LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] misstanden in de vleessector!!

Koeien, varkens of ander vee kan je hier bespreken
rienjanssen
Berichten: 14
Lid geworden op: 05 jun 2006 20:54

misstanden in de vleessector!!

Ongelezen bericht door rienjanssen »

"Radar is bezig met misstanden in de vleessector. Wij
zijn vooral op zoek naar documenten die kunnen
aantonen dat bevoegde instanties hun controlerende
taak niet goed uitvoeren. Laat het ons zo snel
mogelijk weten. Uw anonimiteit wordt gegarandeerd."

dat is de oproep van 3 maart

Blijkbaar is het moelijk om bewijzen te vinden om misstanden in de veehouderij boven water te krijgen !

Ik ben benieuwd of de veehouder in dit geval weer door radar zwart gemaakt word.
Hertzberg heeft in haar verleden ook gewerkt in 0rganisatie's die gekant zijn tegen de vee houderij en is dus niet neutraal nin haar bericht geving


Het is de discussie tussen de vwa en aid versus de overheid, en gaat over geld om meer dieren artsen bij de keurings instanties aan werk te helpen en aan een hoger inkomen te helpen dat door veehouderij betaald gaat worden.

Begrijp me goed keurings diensten moeten er zijn voedsel M O E T veilig zijn maar ruk niet de discussie uit zijn verband.
Laatst gewijzigd door rienjanssen op 04 mar 2008 23:42, 1 keer totaal gewijzigd.

Immo
Berichten: 147
Lid geworden op: 16 aug 2006 23:05

Re: misstanden in de vleessector!!

Ongelezen bericht door Immo »

Inderdaad, voedsel moet zo veilig mogelijk zijn. Echter als er over het produceren van voedsel gesproken wordt en de primaire sector er als vanzelf in betrokken wordt, praat men vanuit een bepaalde hoek direct van "misstanden", terwijl er blijkens de oproep zo te zien nog niets boven water gekomen is. Misschien is de wens de vader van de gedachte.
Kritiek op de vleesproductie heeft in negen van de tien gevallen een politieke drijfveer en ondertoon.

kanovaarder
Berichten: 2888
Lid geworden op: 01 mar 2006 12:17

Re: misstanden in de vleessector!!

Ongelezen bericht door kanovaarder »

Misstanden in de vleessector.

Ik denk eerder dat die materie veel en veel meer te maken heeft met de ingewikkeldheid ontstaan door harde economische factoren.
Enkele noemen.
Veevoeders met toevoegingen als koper enz om koeien sneller slachtijp te krijgen.

Het prefentief antibiotica toevoegen waardoor vele bacteriestammen niet meer reageren op de meest gebruikelijke penicilines, een strijd die wij mede dank zij die vleessector aan het verliezen zijn.

Ligstallen, vroeg maaien waardoor de de weidevogels verdwijnen.
Eenzijdige weiden zonder de vele kruiden die vroegere graslanden het nederlandse vee zo beroemd maakte, de ontwatering en des te problematischer voor veenweidegebieden.

De mestproblematiek.

Het verslepen van vee,pluimvee en vleesproducten over de hele wereld waardoor het stukje vlees vaak uit landen komt waar nog meer voertoevoegingen en nog meer antibiotica worden gebruikt dan hier het geval is.

Het gentechmais waarbij er sprake is van een patent en arme boeren verplicht worden het dure gemanipuleerde zaad te kopen.

En als de mosterd de heel slechte controle op een en ander door de overheidsinstanties.

Dus..................... simpel?

't Is maar een vraag hoor?

Grootvader
Laatst gewijzigd door kanovaarder op 05 mar 2008 11:05, 1 keer totaal gewijzigd.

rienjanssen
Berichten: 14
Lid geworden op: 05 jun 2006 20:54

Re: misstanden in de vleessector!!

