LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Radar Extra: De prijs van de Euro

Discussieer hier over onderwerpen die in onze uitzendingen zijn geweest.
Dottore
Berichten: 5
Lid geworden op: 26 mei 2015 11:20

Re: Radar Extra: De prijs van de Euro

Ongelezen bericht door Dottore »

frankdrost schreef:Ik heb een vraag. Ten tijde van het storten van onze 17 miljard naar het noodfonds voor de Grieken, hebben de Fransen en Duitsers geeist dat slechts 1 begrotingspost ongemoeid diende te blijven van de Grieken, het defensiebudget. De Grieken werden verplicht voor een groot deel van de door de Fransen en Duitsers gestorte bedragen defensieorders in de beide landen te doen. Nederlands pieste uiteraard weer naast de pot en wij zijn straks alles kwijt. Niemand, maar dan ook niemand heeft hier aandacht aan besteed. Kan iemand mij uitleggen waarom? Als je zo bedonderd wordt, doe je toch op zijn minst je mond open?
Als iemand mij kan uitleggen hoe dat zit, graag. We worden nu weer in de maling genomen door de Fransen en de Duitsers die de boel weer onderling aan het regelen zijn, zodat wij weer de piepel zijn en zij goed voor zichzelf kunnen zorgen. Sukkeltje Dijsselbloem vindt het weer heel normaal dat hij bij het laatste overleg niet eens wordt uitgenodigd. Zijn wij echt zo stom? Groet en ik hoop op een begrijpelijke uitleg, wellicht ook interessant voor Radar om die vraag eens te onderzoeken. Frank Drost
Een interessant gegeven, frankdrost! Echter bedenk wel dat als het om defensie gaat er meestal weinig openheid van zaken zal worden gegeven. Het zou kunnen dat Nederland flinke compensatie orders zal krijgen voor het maken van bepaalde onderdelen van het nieuwe JSF programma voor alle jet fighters voor Europa en dus ruimschoots gecompenseerd zal gaan worden.

Daniël Mantione
Berichten: 122
Lid geworden op: 04 dec 2006 22:36

Re: Radar Extra: De prijs van de Euro

Ongelezen bericht door Daniël Mantione »

Devaluatie hoeft niet tot hyperinflatie te leiden. Alleen buitenlandse producten worden dan voor de Grieken duurder, dat biedt juist kansen voor meer interne bedrijvigheid.
Dat klopt, maar je zou wel moeten denken aan inflaties uitgedrukt in twee cijfers voor de nodige jaren. Basisprodukten die niet in het land geproduceerd worden, zoals brandstof, worden dan zo duur voor dat er ook veel bedrijven over de kop gaan, behalve in de exporterende industrie, omdat daar harde buitenlandse valuta zouden binnenkomen. Die exporterende industrie zou echter nog steeds met lagelonenlanden moeten concurreren. Hoe snel Griekse druiven in dat geval concurrerend zouden worden met Egyptische is me niet duidelijk.

16again
Berichten: 16585
Lid geworden op: 02 jul 2003 22:18

Re: Radar Extra: De prijs van de Euro

Ongelezen bericht door 16again »

MichielFRL schreef:Belangrijk is dat het begrotingstekort van de Grieken eerst wordt omgezet in een begrotingsoverschot, pas dan kunnen ze gaan aflossen.
Denk je echt dat dat gaat gebeuren? Met de kapotbezuinigde interne economie?

Voor het euro tijdperk leenden landen geld dmv obligaties in eigen valuta. Devaluatie en de geldpers konden staatschuld verkleinen, die instrumenten zijn in het euro tijdperl helaas niet beschikbaar.
Dottore schreef:Het zou kunnen dat Nederland flinke compensatie orders zal krijgen voor het maken van bepaalde onderdelen van het nieuwe JSF programma voor alle jet fighters voor Europa en dus ruimschoots gecompenseerd zal gaan worden.
Dream on.
Nederland is het braafste jongentje in de europese klas , die haalt in onderhandelingen echt niet het onderste uit de kan. Daar zijn de Fransen beter in, daarom staat er een compleet extra gebouwencomplex in Straatsburg waar parlement maandelijks naar heen en weer pendelt.

