Verzameltopic jurisprudentie en actualiteiten

Overige onderwerpen met juridische of financiele achtergrond.
Moneyman
Berichten: 30362
Lid geworden op: 18 feb 2015 11:36

Verzameltopic jurisprudentie en actualiteiten

Ongelezen bericht door Moneyman »

Aangezien uit de interessepeiling in dit topic een duidelijke interesse en behoefte blijkt aan voor consumenten van belang zijnde informatie, heb ik dit topic geopend.

Het idee is om hier een selectie van de meest relevante, interessante of gewoon leuke artikelen en uitspraken (uiteraard vooral binnen het aandachtsgebied van dit forum, ergo: consumentenkwesties) te plaatsen.

Het idee is heel simpel: steeds als ik iets tegenkom wat de moeite van het plaatsen waard is, zal ik dat hier doen. Soms plaats ik ook al uitspraken in met het onderwerp verband houdende topics, en dat blijf ik uiteraard ook doen. Dit specifieke topic is vooral bedoeld voor zaken die het niet altijd waard zijn om een eigen topic voor te openen, maar die wel handig zijn om te weten en dus ook niet in de grote hoop van de huiskamer moeten verdwijnen. En uiteraard mag iedereen hier posten, graag zelfs.

Uitgangspunten:
  • 1) er mogen linkjes naar artikelen en uitspraken geplaatst worden, mits voorzien van een korte toelichting. Kale links dumpen is niet de bedoeling;
    2) linken bij voorkeur naar artikelen die niet achter een betaalmuur zitten;
    3) er mag gereageerd worden op de posts (het blijft toch een forum), maar uitgebreide discussie is uitdrukkelijk NIET gewenst. Zie je er een onderwerp tussen staan waarover je wél wilt discussiëren, dan is dat prima(leuk zelfs), maar maak er dan even een apart topic voor aan. Ik wil niet dat dit topic direct ontspoort.
Let's go!

Moneyman
Berichten: 30362
Lid geworden op: 18 feb 2015 11:36

Re: Verzameltopic jurisprudentie en actualiteiten

Ongelezen bericht door Moneyman »

Hierbij dan de eerste post, met wat informatie uit de afgelopen maand.

Nieuwsberichten:

De wettelijke rente én de maximale kredietvergoeding stijgt:
OP 1 januari a.s. stijgt de wettelijke rente (voor niet-handelstransacties) van nu 6% per jaar naar 7% per jaar. De wettelijke handelsrente blijft gelijk (dus 12%). Omdat de wettelijke rente de basis is voor de maximale kredietvergoeding, stijgt die mee (van nu 14% per jaar naar straks 15% per jaar).

De Hoge Raad doet iets uitzonderlijks: hij spreekt zich uit over de autonomen-problematiek.
Normaal spreekt de HR zich slechts uit over specifieke rechtszaken, maar de maatschappelijke ontwrichting van de soevereinen/ autonomen is zo groot dat ze nu een uitzondering maakt.

Jurisprudentie:

Annuleringskosten op basis van CBW-voorwaarden:
Een probleem wat we hier op het forum regelmatig tegekomen: annuleringskosten. Hier krijgt de meubelzaak het deksel op de neus: de rechter scheldt de annuleringskosten kwijt en veroordeelt de meubelzaak in de (stevige!) proceskosten. Procederen loont soms echt!