Ongelezen bericht door rienjanssen »

Ik wil met mijn berichten uit deze discussie gehaald worden mijn eerdere berichten zijn aangepast door de redactie en ik wens geen sensuur op mijn kritiek
Als ik zeg dat hertzberg vroeg functie's gehad heeft die tegen de veehouderij waren en dast is de waarheid dan moeten die bliven staan zo niet dan wens ik geen enkel bericyht meer op deze site te hebben

kanovaarder
Berichten: 2888
Lid geworden op: 01 mar 2006 12:17

Re: misstanden in de vleessector!!

Ongelezen bericht door kanovaarder »

Geen censuur op kritiek???

Maar als boerin wil je ook geen antwoorden geven op de door mij opgegeven problemen?

Zwak hoor!

Grootvader

Chantal V.
Berichten: 4
Lid geworden op: 07 apr 2008 16:55

Re: misstanden in de vleessector!!

Ongelezen bericht door Chantal V. »

Blijkbaar is het moelijk om bewijzen te vinden om misstanden in de veehouderij boven water te krijgen !
Dan had je dus even moeten wachten met dit commentaar. Gisteren de uitzending van Radar gezien? Onbegrijpelijk hoe deze mensen met dieren én met mensen omgaan! Ik vond de uitzending in ieder geval heel schokkend. En misstanden? Is de hele veehouderij inclusief de slachthuizen, niet één grote misstand? Dieren van geboorte tot dood uitbuiten en manipuleren, om er maar zoveel mogelijk geld uit te persen. Vlees eten is onnodig en onrechtvaardig!

Immo
Berichten: 147
Lid geworden op: 16 aug 2006 23:05

Re: misstanden in de vleessector!!

Ongelezen bericht door Immo »

Wie bepaalt dat vlees onnodig en niet rechtvaardig is, u Chantal V ?
Dat er zaken niet goed gaan in een gedeelte van de sector is erg en daar moet wat aan gedaan worden.
Maar uw commentaar is hetzelfde als wanneer iemand door rood licht rijdt en dan maar zeggen dat alle weggebruikers criminelen, wetsovertreders en gevaarlijke gekken zijn.
Uitwassen daargelaten, dieren worden niet uitgebuit en gemanipuleerd, producenten produceren voor 99 % binnen de regels en wetten van de EU en Nederland.
Mensen die tegen het eten van vlees zijn, willen het liefst anderen hun visie en morele gelijk opleggen. Helaas voor hen, vlees werd, wordt en zal worden gegeten of u het nu leuk vind of niet.
Span u liever in om de echte uitwassen en overtredingen aan de kaak te stellen en scheer niet allen in de sector over een kam.

Chantal V.
Berichten: 4
Lid geworden op: 07 apr 2008 16:55

Re: misstanden in de vleessector!!

Ongelezen bericht door Chantal V. »

producenten produceren voor 99 % binnen de regels en wetten van de EU en Nederland.
Dat iets legaal is betekent nog niet dat het goed is. En door wie worden die wetten gemaakt? Juist ja, door mensen.
Mensen die tegen het eten van vlees zijn, willen het liefst anderen hun visie en morele gelijk opleggen.
En mensen die vlees eten leggen hun wil op aan dieren, en bepalen van geboorte tot dood hoe een dier moet leven, en hoe lang hij mag leven. Bent u God dat u dat mag bepalen?

Mensen die tegen het eten van vlees zijn leggen niemand hun wil op (hoe zou dat kunnen, ik kan u niet tegen houden als u vlees eet). Ze proberen mensen alleen in te laten zien dat het wreed en moreel verwerpelijk is om levende wezens uit te buiten en te doden. Overigens zijn er ook allerlei wetten om het leven van mensen te beschermen, en daar mag ook niet ieder voor zich bepalen of hij mensen kwaad wil doen of niet. Dieren zouden dezelfde bescherming moeten hebben tegen mensen die ze kwaad doen.

kanovaarder
Berichten: 2888
Lid geworden op: 01 mar 2006 12:17

Re: misstanden in de vleessector!!

Ongelezen bericht door kanovaarder »

DE DOMME BOER...................

die zijn weilanden vernield door eenzijdige grassen en elk kruid dat bij kan dragen tot gezonder en beter vee (met als vlees veel meer smaak) uit zijn weilanden dood spuit.