renburgh
Berichten: 2
Lid geworden op: 12 jan 2015 13:27

Re: Radar Extra: De prijs van de Euro

Ongelezen bericht door renburgh »

[/quote]
Julie4444 schreef:
16again schreef:Met de Euro is dat onmogelijk, enige recept dat Griekenland aangereikt krijgt is om de boel kapot te bezuinigen.
Of ze moeten uit de euro stappen, maar laten we eerlijk zijn: de problemen in griekenland zijn niet de schuld van de euro, maar van interne problemen in het land zelf en die zouden er ook zonder euro zijn geweest.
Inderdaad; Griekenland kent een lange historie van belastingfraude en ontduiking in alle lagen van de bevolking (kassa bonnetjes zijn nog steeds ongebruikelijk). Vooral puissant rijke Griekse scheepsmagnaten wisten de Griekse staat in afgelopen decennia miljarden aan belasting te onthouden.

Remkovh
Berichten: 1
Lid geworden op: 15 jun 2015 23:18

Re: Radar Extra: De prijs van de Euro

Ongelezen bericht door Remkovh »

Dan toch een federale overheid?

In het tweede filmpje wordt een vergelijking gemaakt met de Verenigde Staten. Is het niet in de lijn der verwachting dat Europa ook die kant op gaat? Al is het over 100 jaar? Er zijn altijd twee opties. Terug keren naar nationale munt eenheden is kennelijk praktisch onmogelijk. Wat is dan dus het alternatief?

Daniël Mantione
Berichten: 122
Lid geworden op: 04 dec 2006 22:36

Re: Radar Extra: De prijs van de Euro

Ongelezen bericht door Daniël Mantione »

Ik denk dat het feit dat Europa niet bereid is de Grieken uit de brand te helpen een sterke aanwijzing is dat men in Europa niet zal gaan federaliseren. Niettemin is het geen universele waarheid wat er in het Radarfilmpje verteld wordt. België en Luxemburg hadden bijvoorbeeld een succesvolle muntunie zonder dat ze gemeenschappelijke politieke organen hadden. Ze hadden wel afspraken, maar die waren heel wat losser dan tussen de eurolanden nu. Het belangrijkste verschil is dat beide landen goed bestuurd werden, dus was er ook geen reden elkaar te hulp te schieten. En "goed" is hier zelfs relatief: België had een flinke staatsschuld opgebouwd, Luxemburg bijna niets, maar de Belgen lieten hun land niet kapot gaan. Dat was voldoende.

In de EU zijn er landen die er een potje van gemaakt hebben. Los dat op, en de euro kan veel succes hebben. Probleem is wel, dat hoe groter de groep, hoe groter de kans dat er iemand een potje van maakt. Daarin schuilt wellicht de grootste fout die men met de euro gemaakt heeft: Men dacht, hoe meer landen erbij hoe beter. Nog steeds treden er landen tot de eurozone toe.

Daniël Mantione
Berichten: 122
Lid geworden op: 04 dec 2006 22:36

Re: Radar Extra: De prijs van de Euro

Ongelezen bericht door Daniël Mantione »

Enige gedachten over de komende weken:
- Griekenland ligt op ramkoers
- De enige schuldeiser de komende weken is het IMF
- De manier om een schuldeiser soepeler te maken is door de schuld niet af te betalen
- We kennen Sipras ondertussen als iemand die bereid is hoog spel te spelen
- Griekenland zal het IMF niet aflossen
- Voor Griekenland zijn de gevolgen beperkt anders dan wat paniek hier en daar waar men misschien al voorbereidingen treft om die in te dammen (kapitaalrestricties)
- Een belangrijk gevolg is wel dat naar de resterende 7 miljard uit het hulppakket gefloten kan worden, want het IMF zal dat vetoën
- Na het IMF komt de ECB als de volgende horde die afgelost moet worden
- De ECB heeft echter een stok om mee te slaan. Als de ECB stopt met steun aan de Griekse banken, stopt het gehele giraal betalingsverkeer en implodeert het land.
- Griekenland zal daarom een stuk inschietelijker naar de ECB zijn, en alles doen om de aflossingen in te lossen
- Hiervoor is 1,5 miljard euro nodig. Of ze dat lukt is een goede vraag, maar de zomermaanden zijn wel de maanden waarin waarschijnlijk relatief veel belasting door toerisme binnenkomt.
- Ik denk dat het voorstelbaar is dat Griekenland de ECB aflost

