Tabakskever in de keuken. Wat nu?
Tabakskever in de keuken. Wat nu?
Goedendag allemaal
Wij hebben een keuken van nu 6 jaar oud, als sinds een paar jaar blijkt daar een tabakskever in te zitten. Dit is een houtaantastend ongedierte, dat voor 99%zekerheid al in het plaatmateriaal heeft gezeten. Er is bekend bij leveranciers dat plaatmateriaal dat tussen 2015-2020 in geproduceerd, maïs is gebruikt, waar deze diertjes in kunnen zitten.
Wij hebben al wel jaren af en toe eens beestjes, of wat zaagsel, maar dachten telkens dat het om iets anders ging, omdat wij van het bestaan niet wisten.
De verdelger gaf al bij eerste bezoek aan dat hij wist waar het om ging, een probleem dat bij hen steeds bekender werd, zij hadden ondertussen steeds meer klanten met dit probleem. Ondertussen zijn we nu zover dat we de hele keuken moeten vernieuwen, a 15.000 euro. Verdelgen heeft helaas niet afdoende geholpen.
De keukenleverancier geeft niet thuis, de verzekering dekt niets mbt ongedierte, rechtsbijstand kan niets omdat het niet binnen een jaar is opgemerkt (maar ja, wij kenden het niet) en de verdelger heeft wel een duidelijk email op gesteld met de ervaringen die zij hebben, en ook een onderzoek meegestuurd van het KAD, universiteit Wageningen, naar de keukenleverancier, maar niets....
Wij zijn eigenlijk nu vooral op zoek naar mensen die een soortgelijk verhaal hebben, hoe is het bij jullie opgelost etc.... Waar kan ik meer info vinden over een onderzoek naar dit plaatmateriaal etc. Keuken bouwers, verdelgers, iedereen weet er van, maar op internet kan ik er zeer weinig over vinden. Als dit bij die mensen een bekend probleem is, dan moeten toch meer mensen hier last van hebben?
Wij hebben een keuken van nu 6 jaar oud, als sinds een paar jaar blijkt daar een tabakskever in te zitten. Dit is een houtaantastend ongedierte, dat voor 99%zekerheid al in het plaatmateriaal heeft gezeten. Er is bekend bij leveranciers dat plaatmateriaal dat tussen 2015-2020 in geproduceerd, maïs is gebruikt, waar deze diertjes in kunnen zitten.
Wij hebben al wel jaren af en toe eens beestjes, of wat zaagsel, maar dachten telkens dat het om iets anders ging, omdat wij van het bestaan niet wisten.
De verdelger gaf al bij eerste bezoek aan dat hij wist waar het om ging, een probleem dat bij hen steeds bekender werd, zij hadden ondertussen steeds meer klanten met dit probleem. Ondertussen zijn we nu zover dat we de hele keuken moeten vernieuwen, a 15.000 euro. Verdelgen heeft helaas niet afdoende geholpen.
De keukenleverancier geeft niet thuis, de verzekering dekt niets mbt ongedierte, rechtsbijstand kan niets omdat het niet binnen een jaar is opgemerkt (maar ja, wij kenden het niet) en de verdelger heeft wel een duidelijk email op gesteld met de ervaringen die zij hebben, en ook een onderzoek meegestuurd van het KAD, universiteit Wageningen, naar de keukenleverancier, maar niets....
Wij zijn eigenlijk nu vooral op zoek naar mensen die een soortgelijk verhaal hebben, hoe is het bij jullie opgelost etc.... Waar kan ik meer info vinden over een onderzoek naar dit plaatmateriaal etc. Keuken bouwers, verdelgers, iedereen weet er van, maar op internet kan ik er zeer weinig over vinden. Als dit bij die mensen een bekend probleem is, dan moeten toch meer mensen hier last van hebben?
-
- Berichten: 448
- Lid geworden op: 12 apr 2011 11:53
Re: Tabakskever in de keuken. Wat nu?
Ik zit al 25 jaar in de keukens en nog nooit van dit beestje gehoord.
thecure
vindt dit leuk
Re: Tabakskever in de keuken. Wat nu?
Ik had er nog nooti van gehoord. Even Googlen levert wel een onderbouwend verhaal op:
https://edepot.wur.nl/565777
Het probleem ontstaat pas na de productie van platen. Tijdens de opslag kunnen platen aangetast worden. Of de platen ook aangetast kunnen worden nadat de keuken geplaatst is, is mij niet duidelijk maar lijkt me van wel.
