LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Pinnen buiten de eurozone

Discussieer hier over onderwerpen die in onze uitzendingen zijn geweest of nog gaan komen.
Gesloten
Radar
Site Admin
Berichten: 5521
Lid geworden op: 22 apr 2004 10:56

Pinnen buiten de eurozone

Ongelezen bericht door Radar »

Sinds de invoering van de euro is pinnen in het buitenland een stuk makkelijker. Maar in landen buiten de eurozone ben je vaak veel extra geld kwijt.

Je betaalt dan namelijk transactiekosten én een wisselkoersopslag. Op zich logisch, maar soms zijn die kosten wel erg hoog. Waar moet je op letten om de extra euro’s een beetje in de hand te houden?

Maandag 26 september in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1

bprosman
Berichten: 9935
Lid geworden op: 04 sep 2011 18:39

Re: Pinnen buiten de eurozone

Ongelezen bericht door bprosman »

Typisch Nederlands, een dure vakantie (buiten de Eurozone) en dan zeveren over een paar Euro transactiekosten. Neem dan inderdaad een creditcard, vooral in de US, 's-lands wijs , 's-lands eer.

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Pinnen buiten de eurozone

Ongelezen bericht door kweenie »

Wel grappig, zo wordt een van de voordelen van de euro omgedacht naar een nadeel van vreemde valuta. Kennelijk vergeten dat dit in de tijd van de Gulden schering en inslag was.

Miepje1
Berichten: 1742
Lid geworden op: 22 feb 2005 15:12

Re: Pinnen buiten de eurozone

Ongelezen bericht door Miepje1 »

Eh...
Buiten de Eurozone... is een land waar men géén Euro heeft?

Hoe kan het dan dat ik onlangs een week in Praag was, me helemaal suf pinde voor hotel, eten en drinken en ik geen extra kosten heb hoeven betalen?

Jefdus
Berichten: 927
Lid geworden op: 08 sep 2011 12:00

Re: Pinnen buiten de eurozone

Ongelezen bericht door Jefdus »

Miepje1 schreef:Eh...
Buiten de Eurozone... is een land waar men géén Euro heeft?

Hoe kan het dan dat ik onlangs een week in Praag was, me helemaal suf pinde voor hotel, eten en drinken en ik geen extra kosten heb hoeven betalen?
Het gaat hier om geld pinnen bij een geldautomaat, niet bij winkels of restaurants. Daar zijn inderdaad meestal geen kosten aan verbonden

Miepje1
Berichten: 1742
Lid geworden op: 22 feb 2005 15:12

Re: Pinnen buiten de eurozone

Ongelezen bericht door Miepje1 »

[Veegt zweet van voorhoofd]. Gelukkig. Ik dacht al dat ik dom was ;-)
Ik heb maar een klein beetje cash opgehaald bij aankomst, voornamelijk voor de taxi naar het hotel (aan de andere kant van de stad) en voor koffie of zo maar verder alles gepind. Wel een beetje gek soms omdat het eten/drinken daar zo goedkoop is...

roywv
Berichten: 1
Lid geworden op: 26 sep 2016 20:53

Re: Pinnen buiten de eurozone

Ongelezen bericht door roywv »

In veel landenen zeker in de uk en de us kun je gewoon "cash back" nemen in een supermarket. Dit doe ik al jaren en dit geeft geen transactie kosten. Meestal 50 per keer maar soms wel tot 200 lokale currency verstopt als boodschappen

GJvdZ
Berichten: 7404
Lid geworden op: 03 nov 2010 13:49

Re: Pinnen buiten de eurozone

Ongelezen bericht door GJvdZ »

In de meeste landen hoef je toch helemaal geen cash meer op te nemen? Maar goed, er moet wel geklaagd kunnen worden natuurlijk. En uitzendingen moeten gevuld worden.

Jefdus
Berichten: 927
Lid geworden op: 08 sep 2011 12:00

Re: Pinnen buiten de eurozone

Ongelezen bericht door Jefdus »

GJvdZ schreef:In de meeste landen hoef je toch helemaal geen cash meer op te nemen? Maar goed, er moet wel geklaagd kunnen worden natuurlijk. En uitzendingen moeten gevuld worden.
Dat valt vaak nog vies tegen. Begin dit jaar terug gekomen van 1,5 wonen in de VS. Juist daar verwacht je dat alles wel zonder cash gaat, maar cash heb je daar in het dagelijkse leven zelfs nog vaker nodig dan hier in Nederland.

Jablan
Berichten: 6249
Lid geworden op: 24 jan 2005 20:49
Contacteer:

Re: Pinnen buiten de eurozone

Ongelezen bericht door Jablan »

GJvdZ schreef:In de meeste landen hoef je toch helemaal geen cash meer op te nemen?
Dat is wel heel erg Hollands gedacht.


