LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Hypeziektes

Discussieer hier over onderwerpen die in onze uitzendingen zijn geweest.
Radar
Site Admin
Berichten: 5512
Lid geworden op: 22 apr 2004 10:56

Hypeziektes

Ongelezen bericht door Radar »

Hoe probeert de farmaceutische industrie ons allen tot patiënt te maken? In een speciale uitzending gaat Radar in op de methoden die deze industrie toepast om zoveel mogelijk medicijnen te verkopen, en op de rol van de media hierin.

Naar het uitzenditem

VioletPrue
Berichten: 3574
Lid geworden op: 03 mar 2009 15:37

Re: Hypeziektes

Ongelezen bericht door VioletPrue »

Je URL doet het niet.
Ik ben het er ergens wel mee eens.
Kijk eens naar de hype rond de Mexicaanse griep.
De wereld zou tot stilstand komen, de economie zou instorten etc.
Maar nu blijkt het niet schadelijker te zijn dan gewone griep, waar jaarlijks meer mensen aan sterven.
Aan Q koorts zijn meer mensen overleden, maar daar hoor je bijna niets over.
Eén grote hype waar ik al griep van krijg als ik er een item over op TV zie.

Radar
Site Admin
Berichten: 5512
Lid geworden op: 22 apr 2004 10:56

Re: Hypeziektes

Ongelezen bericht door Radar »

Bedankt, u bent er snel bij :) Link is gefikst.

woodenklees
Berichten: 7
Lid geworden op: 07 mei 2008 12:33

Re: Hypeziektes

Ongelezen bericht door woodenklees »

Ik ben het deels eens met de strekking achterde boodschap van deze uitzending. Waar ik mij over verbaas is dat de media, zoals in het programma gezegd, klakkeloos dingen overneemt zonder dit na te gaan.
Ook bewijst het maar weer eens dat velen onder ons, niet zelf nadenkt bij hetgeen de media ons voorschotelt.
Zelf ben ik, als werknemer van "een farmaceut", diverse malen benaderd door grote landelijke dag- en weekbladen voor een wetenschappelijke bijdrage aan een gezondheidsbijlage ....tegen betaling, natuurlijk.
Wie wijst nou naar wie hier?
Mijn advies; geloof niet alles wat je leest en ziet!

DBC
Berichten: 0
Lid geworden op: 31 aug 2009 21:23

Re: Hypeziektes

Ongelezen bericht door DBC »

Jammer dat mevrouw Antoinette aangeeft dat de SP kamervragen gaat stellen. Gek he, als je zelf een relatie hebt met een SP kamerlid.
Ik ben zelf voorstander van constructieve samenwerking en kan in deze uitzending geen greintje respect jegens de farmaceutische industrie vinden. De informatie die door Radar verstrekt wordt is eenzijdig en partijdig. Mijn voorstel aan de Tros is dan ook om ook de inhoud en misselijkmakende praktijken met verborgen camera's van Radar eens goed onder de loep te nemen. En by the way: zijn de sprekers in dit programma betaald of zaten zij gratis..... Waar haalt radar het budget vandaan om medogenloos patienten te misleiden, conform GCP is dit volgens mij niet mogelijk, er was toch een nepmedicijn verzonnen???? Dit programma houdt ontwikkeling in de gezonheidszorg tegen, en wat als Antoinette zelf maagzuur of erger nog, kanker heeft, wil zij dan ook niet de nieuwste generatie geneesmiddelen????

seveke3
Berichten: 0
Lid geworden op: 31 aug 2009 21:26

Re: Hypeziektes

Ongelezen bericht door seveke3 »

ik ben het als arts met de strekking van deze uitzending eens. ik heb niet alles gezien, kan iets gemist hebben maar ik wil nog iets toevoegen. onafhankelijke informatie over (nieuwe) geneesmiddelen is moeilijk te vinden. daar gebruik ik altijd het geneesmiddelenbulletin voor, maar helaas wordt daar ook op bezuinigd door deze regering. (www.geneesmiddelenbulletin.nl) ook iets om een uitzending aan te besteden... dit is een zijspoortje op het onderwerp voor vandaag.
maar ik hoor en zie de bedoelde reclamespotjes altijd met lede ogen en oren aan: morgen zit mijn spreekuur weer vol en moet ik vaak "nee" verkopen en uitleggen waarom we voor veel gewone klachten geen medicatie voorschrijven.

