LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Uitbetalen pensioen leeftijd, hoe zit het?

Discussieer hier over pensioenregelingen, levensloopregelingen en aanverwante zaken.
Bolle Jan
Berichten: 2
Lid geworden op: 21 sep 2017 09:20

Uitbetalen pensioen leeftijd, hoe zit het?

Ongelezen bericht door Bolle Jan »

Beste allemaal,
Ik zit met 2 vragen waar ik niet zomaar 1-2-3 antwoord op verwacht en wel de volgende.
16 jaar bij werkgever gewerkt en pensioen opgebouwd bij ASR een pensioen verzekering, daarna bij het UWV in de ziektewet gekomen voor de tijd van +/- 14 maanden en werd mijn pensioen dus niet verder opgebouwd in die tijd. op 1 -12- 2015 in de WIA terecht gekomen en voor 100% arbeidsongeschikt verklaard, al in tussentijd contact opgenomen met ASR of mijn pensioenopbouw premievrij werd voortgezet op de datum dat ik in de WIA terecht ben gekomen dus op 1-12-2015, en via email werd dit ook bevestigd dat dit het geval was, so far so good.
Nu heb ik al diverse keren per mail en tel. gevraagd en ik denk om de 3 maanden om een overzicht te krijgen een zg. UPO over 2015 en later ook over 2016,
Nu blijkt dat ASR niet in staat is om dit te berekenen ???? tot op heden ( hoe gaat het met mensen die alvorens pensioen ontvangen van ASR en in de WIA zaten )
Wat kan ik er aan doen om een UPO te ontvangen van ASR ( per tel. of email gaat dit schijnbaar niet)
en dan de volgende vraag: als ik bij mijn pensioenoverzicht kijk zie ik het opgebouwde pensioen van PMT en ASR en AOW, AOW en PMT starten met uitbetalen op mijn pensioen leeftijd van 67 en 3 maanden, ASR daartegen staat vermeld dat zij op 65 jarige leeftijd starten met pensioen te betalen. Is dit door ASR nog te veranderen omdat ik op die leeftijd hoogstwaarschijnlijk nog in de WIA zit ???? en dus een WIA uitkering en een pensioen betaald krijg ?? wie kan mij hier een duidelijk antwoord op geven. bij voorbaat dank.. Gr. Bolle Jan

Klaas Jan
Berichten: 1696
Lid geworden op: 29 apr 2014 15:28

Re: Uitbetalen pensioen leeftijd, hoe zit het?

Ongelezen bericht door Klaas Jan »

Misschien kunt u het eens proberen met een (aangetekende) brief?
Pensioen en WIA kan vaak samengaan als dat pensioen niet voortkomt uit werk dat u had naast uw WIA-uitkering.
Het is wel zaak om de polis daar op na te kijken en/of ASR te vragen. Sommige polissen kennen namelijk anticumulatie bepalingen.
En check het voor alle zekerheid ook even bij het UWV.

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Uitbetalen pensioen leeftijd, hoe zit het?

Ongelezen bericht door kweenie »

Voor polissen met een premievrijstelling vanwege arbeidsongeschiktheid is het vaak lastig om de juiste aanspraken precies zo in de systemen te zetten dat hier ook een correct standaard upo uit te halen is. Daarom krijgt deze groep vaak geen standaard upo. Ook zijn de definitieve aanspraken afhankelijk van de gegevens die het UWV aanlevert. Er zit nog wel eens een tijd tussen voordat het UWV die gegevens aanlevert. Daarom zullen ze ook terughoudend zijn met meedelen waar de aanspraken zijn.

Misschien dat het daarom helpt als je vraagt om een indicatie van het te bereiken pensioen in plaats van om een upo?

De ingangsdatum van het pensioen is iets wat in het pensioenreglement of het contract is afgesproken. Dat kan dus de AOW leeftijd zijn, maar het kan ook 65 jaar zijn. (Of nog heel anders) Het hangt af van de pensioenregeling of je de uitkering kunt uitstellen of niet.

Klaas Jan
Berichten: 1696
Lid geworden op: 29 apr 2014 15:28

Re: Uitbetalen pensioen leeftijd, hoe zit het?

Ongelezen bericht door Klaas Jan »

Hallo @kweenie, het is niet ingewikkeld om een pensioen te berekenen bij arbeidsongeschiktheid. Men zet gewoon bijv. 50% of 100% van de al jaren bekende premie in het systeem en klaar is Kees. Van het UWV is alleen de mate van AO van belang. Info die snel en eenvoudig beschikbaar is.
Ik ken uit ervaring enkele pensioenfondsen met heel veel klanten waarbij een UPO snel is aangepast.
Het zou allemaal niet zo'n probleem moeten zijn. Zeker niet omdat de vraagsteller al vanaf eind 2015 (!) voor 100% AO is.
Een makkelijk geval en inmiddels meer dan tijd genoeg voor ASR om het toekomstige pensioen tot op de eurocent te berekenen.

Bolle Jan
Berichten: 2
Lid geworden op: 21 sep 2017 09:20

Re: Uitbetalen pensioen leeftijd, hoe zit het?

Ongelezen bericht door Bolle Jan »

Beste Kweenie, in het pensioenreglement staat alleen vermeld " de te bereiken pensioenleeftijd " de vraag van mij is dan ook volgens mij nog niet beantwoord, krijg ik straks naast mijn WIA uitkering, ook nog van ASR pensioen uitbetaald. ik weet niet of ik daaraan moet twijfelen omdat in mijn pensioen overzicht dit wel zo vermeld staat, dat zij met 65 gaan uitkeren en WIA door loopt tot 67 en 3 maanden.
Nu al bedankt voor de genomen moeite om mij hierin duidelijkheid te geven.
Groet, Bolle Jan

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Uitbetalen pensioen leeftijd, hoe zit het?

Ongelezen bericht door kweenie »

Bij de meeste pensioenregelingen is het mogelijk om de ingangsdatum te vervroegen of uit te stellen. Het kan daarbij zijn dat uitstel alleen reglementair is toegestaan als je nog werkt. Dat zul je dus even moeten navragen bij de verzekeraar. Je zult in elk geval actie moeten ondernemen als je het pensioen later wilt laten ingaan, want zonder tegenbericht zal de verzekeraar waarschijnlijk met 65 het pensioen laten ingaan.

Gesloten