@ Robjee
Ik heb aangegeven dat ik niets aan het onderzoek af wil doen. De vraag is inderdaad in hoeverre een onderzoek beperkt moet/kan blijven, dan wel er vervolgonderzoeken dienen te komen op basis van de resultaten of ook andere inzichten en aannames die er zijn. Dit kan het RQ zijn, en ook zoals jij noemt: genetische predispositie (voor zover dat bestaat we krijgen steeds meer diabeten, maar is een andere discussie), hormoonstatus, eetgedrag, voedselintolerantie, voedselallergie, stressniveau (adrenaline/cortisol = hormonen). Momenteel verschijnen er boeken die inderdaad op deze punten, voornamelijk de hormoonstatus ingaan, bij mensen met overgewicht. De wetenschappelijke status van die boeken ken ik niet, terwijl het zeer interessant is om deze wel aan onderzoek te onderwerpen.
Je vroeg mij waarin het voedingsadvies zou moeten verschillen bij een RQ= 0,8 RQ= 0,85 en RQ= 0,9. Vooropgesteld dat deze vrij dicht bij elkaar liggen is het belangrijk te weten wat deze waarden zeggen.
Bij een RQ= 0,8 vindt er alleen vetverbranding plaats. Indien na de test een glas suikerwater wordt gedronken en er na hertest wederom blijkt dat RQ = 0,8 dan is het mogelijk dat hier sprake is van insulineresistentie van de cellen of dat er te weinig insuline wordt aangemaakt. Mijn advies is dan dit verder te laten onderzoeken, ik ben geen arts. Wel weet ik dat sporten de insulineresistentie kan verbeteren. Indien blijk dat de RQ> 0,8 dan is daar geen sprake van en worden er te weinig koolhydraten gegeten.
Bij een RQ=0,85 zit men in een optimale verhouding tussen vet en glycogeenverbranding. Bij een RQ= 0,9 worden voornamelijk suikers verbrand. Afhankelijk van de gewichtstoename, eigenlijk de toename van het vetpercentage (dat anders is dan de BMI) zal een beperking worden aangeraden van de koolhydrateninname en/of de scheiding van koolhydraten met vetten tijdens de maaltijden.
Deze lage percentages van de RQ kom ik helaas weinig tegen. Metingen zitten helaas vaak ver daarboven en kenmerken zich met diabetesgerelateerde klachten met het risico op erger.
Bij dr. Frank gaat het voornamelijk om het verliezen van overgewicht. Indien, ondanks een RQ van o,85 het niet lukt op af te vallen zal naar de calorie-iname verder kunnen worden gekeken dit kan eveneens met de ademanalyse
http://www.figurwell.nl . (Deze kan ook een berekening maken van de inname van de hoeveelheid koolhydraten en vetten). Belangrijk is om wel te meten voordat er andere constateringen worden gedaan. Wanneer ook de zuurstofopname goed is en de caloriebehoefte goed is afgestemd en er toch sprake blijft van overgewicht dan dient ook naar de hormoonhuishouding, stresslevel te worden gekeken en niet andersom. Weet (aanname) dat verschuivingen in de hormoonspiegel het RQ kan beïnvloeden en andersom.
Om gezondheidsoverwegingen pleit ik er voor om mensen in elk geval de mogelijkheid van de RQ-test aan te bieden, eigenlijk altijd daar waar sprake is van een diabetesgerelateerde klacht. Dit is een belangrijke pijler in de gezondheidszorg t.a.v. het voorkomen van allerlei vet- en suikergerelateerde klachten.