LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Chocola als wondermiddel

Discussieer hier over onderwerpen die in onze uitzendingen zijn geweest.
Radar
Site Admin
Berichten: 5512
Lid geworden op: 22 apr 2004 10:56

Chocola als wondermiddel

Ongelezen bericht door Radar »

Rauwe chocola lijkt het nieuwe wondermiddel voor meer energie en je gezondheid, tenminste zo wordt het verkocht. De anti-oxidanten in chocola zouden wonderen verrichten. Radar onderzocht hoe deze chocola aan de man wordt gebracht.




Maandag 26 november in Radar, om 20.30 uur bij de TROS op Nederland 1

crazyme
Berichten: 8151
Lid geworden op: 10 jun 2005 23:34

Re: Chocola als wondermiddel

Ongelezen bericht door crazyme »

TROS Radar schreef:Rauwe chocola lijkt het nieuwe wondermiddel voor meer energie en je gezondheid, tenminste zo wordt het verkocht. De anti-oxidanten in chocola zouden wonderen verrichten. Radar onderzocht hoe deze chocola aan de man wordt gebracht.
Had onderzocht of het waar is. Dát is relevant.

De marketing onderzoeken is stemmingmakerij.

igjoni
Berichten: 1
Lid geworden op: 23 nov 2012 23:54

Re: Chocola als wondermiddel

Ongelezen bericht door igjoni »

In Zuid-Amerika gebruiken de Indianen de rauwe cacao-boom als een soort drug.
Deze indianen kauwen (bijna) de hele dag op deze rauwe cacao-bonen
Zoals ik heb gelezen, in ditzelfde artikel , is het onderzoekers, welke het gebied in en on Peru, waar deze indianen leefden opgevallen, dat bij deze ' gebruikers ' bijna of zelfs géén aandoeningen aan het hart en kanker voorkwam.
Zelf heb ik twee open-hart operaties ondergaan 1978 ( bio-klep) 1991 ( vervanging van deze bio-klep door een kunst-klep St.Jude ) uitgang hart/aorta. Kortgeleden 31 mei jl. heeft men, ivm. hartfalen, een pacemaker geplaatst.
Sinsdien neem ik ieder ochtend, tijdens het ontbijt, een koffielepeltje Cacao-nibs, dit zijn geplette rauwe cacaobonen. Als het werkelijk een drug is, nou dan doet deze zijn werk goed, want ik voel mij er bijzonder goed bij.

ijzer105
Berichten: 1
Lid geworden op: 07 mei 2007 21:18

Re: Chocola als wondermiddel

Ongelezen bericht door ijzer105 »

Het onderzoeken van of de stelling waar is, is belangrijk, de marketing onderzoeken is denk ik even belangrijk. Niemand wil toch dat hem of haar geld uit de zak geklopt wordt voor iets met een onzekere werking.

crazyme
Berichten: 8151
Lid geworden op: 10 jun 2005 23:34

Re: Chocola als wondermiddel

Ongelezen bericht door crazyme »

ijzer105 schreef:Het onderzoeken van of de stelling waar is, is belangrijk, de marketing onderzoeken is denk ik even belangrijk. Niemand wil toch dat hem of haar geld uit de zak geklopt wordt voor iets met een onzekere werking.
Dan zal je toch eerst moeten weten of de stelling waar is voordat je een waardeoordeel geeft over de marketing.

Maar er zal wel weer een "wetenschapper" naar voren worden geschoven die verklaard dat de meningen verdeeld zijn en dat alleen is al voldoende om de marketing te verfoeien.

Ze zullen toch iets anders moeten vinden in plaats van een energiemaatschappij of telecombedrijf voor de camera op de knieën dwingen. Dat kennen we zo langzamerhand wel.

Zwaplans
Berichten: 9
Lid geworden op: 25 nov 2012 00:47

Re: Chocola als wondermiddel

Ongelezen bericht door Zwaplans »

Hoe gezond is de normale (volle) Chocomel van Nutricia eigenlijk?