Vliegende_Hollander
Berichten: 0
Lid geworden op: 31 aug 2009 21:24

Re: Hypeziektes

Ongelezen bericht door Vliegende_Hollander »

Het winderige item was werkelijk geweldig! Roept ook op voor een nieuwe site, iets tegen buikpijn van het lachen. Ben zelfs licht flatulent geweest.. :D

Radar, gefeliciteerd! Hoewel alle media aandacht langs me heen is gegaan onder het motto 'Pfffff, waar gaat dit over?' (oops, was dat er eentje?) , heb ik genoten van de uitzending.

Wat een knaller! (ai, weer eentje?)

Gelukkig is mijn arts zeer spaarzaam met het voorschrijven van medicijnen, mijn gebruik beperkt zich tot de loco-preparaten die veel goedkoper zijn en net zo goed werken. Voor iets dat scheten laten overstijgt, het spul zorgt ervoor dat ik mijn nier niet afstoot. Gaat al dik 27 jaar geweldig trouwens.

Tenslotte een ode aan de scheet.

Een scheet
is meer dan je weet!

Hij komt uit je pens
met veel gedrens

Die komt uit je darmen
om je broek te verwarmen

En niet alleen dat
blaast ook de kruimels van je gat

(Jazeker, het is plat, maar ok, ooit geleerd van iemand, 40 jaar geleden)

En als er dan ooit een medicijn tegen scheten laten komt, dan heet dat natuurlijk Deflatin, Flatumin of iets in die geest.

Vrolijke groeten, ben nog steeds niet uitgelachen... Prachtstunt!

Vliegende Hollander

Criticus1969
Berichten: 0
Lid geworden op: 31 aug 2009 21:31

Re: Hypeziektes

Ongelezen bericht door Criticus1969 »

Geheel eens met DBC. Wat een ondermaats programma is dit. Mooi voorbeeld trouwens van de eerste reactie: De mexicaanse griep!! Die was volledig van de Nederlandse overheid en hier had de pharmaceutische industrie geen enkele inbreng in. Als het aan Radar, de DGV en het NHG ligt worden we als consument betutteld en bepalen het NHG, de zorgverzekeraar en Tros radar straks wat voor u en mij de beste behandeling is. Ik bedank hier liever voor. Als consument kan ik best een Coca-cola reclame van een Pepsi reclame onderscheiden en bepaal ik zelf wel wat ik lekker vind. Ook voor geneesmiddelen bereid ik mezelf graag voor en weet ik echt wel wat reclame is. Maar dat liever dan me over te geven aan het NHG!
Wanneer leren we nu eens dat de kostenstijgingen van premies nauwelijks beinvloed worden door medicijngebruik en prijzen (goede medicijnen kunnen zelfs kostenbesparend werken).
Mischien wordt het tijd om eens te kijken naar de kosten van de publieke omroep.............

hj2
Berichten: 1
Lid geworden op: 14 aug 2008 20:53

Re: Hypeziektes

Ongelezen bericht door hj2 »

http://www.sp.nl/zorg/nieuwsberichten/6 ... lucht.html

tuurlijk manipuleert de farmaceutische industrie

als u meer wilt weten over dit item contacteer mij, en ik kan u er alles over vertellen

walgelijk toch?