Het verhaal verder is duidelijk, een aangetaste keuken kan als verloren worden beschouwd.
https://edepot.wur.nl/565777
Het probleem ontstaat pas na de productie van platen. Tijdens de opslag kunnen platen aangetast worden. Of de platen ook aangetast kunnen worden nadat de keuken geplaatst is, is mij niet duidelijk maar lijkt me van wel.
Het verhaal verder is duidelijk, een aangetaste keuken kan als verloren worden beschouwd.
16again
vindt dit leuk
-
- Berichten: 5345
- Lid geworden op: 27 apr 2007 16:55
Re: Tabakskever in de keuken. Wat nu?
Bouw een goed dossier op en ga ermee naar een advocaat. Ik ben bang dat het op een rechtzaak zal uitlopen.
Blijf bij de rechtbijstand aandringen want vind de termijn van 1 jaar behoorlijk discutabel.
Blijf bij de rechtbijstand aandringen want vind de termijn van 1 jaar behoorlijk discutabel.
Re: Tabakskever in de keuken. Wat nu?
Die termijn is niet zo discutabel. Eitjes komen uit, worden larven die het materiaal opeten. Uiteindelijk verpoppen ze zich, graven een weg naar buiten en gaan eitjes leggen om de cyclus weer van voren af aan te beginnen.juliomariner schreef: ↑27 mar 2025 10:40Bouw een goed dossier op en ga ermee naar een advocaat. Ik ben bang dat het op een rechtzaak zal uitlopen.
Blijf bij de rechtbijstand aandringen want vind de termijn van 1 jaar behoorlijk discutabel.
Als er de eerste jaren geen problemen zijn, dan kan het aannemelijk geacht worden dat de tabakskever niet tijdens de platen opslag naar binnen gedrongen is, maar tijdens het gebruik van de keuken.
Re: Tabakskever in de keuken. Wat nu?
Dat is natuurlijk mogelijk en het tegendeel is niet te bewijzen. Behalve als je andere slachtoffers vindt die dezelfde klachten hebben met keukens van dezelfde verkoper of dezelfde fabrikant.
-
- Berichten: 5345
- Lid geworden op: 27 apr 2007 16:55
Re: Tabakskever in de keuken. Wat nu?
De termijn dat de RBV wat voor je wil doen vind ik discutabel. Hoe lang duurt het voor je de schade kunt zien.a een week, een maand, een jaar of nog langer?
Misschien zaten er eerst maar een paar kevers en wordt de schade echt zichtbaar nadat deze zich vermeerderd hebben.
Zeker als je een dossier opbouwt met meerdere ervaringen zou je volgens mij toch echt nog wel na een jaar met je klacht kunnen komen. Gezien het schadebedrag zou ik het in ieder geval advies bij een advocaat vragen.
Misschien zaten er eerst maar een paar kevers en wordt de schade echt zichtbaar nadat deze zich vermeerderd hebben.
Zeker als je een dossier opbouwt met meerdere ervaringen zou je volgens mij toch echt nog wel na een jaar met je klacht kunnen komen. Gezien het schadebedrag zou ik het in ieder geval advies bij een advocaat vragen.
Re: Tabakskever in de keuken. Wat nu?
Die termijn sluit niet aan bij de wet. Ook na een periode langer dan een jaar geleden kan je gewoon een vordering wegens nonconformiteit indienen. Het enige is dat het naarmate de tijd verstrijkt steeds lastiger wordt om te bewijzen dat de kevers al aanwezig waren.
Het artikel waar Speedy naar verwijst geeft niet aan dat de kevers de platen ook na plaatsing van de keuken nog kunnen aantasten, en dat lijkt me ook niet de meest logische optie. Maar wellicht zegt je rapport van de deskundige daar meer over?
Het artikel waar Speedy naar verwijst geeft niet aan dat de kevers de platen ook na plaatsing van de keuken nog kunnen aantasten, en dat lijkt me ook niet de meest logische optie. Maar wellicht zegt je rapport van de deskundige daar meer over?
Re: Tabakskever in de keuken. Wat nu?
De kevers zaten niet in de platen, tijdens de fabricage wordt er veel hitte en druk toegepast. Eitjes en larven overleven dat niet.
