LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] afkopen pensioen levensloop aegon

Discussieer hier over pensioenregelingen, levensloopregelingen en aanverwante zaken.
cin0911
Berichten: 1
Lid geworden op: 10 nov 2008 16:12

afkopen pensioen levensloop aegon

Ongelezen bericht door cin0911 »

Hallo allemaal,

ben zelfstandig ondernemer en ben er nu achter datik bij aegon in verhouding veel inleg en weinig ervoor terug krijg.

Loopt nu 10 jaar dus het spaarpotje is nu opgelopen naar +/_ 6000 euro. Heb een brief gestuurd om het te laten afkopen, ben nu overgestapt naar een ander met een garantie igebouwd.

Iemand een idee hoeveel ik nu ongeveer van die 6000 overhou?

Groetjes Cindy

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: afkopen pensioen levensloop aegon

Ongelezen bericht door kweenie »

Hangt ook helemaal van het product af.

Als het een product is waarvoor je de premies hebt kunnen aftrekken, wat vaak bij een pensioenproduct het geval is, dan zul je bij vroegtijdige afkoop ook flink inkomstenbelastingen moeten betalen, plus een boete van 20% van de waarde. Als je nu een ander, vergelijkbaar, product hebt, dan kun je beter de waarde rechtstreeks in dat andere product laten storten, omdat je dan nog niet fiscaal hoeft af te rekenen.

Als het een '15/20 jaren'-product is, waarvoor je geen premie hebt kunnen afkopen, maar waarvan de waarde (omdat deze polis al 10 jaar loopt) niet in box 3 valt, dan zul je waartschijnlijk over de 'winst' (waarde minus betaalde premies) inkomstenbelasting moeten betalen.

Verder vraag ik me af wat je bedoelt met dat het spaarpotje is opgelopen naar 6000 euro. Is dit de afkoopwaarde die Aegon aan je heeft meegedeeld? Ook snap ik niet helemaal wat voor product het is. Aangezien er 10 jaar geleden nog geen levensloopregeling was, vraag ik me af wat voor product het is.

Ook vind ik in 10 jaar 6000 euro opbouwen wel erg weinig als pensioenvoorziening. Voor een beetje pensioen zul je toch elk jaar op zijn minst een maandsalaris opzij moeten zetten. Hoeveel in jou situatie verstandig is, kun je wellicht zelf of in samenwerking met een goede adviseur bepalen. Die zou je ook kunnen laten zien welk product voor jou handig is en welke producten niet (omdat ze bv. erg duur zijn).

Ik zou daarom ook, voordat je zomaar in een product stapt, eerst op zoek gaan naar een goede en betrouwbare adviseur. (Dus niet een verkoper van een bepaalde bank of verzekeraar, maar een echte adviseur.)

Rik1970
Berichten: 25
Lid geworden op: 12 nov 2008 22:28

Re: afkopen pensioen levensloop aegon

Ongelezen bericht door Rik1970 »

Ik snap sowieso niet waarom dit soort bedrijven het slecht hebben.

Als je afkoopt word je een rekening voorgeschoteld van meer dan 3000 Euro administratiekosten.
Nou dan is die administratie alles behalve op orde!!@$!@#$!

Ik heb in totaal ruim 3000 Euro ingelegd bij de AEGON.
Daar ben ik maar snel mee gestopt toen ik hoorde hoe slecht het werd belegd en hoe laag het rendement is.

Na het stopzetten heb ik vervolgens elk jaar(4 keer inmiddels) een brief gestuurd met de vraag over hoeveel ik in de hand krijg als ik per direct laat uitbetalen.
En elk jaar is het antwoord NIHIL i.v.m. die administratiekosten.
Nou....zo'n administratie wil ik ook wel onder mijn hoede!
Oh nee ik ben geen oplichter zoals veel bedrijven duidelijk wel zijn!