SP de enige politieke partij die dit item serieus opvat

(en wat te denken van de psychiatrie, ik kan u er alles over vertellen)

vr gr Henk-Jaap de Boer

Vliegende_Hollander
Berichten: 0
Lid geworden op: 31 aug 2009 21:24

Re: Hypeziektes

Ongelezen bericht door Vliegende_Hollander »

Criticus1969 schreef:Geheel eens met DBC. Wat een ondermaats programma is dit. Mooi voorbeeld trouwens van de eerste reactie: De mexicaanse griep!! Die was volledig van de Nederlandse overheid en hier had de pharmaceutische industrie geen enkele inbreng in. Als het aan Radar, de DGV en het NHG ligt worden we als consument betutteld en bepalen het NHG, de zorgverzekeraar en Tros radar straks wat voor u en mij de beste behandeling is. Ik bedank hier liever voor. Als consument kan ik best een Coca-cola reclame van een Pepsi reclame onderscheiden en bepaal ik zelf wel wat ik lekker vind. Ook voor geneesmiddelen bereid ik mezelf graag voor en weet ik echt wel wat reclame is. Maar dat liever dan me over te geven aan het NHG!
Wanneer leren we nu eens dat de kostenstijgingen van premies nauwelijks beinvloed worden door medicijngebruik en prijzen (goede medicijnen kunnen zelfs kostenbesparend werken).
Mischien wordt het tijd om eens te kijken naar de kosten van de publieke omroep.............
Beste Criticus,

Om te beginnen, prima nickname! Natuurlijk zou je als zelfdenkend mens niet alles voor zoete koek aan moeten nemen.
Feit is helaas, dat heel veel mensen ineens last hebben van een ziekte die een hype is. Om maar wat te noemen, 30 jaar geleden hoorde je er niet echt bij als je geen last had van hyperventilatie, iets daarvoor zat Nederland massaal aan de valium en librium, kortom, het punt dat Radar maakt klopt best (even los van relaties tussen de genoemde presentatrice en de politiek). De pillendraaiers bespelen wel degelijk de markt.

En heel veel mensen hebben dan ineens last van die kwaal. Lopen dan dus achter de verhulde reclame aan. Dat is iets dat al heel lang gebeurt, alleen wordt daar tegenwoordig het internet bij ingezet als medium. Zoals werd gezegd in de uitzending, eerst even naar Dr. Google.

Daar ligt een werkelijk gevaar op de loer.. Mensen die zelf gaan dokteren en medicijnen bestellen op basis van een zelf gestelde diagnose. Doodeng. Want je kunt medicijnen bestellen op niet-Nederlandse sites...

hj2
Berichten: 1
Lid geworden op: 14 aug 2008 20:53

Re: Hypeziektes

Ongelezen bericht door hj2 »

En wat te denken van al die debiele zelftesten op de ggz sites, enkel en alleen om klantjes te lokken?

Radar, ga er achter aan

Ik vond de winderigheid + stinkend goed +

Maar nee, niet om te lachen, het gaat om geld, veel geld

Vooral in de psychiatrie is nog heel veel te winnen, maar jah, dat is niet sexy

vr gr Henk-Jaap de Boer

Criticus1969
Berichten: 0
Lid geworden op: 31 aug 2009 21:31

Re: Hypeziektes

Ongelezen bericht door Criticus1969 »

Vliegende Hollander lijkt me een prima aanwinst voor de DGV of het NHG! Hou mensen vooral dom en zorg er voor dat ze niet in gesprek kunnen gaan met hun huisarts. (Ik wantrouw iedere arts die de discussie niet aandurft trouwens)
Naar mijn idee is zelf dokteren absoluut niet mogelijk omdat je zelf geen recept voor geneesmiddelen kunt uitschrijven. Hiervoor is overleg met een arts nodig. Als het echt onzin is wat je hem of haar voorlegt zal juist een arts in staat moeten zijn je hiervan te overtuigen.
We gaan toch ook niet naar de autodealer om onszelf in een Lada te laten duwen. Daar verwachten we wel dat consumenten zich inlezen en zelf bepalen wat ze willen en vinden en als het op gezondheidszorg aankomt worden we betutteld.
Kromme gang van zaken.

