Mrls schreef:Taxivervoer (of vergoeding eigen vervoer/OV) wordt vergoed als men voldoet aan één of meer van een aantal voorwaarden.
- men moet nierdialyses ondergaan
- men moet oncologische behandelingen ondergaan (radio-/chemotherapie)
- men kan zich uitsluitend met een rolstoel verplaatsen
- men heeft een zodanige gezichtsbeperking dat men niet zonder begeleider kan reizen
Bij deze voorwaarden dient natuurlijk altijd een medische indicatie van een arts ingevuld te zijn op het machtigingsformulier, en een afsprakenkaartje meegestuurd.
De laatste voorwaarde
- men kan zich beroepen op de hardheidsclausule en deze is:
aantal aaneengesloten maanden naar het zkh x aantal keer in de week x aantal km enkele reis. wat hieruit komt moet groter zijn dan 250. Dan kan men ook een machtiging voor taxivervoer aanvragen.
Ik doelde in een eerdere reactie op deze hardheidsclausule, maar ik wist de naam niet meer. Ik heb hem opgezocht in mijn eigen polis 2010 en daar staat het niet zo geformuleerd als hierboven (dus geen berekening (meer), ik herinner me die wel van eerdere jaren): Ziekenvervoer per eigen auto, taxi, openbaar vervoer (zittend ziekenvervoer)
Inhoud zorg
Naast het vervoer per ambulance zoals hiervoor genoemd, hebt u recht op ziekenvervoer
per particuliere auto, per taxi en vervoer in de laagste klasse van het
openbaar vervoer. Het gaat om vervoer van en naar een zorgaanbieder of woning als
hiervoor bedoeld in het onderdeel ‘Ambulancevervoer’, over een enkele reisafstand
van maximaal 200 kilometer voor zover:
a. u nierdialyses moet ondergaan;
b. u oncologische behandelingen met chemotherapie of radiotherapie moet
ondergaan;
c. u zich uitsluitend met een rolstoel kunt verplaatsen;
d. uw gezichtsvermogen zodanig is beperkt dat u zich niet zonder begeleiding kunt
verplaatsen. Als u niet aan een van deze voorwaarden voldoet, kunt u toch recht op zittend ziekenvervoer
hebben. Er moet dan sprake zijn van behandeling van een langdurige ziekte of
aandoening, vallend onder de dekking van deze zorgverzekering, in verband waarmee
u langdurig bent aangewezen op vervoer. Bovendien moet het niet verstrekken of
vergoeden van dat vervoer voor u tot onbillijkheid van overwegende aard leiden
Ik concludeer hieruit, dat de zorgverzekeraar meer vrijheid heeft gekregen om het al dan niet toe te kennen.
Mathilde D. schreef:
Als u niet aan een van deze voorwaarden voldoet, kunt u toch recht op zittend ziekenvervoer
hebben. Er moet dan sprake zijn van behandeling van een langdurige ziekte of
aandoening, vallend onder de dekking van deze zorgverzekering, in verband waarmee
u langdurig bent aangewezen op vervoer. Bovendien moet het niet verstrekken of
vergoeden van dat vervoer voor u tot onbillijkheid van overwegende aard leiden
Ik concludeer hieruit, dat de zorgverzekeraar meer vrijheid heeft gekregen om het al dan niet toe te kennen.
De bereking van de hardheidsclausule is hetzelfde bij elke zorgverzekeraar, omdat het onder de basisverzekering valt. En die is hetzelfde bij alle zorgverzekeraars. Het staat waarschijnlijk niet in de polisvoorwaarden, omdat de berekening toch vooral intern van belang is. Ook voor mensen die er meer over willen weten (dat is niet zo vaak, want zo vaak vallen mensen niet onder deze clausule). Dus dan kunnen ze bellen/mailen en kan de verzekering de precieze uitleg geven (wat dus die berekening is).
Beste Mris,
Maar is deze berekening nog wel te vinden in de polissen van 2010? Omdat ik deze berekening eerder wel gezien had, maar nu niet meer, dacht ik dat de regeling veranderd was. Is dat volgens jou dus niet zo? Moet dus ook in 2010 aan die formule voldaan zijn?
