LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Projectnotaris bij bestaand pand (niet von)

Overige onderwerpen met juridische of financiele achtergrond.
Hannibal123
Berichten: 1
Lid geworden op: 03 mar 2010 19:57

Projectnotaris bij bestaand pand (niet von)

Ongelezen bericht door Hannibal123 »

Ik ben bezig met de aankoop van een bestaand pand van een investeringsmaatschappij, deze eisen een bepaalde project notaris.
Deze is echter alleen met de akte voor het huis al 400 duurder dan een door mij uitgezochte notaris, over de hypotheek maar te zweigen. Kun je als koper hier iets tegen ondernemen, het voorlopig koopcontract is nog niet getekend.


bvd

Han

Quisquid
Berichten: 299
Lid geworden op: 08 okt 2008 14:17

Re: Projectnotaris bij bestaand pand (niet von)

Ongelezen bericht door Quisquid »

In beginsel is de koper vrij in de keuze van zijn notaris.
Soms ligt dat anders en dat kan zo zijn bij bepaalde projecten, die aan één notaris worden gegeven. Vaak heeft zo'n notaris dan ook een verlaagd tarief (zeg maar een soort quantumkorting).
Of dat hier ook zo is en in hoeverre je aan die notaris gehouden bent, kan ik vanachter het computerscherm niet beoordelen. In ieder geval botst dit met de vrije marktwerking die ook in het notariaat is doorgevoerd en je kunt ook andere redenen hebben waarom je niet bij een bepaalde notaris wilt zijn.

In ieder geval ben je altijd vrij voor de hypotheekakte een notaris van eigen keuze in te schakelen. Ook als er een projectnotaris is. De financiering is géén zaak van "het project", maar van jou zelf. De hypotheekakte mag voor een andere notaris verlijden.

Vraag aan de hypotheeknotaris van jouw keuze of deze aan de hand van het dossier kan beoordelen in hoeverre jij ook voor de eigendomsoverdracht vrij bent hem in te schakelen.

Gesloten