Dan zijn er twee opties, of tijdens de opslag van de platen zijn ze besmet geraakt of de besmetting heeft in de keuken plaats gevonden. Zekerheid verkrijgen is in zulke situaties erg lastig. Zeker als er jaren verstreken zijn zonder dat er problemen geconstateerd zijn.
Het probleem komt dan te liggen bij de bewijslast die na het eerste jaar van non-conformiteit bij de koper ligt. Dan kan een rapport van een deskundige helpen maar zekerheid zal het niet geven.
Re: Tabakskever in de keuken. Wat nu?
De tegenpartij zal zich altijd beroepen dat de kevers bij levering keuken niet aanwezig waren, bewijs leveren, na 6 jaar, lijkt mij onmogelijk.......
Dat een "werkbladenspecialist" er nog nooit van gehoort heeft in 25 jaar werken in deze branche vind ik opmerkelijk.
Anderzijds, een ongediertebestrijding met "veel klanten" met Tabakskevers ook. Die moet ook omzet draaien, net als de tapijtleverancier die altijd het door jou mooi gevonden tapijtje zelf ook op de kinderkamer heeft liggen.......
Dat een "werkbladenspecialist" er nog nooit van gehoort heeft in 25 jaar werken in deze branche vind ik opmerkelijk.
Anderzijds, een ongediertebestrijding met "veel klanten" met Tabakskevers ook. Die moet ook omzet draaien, net als de tapijtleverancier die altijd het door jou mooi gevonden tapijtje zelf ook op de kinderkamer heeft liggen.......
Re: Tabakskever in de keuken. Wat nu?
Ik heb het artikel uiteraard ook gelezen. De door jou genoemde optie (besmetting na plaatsing) staat daar niet in, die heb je zelf bedacht.Speedy123 schreef: ↑27 mar 2025 11:33De kevers zaten niet in de platen, tijdens de fabricage wordt er veel hitte en druk toegepast. Eitjes en larven overleven dat niet.
Dan zijn er twee opties, of tijdens de opslag van de platen zijn ze besmet geraakt of de besmetting heeft in de keuken plaats gevonden.
Re: Tabakskever in de keuken. Wat nu?
Tabakskevers zitten van nature niet in hout. Ze komen af op harde, zetmeel rijke oppervlaktes. Toen spaanplaat nog gewoon van houtsnippers en lijm gemaakt werd, had je geen tabakskevers die zich erin nestelde. Die bleven dus gewoon op de veel te oude pasta zitten.BL2 schreef: ↑27 mar 2025 12:29De tegenpartij zal zich altijd beroepen dat de kevers bij levering keuken niet aanwezig waren, bewijs leveren, na 6 jaar, lijkt mij onmogelijk.......
Dat een "werkbladenspecialist" er nog nooit van gehoort heeft in 25 jaar werken in deze branche vind ik opmerkelijk.
Anderzijds, een ongediertebestrijding met "veel klanten" met Tabakskevers ook. Die moet ook omzet draaien, net als de tapijtleverancier die altijd het door jou mooi gevonden tapijtje zelf ook op de kinderkamer heeft liggen.......
Maar sinds de vergroening een vlucht nam, ontstond er ook eco-board dat je in verschillende verhoudingen houtsnippers en biologisch rest afval hebt. Aan de houtsnippers werd dus in meer en mindere mate biologisch afval zoals maisplant resten toegevoegd. Hergebruik van afval materiaal, een zeer groene gedachte. Alleen zit er nu wel ineens zetmeel in de plaat en dus wordt het een aantrekkelijk materiaal om zich in the nestelen voor de tabakskever.
Re: Tabakskever in de keuken. Wat nu?
Uiteraard heb ik dat zelf kunnen afleiden. Is toch volkomen logisch? De eitjes in kunnen in de spaanplaat gelegd worden. De eitjes kunnen zich ontwikkelen en de larven kunnen uitkomen. Die kunnen zich naar buiten vreten en dat paren en weer uitjes leggen in de spaanplaat. Zo krijg je een cycles en dus een explosie van tabakskevertjes.
De tabakskever nestelt zich van nature in hard, zetmeel rijk materiaal. dus de pasta e.d. die je te lang in de keuken hebt bewaart. En als die uitkomen, dan kunnen die zich in spaanplaat nestelen. En dan krijg je de cycles zoals beschreven.