Iemand enig idee of hier wat aan de doen valt?

wevera
Berichten: 671
Lid geworden op: 06 apr 2008 20:11

Re: afkopen pensioen levensloop aegon

Ongelezen bericht door wevera »

De levensloop-pensioen polis van Aegon is een beleggingsverzekering/woekerpolis.
(zie www.verliespolis.nl . bij heb ik een woekerpolis op "hier "klikken en vervolgens naast de lijst met verzekeraars op "product" klikken)
Dit financiele product is door de AFM onderzocht. ( zie www.afm.nl vervolgens links op de pagina klikken op "check je eigen polis". )
Afhankelijk van de variant wordt er voor dit product een jaarlijkse kostenafslag verrekend van 2.25% - 2.90% van de jaareindwaarde van de polis. In combinatie met slechte beursontwikkelingen heeft dit een desastreus effect op de waardeontwikkeling van de polis.
Deze hoge kosten zijn voor Aegon zuivere winst. Hiervan kunnen dure gebouwen worden gebouwd en hoge bonussen worden uitgekeerd. Hiermee zijn ze te ver gegaan en daarom heeft min. Bos ook nog moeten bijspringen met 3 milljard euro.

Wat is hieraan te doen. In elk geval een stuitingsbrief toesturen zodat een eventuele juridische claim in de toekomst verzilverd kan worden.
Zie voor de stuitingsbrief: www.verliespolis.nl.
Succes en met vriendelijke groet, Arie Wever

Rik1970
Berichten: 25
Lid geworden op: 12 nov 2008 22:28

Re: afkopen pensioen levensloop aegon

Ongelezen bericht door Rik1970 »

wevera, bedankt voor de informatie!!!

Ik zal er eens gaan kijken en er werk van proberen te maken.

muurman
Berichten: 19
Lid geworden op: 19 feb 2008 20:02

Re: afkopen pensioen levensloop aegon

Ongelezen bericht door muurman »

Via mijn werkgever was er ooit een pensioen regeling via delta loyd afgesloten. Alleen zat daar oa ook een verzekering in die uitkeerde bij 100% arbeidsongeschikt. ( een onzinnige verzekering ) ook kwamen er maar geen jaarlijkse overzichten destijds. Dus ben ik een aantal jaren geleden gestopt met delta loyd. Destijds ook direct geinformeerd of ik het geld eruit kon halen. Dit kon niet werd gemeld.

recent kwam ik erachter dat ik toch het kon afkopen. Dit kost me 0,5% van het geld en tevens werd er alsnog loonbelasting op ingehouden. Van de 3000,- bleef dan ook ong 1800,- over. ( maar had ik hem door laten lopen had ik er uiteindelijk ook niets aangehad aangezien er jaarlijks oa administratie kosten af gingen )

Klopt het dat er loonbelasting over is ingehouden? Denk het wel, aangezien bij premie inleg geen belasting af ging.

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: afkopen pensioen levensloop aegon

Ongelezen bericht door kweenie »

Zo zonder verdere informatie over de aard van het product is daar weinig over te zeggen. Maar als er bij de premiebetaling inderdaad geen belastingen over is betaald, dan moet dat nu alsnog. Maar bij veel pensioenproducten moet je, als je afkoopt, daar bovenop ook nog een extra boete betalen aan de fiscus. Of dat in dit geval ook zo is, weet ik niet, omdat ik het product niet ken. Aangezien dit niet is ingehouden, denk ik dat je geen extra boete hoeft te betalen.

FiscaalJurist
Berichten: 579
Lid geworden op: 05 dec 2008 09:39

Re: afkopen pensioen levensloop aegon

Ongelezen bericht door FiscaalJurist »

geachte muurman,

U stelt dat u via uw werkgever een pensioen heeft afgesloten. Vraag 1 moet zijn. Was het een toezegging in de zin van de pensioen en spaarfondsenwet (tegenwoordig de pensioenwet). Dit kunt u op de polis nazien. IS dit het geval dan kunt u de polis niet afkopen en zal de verzekeraar daar niet aan meewerken. U stelt echter dat hij toch afkoopbaar is. Dan zal het wellicht een lijfrente zijn. Deze zijn afkoopbaar maar met inhouding van max 52% inkomstenbelasting en max 20% revesie rente over de afgetrokken premie. U zegt echter dat er destijds geen loonbelasting is betaald. Dit zal kloppen omdat bij een pensioenproduct via de werkgever, de premies bruto gestort mochten worden. Ik sluit mij verder aan bij de heer Kweenie. Om meer te kunnen zeggen is meer info nodig. Ik vermoedt dat u een aantal dingen door elkaar haalt.

Gesloten