LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] reïntegratie gemeenten

Hier kan je discussiëren over het onderwerp reïntegratie.
Langhaar
Berichten: 595
Lid geworden op: 24 nov 2005 10:41

reïntegratie gemeenten

Ongelezen bericht door Langhaar »

'Gemeenten missen inzicht in aanpak re-integratie'
DEN HAAG - Gemeenten nemen steeds vaker trajecten om werklozen aan het werk te helpen in eigen hand. Maar zij weten vaak niet welke aanpak voor welke klant het beste is. Ook zijn zij niet altijd in staat achteraf te beoordelen of hun aanpak effectief is geweest.

Dat blijkt uit een analyse van de Raad voor Werk en Inkomen die donderdag is gepubliceerd. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het aan een baan helpen van mensen in de bijstand. Voorheen besteedden zij dit meestal uit aan particuliere bureaus, maar steeds vaker gaan zij nu zelf aan de slag.

Bij de keuze tussen uitbesteden of zelf doen, letten de meeste gemeenten vooral op kwaliteit. Maar zij hebben vaak niet voldoende informatie om te kunnen bepalen wat goed is voor welk type cliënt. Evaluatie van de gekozen trajecten, gebeurt te weinig.

De overheid steekt per jaar circa 2 miljard euro in re-integratie. Vorige week bleek uit een rapport wederom dat de effecten daarvan niet duidelijk zijn. Minister Piet Hein Donner en staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) kondigden aan afspraken te zullen maken met de gemeenten en uitkeringsinstantie UWV om het geld gerichter te besteden.

De gemeenten richten zich op bijstandsgerechtigden, UWV op mensen met een werkloosheids- of arbeidsongeschiktheidsuitkering. Ook UWV bepaalt steeds meer zelf de inhoud van trajecten en laat minder aan re-integratiebedrijven over, aldus de RWI.

Langhaar
Berichten: 595
Lid geworden op: 24 nov 2005 10:41

Re: reïntegratie gemeenten

Ongelezen bericht door Langhaar »

"Het loongebouw wordt versoberd":Maar wie leveren daarvoor dan relatief het meeste in...Juist ja,de DZB-werknemer(WSW-er),Niet de managers(job-coachen e.d.) natuurlijk..Deze laatste worden door veel DZB-ers zelfs aangeduid als "zakkenvullers".Het doet mij denken aan de situatie bij SOZA(=Sociale Zaken).Daar heeft men casemanagers die er zouden moeten zijn om de uitkeringsgerechtigde aan een geschikte (reguliere) baan te helpen. In de praktijk blijkt vaak dat de uitkeringsgerechtigde er alleen maar is om de casemanager (of reïntegratieconsulent van een reïntegratiebedrijf) "aan het werk te houden". Dus zonder dat de uitkeringsgerechtigde aan een GESCHIKTE,blijvend duurzaam en fatsoenlijk betaalde baan wordt geholpen.De omgekeerde wereld nietwaar? En bij DZB zal het vast niet veel anders zijn.

"..krijgt de raad per kwartaal dus ook zicht op de resultaten die DZB boekt in het aan de slag houden van de mensen...", Zo lees ik in bovenstaand artikel. Gaat het nu om "het aan de slag houden van de mensen" of worden de mensen aan het werk "geslagen" ?(lees:ongeschikt werk opgedrongen) Dit laatste zou het hoge ziekteverzuim percentage wel eens kunnen verklaren,nietwaar?....



Ik schreef al eens eerder:Zowel DZB-directie,college en gemeenteraad dienen te beseffen dat voor een goed functionerende DZB niet alleen de financiën van belang zijn,maar ook het welzijn van de werknemers.
Want als daar onvoldoende aandacht voor is,zal een werknemer(DZB-er) meestal niet goed kunnen functioneren.
Met alle gevolgen vandien...



http://www.leiden.pvda.nl/nieuwsbericht/3261#41611

een Leids burger (06-02-2008 13:40:11)

Gesloten