LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Woekerpolissen ALLIANZ FUTURE Nieuwsbrief-1 aan lotgenoten

Heb je vragen omtrent verzekeringen? Of je hebt een duidelijke mening over verzekeraars? Geef hier jouw mening.
rudiger.versteege
Berichten: 2
Lid geworden op: 02 okt 2012 21:14

Woekerpolissen ALLIANZ FUTURE Nieuwsbrief-1 aan lotgenoten

Ongelezen bericht door rudiger.versteege »

WOEKERPOLISAFFAIRE : ALLIANZ FUTURE
Nieuwsbrief 1
(herziene versie: 1 oktober 2012)
5 oktober 2011

Beste lotgenoten,

U heeft zich in het kader van de zgn. Woekerpolisaffaire als lotgenoot bij TROS Radar gemeld als medegedupeerde, in dit geval m.b.t. tot de Allianz Future Polis (oorspronkelijk de Royal Future Polis). Het startsein voor de rubriek Lotgenoten was de uitzending van 11 april 2011 , waarin uitgebreid aandacht is besteed aan een collectieve schadevergoeding voor benadeelde consumenten. In deze uitzending heeft ondergetekende aangegeven, geïnteresseerd te zijn in lotgenoten met een Allianz Future Polis, met het uiteindelijk doel een collectieve schadevergoeding naar rato te bewerkstelligen en indien nodig tegen Allianz als collectief te procederen.

Alvorens in te gaan op de momentele stand van zaken en hoe verder, adviseert ondergetekende u dringend, althans voor zover u w.b. woekerpolisaffaire dit nog niet hebt gedaan, de uitzendingen van 11 april 2011 en 16 mei 2011 te zien (website TROS Radar).

http://www.trosradar.nl/uitzending/arch ... essen/?p=1
http://www.trosradar.nl/uitzending/arch ... eding/?p=1

Wat betreft de Allianz Future Polis is de aanmelding als lotgenoot een succes te noemen. Tot heden hebben zich 111 lotgenoten als gedupeerde bij de redactie van TROS Radar gemeld. Omdat deze polis in de negentiger jaren heel populair was, is het aannemelijk, dat er aanmerkelijk meer gedupeerden zullen moeten zijn. Het komend najaar valt te bezien, hoeveel lotgenoten zich nog aanmelden.

Een volgende stap zou kunnen zijn, alvorens juridische hulp in te roepen, zich als groep te organiseren. Het feit, dat ondergetekende het idee heeft opgevat, te proberen een collectief te vormen (hetgeen voor de redactie van Radar aanleiding was de zgn. Lotgenoten-tool te ontwikkelen) wil niet zeggen, dat deze de kar ook zou moeten gaan trekken. Uiteindelijk bepalen wij met elkaar als gedupeerden van Allianz, wie leiding moeten gaat geven aan het collectief en hoe wij dan als collectief als één rechtspersoon naar buiten zullen treden. Dus om concreet te zijn: moet er tijdelijk een stichting worden opgericht en zo ja, wie neemt dan plaats in het bestuur ? wie krijgt welke bevoegdheden ? moet hier al dan niet een vergoeding tegenover staan en zo ja, welke ? Welke opdracht krijgt het bestuur ?
Eén ding moeten we in ieder geval vermijden: dat we weer een claimstichting gaan vormen, die het met de verzekeraar weer op een akkoordje gooit, veel geld verkwist ten nadele van de aangesloten leden en tenslotte ons weer een sigaar uit eigen doos gaat voorhouden. Als er mensen onder u zijn, die denken in zekere mate “deskundig” te zijn, hoor ik dat graag.
Het te doorlopen proces zou transparant moeten zijn: onderling beraad over aanpak, vooraf criteria vaststellen met uiterste grenzen waarbinnen kan onderhandeld, advocatuur inschakelen, afstemmen over evt. onderhandelingsresultaat (bv. tweederde meerderheid), indien nodig rechtsgang.

Uit de uitzending van Radar van 16 mei 2011 heeft u kunnen vernemen, dat collectief procederen over de schuldvraag ons een reële kans biedt, de rechtszaak te winnen, maar ook dat wij dan nog geen geld zullen zien, omdat de polissen qua inleg en uit te keren bedrag verschillen. Per gedupeerde zou er dan een rechtszaak moeten worden aangespannen, om een schadevergoeding naar rato vast te stellen en toe te kennen. Als dat door alle slachtoffers van woekerpolissen zou worden gedaan, zou het gehele gerechtelijke apparaat vastlopen.
Weliswaar bestaat er op dit moment de Wet Collectieve Afwikkeling Massaschade (WCAM),
maar die biedt op dit moment geen oplossing voor het onderhavige probleem. Omdat er in een aantal andere landen binnen de Europese Unie wel een collectieve oplossing mogelijk is, bestaat er ongelijkheid onder de Europese consumenten. Daarom is zowel het Nederlandse als het Europese parlement bezig met nieuwe wetgeving, die een en ander wel mogelijk maakt.
Omdat het nog niet duidelijk is, hoelang dit nog op zich laat wachten, is druk op de politiek van groot belang. Ondergetekende zal vooruitlopend op uw reacties, proberen een aantal parlementsleden, die zich met deze zaak bezighouden, te benaderen om een reactie in deze vragen. Als ons uitgangspunt zal zijn, zo laag mogelijke kosten (advocaat- en gerechts-) , ligt het niet voor de hand, om nu reeds te gaan procederen, maar een wetaanpassing af te wachten, althans als het gaat om de toekenning van de individuele schade. We moeten er namelijk vanuit gaan, dat de verzekeraars de rechtszaken tot in hoogste instantie zullen gaan uitvechten en de kosten zullen gaan exploderen. Het is in dat verband nuttig om kennis te nemen van de stichting Koers-plan-de-weg-kwijt, die al meer dan 8 jaar procedeert, met weliswaar uitzicht op een gedeeltelijke schadevergoeding, maar met inleveren van de eis op basis van misleiding. http://www.koersplandewegkwijt.nl/index.php. De procedure in cassatie loopt nog steeds, een uitspraak van de Hoge Raad wordt niet voor eind 2013 verwacht.
Kortom het is in deze kwestie zaak, slim te werk te gaan.

Een mogelijke oplossing zou No Cure No Pay kunnen zijn, ware het niet dat op die basis in Nederland alleen door juristen mag worden geopereerd, voor advocaten is dat strikt verboden. Bovendien zou de beloning wel eens erg fors kunnen gaan uitvallen, als wij bedenken, dat bij No Cure No Pay 15 – 25 % van het schadebedrag wordt opgeëist, vermenigvuldigd met bv. 106. En dat voor één collectieve rechtszaak met slechts één risico, want ook juristen zullen geen onnodige risico’s nemen en nieuwe wetgeving afwachten. Dus ook hier is voorzichtigheid geboden.

Tenslotte nog het volgende.
Het is de vraag of bij de Allianz Future Polis alleen maar sprake is van een woekerpolis, waarbij veel te hoge kosten in rekening worden gebracht. Althans in geval van ondergetekende, wordt in de eerste plaats contractbreuk gepleegd, omdat de verzekeraar de polis niet conform de voorwaarden naleeft. Door een advocaat is er mij opgewezen, dat de mogelijkheid bestaat dat wij, in tegenstelling tot andere polissen, als polishouders dubbel worden gepakt: d.w.z. contractbreuk én veel te hoge kosten. Dit zou nader moeten worden onderzocht.

In afwachting van uw reacties als medelotgenoten,

Met vriendelijke groet,

Rüdiger Versteege
lotgenoot en gedupeerde
Allianz Future Polis

Gesloten