LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Schenken.

Overige onderwerpen met juridische of financiele achtergrond.
geennaam
Berichten: 27
Lid geworden op: 17 okt 2006 15:57

Schenken.

Ongelezen bericht door geennaam »

Mijn moeder is na een aflopende gezondheid overleden. Ze was de laatste tijd vergeetachtig. Mijn broer heeft gemeend om zonder toestemming de financieen op zich te nemen.Dit had hij al gedaan voor het overlijden. Hier ben ik het niet mee eens. Hij heeft ook geld geschonken aan andere broers en zussen maar 2 personen buitengesloten. Kan dit zomaar?

tsja..
Berichten: 145
Lid geworden op: 20 jan 2010 10:14

Re: Schenken.

Ongelezen bericht door tsja.. »

alleen met een machtiging van uw moeder. Anders is het diefstal.

WilWil
Berichten: 279
Lid geworden op: 26 dec 2009 14:08

Re: Schenken.

Ongelezen bericht door WilWil »

Zijn de schenkingen gedaan bij leven of na het overlijden van je moeder? In het 1e geval kan het zo zijn dat je broer een machting had op de rekening. Hiervoor heeft je moeder dan ooit toestemming gegeven. Echter als die schenkingen hebben plaats gevonden in de laatste 3 maanden voor haar overlijden zijn ze niet geldig en komt de belastingdienst alsnog successie rechten innen.

In dit geval is het dus belangrijk te weten of je broer gemachtigd was voor de rekeningen en wanneer de schenkingen hebben plaats gevonden. Blijkt jebroer inderdaad een machtiging te hebben gehad dan is het heel lastig om deze zaak aan te pakken.

Op het moment dat je moeder overleden is zijn de machtigingen op haar rekening vervallen. Er is dan een verklaring van erfrecht nodig om het geld te verdelen. Totdat deze verklaring er is worden alle tegoeden geblokkeerd, alleen de noodzakelijke betalingen worden verricht. De bank dient uiteraard wel op de hoogte te worden gesteld van het overlijden, dit gebeurd normaal gesproken doro de nabestaanden.

Voor beide situaties zou ik eens informatie indienen bij het juridisch loket.

Sterkte en nog gecondoleerd.

geennaam
Berichten: 27
Lid geworden op: 17 okt 2006 15:57

Re: Schenken.

Ongelezen bericht door geennaam »

Bedankt voor de reacties. Als de moeder een machtiging heeft gegeven moet dit toch op papier staan?

marcel75
Berichten: 1639
Lid geworden op: 12 jan 2008 16:22

Re: Schenken.

Ongelezen bericht door marcel75 »

Geennaam,
Wellicht handiger om je vraag maar op 1 forum te stellen.

Er is geen enkel bezwaar tegen het aan bepaalde kinderen wel doen van schenkingen en aan andere kinderen niet. Zijn de schenkingen na 2003 gedaan, dan hoeven de kinderen de schenkingen ook niet in te brengen in de nalatenschap. Dat betekent dat hun erfdelen niet verminderd hoeven worden met de al ontvangen schenkingen. Deze schenkingen hoeven dan ook niet aangetoond te worden.

Een schriftelijke machtiging is hiervoor niet nodig. Jij zult moeten aantonen dat er schenkingen gedaan zijn die niet door je moeder bedoeld zijn.

Heeft moeder schenkingen op papier gedaan (schuldigerkenning), dan moet hiervan een notariële akte zijn opgesteld. Is die er niet, dan bestaat de schuldigerkenning civiel rechtelijk wel (de kinderen hebben er dan dus ook recht op), maar fiscaal wordt er geen rekening mee gehouden. Er moet dan dus gewoon erfbelasting over betaald worden.

Zijn er schenkingen gedaan in de periode van een half jaar voor het overlijden van moeder dan moet er wel erfbelasting over betaald worden.

Kortom: het kan dus zomaar.

WilWil
Berichten: 279
Lid geworden op: 26 dec 2009 14:08

Re: Schenken.

Ongelezen bericht door WilWil »

Ik heb het idee dat het hier meer om wegsluisen van geld gaat dan schenkingen. en dat het buiten moeders omgegaan is.

Machtigingen staan bij de bank in de computer. Echter mogen ze deze informatie niet zomaar verschaffen aan derden. Als jij een verkalring van erfrecht hebt kun je deze informatie misschien wel inzien.

Het juridisch loket (www.juridischloket.nl) kan je hier misschien over informeren.

marcel75
Berichten: 1639
Lid geworden op: 12 jan 2008 16:22

Re: Schenken.

