LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Rij-instructeur is meestal eigen ondernemer!!!

Discussieer hier over (auto-)rijscholen.
Major
Berichten: 34
Lid geworden op: 19 sep 2007 09:21

Rij-instructeur is meestal eigen ondernemer!!!

Ongelezen bericht door Major »

Om alle problemen rondom rijscholen te kunnen verklaren, is te herleiden uit het feit dat veel rijscholen werken met eigen ondernemers werken, ook wel franchisenemers genoemd.

De term uurloon of CAO komt weinig voor in de rijschoolwereld, omdat gewoonweg van 40 euro per uur, praktisch geen instructeur kan worden betaald en dan natuurlijk ook nog eens de lesauto, verzekeringen etc. Om allerlei dure belastingwetten te ontlopen wordt veelal gebruik gemaakt van een franchiseconstructie.
Dit houdt in dat rijinsructeurs een vast deel betalen aan de franchisegever (meestal een grote rijschool). Alle winst die extra wordt vergaard is komt dan ten goede aan de rijinstructeurs (franchisenemers). De lesprijzen kunnen dan relatief laag gehouden worden. Geloof als ik zeg dat een lesuur van 55,-- per uur niet eens zo belachelijk is als het misschien wel zou lijken. Een timmerman kost ook immers gewoon 50,-- per uur. Als een franchisegever en franchisenemer problemen hebben t.a.v. van hun verhouding ontstaan dan meestal de grootste problemen, dit slaat dan ook vaak door naar de lessende leerling toe. Als een franchisenemer niet tevreden is over zijn verhouding met de gever (of andersom) kunnen dan ook allerlei conflicten ontstaan, waarbij het mogelijk is dat een franchisenemer gedwongen wordt om zijn franchisecontract met de gever te moeten beëindigen om niet failliet te gaan. Meestal zal dan de franchisenemer hard moeten maken dat hij terecht heeft gehandeld. Dit wordt vaak als zeer problematisch gezien. De franchisegever eist dan een claim omdat hij vindt dat de de nemer onterecht heeft gehandeld, claims van 50,000 euro zijn dan niet ondenkbaar.

Het kan dus dan ook betekenen dat vele gedupeerden in dit forum indirect met deze zaken te maken hebben gehad, daar de instructeur soms bedragen van meer dan 2500,-- per maand aan de franchisegever moeten betalen (aan fee, huur auto en gereden kilometers) en dat is voor een eenmansondernemer heel veel geld, vooral wanneer het economisch minder gaat.

Waarschuwing aan a.s. rijinstructeurs: informeer goed naar de mogelijkheden en probeer zoveel mogelijk andere instructeurs te spreken die voor deze organisatie werken, veelal staan deze ook ingeschreven bij de K.V.K. Neem niet klakkeloos alles aan wat een franchisenemer te bieden heeft. Laat het verhaal evt goed door rekenen door een accountant en vraag naar de prognoses die een franchisegever te bieden heeft.
Er wordt namelijk veelal gebruik gemaakt van onervaren (goedgelovige) instructeurs die rechtstreeks van de opleiding afkomen en nog geen kaas hebben gegeten van deze keiharde wereld.

TIP: Kijk eerst eens wat deze wereld te bieden heeft voordat je met de opleiding tot instructeur begint scheelt je al gauw 6000,--

Voor meer info:
http://www.nfv.nl/ (nederlandse franchisevereniging)
http://www.denationalefranchisekrant.nl/
http://www.ludwig-vandam.nl (franchiseadvocaten)


Gesloten