Onlangs heb ik een gesprek gehad bij SB Recruitment in Nieuwegein (niet aangenomen overigens), een gesprek waarvoor ik helemaal uit Noord Nederland moest komen en vervolgens weigerde men hier om mijn gemaakte reiskosten te vergoeden. Ik heb dit zelf nog nooit eerder meegemaakt en heb toch al zo'n 15 a 20 sollicitatiegesprekken gevoerd en altijd werden mijn reiskosten voor 100% vergoed.
Nu weet ik dat een bedrijf niet wettelijk verplicht is om deze kosten te vergoeden, maar ik vind het toch buitengewoon onfatsoenlijk om een kandidaat (werkzoekend en dus beperkt in zijn financiële middelen) uit te nodigen voor een gesprek en dan vervolgens te weigeren zijn of haar gemaakte kosten te vergoeden, met als argument dat een dergelijk gesprek een "wederzijdse investering" is. Lulkoek natuurlijk, aangezien geen van beide partijen ergens in investeert wanneer het niet tot een arbeidsovereenkomst komt.
SB Recruitment in Nieuwegein krijgt van mij "min min" om maar met een bekende voetbaltrainer te spreken.
Hoe zijn uw ervaringen met reiskostenvergoeding bij sollicitaties?
LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd. |
[ archief ] Reiskosten bij sollicitatie
-
- Berichten: 585
- Lid geworden op: 22 nov 2006 21:28
Re: Reiskosten bij sollicitatie
Nooit om gevraagd en nooit gekregen.
Je gaat in op de vacature en moet dan ook zelf wat investeren.
Dat is mijn mening bij een sollicitatie. Meteen al reiskostenvergoeding vragen vind ik dan wat zeikerig overkomen.
Je gaat in op de vacature en moet dan ook zelf wat investeren.
Dat is mijn mening bij een sollicitatie. Meteen al reiskostenvergoeding vragen vind ik dan wat zeikerig overkomen.
Re: Reiskosten bij sollicitatie
Zoals je al aangeeft in je bericht: het is een kwestie van fatsoen. Als een bedrijf te krenterig is om jouw reiskosten te vergoeden, dan zegt dat veel over dat bedrijf en persoonlijk zou ik er dan al helemaal geen zaken mee willen doen of voor willen werken. Als je werkloos bent en veel en actief solliciteert (zoals het hoort) en alle bedrijven hebben dezelfde mentaliteit als SB Recruitment, dan is dat bij mekaar opgeteld een duur geintje en kun je beter thuis blijven, tenzij je zeker weet dat je wordt aangenomen. Lijkt me niet echt de bedoeling. Mijn ervaring is overigens dat de overheid altijd je reiskosten vergoedt en in 9 van de 10 gevallen is dat ook zo in het bedrijfsleven. Zelf heb ik in totaal 7 of 8 keer gedeclareerd en al die keren volledig vergoed gekregen.Jij hebt kennelijk net het verkeerde bedrijf getroffen.
Re: Reiskosten bij sollicitatie
Ook mij overkomt dat telkemale. Ik lees hier dat er reiskosten worden betaald. Dat heb ik nog nimmer meegemaakt. Ondertussen staat m'n onkostenteller al op € 188,00. Boeven zijn het die uitzendbureau's. Over mijn rug willen ze geld verdienen. Nu mooi niet. Als ik nu ergens naar toe gestuurd wordt om een zg "intake" (Nederlands kennen ze niet meer) gesprek te houden dan vertel ik ze wat ze moeten betalen. Anders ga ik mooi niet.
Zie hieronder mijn relaas.
Regelmatig ga ik solliciteren. Dit gaat veelal via uitzend of wervings/selectiebureau's.
Er worden door mij dan reiskosten gemaakt. Het uitzendwervingsbureau werkt meestal op basis van no cure no pay naar hun klant zeggen ze.
Ondertussen laten ze mij opdraven. Eerst bij hun eigen bureau en vervolgens bij hun klant. Ik denk meerdere kandidaten, wat ook blijkt uit de gesprekken die ik hoor tijdens de presentatie bij de klant van het bureau.
Ondertussen heb ik wel reiskosten gemaakt. Van deze kosten wordt nooit een cent door het betreffende bureau betaald.
Het is voor mij dan ook als een (kwetsbaar) persoon die werkt zoekt en tot alles bereid is dat deze reiskosten erg duur zijn. Terwijl deze kosten feitelijk bij het risico van de ondernemer/uitzendburau behoren. Wanneer je de medewerkers van het bureau erop wijst dat dit niet juist is wordt met stelling gesproken op HUN basis van no cure no pay.
Maar daar hoeft ik als sollicitant( toch niet in mee te delen?
Is dit niet een inmorele toestand van deze bureau's?
Graag wil ik hier eens aandacht aan besteden, tenslotte zijn de reiskosten voor mij de sollicitant telkens een hele ingreep in mijn beurs, terwijl het voor het bureau een fiscale aftrekpost is. Natuurlijk mag ik de kosten van solliciteren (de reiskosten) voor het verkrijgen van werk van mijn inkomen aftrekken, maar daarvoor moet ik een daarvoor in aanmerking komend inkomen hebben en moet ik het wanneer ik wel een inkomen heb dat aanvragen bij de belastingdienst dmv T-formulier. Waarbij dan ook weer geldt dat ik pas een jaar van de belastingdienst een mogelijke betaling (misschien na controle) dus over een veel een langere periode (mogelijk pas) en voor een deel terug krijg, terwijl het uitzendbureau dit direct in de administratie kan opnemen.Dit staat bij mij voor z'n uitzendbureau gelijk aan uitbuiterij van een sollicitant.
Hebben meerdere personen deze ervaring? En wat is er tegen deze uitbuiterij mogelijk???
Groet,
Een meerdere malen en door diverse bureau's uitgeknepen sollicitant.