LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Nabestaandenpensioen en samenwonen?

Discussieer hier over pensioenregelingen, levensloopregelingen en aanverwante zaken.
Cat10
Berichten: 2
Lid geworden op: 07 apr 2007 14:30

Nabestaandenpensioen en samenwonen?

Ongelezen bericht door Cat10 »

Ik heb een vraag over het abp nadestaandenpensioen. Ik ben 37 en op mijn 29ste weduwe geworden. Ik krijg een APB nabestaandenpensioen. Ik ben maar 5 weken getrouwd geweest voor mijn man overleed en 6 jaar samengewoond . Als ik ooit opnieuw zou gaan samenwonen ben ik dan alles kwijt? Kan ik dit pensioen voor die tijd afkopen?

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Nabestaandenpensioen en samenwonen?

Ongelezen bericht door kweenie »

Leuke vraag.

Het hangt van de pensioenregeling af wat er gebeurt bij hertrouwen, ik weet niet hoe het bij het abp zit. Je zult daarvoor dus in het reglement moeten kijken.

Het kan zijn dat het nabestaandenpensioen inderdaad wordt verminderd na hertrouwen. Het nabestaandenpensioen bestaat vaak uit twee delen. Een deel bestaat uit rechten opgebouwd tot het overlijden en een deel bestaat uit rechten die opgebouwd zouden zijn als de overledenen tot het pensioen had doorgewerkt. Bij sommige regelingen vervalt het tweede deel na het hertrouwen, maar het deel dat was opgebouwd tot het moment van overlijden blijft in het algemeen behouden.

Overigens geldt in het algemeen dat het nabestaandenpensioen niet wordt berekend over de periode van samenwonen/trouwen tot overlijden, maar dat je partne ook in de periode vóórdat je samen was al nabestaandenpensioen heeft opgebouwd, en dat dat ook meetelt. Er wordt dus in het algemeen gerekend vanaf het moment dat je partner is begonnen met werken totaan het moment van overlijden.

Afkopen van een ingegaan pensioen gaat helaas niet.

Gesloten