De domme boer,
Die uit kortzichtig economisch gewin zijn koeien in ligstallen gaan houden waardoor aantoonbaar zijn koeien minder plezierig leven met meer stress.

De domme boer die zijn melkproductie zo hoog mogelijk opjaagt omdat hij in de viscueuse cirkel zit van een grote gebondenheid aan de zuivelindustrie.

De domme boer die zijn waterschap vraagt om polder(water)peilverlaging zodat hij veel vroeger kan maaien. Wel geld vangt voor weidevogelbescherming maar inmiddels diezelfde (kuikens van) weidevogels doodmaait.

De domme boer die ter preventie al met penicillines spuit waardoor niet alleen hij en zijn vee maar ook de vleeseter steeds resistenter wordt tegen bacteriestammen.

De domme boer die zijn varkens in veel te kleine hokken zoveel mogelijk biggetjes laat werpen.Staarten ter preventie maar afknipt en zelf nu al drager blijkt te zijn van de gevreesde MSRA-bacterie door het nog meer spuiten van penicillines.

De domme boer die zijn voer afneemt van producenten die allerlei groeihormonale middelen en sporenelementen zoals koper aan het voer toevoegd om een snelle groei te bevorderen.
----------------------------------------------------------
De verstandige boer die zijn vee met zorg omringt
Het laat grazen op kruidiger weiden.
Die zijn melk en zuivelproducten zoveel mogelijk in eigen beheer verkoopt aan de kritische consument en de gespecialiseerde winkel en horeca.
Die op die wijze boerend zijn vlees van koeien en varkens aan de beste restaurants kan leveren en dit door heel Europa!

Kortom, de verstandiger boeren zouden moeten komen met een heel ander bedrijfsplan waarbij diervriendelijkheid en een economisch gezondere bedrijfsvoering hand in hand kan gaan.
====================================
Tenslotte,
Wonend vlak bij het "Nationaal landschapspark Waterland" hebben een kleine honderdtal boeren dit Waterschap zo gek gekregen om polderbemaling toe te passen en dit in een veenweidegebied.
Een ieder weet, of zou moeten weten dat dit leidt tot versnelde inklinking van de bodem; een verschijnsel die met de zeespiegelstijging uiterst ongewenst moet zijn!!

Bovendien huilt men hier om de verdwijning van de weidevogels en treft men maatregelen die totaal averechts werken.
Stokken bij de nesten; makkelijk voor vos en roofvogel die al snel doorkrijgen dat er juist bij die stokken wat te halen valt.

De boer die tijdens het broedseizoen mag maaien en dit doet vanaf de randen van een weiland tot aan het midden, de beste manier om al het broedsel stuk te maaien en als nesten wel onbeschadigd blijven, de kuikens nergens meer de bescherming heeft van hoog gras.

De boer die zelfs toestemming heeft gekregen tot het inplanten van mais en dat in een veenweidegebied!!
Mais dat met veel kunstmest de grond uit moet worden gejaagd en ook een plant die absoluut niet past in een veenweidegebied zoals dit Waterland.

Dit Waterland dat (mijn hemel) een Nationaal landschapspark zou zijn maar zo vernield ( en dit zonder enige inspraakmogelijkheid van de 100.000 inwoners van Amsterdam Noord die wel aan dat Waterschap moet betalen!!) dat het eens zo typisch landschap bij biologen zeer bekend geweest vanwege de zeldzame flora en rijke fauna volledig is verwoest!

Een zeer boze grootvader die een enorme hekel heeft gekregen aan vooral die domme boeren met hun kletsverhalen "zo goed voor hun dieren te zijn!"

Immo
Berichten: 147
Lid geworden op: 16 aug 2006 23:05

Re: misstanden in de vleessector!!