Wat bij de opslag van de spaanplaat kan, kan ook in uw keuken. Is toch volkomen logisch?
Laatst gewijzigd door Speedy123 op 27 mar 2025 12:52, 1 keer totaal gewijzigd.
Re: Tabakskever in de keuken. Wat nu?
Nou, nee, want een beetje fatsoenlijke keuken heeft aan de zicht- en gebruikskant overal afgewerkte delen. En daar komt de kever niet in/ doorheen. Die komt alleen in de onbewerkte, niet-afgedekte delen.
Als dat een logische optie was geweest, zou het ook wel zo logisch zijn om het dan in het artikel te benoemen.
Re: Tabakskever in de keuken. Wat nu?
Veel keukens hebben op de niet zichtbare delen zelden bedekking. Bij Ikea zijn er zelfs hele vlakken onbedekt aan de achterkant.Moneyman schreef: ↑27 mar 2025 12:52Nou, nee, want een beetje fatsoenlijke keuken heeft aan de zicht- en gebruikskant overal afgewerkte delen. En daar komt de kever niet in/ doorheen. Die komt alleen in de onbewerkte, niet-afgedekte delen.
Als dat een logische optie was geweest, zou het ook wel zo logisch zijn om het dan in het artikel te benoemen.
Bij mijn keuken moest de staande onderplint er onlangs nog even af, want ik moest bij de stroom aansluiting van de gasplaat. Van boven, onder en van achteren niet gelamineerd of geverfd spaanplaat. Alleen de voorkant is gelamineerd.
We hebben het hier over diertjes van een paar millimeter. Die gaan echt door alle kieren en naden heen.
16again
vindt dit leuk
Re: Tabakskever in de keuken. Wat nu?
Dit is precies het geval wanneer geld besparen op kleine dingen tot grote problemen kan leiden. En hier realiseer ik me dat ik zulke onderdelen in mijn keuken heb. Het is al iets om over na te denkenSpeedy123 schreef: ↑27 mar 2025 12:55Veel keukens hebben op de niet zichtbare delen zelden bedekking. Bij Ikea zijn er zelfs hele vlakken onbedekt aan de achterkant.Moneyman schreef: ↑27 mar 2025 12:52Ik had er nog nooti van gehoord. Even Googlen levert wel een onderbouwend verhaal op:
https://edepot.wur.nl/565777 Lalabet
Het probleem ontstaat pas na de productie van platen. Tijdens de opslag kunnen platen aangetast worden. Of de platen ook aangetast kunnen worden nadat de keuken geplaatst is, is mij niet duidelijk maar lijkt me van wel.
Nou, nee, want een beetje fatsoenlijke keuken heeft aan de zicht- en gebruikskant overal afgewerkte delen. En daar komt de kever niet in/ doorheen. Die komt alleen in de onbewerkte, niet-afgedekte delen.
Als dat een logische optie was geweest, zou het ook wel zo logisch zijn om het dan in het artikel te benoemen.
Bij mijn keuken moest de staande onderplint er onlangs nog even af, want ik moest bij de stroom aansluiting van de gasplaat. Van boven, onder en van achteren niet gelamineerd of geverfd spaanplaat. Alleen de voorkant is gelamineerd.
We hebben het hier over diertjes van een paar millimeter. Die gaan echt door alle kieren en naden heen.
Re: Tabakskever in de keuken. Wat nu?
Ik neem aan dat je het verschil tussen van buiten naar binnen en van binnen naar buiten wel kent

Maar goed, ik ben geen keukenexpert, maar degene die dat wel is, zegt ook duidelijk iets anders dan Speedy. En diens lezing wordt bevestigd door het artikel wat Speedy zelf toevoegt. Vergeet niet dat het blijkbaar een bekend probleem is waarbij de oorzaak ook gewoon bekend is.
Re: Tabakskever in de keuken. Wat nu?
Het staat er wel:
De platen raken na de productie, dus tijdens opslag, transport of bij eindgebruik, besmet met de voorraadaantastende insecten.
Speedy123
en NeoDutchio
vinden dit leuk
Re: Tabakskever in de keuken. Wat nu?
Dat is dus niet vele jaren na plaatsing, dat is tot montage. Het eindgebruik van een plank is het verwerken in een keuken.