Ingredienten: gedeeltelijk afgeroomde melk, suiker, cacao (1,9%), stabilisator (carrageen)

Bevat: koemelkeiwit, lactose

Voedingswaarde per 100 ml:
Energie: 380 kJ / 90 kcal
Eiwit: 3,5 g
Koolhydraten: 13,0 g (waarvan suikers: 12,0 g)
Vet: 2,5 g (waarvan verzadigd: 1,8 g)
Voedingsvezel: 0,5 g
Natrium: 0,04 g
Calcium: 105 mg (13% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)

Ik ben op deze vraag gekomen omdat ik veel (en dan bedoel ik ook echt veel) Chocomel drink. Soms wel 3 of meer liter per dag. Ik maak me geen zorgen om het melk-gehalte van Chocomel, dat zit wel goed. Maar moet ik me misschien geen zorgen beginnen te maken over het suiker- en vet-gehalte (overgewicht, aderverkalking)? En het cacao-gehalte, is dat niet zorgwekkend? Men zegt wel dat het goed is voor je sexleven, maar dat zal mij een worst wezen, misschien dat je wat vaker zin krijgt, maar je zal heus geen langere en diepere orgasmes ervan krijgen of wat dan ook. Maar goed, weer ff serieus: hoe gezond is Chocomel nou eigenlijk?

chocolate
Berichten: 22
Lid geworden op: 08 aug 2012 21:32

Re: Chocola als wondermiddel

Ongelezen bericht door chocolate »

