LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Verdoving bij de tandarts

Discussieer hier over onderwerpen die in onze uitzendingen zijn geweest.
Radar
Site Admin
Berichten: 5523
Lid geworden op: 22 apr 2004 10:56

Verdoving bij de tandarts

Ongelezen bericht door Radar »

Een kies laten trekken of een gaatje laten vullen is geen pretje. Gelukkig is er zoiets als verdoving: een klein prikje en vervolgens blijft de ergste pijn ons bespaard.

Maar die verdoving is niet altijd even onschuldig. Zelden krijgt u als patiënt de bijsluiter te lezen, ook al is die aan u gericht. Dat zou geen probleem zijn als de tandarts u mondeling voorlicht. Maar gebeurt dat ook echt in de tandartspraktijk?

Maandag 13 december in Radar, 20.30 uur op Nederland 1

bianca82
Berichten: 771
Lid geworden op: 24 nov 2010 15:36
Locatie: nederland

Re: Verdoving bij de tandarts

Ongelezen bericht door bianca82 »

ik vraag altijd om verdoving als er meer in mn mond gedaan moet worden dan tandsteenverwijdering..

echter nooit de bijlage te lezen gekregen of mondeling de risico's te horen gekregen.

Tea B
Berichten: 1
Lid geworden op: 10 dec 2010 17:10

Re: Verdoving bij de tandarts

Ongelezen bericht door Tea B »

Helaas heb ik last van de 'gewone'verdoving bij de tandarts. Wordt licht in mijn hoofd en val flauw. Nu blijkt dat dit op te lossen is met een andere verdoving, 1 zonder adrenaline, die is nu aanwezig bij mijn tandarts. Bij een behandeling, wortelkanaal ofzo, vraag ik dus om een verdoving zonder adrenaline. Niet dan ik dan vrolijk weghuppel....

thira
Berichten: 7
Lid geworden op: 17 nov 2007 20:48

Re: Verdoving bij de tandarts

Ongelezen bericht door thira »

ja er werd bij mij ( 2 jaar geleden) gevraagd of ik hartpatient was .....

scheffers
Berichten: 42
Lid geworden op: 04 dec 2010 18:16

Re: Verdoving bij de tandarts

Ongelezen bericht door scheffers »

Heeft u de laatste tijd een verdoving gekregen van uw tandarts of kaakchirurg en daarna of kort daarna last gekregen van iets, waarvoor u een huisarts opzocht, b.v. hartklachten, aangezichtspijnen, wazig zien en vele andere bijwerkingen. Dan zou het niet onverstandig zijn om het formulier in te vullen van TrosRadar http://www.trosradar.nl/603/ om te zorgen dat uw tandarts u wijst op de bijwerkingen, wat nu veelal niet het geval is.
Haalt u bij de apotheek medicijnen dan krijgt u een bijsluiter en kunt u al dan niet om een alternatief vragen. De tandarts krijgt ook een bijsluiter, maar daar krijgt u meestal geen inzage van. Voor de bijwerkingen is op deze site http://www.exmedica.nl/bijsluiter/ultracain/h08182 alle informatie te vinden. Op de volgende site http://www.nvbt.nl/pagina=28&menu=21 staat informatie over het ziektebeeld van mijn echtgenote, waar ze nu, hopelijk niet haar hele leven, mee worstelt en daardoor een hele schare van specialisten en scans voorbij heeft zien komen. Ze is nu onder behandeling bij een pijnpoli.