Uit het leven van een gerechtsdeurwaarder: beslag op naaktbeelden van BN-ers:
Wraakporno (zeker in combinatie met juice-channels) is een bekend probleem, maar soms geeft dat zelfs aanleiding tot veelomvattende beslagleggingen. Als gerechtsdeurwaarder is geen dag hetzelfde :wink:

Testament vervalt door gewijzigde omstandigheden:
Recent wat er hier een topic waarin “testament is testament” langs kwam. De Hoge Raad heeft nu een nogal opvallende uitspraak gedaan en het testament ná het overlijden vernietigt. De daarin aangewezen erfgenaam krijgt dus niets. In voorkomende gevallen, waarin er sinds het maken van het testament ingrijpende wijzigingen zijn geweest, is juridisch advies vragen dus heel zinvol. Een korte weergave is te lezen in dit artikel.

jochemd
Berichten: 150
Lid geworden op: 17 feb 2022 20:47

Re: Verzameltopic jurisprudentie en actualiteiten

Ongelezen bericht door jochemd »

Het Europees Hof had vorige week ook nog 2 mooie AVG uitspraken.

Kredietinformatiebureaus moeten na wettelijke sanering binnen 6 maanden registratie personen schrappen
Kredietinformatiebureaus registreren (in Nederland) een schuldsanering voor een termijn van 5 jaar nadat deze in het insolventieregister is gepubliceerd. Het Europees Hof heeft nu uitgesproken dat dat niet volgens de AVG is en in de weg staat aan het 'met schone lei beginnen'. Als er een wettelijke termijn is dat een registratie openbaar in het insolventieregister staat moeten bureaus die na die termijn ook schrappen. Aangezien de wettelijke termijn hiervoor in Nederland 6 maanden is geld dat per direct dus ook in Nederland.
(De Wet stelsel kredietregistratie die een verkorting van de termijn naar 3 jaar in voorbereiding had is nu dus ingehaald door het Europees Hof.)

Kredietinformatiebureaus mogen alleen met toestemming een kredietscore berekenen
Het berekenen van een kredietscore (een waarschijnlijkheidswaarde die op persoonsgegevens van een persoon is gebaseerd en betrekking heeft op diens vermogen om in de toekomst betalingsverplichtingen na te komen) is "geautomatiseerde individuele besluitvorming" volgens het Europees Hof. Geautomatiseerde individuele besluitvorming mag alleen als die voldoet aan de eisen van AVG artikel 22 lid 2 oftwel:
  • als die noodzakelijk is voor de uitvoering van een overeenkomst (dus een kredietverlener die dit in-house doet);
  • als die volgens wettelijke regels wordt gedaan (wat de Wet stelsel kredietregistratie spoedig zou moeten gaan regelen voor het BKR);
  • als die gebeurd met uitdrukkelijke toestemming. (Een regel in de algemene voorwaarden of een verplicht vinkje telt niet als toestemming.)
Alles wat niet onder deze regels valt (Focum, Experian, EDR etc.) mag dus niet.

Moneyman
Berichten: 30362
Lid geworden op: 18 feb 2015 11:36

Re: Verzameltopic jurisprudentie en actualiteiten

Ongelezen bericht door Moneyman »

Tijd voor een paar nieuwe uitspraken:

Toepassing bewind/ mentorschap ondanks een al aanwezig levenstestament:
Als er al sprake is van een algemene volmacht (middels een levenstestament), is de rechter doorgaans terughoudend in het toepassen van bewind en mentorschap. In deze casus gebeurde dat desondanks toch, in strijd met de wil van de gevolmachtigde zoon. Een trieste casus, met -zoals zo vaak- alleen maar verliezers.

Hoe dom kan je zijn... maar toch wordt je beschermd!
Deze uitspraak raakt aan thema's die op het forum vaker ter sprake komen. Iemand koop een dure (tenminste, 20k vind ik veel) BMW 535i via Facebook Marketplace, zonder koopcontract, zonder 'm te laten keuren, zonder enige garantie en zonder duidelijk te hebben van wie hij 'm eigenlijk koopt. Hoeveel red flags wil je hebben...

Niet geheel verrassend gaat na 6 weken de nokkenas kapot. En ondanks alle genegeerde red flags en het feit dat de koper alle basale checks niet heeft gedaan, volgt toch het oordeel dat de auto non-conform is en dus op kosten van de verkoper gerepareerd mocht worden.