Ongelezen bericht door Immo »

Ach, ach, mijnheer de kanovaarder is een deskundige. De schoolmeester die vanuit een arrogante en belerende manier die achterlijke boertjes vanuit zijn grootstadse onwetendheid op hun plaats zal zetten.
Kreten als kortzichtig gewin, etc. Omdat hij inderdaad economisch gebonden is aan een systeem, maatschappij en markt, waar ook u mijnheer de kanovaarder deel van uitmaakt. Omdat die boer niet anders kan om dat hij voor een consument produceert die de mond vol heeft van dier- en milieuvriendelijk, doch zodra hij in de supermarkt is kiest voor de kiloknaller.
En dan de onzin dat er preventief met penicilline gespoten wordt, gaarne bewijzen mijnheer de kanokapitein.
De onzin van groeihormonen, bewijzen mijnheer de kanokapitein.
Nergens wordt zo streng gecontroleerd op medicijnen, hormonen zijn al tientallen jaren verboden.

Ik stel aan al die op de producenten van voedsel in Nederland scheldende en nonsens verkopende figuren voor om de landbouw in Nederland maar helemaal af te schaffen en alle voedingsmiddelen uit het buitenland te importeren. Of we dan producten mogen verwachten die aan uw normen voldoen ? Ik weet wel zeker van niet.

Maar ja, die achterlijke boer mag natuurlijk geen inkomen hebben van zijn bedrijf, als mijnheer de kanovaarder het zo goed weet, probeer eens een landbouwbedrijf te runnen volgens uw ideeën.

Betreffende Chantal V, nee mevrouw ik ben geen God en u ook niet neem ik aan. U vindt wel dat het moreel verwerpelijk is om vlees te eten en hier dieren voor te doden, vanuit welke autoriteit is uw moreel oordeel beter dan van mensen die anders denken ?

Een zeer boze Immo, die een enorme hekel heeft gekregen aan domme milieu- en diervriendelijkheidsterroristen met hun groenlinkse boerenhaat-verhalen en menen dat zij allemaal weten hoe het zit en hoe het zou moeten.

kanovaarder
Berichten: 2888
Lid geworden op: 01 mar 2006 12:17

Re: misstanden in de vleessector!!

Ongelezen bericht door kanovaarder »

Mevrouw/mijnheer,

Ik persoonlijk heb die hele ontwikkeling meegemaakt!
Van kruidige weiden in het veenweidegebied Waterland waar al zeker vanaf de gouden eeuw de koeien en het vlees beroemd was en waar tot in de 50-er jaren er pas werd gehooid als de weidevogelkuikens waren uitgevlogen.
Hooi dat juist met al zijn kruiden een beste prijs opbracht.
Koeien die de beste melk opleverden.
En toch een flora en fauna die echt wereldberoemd was.
Bij de florakenners omdat hier een brakwater- en een zoetwaterbiothoop vlak naast elkaar bestond, uniek in de wereld.
Bij de faunakenners omdat nergens ter wereld een lepelaarskolonie te vinden was zo dicht onder de rook van een grote stad.

En dan het economische verhaal.
Inderdaad, u geeft blijk gebonden te zijn aan die tot internationaal uitgegroeide grootmachten als Campina.
De koe die,zoals wij zagen in de uitzending van RADAR bij de domme boer maar een stuk levend vlees is dat toevallig ook nog eens met allerlei kunstgrepen een hoge melkproductie heeft gehaald en uitgemergeld ter slachtbank wordt geleid.

Ik heb genoeg gezien op een markt zoals te Purmerend.
Ik had een slager met eigen koeien, grazend op een stuk nog wel natuurlijk weiland.
Die zijn koeien zelf naar de slacht bracht waardoor veel minder stress.
Die slager had wel een wereldzaak!
Beroemd om zijn goede vlees al ver voordat dieractivisten begonnen te klagen over die massa-melk & vleesindustrie.

Natuurlijk weet ook u dat u met eigen producten uit rauwe melk van koeien die op niet doodgespoten weilanden mogen grazen veel meer winst zou kunnen halen dan het uitgeleverd zijn aan Campina o.i.d.