Op 4 december j.l. hiervoor reeds aandacht voor gevraagd onder medicijnen (bijwerkingen verdovingen tandarts)

soro
Berichten: 1
Lid geworden op: 10 dec 2010 22:29

Re: Verdoving bij de tandarts

Ongelezen bericht door soro »

Ja, ik heb een uitgebreide vragenlijst in moeten vullen en voor de behandeling werd er nogmaals gevraagd of ik allergisch ben of ziek was geweest, prima geregeld :D

KoenPieter12
Berichten: 1
Lid geworden op: 10 dec 2010 23:49

Re: Verdoving bij de tandarts

Ongelezen bericht door KoenPieter12 »

ik vraag haast nooit een verdoving: met een verdoving voel ik niets van de behandeling, maar 's avonds krijg ik last. Zonder verdoving is het even pijnlijk maar heb er later geen last van.

scheffers
Berichten: 42
Lid geworden op: 04 dec 2010 18:16

Re: Verdoving bij de tandarts

Ongelezen bericht door scheffers »

Stel u hebt de volgende klachten
Hartklachten, oorsuizen, duizeligheid, hoofdpijnen, hartritmestoornissen, misselijkheid, verminderde concentratievermogen, diarree, wazig zien, ontsteking van de neusslijmvlies en nog wat andere klachten, dan gaat u hoogstwaarschijnlijk naar de huisarts. U legt echter geen relatie met het bezoek aan de tandarts van b.v. veertien dagen terug en dat er toen een kies is geboord, want u bent niet op de hoogte van de bijwerkingen.
De huisarts zal na een onderzoek niet direct iets vinden en stuurt u door naar de betreffende specialist en die vindt ook niets ( weet ook niets van uw bezoek aan de tandarts) en stuurt u verder door naar andere specialismen of laat diverse scans maken. Uiteindelijk kunnen ze geen oorzaak vinden en wordt u naar huis gestuurd met antibiotica, ( wat ook niet helpt) of andere medicijnen.
Indien u geluk hebt, dan is uw klacht na enkele maanden over of het wordt chronisch. Echter wat heeft het de maatschappij ondertussen niet aan zorgkosten gekost en u aan ziekenhuisbezoeken en 170 euro eigen risico per jaar. Dit alles omdat u geen bijsluiter hebt gekregen en daardoor geen kennis hebt van de bijwerkingen. De kans dat u in uw leven een verdoving krijgt bij de tandarts is haast wel 100 %

Welwaar
Berichten: 132
Lid geworden op: 04 okt 2010 13:14

Re: Verdoving bij de tandarts

Ongelezen bericht door Welwaar »

Kwik is het allergemeenste gif wat er bestaat.
Kwik belastingen door amalgaam of gewoon pech of nog erger; vergiftiging komt veel voor.
Kwik tast het zenuwstelsel aan , maar heeft ook invloed op het beenmerg.
Erytrocyten en /of bloedplaatjes worden niet goed gevormd/ aangemaakt. Daardoor is de vitamine B 12 inbouw verstoord en een slechte darmflora verhindert weer de opname van vitamine b12 in het lichaam.

Ongeveer 4,5 % van de bevolking heeft dus door die erfelijke afwijkingen een verminderde werking van het enzym Cholinesterase (PChE), of te wel een Cholinesterase-deficiëntie. Articaïne wijkt af, voor wat betreft zijn metabolisme, van andere lokaal anesthetica, doordat het als enig anestheticum door PChE wordt afgebroken. Mensen met een tekort aan dit enzym kunnen stapeling in de lever krijgen van articaïne en uiteindelijk DNA-beschadiging. Ook kan Articaïne een probleem geven met de opname van vitamine B12.

Het probleem is dus bekend , maar wordt regulier niet erkend.......

Kijk op http://www.bosscherstichting.org
Laatst gewijzigd door Welwaar op 14 dec 2010 09:57, 1 keer totaal gewijzigd.

ronald g
Berichten: 2388
Lid geworden op: 28 apr 2005 22:41

Re: Verdoving bij de tandarts

Ongelezen bericht door ronald g »

Stom topic, de tandarts kent vaak uw medische geschiedenis en alle bijwerkingen opsommen is vaak extra beangstigend. het betreft een lichte vorm van plaatselijke verdoving en een goede tandarts past dat bij het vullen van een gaatje niet eens toe. Voor die verdoving gaat werken ben je zo een kwartier verder en een gaatje vullen is met twee minuten klaar. Even de tanden op elkaar of het pijntje verbijten gaat niet lukken maar die prik is minstens zo pijnlijk als het boren op zich.

