LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Limoen gemorst op granietenblad

Goede of slechte ervaringen met keukens? Geef hier jouw mening.
patrickpain
Berichten: 18
Lid geworden op: 08 jan 2010 00:15

Limoen gemorst op granietenblad

Ongelezen bericht door patrickpain »

Hallo,

Tja,.. gisteren hebben wij een feestje gegeven en er zijn wat cocktails gemaakt met o.a. citroen en limoen. Je raad het al, er zitten nu wat kringen van de glaasjes op het blad.

Het betreft een hoogglanzende Nero Profondo uitvoering, wie weet raad?

alvast bedankt

Skypo
Berichten: 35
Lid geworden op: 28 jul 2010 20:19

Re: Limoen gemorst op granietenblad

Ongelezen bericht door Skypo »

Mij is verteld dat je op graniet van alles kunt morsen, maar dat het niet vlekt :?: , maar daar klopt dus niks van als ik het zo lees. Hhmm, dit maakt de keuze voor een werkblad weer lastiger...

Sorry kan je verder niet helpen met je vraag.

kooskoekedoos
Berichten: 135
Lid geworden op: 28 jun 2010 12:21

Re: Limoen gemorst op granietenblad

Ongelezen bericht door kooskoekedoos »

Ik zou degene bellen die de keuken heeft geplaatst / het bedrijf waar het blad vandaan komt, voordat je gaat experimenteren met tips gekregen op internet.

Zou dat bedrijf toch iets meer vertrouwen :D

zelfstandigste
Berichten: 1971
Lid geworden op: 16 jan 2007 22:45
Locatie: Belgie

Re: Limoen gemorst op granietenblad

Ongelezen bericht door zelfstandigste »

Het betreft een hoogglanzende Nero Profondo uitvoering, wie weet raad?
Limoen is funest voor steensoorten met een hoog kalk-gehalte (leisteen of belgisch hardsteen bijv.) Nero Profondo (graniet uit Indie) hoort daar niet bij, dus in principe zitten de limoenkringen vast OP het blad en niet IN het steen.

Lastige vlekken zijn te verwijderen met een staalwol nr. 00 (te koop bij een verfhandel of goede doe het zelf zaak) hiermede kan u rustig de Nero Profondo "polijsten". Dit is wel een "redmiddel" dus het staalwol niet wekelijks gebruiken voor de schoonmaakbeurt van het blad; want dan komen er na een jaartje wel slijtplekken in!


KEUKENBLADEN IN NATUURSTEEN
Bij keukenbladen speelt de vuilbelasting een nog grotere rol, omdat in keukens veel met vlekkende producten wordt gewerkt. Daarom is het zeker interessant om keukenbladen preventief te behandelen (water- en vetafstotend te maken).
1. Eerste reiniging
Na plaatsing kan men best het oppervlak met een sterke reiniger (bijvoorbeeld Lithofin MN VUILOPLOSSER) reinigen vooraleer een impregneerproduct toe te passen. Eventuele siliconenvlekken van plaatsing kunnen verwijderd worden met Lithofin LÖSEFIX (zie tabel hierboven). Eventuele vetvlekken kunnen verwijderd worden met Lithofin LÖSEFIX of Lithofin OIL-EX.
2. Beschermende producten
Impregneermiddelen dringen in de poriën van de steen en kunnen het oppervlak enkel waterafstotend maken (hydrofoob), maar ook water- en vetafstotend (hydro- en oleofoob). De bescherming dient op een homogene manier aangebracht te worden op een droge en propere ondergrond. Afhankelijk van het type steen wordt volgend impregneermiddel aangeraden om een steenoppervlak water- en vetafstotend te maken:
- graniet gepolijst: Lithofin VLEKSTOP MN of Lithofin VLEKSTOP W
- graniet verzoet of ruwe afwerking (gevlamd, gehamerd, Anciento...): Lithofin VLEKSTOP W of Lithofin VLEKSTOP MN (verdonkert lichtjes het oppervlak)
- basalt verzoet / gevlamd / Anciento: Lithofin VLEKSTOP W of Lithofin VLEKSTOP MN (verdonkert lichtjes het oppervlak)
Het is belangrijk het oppervlak volledig te verzadigen. Dit kan eenvoudig getest worden door 24 uur na aanbrengen van het impregneermiddel wat water op het oppervlak te “morsen”. Indien na 15-20 minuten het oppervlak donkerder wordt, is het oppervlak nog niet volledig verzadigd en dient men extra impregneerproduct aan te brengen.
Kleurverdiepende impregneermiddelen (bijvoorbeeld Lithofin VLEKSTOP PLUS) moeten op een homogene manier aangebracht worden op een droog oppervlak dat nog niet behandeld werd met andere impregneermiddelen (een droog en zuiver oppervlak).
3. Verwijderen van vlekken
Indien er toch vlekken in het keukenblad gekomen zijn (niet voldoende verzadigd met impregneermiddelen), zijn het meestal vetvlekken. Deze zijn het best te verwijderen met bijvoorbeeld Lithofin OIL-EX (vetverwijderende pasta). Voor andere vlekken wordt verwezen naar de tabel hierboven.
4. Regelmatig onderhoud
Op gepolijste en weinig absorberende steenoppervlakken is het niet aangeraden om met vettige producten te onderhouden (bijvoorbeeld bepaalde afwaszepen puur). Deze creëren snel een vettige laag op het oppervlak, waarin kringen van glazen,... snel zichtbaar zijn. Indien dergelijke “vettiger” laag aanwezig is, kan men deze best verwijderen met bijvoorbeeld Lithofin MN VUILOPLOSSER.
Het onderhoud van keukenbladen kan gebeuren met een niet te vet onderhoudsproduct bijvoorbeeld Lithofin EASY CLEAN, een spray voor het onderhoud-beschermen-reinigen van keukenbladen

Gesloten