LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Radar Extra: Het beroepsonderwijs.

Discussieer hier over onderwerpen die in onze uitzendingen zijn geweest of nog gaan komen.
Julie4444
Berichten: 5016
Lid geworden op: 04 jul 2014 13:36

Re: Radar Extra: Het beroepsonderwijs.

Ongelezen bericht door Julie4444 »

VivienMarley schreef:Mijn zoon kreeg het advies HAVO/VWO en ging dus naar de brugklas..nadat er wat problemen ontstonden in de pubertijd zou hij blijven zitten in de 2e brugklas en werd hij dus geplaatst in HAVO2 . Daarna werd bij hem een diagnose gesteld en een labeltje opgeplakt, Asperger syndroom.
Toen hij vervolgens in 3 HAVO weer moeizaam over zou gaan werd ons geadviseerd (gedwongen) hem maar beter naar het VMBO te sturen..Daar werd hij op zijn labeltje afgewezen en naar speciaal onderwijs gestuurd. Hij behaalde daar het VMBO TL diploma met zijn ogen dicht! Zelfs nog met een extra vak erbij.
Netjes aangemeld bij MBO4 opleiding applicatie beheer en media design, maar weer werd hij afgewezen! Dit maal ging het volgens de intakers om zijn computergedrag en hij moest eerst maar eens een jaar aan zijn sociale vaardigheden gaan werken!
Maar...hij is natuurlijk met 17 jaar nog leerplichtig en heeft geen startqualificatie, dus kwamen we bij de leerplichtambtenaar terecht.
Ook zij vond de afwijzing onterecht aangezien mijn zoon aan alle aanmeldingseisen voldeed. Maar aangezien wij pas een intake hadden 2 dagen voor de zomervakantie begon konden we heel de zomer niets doen dan afwachten wat er verder zou gaan gebeuren.
Een jaar thuis zitten! Dat zag niemand zitten, en hoe kan een kind aan zijn sociale vaardigheden werken als hij niet meer naar school gaat?!
Het was trouwens ook 1 van de vakken die hij op die opleiding zou krijgen, sociale vaardigheden!
Nu zit hij dus VERPLICHT thuis een thuisstudie te volgen via de LOI..Kosten 148,00 euro per maand! Niet op te brengen voor mij als zijnde een bijstandsmoeder.
Hij loopt alle kansen mis nu, kan geen studie financiering krijgen, en vanaf juni dit jaar wanneer hij 18 is geworden krijg ik geen kinderbijslag meer, geen kindgebonden budget enz.
Dit zou niet mogen kunnen hier in Nederland! Ik weet gewoon niet meer hoe ik dit moet oplossen...heb al bijzondere bijstand aangevraagd, maar dat werd meteen afgewezen. ben nu in afwachting van mijn bezwaar....
En dit allemaal vanwege een labeltje...
Mijn dochter van 21 heeft borderline stoornis en pddnos en nog een aantal andere labeltjes...maar gelukkig had zij die nog niet toen zij naar school ging! Zij heeft nl wel gewoon VMBO en MBO gedaan! Zonder enkel probleem...Mijn oudste dochter ook met stoornissen heeft zelfs VMBO, MBO en HBO gedaan! Ook zij heeft pas na school de diagnoses gekregen...
Ik kan niet begrijpen dat kinderen gediagnostiseerd worden en vervolgens nergens meer terecht kunnen!
Je doet het klinken alsof je zelf niet gelooft dat je zoon Asperger heeft. Mensen met Asperger kunnen ook niet "even" sociale vaardigheden ontwikkelen, want dat zit met de verbindingen in de hersenen iets anders in elkaar. Kan hij niets aan doen en is ook niet erg, maar wel iets om zelf bewust van te zijn. Er zijn namelijk wel trucjes die je zoon kan leren om sociaal vaardig over te komen.

Overigens is een studie van €150 per maand helemaal niet duur. Mijn studie op de universiteit was meer dan €2000 per jaar aan collegegeld.

