LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] De Groene Ballon is helemaal niet zo groen!

Recyclen, scheiden, verbranden. Wat is jouw mening over afval?
KarinBdB
Berichten: 1
Lid geworden op: 27 jun 2016 02:11

De Groene Ballon is helemaal niet zo groen!

Ongelezen bericht door KarinBdB »

De Groene Ballon is een branchevereniging waarbij ballonnenverkopers zich aan mogen sluiten wanneer zij latex ballonnen verkopen die geschikt zijn voor ballonoplatingen. Latex ballonnen worden volgens de Groene Ballon zo snel als een eikenblad afgebroken en is daarom geen gevaar voor mens en dier. Maar.. hoe lang duurt het dan voordat een eikenblad afgebroken wordt?

Ik vroeg het Professor Theo Elzinga van de universiteit in Groningen, gespecialiseerd in de fysiologie van planten.
Quote:
Eigenlijk is de claim dat ballonnen net zo snel afgebroken worden als eikenbladeren niet zo heel erg ambitieus. Na ongeveer 3 maanden is nog maar 30 tot 40 % afgebroken onder vrij vochtige omstandigheden, waarbij al een laag vergaan blad (met daarin geschikte schimmels) aanwezig is en de vochtigheid vrij hoog is. Een droog eikenblad kan jaren blijven liggen en alleen maar verder uitdrogen. Tannines (de stoffen die uit eikenbast werden gewonnen om leer te looien -o.a. bedoeld om bederf tegen te gaan), komen ook in eikenblad voor en remmen de afbraak. Dus het is heel goed mogelijk dat ballonnen die uit latex bestaan op dezelfde langzame manier als eikenbladeren worden afgebroken.
Gelukkig is er een onderzoek gaande naar het vergaan van latex ballonnen in diverse weersomstandigheden, zoals in zout water, zoet water en op het droge. http://www.ballonnenexperiment.nl/oplat ... -2015/#top

Er wordt ook op de website van de groene ballon gesuggereerd dat 'feitelijke bewijzen ontbreken' dat latexresten dieren doden. Natuurlijk ontbreken die bewijzen, want geen weldenkend mens gaat een vogel opensnijden om te kijken of er misschien een stuk ballon inzit.

Ik hoop dat mensen gaan inzien dat er betere en natuurvriendelijkere opties zijn dan een ballonoplating tijdens een feest of op koningsdag.

MM919
Berichten: 75
Lid geworden op: 11 jun 2016 19:32

Re: De Groene Ballon is helemaal niet zo groen!

Ongelezen bericht door MM919 »

U bent zakelijk bezig met latex Groene Balonnen. Waarom dan. Bent U begaan met het milieu of kreeg U subsidie. En al dat onderzoek. Wat is het doel ervan.

Shine
Berichten: 2479
Lid geworden op: 17 jan 2007 11:02

Re: De Groene Ballon is helemaal niet zo groen!

Ongelezen bericht door Shine »

MM919 schreef:U bent zakelijk bezig met latex Groene Balonnen. Waarom dan. Bent U begaan met het milieu of kreeg U subsidie. En al dat onderzoek. Wat is het doel ervan.
Mij verbaasd deze reactie. Waaruit concludeert u dat TS zakelijk bezig is met Latex Groene Balonnen. Of dat hij/zij subsidie kreeg. En het doel van het onderzoek....dunkt me is ook overduidelijk.
Het doel is overduidelijk van TS. Ons consumenten er van bewust maken dat de Groene Balon niet zo groen is.

Gesloten