Achteraf korting krijgen op je net gekochte woning? Soms lukt het!
Deze kopers hebben het spel (bewust of onbewust) slim gespeeld. De door heb gekochte woning heeft, ondanks dat dat uitdrukkelijk was verzekerd, géén volledig HR++ beglazing. Daar had men natuurlijk tijdens de onderhandelingen over kunnen beginnen, maar dan was de woning naar een ander gegaan. De klacht dat niet al het glas daadwerkelijk HR++ was, is in dit geval pas achteraf ingediend en door de rechter gehonoreerd. De kosten van de vervanging van een deel van de oude beglazing komen, minus een correctie voor de ouderdom, voor rekening van de verkoper. Mooie voorbeeld van partiele vernietiging, waarbij ook nog eens expliciet blijkt dat de informatieplicht van de verkoper vóór de onderzoeksplicht van de koper gaat, en dat toezeggingen en omschrijvingen niet vrijblijvend zijn.

Is de Hoge Raad een ‘hoerentent pur sang, krapuul en criminelen van het ergste soort’ ?
Die vraag wordt niet beantwoord, maar de Hoge Raad bevestigt wel het oordeel van het Hof dat voor processtukken waarin dergelijke taal is opgenomen géén beloning in de vorm van proceskosten hoeft te worden toegekend. En dat doet de Raad uiteraard in haar eigen bewoordingen.

Wellicht speelde mee dat het niet bepaald de eerste keer was... (voor de liefhebbers: check 2018, check 2019 en check 2020!).

Noblesse Oblige!
4.6.7 Met dit een en ander heeft het Hof kennelijk tot uitdrukking willen brengen dat zich in deze zaak het uitzonderlijke geval voordoet van een professionele rechtsbijstandverlener die zich bij het verrichten van proceshandelingen bij voortduring en ondanks waarschuwingen blijft bedienen van zodanig grievende en beledigende taal jegens de hiervoor in 4.6.6 bedoelde personen en instanties, dat dit een verregaand matigende invloed moet hebben op de hoogte van de vergoeding die de wederpartij moet betalen ter zake van een processtuk van deze rechtsbijstandverlener waarin die grievende en beledigende taal wordt gebezigd. Het Hof heeft kennelijk de verhouding tussen de in de schriftelijke zienswijze opgenomen grievende en beledigende taal jegens de Inspecteur ten opzichte van de daarin opgenomen passages met zakelijke argumenten ter weerlegging van de stelling van de Inspecteur gewogen en op basis van die weging beslist dat deze verhouding opnieuw zodanig uit balans is dat grond bestaat om voor het desbetreffende processtuk geen vergoeding toe te kennen.

Erthanax
Berichten: 9795
Lid geworden op: 19 jan 2018 19:57

Re: Verzameltopic jurisprudentie en actualiteiten

Ongelezen bericht door Erthanax »

Dat zijn interessante uitspraken.

De uitspraken over het huis en de auto vind ik bijzonder interessant en van groot belang voor dit forum. Beide geven aan hoe belangrijk het is welke informatie de verkoper verstrekt.

De laatste is eigenlijk hilarisch.

Moneyman
Berichten: 30362
Lid geworden op: 18 feb 2015 11:36

Re: Verzameltopic jurisprudentie en actualiteiten

Ongelezen bericht door Moneyman »

Erthanax schreef:
19 dec 2023 19:54
De laatste is eigenlijk hilarisch.
Ja, ware het niet dat er met dit soort onfatsoen echt bákken met geld wordt verspild :cry:

Gelukkig is er wel een tendens waarin onbekwame (laat ik het netjes houden) procesvertegenwoordigers afgestraft worden. Dat heeft onze Yourist uit het Zuiden inmiddels ook al ondervonden.

