CHELATIETHERAPIE : kwakzalverij ?
In de afgelopen 30 jaar verschijnt met de regelmaat van de klok een TV-uitzending waarin cardiologen of/en internisten aan het woord zijn en chelatie therapie als kwakzalverij wordt betiteld.
IN het RADAR programma van 11-11 2012 wordt EDTA (chelatietherapie) als levensgevaarlijk afgespiegeld.
Dit is je reinste bangmakerij aangezien toxicologisch onderzoek aangeeft dat EDTA minder "toxisch" is dan aspirine. (voor een uitgebreide toelichting zie
www.chelacel.nl : menu "Cardiologen in de aanval" :TEGENRAPPORT ). Dat chelatie therapie gevaarlijk zou zijn wordt weersproken door het feit dat in de afgelopen 30 jaar in Nederland bij chelatie nog nooit iets ernstigst is voorgevallen.In de geneeskunde geldt deze regel: hoe effectiever een alternetieve behandeling is des te onwelgevalliger.
De eerste aanval van de cardiologen op chelatie therapie was 30 jaar geleden in het Rapport over Chelatietherapie van de Gezondheidsraad. Dit rapport werd destijds door de staatssecretaris voor Volksgezondheid van de Reyden naast zich neergelegd na het verschijnen van het Tegenrapport. De reden: het rapport was een politiek stuk vol onwaarheden(leugens, in goed Nederlands ) en verdoezeling van feiten.
Chelatie therapie is in de VS door CARDIOLOGEN ontwikkeld en de zeer gunstige resultaten bij angina pectoris ( vernauwde hartslagaderen) en bij z.g. elalage benen zijn in reguliere vakbladen gepubliceerd, waaronder de American Heart Journal. Het verkreeg de goedkeuring van de FDA (Food and Drug Administration in de VS) en is geregistreerd als "Probably effective against atherosclerosis."
("Waarschijnlijk effectief bij aderverkalking.")
Het is opmerkelijk dat in een dergelijk programma nooit een genezen (tevreden) patiënt aanwezig is. Aan de ene kant begrijpelijk want cardiologen verklaren categorisch dat chelatie niet KAN werken.
In de VS is onlangs een dubbelblind statistisch onderzoek over de effectiviteit van chelatietherapie gepubliceerd waarbij 1700 patiënten betrokken waren.
Dit groots opgezette wetenschappelijk onderzoek waaraan ook cardiologen deelnamen stond onder auspiciën van de NIH (National Institutes of Health). Hiebij werd een significant positieve werking aangetoond, vooral bij diabetes patiënten. Dit staat haaks op de kwalificatie "kwakzalverij".