Mathilde
Ja, in 2010 geldt deze hardheidsclausule ook nog. Dit is 100% zeker, want raad eens waar ik werk (net een andere baan, dus gewerkt heb inmiddels)
Alles uit de basisverzekering is immers hetzelfde bij alle zorgverzekeraars, dus bij alle andere zorgverzekeraars geldt hetzelfde als 'de mijne'. In de polissen die de klanten thuiskrijgen zal het denk ik niet instaan, er zijn namelijk zo veel meer kleine lettertjes (niet persé negatief) dan de x aantal bladzijden die men thuiskrijgt. En dus ook deze berekening, dit is toch vooral voor mensen die erover bellen (om te vragen hoe ze een evt machtiging aan moeten vragen) en de interne berekeningen.
Als je 200% zeker wilt zijn kan je even bellen met je eigen zorgverzekeraar, maar die berekening zal hetzelfde zijn. Is namelijk verplicht (basisverz.), en anders zijn ze niet helemaal goed (wettelijk) bezig.
Taxivervoer (zittend ziekenvervoer) komt uit de basisverzekering, en alles uit de basis is wettelijk vastgelegd. Hier zit dus geen verschil in tussen de zorgverzekeraars. Zij moeten zich immers aan de wet houden.
Bij mij gebeurt hetzelfde. Ik woon in Ter Apel en moet voor chemo naar Amsterdam. Menzis weigert halsstarrig om onkosten te vergoeden. Momenteel is de financiele situatie zo, dat ik helaas de volgende kuur niet zal kunen krijgen, daar ik geen geld meer heb om naar Amsterdam te kunnen reizen. Dit houdt tevens in, dat ik vanwege de alvleesklier kanker, binnen afzienbare tijd zal overlijden. BEDANKT MENZIS!!!!!!!
Wij zijn woonachtig te Roermond.
Op 3-8 jl. ,tijdens een korte vakantie in Groningen, kreeg mijn echtgenote een ongeval waarbij zij heer rechter-scheenbeen en kuitbeen brak. Zij werd per ambulance overgebracht naat het Martini-ziekenhuis te Groningen. Op 4-8 werd er ter heling een stalen pin in het scheenbeen gezet. Uit foto's en tijdens de operatie bleek dat de botten erg dun zijn. Waarschijnlijk als gevolg van PPS (post-polio-syndroom, eerste levensjaar) in combinatie met botontkalking. Er werd direct gezegd dat gedurende minimaal 6 weken het rechterbeen niet belast mocht worden en dat revalidatie gedurende langere tijd noodzakelijk zou zijn.
Op 5-8 bleek dat de operatie goed geslaagd was. Wij dienden toen het verzoek in om mijn echtgenote over te brengen naar het St. Laurentius- ziekenhuis te Roermond. Er werd gezegd dat dit niet kon omdat, door de geslaagde operatie , mijn echtgenote was uitbehandeld. Wij konden met de eigen auto naar ons huis in Roermond gaan. Dit leek ons niet verantwoord. Zowel onze auto als ons huis zijn niet geschikt voor een persoon die pas is geopereerd, waarvan het been niet belast mag worden en die revalidatie nodig heeft.
In het Martini-ziekenhuis heeft Menzis een eigen informatie-bali. Aangezien wij bij Menzis zijn verzekerd ging ik hier te rade. De vertegenwoordiger van Menzis deelde mij mee dat in financieel opzicht Menzis niets meer voor mij kon betekenen omdat mijn echtgenote officieel was uitbehandeld.
Hij gaf daarbij aan dat de Zorg eigenlijk uit 2 aparte werelden bestaat. Die van de zorgverzekeraar, artsen , ziekenhuizen en ambulances en de zorgwereld die onder de AWBZ valt, verpleeg/revalidatie-huizen, zittend ziektevervoer, thuiszorg, enz. Wat onder de AWBZ valt wordt betaald door de belastingbetaler en de (soms hoge) eigen bijdragen van de patient/famillie.