Bedenk dat het landschap van ons allen is!
Niet alleen van de boer die varkensflats wil met duizenden biggen.
Niet alleen van die boer die 10.000-enden kippen wil houden in grote lange schuren.
Niet alleen van die boer die uit economische redenen van zijn Waterschap verlangt dat hij door een eerdere en diepere polderbemaling het land op kan waardoor weidevogels niet meer bij hun voedsel kunnen komen en het gebied verlaat!
Niet alleen van die boer die zijn land is gaan zien als alleen hooiland en de koeien is gaan houden in ligstallen.

Kortom, uw domheid en egoïsme vernield Nederland op een grootschalige manier en het jammere is dat dit niet nodig hoeft te zijn als boeren eens hun verstand gaan gebruiken.

En inderdaad, er zijn nog erg veel mensen die naar de kiloknaller gaan maar de groep consumenten die liever wat minder vlees eet meer dan wel van een stuk betere kwaliteit is sterk groeiende.

De niet zo stadse Grootvader die in zijn jeugd veel bij boer Hoeve kwam.

Immo
Berichten: 147
Lid geworden op: 16 aug 2006 23:05

Re: misstanden in de vleessector!!

Ongelezen bericht door Immo »

Mijnheer de kanovaarder moet zich eerst eens verdiepen in de geschiedenis van de landbouw en het beleid van de EU sinds de oprichting eind jaren vijftig. Het beleid van Europa en de daarin deelnemende landen bepaalt in grote mate de bewegingsvrijheid van de individuele boer. U roept vanuit uw non-visie beledigende woorden naar de ondernemer die zijn financiële bewegingsvrijheid voor 95 procent begrensd ziet door de markt. En alleen de markt bepaalt wat de producent kan produceren en alleen zijn kostenplaatje laat de huidige productiemethoden toe. En mijnheer de kanovaarder niet de boer bepaalt hoe er geproduceerd wordt, maar het grootwinkelbedrijf en de consument.

U zegt dat het landschap van ons allen is, het landschap dat we nu buiten de sterk uitdijende stedelijke agglomeraties nog kennen, is door de eeuwen heen gevormd door die "domme" boer. U vindt dat het landschap ook van u is, in de praktijk blijkt dat u en velen het maar vanzelfsprekend is dat die "domme" boer dat kosteloos onderhoudt.
Misschien is het nuttig u eens in de aspecten van de ongebreidelde bevolkingsgroei en de daarmee samenhangende problemen betreffende de opbouw of afbraak van ons landschap er bij te betrekken.
De grootste veranderingen in ons uitzicht en ons landschap hebben niet plaatsgevonden op het platteland of door toedoen van de boer, maar in de schaduw van grootschalige uitbreidingen van steden, industrieterreinen en infrastructuur. Als u in Nederland over vooral de snelwegen rijdt en u doet uw ogen open, dan zult u begrijpen wat ik bedoel.

Afgelopen jaar is de consumptie van biologische producten met 13 % toegenomen en dat lijkt heel wat, maar in totaal maakt dit nauwelijks 2% uit van de totale consumptie van voedingsmiddelen in Nederland.

En nog iets, u spreekt van domheid en egoïsme, wie denkt u eigenlijk dat u bent, dat u mensen die vanuit overtuiging vaak van generatie op generatie met hard werken een boterham proberen te verdienen, van domheid kunt betichten ? 30 % van de ondernemers in de sector hebben een inkomen onder de armoedegrens, nog eens 30 % verdient onder modaal en u durft te spreken van egoisme ?

Doodgespoten weilanden, wat een onzin, gaarne met bewijzen komen !

Over domheid gesproken, verdiep u eerst eens in de materie, voor u groenlinkse onzin uit gaat kramen, de anti-landbouw cliché's druipen er van af.
En mijnheer de kanovaarder, ik behoor niet tot de producenten van agrarische producten.
En wat uw jeugdsentimenten betreft, heel aardig, maar u werkt (mag ik aannemen dat u een baan hebt?) ook met moderne communicatiemiddelen, machines, u zit 's avonds ook niet meer bij de olielamp uw krantje te lezen ? Wat een belachelijk idee dan dat de boer maar terug moet naar het romantisch ideaalbeeld dat enkele hoogdravende mensen hen denken te moeten opleggen.