Vanavond komt Tros Radar met de vraag of rauwe Chocola een wondermiddel is?
Welnee, natuurlijk is chocola, rauwe chocola of koudverwerkte chocola geen wondermiddel. Daar kunnen we eerlijk over zijn. Chocola is sexy, passie, luxe en stoer. 9 van de 10 mensen zijn gek op chocola. Dat betekent dat we in Nederland miljoenen mensen zijn die chocola eten. Sommige zijn er zelfs verslaafd aan. Dat chocola hot is blijkt wel wanneer een programma als Tros Radar gaat hypen met chocola. Dan hebben we het over 2 miljoen kijkers.
Even terug naar de vraag Is chocola een wondermiddel? Tuurlijk niet, dan zouden we nu alle apotheken en ziekenhuizen sluiten, de aandelen van de farmaceutische industrie zouden naar 0 gaan en gingen we massaal chocola eten, toch?? Zorgpremies en bezuinigingen in de zorg zouden niet meer nodig zijn. A box chocolate a day, keeps the doctor away. Door onze massale dagelijkse consumptie we niet meer ziek worden, slank en gelukkig zijn (tja van chocola eten zou je namelijk ook gelukkig worden). Onze gezondheid is buitengewoon belangrijk en chocola vinden we heerlijk. Je zou gek zijn die twee niet te combineren als dit de oplossing voor alles zou zijn.
Oké nu andere kant van de medaille. Natuurlijk zijn er kritische geluiden van onderzoekers en niet alle wetenschappers zijn het met elkaar eens (dat hoort ook zo, anders kwam de wetenschap geen stap verder) google even op internet en je vindt een paar honderd onderzoeken gedaan aan hele serieuze universiteiten, zoals Harvard en Gent, waarin wel degelijk tot de conclusie wordt gekomen dat er een verband is tussen een verbeterde werking van bijvoorbeeld hart- en bloedvaten, diabetes en andere gezondheidsbedreigende aandoeningen. Dat is op z'n minst opvallend te noemen. Recentelijk is er een studie gedaan aan de universiteit van Sidney toonde aan de mensen die dagelijks chocola aten een lagere kans hebben op hartfalen.
Wie zijn we dan, wij zijn van de Chocolate Revolution en wij zijn buitengewoon kritische en vooral tevreden consumenten. Bijna iedereen van ons eet dagelijks Xoçai Dark Chocolate, 3 stukjes chocola per dag, gemaakt van koudverwerkte cacao en açaibes, gezoet met laagglycemische vruchtensuikers en neutraal cacaovet. En 80 % van ons merkt dat we een stuk beter in ons vel zitten, beter slapen, meer energie hebben of geen pijn sinds we deze chocola eten.
Natuurlijk bevat Xoçai ook calorieën (het is gezoet!!), maar het bevat geen kunstmatige smaak en conserveringsmiddelen. Veel wetenschappers zijn van mening dat de gezondheids bevorderende werking die zij vinden in hun onderzoeken veroorzaakt worden door het unieke hoge gehalte aan antioxidanten. Ook is aangetoond dat bij de normale productie van cacao naar chocola (de chocola in de schappen) een groot gedeelte van deze antioxidanten, en vooral flavonolen, verloren gaan. Xoçai verwerkt zijn cacao daarom ook anders, met als doel nu juist wel dit hoge gehalte antioxidanten te behouden. Of dit echt zo is laten ze trouwens regelmatig onderzoek en certificeren door een onafhankelijk laboratorium. Xoçai is diabetesvriendelijk en bovendien glutenvrij
Oja Xoçai heet in Amerika Xoçai Healthy Chocolate, in Europa Xoçai Dark Chocolate. Omdat in Europa mag je nu eenmaal niet zeggen dat jouw product gezond is, in Amerika mag dat wel.
Tros Radar had ons benaderd of wij vanavond in het programma willen zitten. Wij hebben NEE gezegd. Omdat we in de laatste plaats gaan zeggen dat Xoçai of rauwe chocola een wondermiddel is. Gezond leven gaat veel verder dan het eten van chocola. Gezond leven is voldoende bewegen, gezond en gevarieerd eten en vooral ook je lichaam de tijd geven te herstellen van inspanning en stress.
Omdat wij als Chocolate Revolution dit belangrijk vinden, kiezen wij ook kritisch voor een andere chocola. Als je toch verslaafd bent aan chocola, waarom dan niet het snoep uit de winkel vervangen door een betere variant. Dat is onze revolutie. Net als Xoçai doen wij geen gezondheidsclaims, noemen wij het geen wondermiddel of zeggen wij niet dat het een garantie is dat alles goed komt door alleen deze chocola te eten.
Ben jij ook kritisch over wat je eet, probeer het dan ook gewoon eens of het wat voor jou doet. 3x per dag een maand 2 of 3. Ben je gek op chocola, maar vind je dit een stap te ver, geen probleem, de supermarkt ligt vol met andere chocola. Hou je helemaal niet van chocola, ook goed. Luister naar je gevoel en doe waar jij je lekker bij bent.
Ps, je kunt ons vinden op [commerciële link verwijderd door de moderator]. Oja Mxi, het bedrijf dat deze chocola op de markt brengt, heeft de producten niet in de schappen gelegd, maar maakt gebruik van aanbevelingsmarketing. Dat betekent, wanneer jij gaat ontdekken of dit product iets voor jou is, wij een percentage van de winst krijgen. Dat vinden wij best netjes van ze. Je kunt daar een probleem mee hebben, maar waarom niet diegene belonen die jou verteld waar hij of zij tevreden over is. Eigenlijk zouden meer fabrikanten dit moeten doen. Wordt het product hier duurder door. Welnee hoor, je kunt de prijs heel goed vergelijken met de betere chocola uit de reformwinkel. Ook hier geldt, vind je het te duur, in de supermarkt is ook andere chocola te koop.
Wil je meer informatie over wetenschappelijke studies op het gebied van cacao, stuur even een mailtje naar [email protected]. Dan mailen we jou dit eind van de week toe. Wil je zelf ontdekken of Xoçai ook iets voor jou is. Stuur dan ook even een mailtje.
Ps. Ons advies, wat je ook doet, leest of kijkt, blijf altijd kritisch en volg je gevoel 

Xocolatlvita
Berichten: 7
Lid geworden op: 26 nov 2012 20:36

Re: Chocola als wondermiddel

Ongelezen bericht door Xocolatlvita »

Sorry moet even lachen hoor dat de redactie niet weet wat rauwe chicolade is rauwe chocolade is zowie zo geen xocai chocolade de meest rawe chocolade heeft de hoogste hoeveelheid flavonoids per gram. Zie dit over xocai chocola. Professor martijn katan over xocai. http://www.metacafe.com/watch/8488318/x ... plichting/
Annemarie visser op tros radar filmpje hier boven.
Des te hoger de flavonoid content de beter is de fabrikant er in geslaagd door op lage temperatuur hun chocola te produceren. Choconature doet dit door gebruik te maken van ongefermenteerde ongebrande criollo bonen te gebruiken die uit wilde cacao aanbouw wordt verkregen alleen zongedroogd.
Ze hebben een patent op het productie proces dat van pluk tot chocola niet boven de 31 graden komt.
Het resultaat is een chocola met minimaal >800 mg per 10 gram aan flavonoids ( cacao antioxidanten )
Lovechock is ook een bedrijf dat de cacao bonen wel fermenteren maar niet de cacaonbonen niet roost en op lage temperaturen . Orac waarde is niet belangrijk flavonoid gehalte wel. Meeste universiteiten testen nu op flavonoids .