Hij raadde ons af om met de eigen auto naar huis te gaan, zonder een indicatiestelling van het CIZ (centrum indicatie stelling zorg) en de toekenning van een ZZP ( zorg zwaarte pakket). Als wij per eigen auto, zonder begeleiding, naar huis zouden gaan dan plaatsten wij ons zelf buiten de zorgketen en is er geen recht op verpleging en/of revalidatie. Als er dan complicaties op treden dan zou ik daarvoor zelf, ook financieel, verantwoordelijk voor zijn.
Hij raadde ons aan om de transfer-afdeling van het Martini-ziekenhuis te verzoeken een revalidatie-plek te vinden in Roermond of omgeving en om voorlopig in het ziekenhuis in Groningen te blijven.
Dit verzoek werd ingewilligd. Op 17-8 werd aan ons medegedeeld dat het vinden van een plek ie Roermond e.o. niet was gelukt en dat mijn echtgenote op 18-8 in verpleeghuis Coendershof te Groningen geplaatst ging worden. Het vervoer geschiedde per rolstoel-taxi. Vooraf aan de rit moesten wij de kosten € 35 zelf met de chauffeur verrekenen.
In Coendershof werd ons op 18-8 medegedeeld dat wij zelf moesten zorgen voor een revalidatie-plek in Roermond. Na veel getelefoneer en gedoe, vanuit een hotelkamer, lukte het om per 23-8 een plek te vinden in St. Camillus te Roermond. Tijdens de telefoongesprekken bleek dat er zonder indicatiestelling van het CIZ helemaal niets loopt. Gelukkig had de transferafdeling van het Martini-ziekenhuis haar werk, wat dit betreft, goed gedaan. Al op 6-8 was er via het CIZ een indicatiestelling met een ZZP- VV09, voor 7 etmalen per week, naar het Roermondse toegestuurd. Ze hadden er in Roermond, vanwege de vakantie en wachtlijsten, gewoon niks mee gedaan.
Op 23 -8 werd mijn echtgenote m.b.v een rolstoeltaxi vanuit Groningen naar Roermond vervoerd. De kosten, € 450 , moesten wij zelf, voor de rit, met de taxichauffeur verrekenen.
Thuis gekomen heb ik de verzekeringsvoorwaarden van Menzins maar eens bestudeerd. Het blijkt dat vergoedingen voor zittend ziektevervoer (dus AWBZ???) toch wel mogelijk zijn. Maar die hebben een hardheidsclausule.
Bij telefonische raadpleging van de zorgmakelaar voor vervoer van Menzis blijkt dat die hardheidsclausule bestaat uit een volledige rolstoelafhankelijkheid van de patient en het hebben van een eigen rolstoel via de WMO-voorzieningen. Maar vooral ook dat er dan een apart indicatiebsluit van het CIZ moet zijn. Dat aparte indicatiebesluit van het CIZ kun jezelf aanvragen maar dan heb je de hulp/toestemming nodig van de huisarts, specialist en het WMO-loket van de gemeente. Dat gaat niet zomaar!!!
De grote vraag is hoe krijg je dat als ziek/gehandicapt persoon voor elkaar? Hulp van kennissen/famillieleden is noodzakelijk.
menzis betaald inderdaad geen reiskosten.
ik ben nu al een maand bezig om zittend ziekenvervoer rond te krijgen bij menzis.
word keer op keer afgewezen op de km.
wand zo zegt menzis u moet 1000 punten hebben, om recht te maken.
als ik op zoek ga vind ik dat je minimaal 250 punten moet hebben.
mij kinderen waar voor het zittend ziekenvervoer is bedoeld komen op 492 punten.
das ruimschoots boven de 250 punten die landelijk zijn in gesteld.
menzis kijkt naar mij idee niet eens naar de aanvraag.
als ik de 27 iets door fax hebben hun het de 28 al afgewezen.
als er door de raad van bestuur een verzoek word in gediend.
wijzen ze die ook binnen een dag af.
verzoek word nu ingediend via onze advocaat, waarop nog geen reactie is ontvangen van menzis.
jammer dat het zo moet gaan bij menzis.
artsen zeggen dat het nodig is en menzis doet er een dag over, of nog niet eens om het af te wijzen.