In dat geval onstaat een hele venijnige situatie: Griekenland heeft relatief weinig last van zijn faillisement, terwijl het IMF met de blaren zit en de eurolanden zich zorgen maken over hun noodfondsgaranties. Voor de Grieken de best denkbare situatie.

Het is niet gezegd dat het zich zo uit zal spelen. De man die de macht in handen heeft is hier Mario Dragi. Stel dat, als Griekenland het IMF niet afbetaald ,hij onmiddelijk de stekker uit de Griekse banken trekt (want Griekse obligaties zijn wegens wanbetaling geen onderpand meer), dan heb je op 1 juli al een implosie.

In alle gevallen wordt in Griekenland nog gewoon met euros betaald. Pas als de overheid niet aan zijn binnenlandse verplichtingen kan voldoen, kan de noodzaak ontstaan om een nieuwe munt in te voeren. Zeker in de situatie dat Griekenland het IMF laat stikken en de ECB betaalt, is het lang niet zeker of de binnenlandse verplichtingen in het nauw komen.

sjohie
Berichten: 11244
Lid geworden op: 29 okt 2011 10:36

Re: Radar Extra: De prijs van de Euro

Ongelezen bericht door sjohie »

Remkovh schreef: Dan toch een federale overheid?

In het tweede filmpje wordt een vergelijking gemaakt met de Verenigde Staten. Is het niet in de lijn der verwachting dat Europa ook die kant op gaat? Al is het over 100 jaar? Er zijn altijd twee opties. Terug keren naar nationale munt eenheden is kennelijk praktisch onmogelijk. Wat is dan dus het alternatief?
Een federale overheid zoals in de VS lijkt me niet, na de eerste wereldoorlog zijn de Europese landsgrenzen hier zo vastgesteld dat het historisch en cultureel "klopt". De Amerikanen hebben hun land en onderliggende staten, +/-200 jaar geleden vanaf 0 ingericht na het afslachten van de originele bewoners, waar hier in Europa er toen al een 1800 jaar oude maatschappij was om op voort te borduren. Dat is ook met de nodige ellende, en zelfs een wereldoorlog gebeurd, maar dat is wel uitgekristalliseerd. De laatste poging hier op het continent was Joegoslavië onder Josef Broz '" Tito" en dat was na het wegvallen van de leider, ook gauw over.

Stevens5
Berichten: 61
Lid geworden op: 15 feb 2015 11:28

Re: Radar Extra: De prijs van de Euro

Ongelezen bericht door Stevens5 »

Julie4444 schreef:
16again schreef:Maar door de Grieken zomaar aan de Euro mee te laten doen, is dat wel ONS probleem geworden waar WIJ de rekening van gepresenteerd krijgen!
Zelfde geldt voor oost-Europese landen en andere landen waar het slecht gaat. Ook een goede reden om Turkije te weigeren, maar dat wil niet zeggen dat de Euro an sich slecht is, alleen dat financieel kreupele staten een probleem zijn in de huidige situatie.
De banken hebben voornamelijk te maken de economische crisis, speculeren met geld en onverantwoord investeren, constucties om geld te maken uit bijna niks.

Om alle Europese landen gelijk te willen trekken was een slecht idee.
Elk land heeft zijn eigen financiele culturen.
Minder concurerende valuta's lijkt mij ook niet gezond.
Doordat er nu 1 Europa is, is er veel meer concurentie en is er voor veel kleine bedrijven moelijk geld te verdienen omdat de grote groot kunnen produceren en inkopen in bijv. andere Europese landen waar het goedkoper is, dus voor een lagere prijs kunnen aanbieden.

