit.
een kadastrale inschrijving of doorhaling kost iedere notaris hetzelfde.

marcel75
Berichten: 1639
Lid geworden op: 12 jan 2008 16:22

Re: Notaris nota achteraf hoger

Ongelezen bericht door marcel75 »

@joop123,
Als je refereert aan het bedrag dat door de Telegraaf is genoemd, dan is dat alleen het tarief dat het Kadaster (en derde dus) in rekening brengt.Die zijn inderdaad in het hele land gelijk. Voordat je die kosten kunt maken, zal de notaris eerst een akte moeten opstellen. En de ene notaris is daar blijkbaar handiger/sneller/efficienter in dan de ander.

Vraag maar eens wat offertes op en dan leer je dit soort dingen (ik wel althans)

gijs18
Berichten: 1
Lid geworden op: 07 feb 2009 17:32

Re: Notaris nota achteraf hoger

Ongelezen bericht door gijs18 »

Wij zitten momenteel in een vergelijkbare situatie. Mijn vader is afgelopen zomer overleden en omdat mijn vader en mijn moeder hun bescheiden spaarrekening op de Fortisbank op een enof rekening hadden staan, verplichtte de Fortis ons tot het aanvragen van een acte van erfrecht. We hebben toen een notaris genomen die in het eerste (en enigste) gesprek ons een offerte voorschotelde van max.800 euro. Dit vonden wij al wat duur, maar omdat deze in de woonplaats van mijn moeder gevestigd was, zijn we hiermee akoord gegaan. We hebben de notaris een zelf door ons opgevraagde uitreksel uit het testamentenregister overhandigd en hebben al verklaard dat de kinderen in totaal 4 akkoord zullen gaan met een verklaring van zuivere aanvaarding. Na drie maanden wachten kwam de notaris eindelijk met de brieven voor de zuivere aanvaarding en wat schept onze verbazing> een rekening van maar liefst 2200 euro aan advies en begeleidingskosten, terwijl dit een zeer simpele zaak is. En we kregen een extra nota voor de opstelling van de acte van erfrecht: kosten 1300, zodat de totale kosten nu ineens 3500 ! euro bedragen, waarin nog niet eens de kosten voor het eerste gesprek verwerkt zijn. De notaris heeft nooit aan ons toestemming gevraagd en ook geen meerwerk gehad doordat het eventueel een ingewikkelde zaak zou zijn. Wij voelen ons dus ook opgelicht en zijn momenteel met de notaris in discussie over zijn rekening. Hij heeft hiervan wel een uitdraai toegestuurd, maar daar is niet echt duidelijk wat hij in dit simpele geval nu meer gedaan zou hebben. Zo zie je maar hoe die notaris over de ruggen van de nabestaandenelachelijk bedrag probeert binnen te halen.

Achteraf hadden we misschien zelf wat beter moeten opletten, maar wie heeft met zulke oplichters praktijken nu ervaring. Dit verwacht je niet.

marcel75
Berichten: 1639
Lid geworden op: 12 jan 2008 16:22

Re: Notaris nota achteraf hoger

Ongelezen bericht door marcel75 »

@Gijs,
Dit lijkt mij niet normaal. Als de gang van zaken is gegaan, zoals je beschrijft, dan zou ik er een declaratiegeschil van maken. Dit kunt u doen door de declaratie te betwisten en onder vermelding van uw reden(en) waarom u het niet eens bent met de declaratie voorleggen aan de Ringvoorzitter van de KNB. Wilt u weten wie dat is, bel dan met de rechtbank en vraag naar de Kamer van Toezicht voor notarissen en kandidaat-notarissen en vraag het daar.

Overigens, en geheel ter zijde, zal de notaris zelf ook een inzage hebben bij het Centraal Testamentenregister, maar dat zijn de kosten over het algemeen niet.

abod
Berichten: 3
Lid geworden op: 11 feb 2009 11:05

Re: Notaris nota achteraf hoger

Ongelezen bericht door abod »

Gijs18,

ik heb jaren geleden ook een declaratiegeschil met een notaris gehad.
De rekening rammelde aan alle kanten en de notaris kwam met de ene smoes na de andere. Het is dan wel niet juridisch mogelijk om het allemaal te bewijzen, maar het zaakje stonk gewoon. Helaas zitten er rotte appels in het notariaat.
Ik heb het uiteindelijk laten voorkomen bij de kamer van toezicht. Daar kreeg ik gelijk en de notaris een flinke veeg uit de pan. De notaris was heel kwaad op mij, maar ik voelde mij recht gedaan.
De kamer deed echter geen uitspraak over welk bedrag dan wel in rekening zou moeten worden gebracht. Dat moest ik via een dure advokaat dan weer voor elkaar krijgen. Uiteindlijk is het geschikt.
Het notariskantoor bestaat niet meer.

Gesloten