Op http://gourmethealthychocolates.com zijn study's geplaatst mensen die officiele bewijzen willen kan ik de study's toesturen.

Gilraen
Berichten: 1
Lid geworden op: 26 nov 2012 21:03

Re: Chocola als wondermiddel

Ongelezen bericht door Gilraen »

Het klinkt allemaal als een fabeltje, maar mijn vraag is waarom er geen (professionele) voorstanders aan het woord komen van antioxidanten (behalve de verkopers)? Zo krijgen we maar één kant van het verhaal te horen en heb ik niet het idee dat kijkers de kans krijgen zelf een mening te vormen over dit onderwerp. Geldt overigens ook voor de Chelatietherapie van vorige week.

erny
Berichten: 1
Lid geworden op: 26 nov 2012 21:11

Re: Chocola als wondermiddel

Ongelezen bericht door erny »

Die mevrouw met het onderzoek uit Australie wordt afgeschilderd als onzin. Waarom checken ze dat niet? Vanaf de bank even gegoogled en het eerste resultaat is raak: "The research was published online in the British Medical Journal" http://bit.ly/Npkhrw, http://www.bmj.com/content/344/bmj.e3657

Zo moeilijk is het niet :) Of het klopt weet ik niet, maar het onderzoek bestaat.

Xocolatlvita
Berichten: 7
Lid geworden op: 26 nov 2012 20:36

Re: Chocola als wondermiddel

Ongelezen bericht door Xocolatlvita »

Hier de schrijver van healthychocolatebook Dr Phillip Minton,MD hij heeft het boek geschreven nav wetenschappelijke study's Phillip Minton.MD Interview http://www.youtube.com/watch?v=HyGUe7VFlCE&sns=tw v meer artsen over chocola en profesoren die wel kennis van zaken hebben ipv een doe het zelf professor die zelfs positief is over enummers die niets kan onderbouwen met wetenschappelijke voorbeelden.

bazz69
Berichten: 2
Lid geworden op: 18 aug 2007 01:00

Re: Chocola als wondermiddel

Ongelezen bericht door bazz69 »

wederom tendentieuze berichtgeving bij Radar uitzending :? .
graag zou ik ook experts op het gebied van supplementen eens aan het word zien.

Xocolatlvita
Berichten: 7
Lid geworden op: 26 nov 2012 20:36

Re: Chocola als wondermiddel

Ongelezen bericht door Xocolatlvita »

Meer info wat artsen zeggen over chocola waaronder Dr Steven Warren die gekozen heeft voor de beste chocola termwereld Dr Phillip Minton heeft veel respect voor zijn onderzoeken over cacao en het gezondheids effect ook David wolfe een rawfood guru zegt ook dat rawe chocola mits je de goede kunt verkrijgen hier artsen aan het woord https://www.facebook.com/media/set/?set ... 024&type=2

Xocai heeft een xmeal waar sucralose in zit dit is dus niet gezond dit is een chemisch bewerkte suiker die voortkomt uit GMO geproduceerde voeding.

Xocolatlvita
Berichten: 7
Lid geworden op: 26 nov 2012 20:36

Re: Chocola als wondermiddel

Ongelezen bericht door Xocolatlvita »

Ik heb 3 jaar in xocai gezeten en dat bedrijf is zo niet integer dat zag u net op radar waar de mevrouw van chocolatemrevolution aan het woord was mevrouw annemarie visser . Ze is niet alleen blond maar wat ze vertelt slaat nog kant nog wal omdat ze geen kennis van zaken heeft over de fyto nutrients in echte rauwe onvertitte cacao . Jammer dat op deze mannier echte chocolade merken die met liefde hun product kleinschalig produceren zoals lovechock ombar en pacari en choconature worden vergeleken met een industrieele chocola waar xocai geen vinger in heeft en de productie heeft uitbesteed aan een mega fabriek van www.dynamicchocolates.com in canada waar iedereen met 500.000 dollar hun eigen merk kan laten maken met bessen poeder en barry callebout chocola .
Mensen gewoon goed uitzoeken voor je in zee gaat met een merk als xocai die pretendeert 100% fairtrade te zijn maar niet gecertificeerd is en elk respectabel chocolade merk bij de albertheijn heeft tegenwoordig een fairtrade label. Of een bio label cq organic label van dit al heeft xocai niets en dit zullen ze nooit krijgen omdat hun chocola uit ivoor kust komt waar kinderslavernij orde van de dag is zie youtube the dark side of chocolate.