Ook is het geld veel minder waard geworden omdat bijna alles 2 keer zo duur is geworden.
Mensen verdienen dan wel meer, maar het gespaarde geld is veel minder waard geworden.
Het geld wordt steeds minder waard en is niet meer gerealteerd is aan de goudprijs, er te veel wordt bijgedrukt.

GJvdZ
Berichten: 7404
Lid geworden op: 03 nov 2010 13:49

Re: Radar Extra: De prijs van de Euro

Ongelezen bericht door GJvdZ »

Stevens5 schreef: Ook is het geld veel minder waard geworden omdat bijna alles 2 keer zo duur is geworden.
T.o.v. wanneer, en geef eens concrete voorbeelden (op alle gebieden, niet van 1 sector die misbruik heeft gemaakt van de introductie van de Euro).

angel1978
Berichten: 11340
Lid geworden op: 30 aug 2005 11:08

Re: Radar Extra: De prijs van de Euro

Ongelezen bericht door angel1978 »

GJvdZ schreef:
Stevens5 schreef: Ook is het geld veel minder waard geworden omdat bijna alles 2 keer zo duur is geworden.
T.o.v. wanneer, en geef eens concrete voorbeelden (op alle gebieden, niet van 1 sector die misbruik heeft gemaakt van de introductie van de Euro).
Niet nog een keer alsjeblieft!
Al die onzin is al 100x weerlegt en blijft toch elke keer opduiken. Om er nu om te vragen :roll:

Stevens5
Berichten: 61
Lid geworden op: 15 feb 2015 11:28

Re: Radar Extra: De prijs van de Euro

Ongelezen bericht door Stevens5 »

MichielFRL schreef:Er kan wel een conclusie getrokken worden wat de invoering van de euro gekost heeft, wat echter nooit te achterhalen is wat het gekost zou hebben als Nederland niet mee had gedaan aan de euro.
Het niet meedoen aan de euro maar toch de wisselkoers vasthouden i.v.m. de handel had mogelijk nog veel meer gekost, kijk naar de situatie in Zwitserland.
De situatie in Zwitserland lijkt mij niet heel slecht, ze hebben weinig werkloosheid en ze geven nog veel geld uit. Dat bij uitvoer van goederen ze aan de Europese eisen moeten voldoen is mischien een min puntje.
Nederland doet het een stuk minder goed, terwijl voor de Euro deden ze het bijna net zo goed als Nederland.....

Julie4444
Berichten: 5016
Lid geworden op: 04 jul 2014 13:36

Re: Radar Extra: De prijs van de Euro

Ongelezen bericht door Julie4444 »

Nederland is een handels- en exportland en dus niet 1op 1 met Zwitserland te vergelijken.

sjohie
Berichten: 11244
Lid geworden op: 29 okt 2011 10:36

Re: Radar Extra: De prijs van de Euro

Ongelezen bericht door sjohie »

Stevens5 schreef:
MichielFRL schreef:Er kan wel een conclusie getrokken worden wat de invoering van de euro gekost heeft, wat echter nooit te achterhalen is wat het gekost zou hebben als Nederland niet mee had gedaan aan de euro.
Het niet meedoen aan de euro maar toch de wisselkoers vasthouden i.v.m. de handel had mogelijk nog veel meer gekost, kijk naar de situatie in Zwitserland.
De situatie in Zwitserland lijkt mij niet heel slecht, ze hebben weinig werkloosheid en ze geven nog veel geld uit. Dat bij uitvoer van goederen ze aan de Europese eisen moeten voldoen is mischien een min puntje.
Nederland doet het een stuk minder goed, terwijl voor de Euro deden ze het bijna net zo goed als Nederland.....
Mwoa, staar je nou niet blind op het gras wat groener lijkt bij de buurman. Zo heeft de loskoppeling van de franc tov de eurohet land serieus pijn gedaan. Dat heeft export en het toerisme serieus een aardige klap gegeven, en het opheffen van wat er nog over was van het bankgeheim, de o zo belangrijke financiële sector ook. (UBS blijft aan het wonden likken)

Gesloten