Ongelezen bericht door marcel75 »

Wilwil,
Machtigingen die bij de bank geregistreerd zijn zijn machtigingen om bij leven mede namens de rekeninghouder opdrachten te mogen geven. Dat is heel iets anders dan een machtiging voor het doen van schenkingen of andere rechtshandelingen. Je moet de bankmachtiging dus niet verwarren of gelijkstellen met andere machtigingen. Het is dus niet onmogelijk dat er een veel uitgebreidere volmacht is verleend, die niet bij de bank in de registers staat.

Als voor het wegsluizen van geld verder geen (juridische) reden is, is het in beginsel een schenking. Als benadeelde zou je al moeten aantonen dat het georganiseerde diefstal betreft omdat het anders te kunnen zien.

Omdat een machtiging is vervallen bij het overlijden en een bankmachtiging niet noodzakelijk is voor het doen van schenkingen, zul je bij de bank weinig informatie krijgen.

WilWil
Berichten: 279
Lid geworden op: 26 dec 2009 14:08

Re: Schenken.

Ongelezen bericht door WilWil »

Je hoeft mij niet te vertellen wat het verschil is tussen de machtigingen. Hier weet ik alles van. Maar uit de openingspost is voor mij niet duidelijk wanneer de transacties hebben plaats gevonden. Is dit voor of na het overlijden? En indien voor met toestemming van de moeder? (uit de openingspost denk ik te kunnen lezen van niet) en op de goede wijze? (denk ik ook van niet)

Het kan natuurlijk zijn dat de moeder hiertoe opdracht heeft gegeven en dan heeft TO sowieso het nakijken. Maar uit de post denk ik te lezen dat broer dit heeft gedaan zonder opdracht van moeder.

Ik denk dat ik de openinspost anders lees dan jij en dat daar de verwarring door ontstaat.

marcel75
Berichten: 1639
Lid geworden op: 12 jan 2008 16:22

Re: Schenken.

Ongelezen bericht door marcel75 »

Als het na het overlijden is gebeurt, dan is er geen enkel probleem! Dan zijn 4 broers/zussen al bezig geweest met de verdeling van de nalatenschap en hebben de andere 2 nog recht op een gelijk bedrag. Uiteindelijk hebben ze immers recht op 1/6e gedeelte.

Ik lees overigens de opening niet anders, deze vraag is ook op een ander forum gesteld. En daar staat iets meer info.

Feit blijft dat het onmogelijk is om na te gaan of het moeders wil was of niet. Moeders is immers dood. Daarnaast is het zo dat in de praktijk het vaker voorkomt dat 1 kind zichzelf bevoordeelt zonder medeweten van de ouder en niet ook nog 3 broers/zussen. Wat jij in mijn ogen doet is gelijk oordelen dat het niet mocht en niet kon. Dat is nog niet gezegd en ook niet aangetoond. Een simpel: "Ik vind het wel best" is voldoende om een schenking middels een overboeking te kunnen en mogen doen.

geennaam
Berichten: 27
Lid geworden op: 17 okt 2006 15:57

Re: Schenken.

Ongelezen bericht door geennaam »

Gisteren in de woning van mijn moeder geweest en nu blijkt dat er ook al stukken van de inboedel zijn verdwenen. Ik heb tot nu toe nog geen papieren gezien waarin staat dat er iemand was gemachtigd om de financieen te regelen. Omdat mijn moeder ook al hulp had van thuiszorg mede omdat ze vergeetachtig was staat er mijn inziens op papier dat mijn moeder beslissingsonbekwaam was en dat er daarom juist schriftelijke afspraken gemaakt moeten worden.

marcel75
Berichten: 1639
Lid geworden op: 12 jan 2008 16:22

Re: Schenken.

Ongelezen bericht door marcel75 »

Thuiszorg is niet voldoende om aan te kunnen nemen dat moeder niet meer zelfstandig kon handelen en dus onbekwaam was om te handelen.
Overigens is het niet meer zelfstandig kunnen handelen ook geen vereiste om zaken op schrift te stellen. Het is in het algemeen altijd raadzaam dit soort zaken op schrift te (laten) zetten.

Achteraf, maar daar heb je nu niets meer aan, was het aanstellen van een bewindvoerder beter geweest.

Als er geen stukken zijn waaruit blijkt dat iemand anders de administratie mocht regelen, moet er in eerste instantie van uitgegaan worden dat moeder dit zelf deed of dat dit onder haar verantwoordelijkheid geregeld werd maar dat zij de handtekening zette onder de overschrijvingskaarten.
Maakte ze gebruik van internetbankieren dan moet worden aangenomen dat zij de code gebruikte. Heeft ze de code aan iemand anders gegeven, dan komen de gedane handelingen ook voor rekening en risico van moeder tenzij aangetoond kan worden dat er sprake was van misbruik van omstandigheden, bedrog en/of bedreiging.

Dat er al inboedel verdwenen is is vervelend. Vraag eens bij de overige erfgenamen na waar dat gebleven is en probeer zo veel mogelijk in onderling overleg de inboedel te verdelen.

Gesloten