Xocolatlvita
Berichten: 7
Lid geworden op: 26 nov 2012 20:36

Re: Chocola als wondermiddel

Ongelezen bericht door Xocolatlvita »

Zwaplans schreef:Hoe gezond is de normale (volle) Chocomel van Nutricia eigenlijk?
Melk gaat opname van nutrienten tegen melk op zich is al niet gezond en chocomel bevat maar 3 % of minder aan cacao dus hezondheidsmaspect is hier helemaal weg.



Ingredienten: gedeeltelijk afgeroomde melk, suiker, cacao (1,9%), stabilisator (carrageen)

Bevat: koemelkeiwit, lactose

Voedingswaarde per 100 ml:
Energie: 380 kJ / 90 kcal
Eiwit: 3,5 g
Koolhydraten: 13,0 g (waarvan suikers: 12,0 g)
Vet: 2,5 g (waarvan verzadigd: 1,8 g)
Voedingsvezel: 0,5 g
Natrium: 0,04 g
Calcium: 105 mg (13% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)

Ik ben op deze vraag gekomen omdat ik veel (en dan bedoel ik ook echt veel) Chocomel drink. Soms wel 3 of meer liter per dag. Ik maak me geen zorgen om het melk-gehalte van Chocomel, dat zit wel goed. Maar moet ik me misschien geen zorgen beginnen te maken over het suiker- en vet-gehalte (overgewicht, aderverkalking)? En het cacao-gehalte, is dat niet zorgwekkend? Men zegt wel dat het goed is voor je sexleven, maar dat zal mij een worst wezen, misschien dat je wat vaker zin krijgt, maar je zal heus geen langere en diepere orgasmes ervan krijgen of wat dan ook. Maar goed, weer ff serieus: hoe gezond is Chocomel nou eigenlijk?

Xocolatlvita
Berichten: 7
Lid geworden op: 26 nov 2012 20:36

Re: Chocola als wondermiddel

Ongelezen bericht door Xocolatlvita »

Op een site in de USA anti monsanto en GMO vrije voeding maakt de site reclame voor choconature die in een klein famielie fabriekje wordt geproduceerd op artisan wijze . Zie de link op deze pagina http://bestmeal.info/directory/foods/un ... lina.shtml hier zal je nooit xocai aantreffen omdat deze chocola niet biologisch is gecertificeerd en geen garantie geeft over de kwaliteit van de cacao.

Robjee
Berichten: 884
Lid geworden op: 11 mar 2007 16:44
Contacteer:

Re: Chocola als wondermiddel

Ongelezen bericht door Robjee »

Onderzoeken en overzichtsartikelen laten zien dat het eten van chocola gunstig is voor de gezondheid (1-4). Wel zijn er enkele opmerkingen bij te plaatsen:
  • - De interventies zijn vaak van korte duur (<18 weken). Daardoor is onbekend wat de langetermijn effecten zijn. De grootste effecten worden op kortetermijn geboekt.
    - Gunstige resultaten op tussenliggende eindpunten (cholesterol, bloeddruk) hoeven niet te leiden tot gunstige effecten op hardere eindpunten (levensverwachting, hart- en vaatziekten, kanker). Er zijn meer factoren die hierbij een rol spelen. Onderzoek zal dat daarom eerst moeten aantonen.
    - Onderzoek naar harde eindpunten duurt lang en is daardoor observationeel van opzet. In dit soort onderzoek is geen onderscheid gemaakt in cacaogehalte van de chocola.
    - Er is volgens mij geen onderzoek gedaan dat rauwe chocola vergelijkt met niet-rauwe chocola. Dat rauwe chocola beter is voor de gezondheid berust voornamelijk op aannames. Dat is onvoldoende om gezondheidsclaims op te baseren. De vraag is dan ook of Xoçai een betere variant is, zoals "chocolate" suggereert.
    - Het beschermende effect van antioxidanten op hart- en vaatziekten is twijfelachtig (5).