Coen Huibers
Berichten: 0
Lid geworden op: 31 aug 2009 22:26

Re: Hypeziektes

Ongelezen bericht door Coen Huibers »

"Daar ligt een werkelijk gevaar op de loer.. Mensen die zelf gaan dokteren en medicijnen bestellen op basis van een zelf gestelde diagnose. Doodeng. Want je kunt medicijnen bestellen op niet-Nederlandse sites..."
Vliegende Hollander, dat laatste is natuurlijk niet per se de schuld van 'de hele' farmaceutische industrie.
Zoals o.a. Criticus ook al aangeeft: we praten hier over sites opgezet door farmaceuten die geteste (volgens overheidsrichtlijnen) en bewezen werkzame en effectieve medicijnen willen verkopen.
Als we dat willen verbieden, laten we dan reclames voor het verslavende, caffeïne en tandenvernietigende en een dikmakende hoeveelheid suiker bevattende Coca-Cola ook direct verbieden. Coca-Cola kun je zonder bezoek aan de huisarts verkrijgen! In onbeperkte mate!
Kortom: hoop krokodillentranen vanavond over die stoute farmaceuten.
Wat Radar écht heeft blootgelegd, is het gebrek aan feiten checken (twee onafhankelijke bronnen!!) bij de zogenaamde 'serieuze' media en - zorgwekkend - dat elke jandoedel zijn foldertjes bij de huisarts mag neerleggen. Maar de media kritisch aanpakken is natuurlijk vloeken in de eigen kerk, bovendien is het zoveel makkelijker om die grote farmaceuten (boeven zijn het!) aan te pakken.

Vliegende_Hollander
Berichten: 0
Lid geworden op: 31 aug 2009 21:24

Re: Hypeziektes

Ongelezen bericht door Vliegende_Hollander »

Criticus1969 schreef:Vliegende Hollander lijkt me een prima aanwinst voor de DGV of het NHG! Hou mensen vooral dom en zorg er voor dat ze niet in gesprek kunnen gaan met hun huisarts. (Ik wantrouw iedere arts die de discussie niet aandurft trouwens)
Naar mijn idee is zelf dokteren absoluut niet mogelijk omdat je zelf geen recept voor geneesmiddelen kunt uitschrijven. Hiervoor is overleg met een arts nodig. Als het echt onzin is wat je hem of haar voorlegt zal juist een arts in staat moeten zijn je hiervan te overtuigen.
We gaan toch ook niet naar de autodealer om onszelf in een Lada te laten duwen. Daar verwachten we wel dat consumenten zich inlezen en zelf bepalen wat ze willen en vinden en als het op gezondheidszorg aankomt worden we betutteld.
Kromme gang van zaken.

Beste Criticus,

Mijn reactie was heel erg ironisch bedoeld. Wat ik werkelijk wilde zeggen is:

1. Denk zelf! Laat je niet gek maken door pijnplein (bestaat dat?), ikmoetplassen of oeiikhebeenbult.
2. Vraag aan je arts hoe, waarom, waarvoor als er werkelijk iets aan de hand is! Ben mondig, vraag uitleg, neem er vooral de tijd voor als je met een arts in gesprek bent. Stel bijvoorbeeld een vragenlijst op zodat je na het consult niet denkt Ái, vergeten te vragen'

De medische wereld is een bijzondere, eentje waar ik meer dan me lief is mee te maken heb gehad. Moderne artsen geven graag antwoord op vragen, zo is mijn ervaring. Nu. Dat was 30 jaar geleden wel anders, heb menige oorlog moeten voeren met die toenmalige witte-jassen mafia. Valt niet mee, erg ziek zijn en vechten met die lui als je 18 bent...

Nu, een donornier, een kunstheup en twee metalen knieën verder, begrijpen de witte jassen het (of mij) beter.

Over het zelf dokteren, wel, er zijn heel veel sites waar je medicijnen kunt bestellen vanuit het buitenland. Met enig gegoochel lukt dat best wel, zonder een arts die voorschrijft. Levensgevaarlijk.

JanMl
Berichten: 1
Lid geworden op: 09 mar 2009 20:51

Re: Hypeziektes

Ongelezen bericht door JanMl »

Ik vind het maken en uitvoeren van een plan om te laten zien hoe gemakkelijk iedereen bedrogen kan worden geen handige zet van Radar. Hoe betrouwbaar zijn jullie zelf na dit stuntje, waarbij velen neergezet zijn als onnozel en gemakkelijk om de tuint te leiden?
Moet ik nou in het vervolg eerst me af gaan vragen of ik niet weer door jullie wordt bedrogen?