Kijken winkeliers in Nederland je al scheef aan als je met een biljet van 100 euro wilt betalen*, in het buitenland is het precies omgekeerd: omdat in de meeste landen de banken elk stukje 'dienstverlening' in rekening brengen, is het bijna overal veel handiger om cash te betalen. Krijg je vaak nog tussen de 5 en 10 procent korting op de rekening.


Om het verschil wat duidelijker te maken:

Op onze Nederlandse bankrekeningen zie ik per jaar vier soorten kosten langskomen: voor het pakket, voor de extra pas, voor geldopnames buiten de Eurozone en de laatste kostensoort betreft het 'belegd vermogen'. Binnen de Eurozone mogen geen extra kosten in rekening worden gebracht, alleen waar je in eigen land al voor betaalt, moet je ook binnen de Eurozone voor betalen. Pinnen in Duitsland met een Nederlandse bankpas is wel degelijk een kostenpost voor de bank in Nederland, maar omdat je in Nederland 'gratis' mag pinnen, is dat in Duitsland ook 'gratis'.

Op de buitenlandse bankrekeningen loopt de teller veel harder: je betaalt voor de rekening inclusief pas, voor het internetbankieren, voor het opnemen van geld bij automaten van andere banken, voor elke automatische incasso, voor elke overboeking, voor elke keer pinnen in een winkel, enz. enz. Elke bij- of afschrijving is bij ons altijd twee regels op de afschriften: de boeking zelf plus de berekende kosten. Daarom ziet men buiten Nederland liever contact geld dan plastic kaarten.


In het item van de uitzending was Tsjechië het voorbeeld. Goed gekozen, maar de omgedraaide conversie (wisselkoersopslag) is geen uitvinding van de banken.
De keuze om direct om te rekenen naar Euro's of later bij geldautomaten is een idee van een Kroatische minister van financiën geweest, dat in praktisch heel Oost-Europa is overgenomen (en nu waarschijnlijk nog een paar landen meer).
De truc achter de truc: als je direct aan de geldautomaat al laat omrekenen, dan wordt de geldopname afgehandeld alsof je bijvoorbeeld al in Nederland de lokale valuta koopt. Het is weliswaar in jouw nadeel, maar tegelijk in het voordeel van het land-zonder-Euro omdat zo de eigen munt meer wordt verkocht (geëxporteerd) en de Euro minder wordt gekocht (geïmporteerd).
In het geval van Kroatië heeft deze wet ervoor gezorgd, dat het tekort op de betalingsbalans kleiner èn de wisselkoers stabieler is geworden. In dit land is het effect van de keuze aan de geldautomaten om wel of niet direct om te rekenen relatief groot, toerisme is 18% van de economie.
Voor invoering van deze verplichting voor banken schommelde de koers door het jaar heen tussen de zeven en acht Kroatische Kuna voor een Euro, de laatste vijf jaar is het tussen de 7,4 en 7,6 Kuna voor een Euro. Een stabiele wisselkoers was voorwaarde voor deelname aan de EMU.

Dit als achtergrond.

Tegen onze gasten zeggen we altijd: kijk bij je eigen bank naar de tarieven voor betalen in het buitenland, check bij geldautomaten in het land via de keuzeknoppen welk maximum bedrag je op kunt nemen en neem dat ook op zodat je overal contant kunt betalen, dat voorkomt vervelende verrassingen achteraf.


* Of 200 / 500 Euro, dat levert in winkels nog meer verbazing op. Al zie ik niet waarom je iets van 150 Euro niet met een biljet van 200 zou mogen betalen.
Laatst gewijzigd door Jablan op 06 okt 2016 16:21, 2 keer totaal gewijzigd.

Miepje1
Berichten: 1742
Lid geworden op: 22 feb 2005 15:12

Re: Pinnen buiten de eurozone

Ongelezen bericht door Miepje1 »

Ja en kijk uit... Bij onze geldautomaten zijn we gewend dat we aan twee kanten van het scherm bedragen zien, oplopend van linksboven naar rechtsonder (dus linksboven 20 euro, rechtsonder 200).
Sta ik op het vliegveld in Praag, doe pasje in automaat en drukte al bijna op de knop omdat ik 3000 kroon wilde opnemen. Werkt dat heel anders: je moet door 3 schermen heen om bij 3000 kronen te komen. Ik had bijna 30.000 kroon opgenomen! Zo'n extra nulletje of wat zie je zo maar over het hoofd als je er niet op bedacht bent.
Ik had van te voren naar de koers gekeken en bedacht wat ik ongeveer aan cash nodig zou hebben voor een paar dagen.

Gesloten