1. Zomer E, et al.The effectiveness and cost effectiveness of dark chocolate consumption as prevention therapy in people at high risk of cardiovascular disease: best case scenario analysis using a Markov model. BMJ2012;344:e3657
2. Ried K, Sullivan T, Fakler P, Frank OR, Stocks NP. Does chocolate reduce blood pressure? A meta-analysis. BMC Med 2010;8:39.
3. Taubert D, Roesen R, Schomig E. Effect of cocoa and tea intake on blood pressure: a meta-analysis. Arch Intern Med 2007;167:626-
4. Ried K, Sullivan TR, Fakler P, Frank OR, Stocks NP. Effect of cocoa on blood pressure. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Aug 15;8:CD008893.
5. Nojiri S, Daida H, Inaba Y. Antioxidants and cardiovascular disease: Still a topic of interest. Environ Health Prev Med. 2004 Sep;9(5):200-13.

bell343
Berichten: 1
Lid geworden op: 26 nov 2012 23:17

Re: Chocola als wondermiddel

Ongelezen bericht door bell343 »

Dat 1 op de 10 mensen verslaafd zijn aan chocolade geloof ik graag. Ook ik was altijd diegene die 's avonds op de bank nog een (of twee) chocolaatjes at en ook ik geloofde nooit dat dit bruine, vette, calorierijke blokje gezond voor jou kon zijn.
Doordat mijn dieetpogingen keer op keer strandde in een snack-aanval en een groot schuldgevoel, startte ik met het gebruik van de xocia chocolate. Ik gaf de totaal onthouding op en beloonde mezelf
met twee blokjes per dag.
En zowaar het werkte. Niet alleen maar kleding zat een stuk beter, ik paste ineens weer in een broek van 3 jaar geleden, ook mijn hongergevoel verdween en voelde ik me een stuk zelfverzekerder. Ook nu blijf ik doorgaan met het eten van deze chocolade, naast het feit dat het erg lekker is, voel ik me er gewoon een stuk beter door.
Je kan dus wel zeggen dat ik een overtuigd xocia fan ben en ik voor 100% achter de theorie van gezonde chocolade sta!

Body&Mind
Berichten: 1
Lid geworden op: 27 nov 2012 09:30

Re: Chocola als wondermiddel

Ongelezen bericht door Body&Mind »

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat ik me sinds lange tijd weer goed voel en dat is alleen omdat ik Xocai chocolade ben gaan eten. Eigen ervaring, daar kan geen wetenschapper tegenop, ik voel tenslotte wat ik voel. Dat is ook wat ik deel bij de chocolate tastings. Ik kan het wel van de daken schreeuwen dat ik me weer super in mijn vel voel, daar hoeft geen verborgen camera aan te pas te komen. Tros Radar, wat jammer dat jullie dit stiekem filmen in een huiskamer, dat hoeft toch helemaal niet?!? Vraag voortaan liever om toestemming, kun je een goede uitzending maken. En als je dan in mijn huiskamer bent geweest, heb dan ook het fatsoen om via een mailtje of een telefoontje te bedanken voor de informatie, maar dat de chocola niets voor jou is, dat is niet misleidend maar FATSOENLIJK.
[commerciële link verwijderd door de moderator] Ik kan het iedereen aanraden :D

demmin
Berichten: 3
Lid geworden op: 27 nov 2012 14:04

Re: Chocola als wondermiddel

Ongelezen bericht door demmin »

Natuurlijk is het hartstikke logisch dat er een stel verkopers van Xocai reageren, proberende "aan te tonen" dat hun product goed is en dat mensen dat moeten gebruiken. Dit is typisch een markettingsstunt!

Ik ben zelf een diabeet en geloof me, geen enkele chocola doet wonderen. Dan wordt er ook nog eens een praatje verkocht dat je het moet nemen naast het roken??? :shock: Een gezonde levensstijl? Wat dacht je van:

Niet roken
een gezond eetpatroon
2 liter water per dag
voldoende lichaamsbeweging

En chocola kun je dan eten als "lekkernij"

Xocai heeft haar gezicht als bedrijf laten vallen. Vooral hier in Nederland. En als mensen namens xocai reageren, laat dat alleen maar zien hoe bekrompen ze zijn voor dat beetje salaris.

Gesloten