Ik heb de publicaties gevolgd en zag geen enkele reden om naar de dokter te gaan of medicijnen te gaan gebruiken; eigenlijk dacht ik zoiets van: Hee, het is komkommertijd, ze konden echt niets beters bedenken dan dit wat lullige onderwerp.

Ik erger me wel eens dat je als consument zo afhankelijk bent van het receptje van de dokter, soms moet je praten als Brugman om voor een medicijn met bijwerkingen iets anders te krijgen. Dat lukt me dan ook wel, dus medicijnen via het Internet te pakken zien te krijgen doe ik (nog?) niet, maar als het moet ga ik dat zeker doen

VioletPrue
Berichten: 3574
Lid geworden op: 03 mar 2009 15:37

Re: Hypeziektes

Ongelezen bericht door VioletPrue »

[quote="Criticus1969"] Mooi voorbeeld trouwens van de eerste reactie: De mexicaanse griep!! Die was volledig van de Nederlandse overheid en hier had de pharmaceutische industrie geen enkele inbreng in.[/quote]
Kijk ook even hoe laat ik dat gepost heb, dat was ver voor de uitzending.
Ik had beter kunnen wachten tot daarna, dan had ik iets zinnigs neer kunnen zetten.

marco1988
Berichten: 0
Lid geworden op: 01 sep 2009 11:02

Re: Hypeziektes

Ongelezen bericht door marco1988 »

Nadat 2maal mijn reacties op dit nieuwsbericht op de Radar site niet geplaatst zijn zit ik nog met een paar vragen:

1- waarom worden er alleen reacties geplaatst die jullie goedkeuring hebben en ook niet schadelijk voor jullie zijn? Is het te lastig om een fout toe te geven?
2- wat is jullie reactie op dit nieuwsbericht? (en tevens wat vinden andere forumleden hiervan?

http://www.medicalfacts.nl/2009/08/31/t ... oomreclame

met vriendelijke groet,

jor
Berichten: 4524
Lid geworden op: 08 nov 2006 11:10

Re: Hypeziektes

Ongelezen bericht door jor »

Waar heb je het over? Bij mijn weten word er helemaal niet vooraf gekeken wat wel of niet in het straatje past en word een reactie pas bekeken als deze online op het forum staat.

marco1988
Berichten: 0
Lid geworden op: 01 sep 2009 11:02

Re: Hypeziektes

Ongelezen bericht door marco1988 »

jor schreef:Waar heb je het over? Bij mijn weten word er helemaal niet vooraf gekeken wat wel of niet in het straatje past en word een reactie pas bekeken als deze online op het forum staat.
Reacties op nieuwsberichten worden verwijderd, en niet alleen bij mij:

http://www.trosradar.nl/index.php?id=ni ... 11112ba310

Kijk ook maar voor een bevestiging onder de link in mijn vorige post.

robmyr
Berichten: 5
Lid geworden op: 01 mar 2005 07:55

Re: Hypeziektes

Ongelezen bericht door robmyr »

Ja...,inderdaad"HYPERZIEKTES"Mexikaanse griep.en de minister van gezondheid heeft daar ontzettend veel Euries aan uitgegeven van onze belastingcenten.Zou daar ook wel iets over willen weten.Maar met alle respect voor vrouwen,wil ik ook even opmerken,dat in het algemeen de meeste vrouwen in al die(reclame) praatjes geloven.Vooral als het over hoofdpijn gaat of moeie benen e/d.Beste vouwen;GELOOF DIE ONZIN TOCH ALSTUBLIEFT NIET !
Bijlagen
Bijt in oog.jpg
Ogenbijters.Misschien dat daar iets voor is.Niet geloven hoor.
(52.36 KiB) 16485 keer gedownload | Inbreuk op auteursrecht?

Gesloten