16again
Berichten: 16184
Lid geworden op: 02 jul 2003 22:18

Re: Verzameltopic jurisprudentie en actualiteiten

Ongelezen bericht door 16again »

Was bij een keuring van de auto al een afgebroken tand van het tandwiel te zien?
Het zou me niet verbazen als schade aan het tandwiel een gevolg, en niet de oorzaak was van verdere schade aan nokkenas.
Die uitspraak toont vooral aan dat je bij koop van een professionele partij simpelweg meer rechten hebt, de aankoop keuring is belangrijker bij koop van particulier.

Moneyman
Berichten: 30362
Lid geworden op: 18 feb 2015 11:36

Re: Verzameltopic jurisprudentie en actualiteiten

Ongelezen bericht door Moneyman »

16again schreef:
20 dec 2023 08:58
Die uitspraak toont vooral aan dat je bij koop van een professionele partij simpelweg meer rechten hebt, de aankoop keuring is belangrijker bij koop van particulier.
Klopt. Persoonlijk waag ik te betwijfelen of er bij die casus écht sprake was van non-conformiteit. Op het moment van koop was het tandwiel immers nog niet afgebroken. Dat gebeurde pas zes weken ná de koop. Maar dankzij de omgekeerde bewijslast gaat de rechter daar vrij makkelijk overheen. En bij een gemiddelde keuring was dat tandwiel ook helemaal niet aan het licht gekomen, denk ik.

k2p
Berichten: 1193
Lid geworden op: 04 mar 2012 01:35

Re: Verzameltopic jurisprudentie en actualiteiten

Ongelezen bericht door k2p »

Moneyman schreef:
11 dec 2023 17:12
Annuleringskosten op basis van CBW-voorwaarden:
Een probleem wat we hier op het forum regelmatig tegekomen: annuleringskosten. Hier krijgt de meubelzaak het deksel op de neus: de rechter scheldt de annuleringskosten kwijt en veroordeelt de meubelzaak in de (stevige!) proceskosten. Procederen loont soms echt!
€ 109,44 aan dagvaardingskosten en € 244,00 aan griffierecht. Poeh, die consument kan gaan rentenieren nu.
De € 317,63 aan buitengerechtelijke incassokosten waren afgewezen.

Moneyman
Berichten: 30362
Lid geworden op: 18 feb 2015 11:36

Re: Verzameltopic jurisprudentie en actualiteiten

Ongelezen bericht door Moneyman »

De kosten zijn dik 20% van de hoofdsom. Maar goed, dit detail is nou niet bepaald het belang van deze uitspraak :wink:

ruitenheer
Berichten: 431
Lid geworden op: 19 jun 2005 13:37

Re: Verzameltopic jurisprudentie en actualiteiten

Ongelezen bericht door ruitenheer »

Erthanax schreef:
19 dec 2023 19:54
De laatste is eigenlijk hilarisch.
Tenzij je de rechter of medewerker van de belastingdienst bent en je iedere keer bij een zitting op deze manier wordt uitgescholden.

Erthanax
Berichten: 9795
Lid geworden op: 19 jan 2018 19:57

Re: Verzameltopic jurisprudentie en actualiteiten

Ongelezen bericht door Erthanax »

Ik neem aan dat die grofgebekte gemachtigde geen advocaat is. Anders zou de deken toch ingrijpen, neem ik aan.

Het hilarische aspect vind ik niet het uitschelden van magistraten en andere personen, maar de manier waarop dat, kort en zakelijk weergegeven, in de stukken terechtkomt.

Verder vind ik het natuurlijk volstrekt onacceptabel en vind ik het heel goed dat er nu (eindelijk) tegen opgetreden wordt.

Moneyman
Berichten: 30362
Lid geworden op: 18 feb 2015 11:36

Re: Verzameltopic jurisprudentie en actualiteiten

Ongelezen bericht door Moneyman »

Erthanax schreef:
20 dec 2023 10:41
Ik neem aan dat die grofgebekte gemachtigde geen advocaat is. Anders zou de deken toch ingrijpen, neem ik aan.
Ja, absoluut. Een klacht bij de deken zou direct tot actie leiden.