Hallo Nicholas
Door Menzis wordt alleen zittend ziekenvervoer vergoed als er sprake is van volledige afhankelijkheid van een rolstoel voor de rest van het leven. En dat moet door het CIZ (centrum indicatiestelling zorg) zijn vastgelegd in het indicatiebesluit voor de persoon, waarom het gaat. In het CIZ hebben de zorgverzekeraars het voor het zeggen.
De term van volledige afhankelijhkheid gaat heel ver. Je moet dan echt helemaal niks meer met je benen kunnen.
Mijn echtgenote is herstellende van een dubbele beenbreuk in het rechterbeen. In de fysio-therapie is nu vastgesteld dat dat been 20 kg. belasting kan verdragen. Dan mag ze dus de vloer aantippen. Maar lopen op krukken kan nog niet want dan moet de belastbaarheid de helft van het lichaamsgewicht bedragen. Voor de normale beweging is ze dus volledig afhankelijk van een rolstoel. Maar het is wel mogelijk dat ze m.b.v. een looprekje vanaf haar rolstoel zich over 1 m. zelfstandig voortbeweegt en dan plaats kan nemen op de voorbank van onze eigen auto. Wij zijn hier, voorlopig, heel gelukkig mee. Want we zijn niet meer afhankelijk van een rolstoeltaxi voor transport voor een ziekenhuisonderzoek. Dat bespaart ons veel kosten en is veel prettiger.
Maar als dit haar eindtoestand is zijn we slecht klaar. Want doordat het mogelijk is dat ze met het looprekje zelfstandig kan plaats nemen in een normale personenauto is ze niet meer volledig afhankelijk van een rolstoel. Terwijl ze voor allerlei andere activiteiten zich toch de hele dag in de rolstoel moet voortbewegen. Op termijn betekent dat voortduren van extra kosten en zorg zonder vergoeding.
Het zou kunnen dat uw gehandicapte kinderen zich in een vergelijkbare situatie bevinden. Omdat hun benen , volgens een officiele meetmethode, een belasting van 20 kg. of meer kunnen dragen zijn ze niet meer volledig rolstoelafhankelijk. En hoeft er niets meer vergoed te worden.
Voor zover ik weet hebben zorgverzekeraar CZ en VGZ nog wel iets aan vergoeding in de aanvullende pakketten maar Menzis heeft dit niet. (VGZ heeft zelfs haar eigen rolstoeltaxies)
Ik ben erg benieuwd wat uw advocaat hier nog uit weet te halen.
Ik hoop voor u dat er snel een positief resultaat komt.
Binnenkort krijgt het kabinet Wilders het voor het zeggen. En dat belooft niet veel goeds voor gehandicapte jongeren en hun (mantel)-verzorgers. Er gaat de komende 4 jaar voor 4.3 miljard € bezuinigd worden op de sociale zekerheid. De belangrijkste post is het afschaffen van de wajong-uitkering. Gehandicapte jongeren krijgen dan een bijstandsuitkering die verlaagd gaat worden. Als ze thuis (in) -wonen bij hun ouders/verzorgers met een inkomen krijgen ze niets meer. Want hun kosten kunnen wel betaald worden uit dat inkomen
Als ze zelf wat geld hebben op een spaarrekening wordt dat afgeroomd, gekort op de bijstands-uitkering.
De hele AWBZ verdwijnt en de zorgverzekeraars krijgen het voor 100% voor het zeggen in de zorgsector.
De directeur van Menzis, dhr. van Boxtel van D66, zal in zijn vuistje moeten lachen voor het afschaffen van de AWBZ. Die is daar nl. zelf altijd al voor geweest. Iemand van D66 en dhr. Wilders, de PVV, als vriendjes van elkaar, gekker moet het toch niet worden.
Door deze ingreep zal de overheid heel wat minder geld kwijt zijn aan de Zorg, dus goed voor de belastingbetaler. Maar de gehandicapten zelf en hun mantelverzorgers zullen bakken met geld meer kwijt zijn.Velen zullen terecht komen in een financieel-zorg-moeras en daarin verstikken.
Dat wordt dan een financieel-efficientere gezondheidszorg genoemd.
Succes ermee en met vriendelijke groet, Arie Wever