Wat kindertoeslag met je verhaal te maken heeft zie ik ook niet in. Totaal andere zaak en tevens logisch omdat je zoon met 18 jaar voor de wet geen kind meer is.

Er is op scholen wel degelijk ruimte voor leerlingen met "afwijkingen". Ik heb zelf meerdere leerlingen met Asperger in verschillende klassen (HAVO & VWO) zitten. Een dergelijk label is trouwens ook absoluut geen pas om je te misdragen op school. Het klinkt mij in de oren alsof hier meer aan de hand is (thuis misschien?).

Ook dochter heeft een diagnose op autistisch spectrum. Heb ook leerlingen met PDDNOS in de klas gehad. Die waren ook echt "anders" op hun eigen manier. Misschien zit autisme in de familie?

Ik vind trouwens dat je vrij respectloos praat over autisten in het algemeen. Alsof mensen met verschillende vormen van autisme zwakbegaaft zouden moeten zijn ofzo. Dat is niet netjes en ook onterecht.

Wielvande
Berichten: 1
Lid geworden op: 05 jan 2017 19:18

Re: Radar Extra: Het beroepsonderwijs.

Ongelezen bericht door Wielvande »

Jammer dat de documentaire ook wel eenzijdig is:

NAMELIJK:

-Uit eigen omgeving. Reactie gepensioneerde Po docent; verschil zit ook in hoe thuis wordt omgegaan met onderwijs en de motivatie van het kind.

-Problemen genoeg, die zeker wel raakvlak hebben. Een paar actuele zaken hierin:

*Met jongens; vooral meisjes naar vwo, zie: http://www.bd.nl/algemeen/binnenland/ex ... -1.6800472
*Bezuinigingen onder het mom van investeringen, zie https://www.poraad.nl/nieuws-en-achterg ... erwijsveld
*MBO van 4 naar 3 jaar, zie: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/ni ... -drie-jaar
*Technisch onderwijs in problemen, zie: https://www.vno-ncw.nl/forum/d%C3%ADt-m ... -te-redden

- Uit eigen omgeving van leerlingen kader-basis, voor een deel in ieder geval, vmbo leuk in tegenstelling tot basisschool. Konden vaak niet winnen en dergelijke op de basisschool. Daarnaast heb ik het vermoeden dat er alleen positieve aandacht is voor de cognitieve sterke leerlingen binnen het basisonderwijs. De andere worden mogelijk negatief benaderd en dat kan ze een gevoel geven dat ze niet meetellen. Dus liever niet langer bij elkaar! In Tilburg heb ik in de krant kunnen lezen dat er een splitsing binnen het basisonderwijs overwogen wordt, op basis van cognitie.

- Uit eigen omgeving van een deel van de leerlingen en wat een ernstig probleem is binnen, waarschijnlijk vooral binnen het bo, maar ook binnen het vo: leerkrachten die leerlingen pesten onder andere via de klas, in het kort geformuleerd. Heeft ook een talent op de tv over gesproken. Helaas naam en programma vergeten.

- Uit eigen omgeving: klassen worden steeds groter. Terwijl bv Isaac Beekman Academie er maximaal 16 per klas heeft, dus ???????????

- Vreemde zaken: OESO geeft aan dat het onderwijs goed is in Nederland. Dus waarom zouden er veel meer eerstegraads docenten moeten komen en de algemene kwaliteit omhoog moeten? Volgens een ex-collega hebben de scholen in Finland, -die daar een school bezocht heeft-, waar dan naar verwezen wordt, slechts 16 leerlingen in een klas en geven de docenten daar aanzienlijk minder les dan in Nederland. Dus de kwaliteit zit vooral daarin en niet alleen in het opleidingsniveau. Maar ja, dat zou geld kosten als Nederland dat ook zou invoeren en is het dus makkelijk dat er alleen maar naar het opleidingsniveau in Finland van de docenten gekeken wordt. Ook erg eenzijdig dus!

Hopelijk gaan de verdere discussies wel dieper en breder in op het "probleem" van het onderwijs in Nederland.

Dus hier ligt nog een mooie taak voor de redactie van Radar.

Groet, Johan

Gesloten