Betrokkene -die overigens met naam en toenaam genoemd wordt- staat hierom bekend. Hier nog een artikel over deze persoon.

Lady1234
Berichten: 27310
Lid geworden op: 02 nov 2017 16:04

Re: Verzameltopic jurisprudentie en actualiteiten

Ongelezen bericht door Lady1234 »

Verbijsterend figuur.

Erthanax
Berichten: 9795
Lid geworden op: 19 jan 2018 19:57

Re: Verzameltopic jurisprudentie en actualiteiten

Ongelezen bericht door Erthanax »

Diep treurig, wat ik hier lees. Dat is ver voorbij het punt dat het hilarisch was.

ruitenheer
Berichten: 431
Lid geworden op: 19 jun 2005 13:37

Re: Verzameltopic jurisprudentie en actualiteiten

Ongelezen bericht door ruitenheer »

Hij is een van de redenen dat de proceskostenvergoeding (en de immateriele schadevergoeding) voor BPM en WOZ procedures fors zijn verlaagd.

Bezorgdeburger
Berichten: 678
Lid geworden op: 09 aug 2022 08:30

Re: Verzameltopic jurisprudentie en actualiteiten

Ongelezen bericht door Bezorgdeburger »

Erthanax schreef:
20 dec 2023 13:26
Diep treurig, wat ik hier lees. Dat is ver voorbij het punt dat het hilarisch was.
Wat is daar treurig aan? Die man vond een verdienmodel met weinig vereiste inspanning.

Het zou niet mijn manier zijn maar waarin wijkt dit af van de gemiddelde dropshipper? Met zo weinig mogelijk inspanning zoveel mogelijk verdienen?

De wereld draait voornamelijk om geld verdienen, helaas naar mijn mening, maar dan kan ik voor die Verhoeven nog wel respect op brengen omdat hij verdient aan de overheid en niet aan onnozele koopjesjagers die eerst kopen en dan pas lezen.

Lady1234
Berichten: 27310
Lid geworden op: 02 nov 2017 16:04

Re: Verzameltopic jurisprudentie en actualiteiten

Ongelezen bericht door Lady1234 »

Respect voor die Verhoeven? Hoe is het mogelijk. De grootste asociaal die er rondloopt.

En wat heeft dit met dropshipping te maken?

Erthanax
Berichten: 9795
Lid geworden op: 19 jan 2018 19:57

Re: Verzameltopic jurisprudentie en actualiteiten

Ongelezen bericht door Erthanax »

Verdienmodel met weinig inspanning? Het mocht wat. Voor iemand die zonder enige reden magistraten voor rotte vis uitmaakt en die de gemeenschap op kosten jaagt voor eigen gewin kan ik geen enkel respect opbrengen. Het is een onbeschofte proleet.

Bezorgdeburger
Berichten: 678
Lid geworden op: 09 aug 2022 08:30

Re: Verzameltopic jurisprudentie en actualiteiten

Ongelezen bericht door Bezorgdeburger »

Erthanax schreef:
20 dec 2023 20:59
Verdienmodel met weinig inspanning? Het mocht wat. Voor iemand die zonder enige reden magistraten voor rotte vis uitmaakt en die de gemeenschap op kosten jaagt voor eigen gewin kan ik geen enkel respect opbrengen. Het is een onbeschofte proleet.
Ik beoordeel hem alleen op zijn verdienmodel.
Ik ken de man niet maar zo te lezen heeft hij weinig respect voor autoriteiten. En uit hij zich inderdaad niet bepaald respectvol naar de ander.
Maar zo zijn er wel meer in Nederland toch?

Want als ik hier soms reacties lees van bepaalde mensen over andere mensen dan zie ik weinig verschil in respect voor een ander.
In feite doe jij hetzelfde door hem een onbeschofte proleet te noemen.

Dat mag in dit land maar of het ook nodig is?

Plaats reactie