Krant gelezen de laatste tijd ? Misschien is het u opgevallen dat men vreest af te stevenen op een voedselcrisis ? En dat er forse tekorten dreigen ? De FAO roept op om de voedselproductie drastisch te verhogen om de 77 miljoen mensen die er ieder jaar bijkomen op de wereld te kunnen blijven voeden. Daar past een extensivering en terug naar de natuur niet echt bij, of laat u al deze mensen liever creperen?

tinne
Berichten: 650
Lid geworden op: 18 jan 2007 19:06

Re: misstanden in de vleessector!!

Ongelezen bericht door tinne »

kanovaarder is gepensioneerd... was volgens zijn eigen verhalen taxi chauffeur, HIJ komt van amsterdam noord, ik uit een klein dorpje daarnaast. IK ben opgegroeid met de wijken waar in de lente de koeien door de straten liepen om weer naar de wei te gaan. kanovaarder/twiskeganger is de man die ooit de nudistenrecreatie in dat gebied geweldig vond, IK heb dat gebied zien ontwikkelen.. ik was een puber die door de westplas gebieden rondzwierf met hond en het hele twiske gebied heb zien graven en ontwikkelen. (EN er een hekel aan had)

Kanovaarder zal het best goed bedoelen, maar zoals het in ons dorp destijds werd vermeld : JA HOOR, DE BUITENSTAANDERS GAAN ZICH INENE DRUK MAKEN OVER WAT ER HIER MOET GEBEUREN. onder het motto, de lokalen weten nergens iets van en snappen het niet.

Immo, laat hem maar, hij weet niet beter.

mvrgr. Tinne

Ik

Immo
Berichten: 147
Lid geworden op: 16 aug 2006 23:05

Re: misstanden in de vleessector!!

Ongelezen bericht door Immo »

Hey Tinne,

Duidelijk en recht uit het hart verwoord.

Dank

antje petra
Berichten: 1
Lid geworden op: 29 apr 2008 18:16

Re: misstanden in de vleessector!!

Ongelezen bericht door antje petra »

En weer wordt de "zwarte piet "naar de veehouderij geplaatst.
Kotsmisselijk word ik van die "witte handjes'" mensen die wel de klok horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt.
Kom eerst zelf eens op de boerderij ( of stinkt dat teveel) en draai eens een jaartje mee. Krijg je eens eelt op je handen!
Onze koeien lopen sinds vorige week weer heerlijk buiten in de wei.
En alleen als er reden toe is spuiten we penicilline.
Wij doen mee met allerlei projecten voor vogels en planten. ( flora en fauna beheer)Zodat er stukken land pas op vastgestelde data gemaaid mogen worden. Dus laat je eens goed voorlichten en kijk in de praktijk.
En dan mag er geoordeelt worden!

sapobi
Berichten: 3
Lid geworden op: 18 mei 2008 13:45

Re: misstanden in de vleessector!!

Ongelezen bericht door sapobi »

Goed gesproken Antje Petra en ik deel ook grotendeels de mening van
Chantal V....ik heb zojuist een nieuwsbrief van Varkens in Nood gelezen"
" toen we onze pijlen richtten op slachterijen , bleek dat ook hier veel mis was...dieren komen levend in de broeibak of worden bij bewustzijn geslacht terwijl VWA dierenartsen koffie drinken en een oogje dichtknijpen.... 8)
"incidenten"zijn structureel en VWA faalt...door de privatisrer van vleeskeuringen in 2006 , namen 80% van de keurmeesters ontslag ; zij werden vervangen door haastig opgeleide
stratenmakes en schilders. " Hier word ik echt niet blij van ! :evil:
Dieren hebben gevoel en horen humaan , dus pijnloos geslacht te worden.

manondoris
Berichten: 1700
Lid geworden op: 02 dec 2010 17:28

Re: misstanden in de vleessector!!

Ongelezen bericht door manondoris »

ik zal is beginnen om de antibiotica lapjes aan te braden :(

Gesloten