Welwaar
Berichten: 132
Lid geworden op: 04 okt 2010 13:14

Re: Verdoving bij de tandarts

Ongelezen bericht door Welwaar »

Het gaat in dit geval niet om de meest gangbare middelen die een tandarts ter beschikking heeft , zoals lidocaine , citanest, etc maar het met name genoemde middel; Articaine. Dit is verkrijgbaar in veel verschillende merknamen.
Dit middel is zeer snel ingewerkt, maar geeft nadien veel problemen.
Verdiep U eerst eens in de materie voor dat U een oordeel geeft.


Fijn voor U dat U er geen problemen mee hebt, maar dat geldt helaas niet voor anderen.
Ik ben heel blij dat ook dit onderwerp bij Radar aan bod komt.!

scheffers
Berichten: 42
Lid geworden op: 04 dec 2010 18:16

Re: Verdoving bij de tandarts

Ongelezen bericht door scheffers »

Zeker nooit tanden laten trekken of een wortelkanaalbehandeling ondergaan.

Voor het vullen van een gaatje zou ik het inderdaad zonder verdoving laten doen.

Bijwerkingen opsommen is niet noodzakelijk, maar er kennis van te hebben doormiddel van een bijsluiter kan u voor verdere ziekenhuis bezoeken behoeden.

Welwaar
Berichten: 132
Lid geworden op: 04 okt 2010 13:14

Re: Verdoving bij de tandarts

Ongelezen bericht door Welwaar »

Ik heb het indrukwekkende verhaal van een tandarts die 11 jaar lang !!een ware kruistocht liep in het medische circuit om regulier zijn gelijk te krijgen mbt amalgaam-kwikvergiftiging

Het heet; " De grote macht van de medische onmacht".

1 regel citeer ik;

.....men dient alert te blijven op klachten of ziekteverschijnselen die regulier niet te diagnostiseren zijn !

Deze tandarts , een regulier arts ,probeerde met zijn casus een bijdrage te leveren aan een wijziging van het standpunt bij de NMT, ACTA, Gezondheidsraad en de politiek ten aanzien van de schadelijkheid van amalgaam (zijn boekje is inmiddels ter inzage bij NMT en een politieke partij).

Als het hebben van een kwikvergiftiging regulier al ontkent wordt, dan zal dat met het bijkomende articaineprobleem nog veel groter/ moeilijker worden...........
Met dit soort problematiek moet je niet aankomen binnen de academische ziekenhuizen.
Ik las in een boek dat een hoogleraar in de toxicologie beweerde dat "op den duur " het menselijke lichaam zich echt wel ontdaan heeft van schadelijke stoffen.

De beste man, toch echt niet dom, gaat voorbij aan het feit dat het menselijk lichaam niet eens (meer) in staat is om schadelijke stoffen uit te scheiden.
Deze tandarts pleit dan ook voor de erkenning van alternatieve geneeswijzen zoals hij aangeeft in zijn betoog;

.............Te bevorderen, dat universitair meer bagage wordt meegegeven m.b.t. de alternatieve geneeskunde. Het weer invoeren van gastcolleges zou een positief effect kunnen hebben. Te vaak worden patiënten geconfronteerd met onbegrip of gebrek aan kennis bij tandartsen m.b.t. de electroacupunctuur ...........

Tandartsen komen langzaam aan tot het inzicht dat kwik het allergemeenste gif is wat een mens kan binnenkrijgen.
Een kwikbelasting is regulier niet vast te stellen. Dat geeft bovengenoemde tandarts nadrukkelijk aan!.

Ze geloofden hem niet want er werd niks in zijn bloed gevonden.
Dus was het regulier gezien eerst ;"alternatieve onzin"......

Nee, het probleem zit ook niet in je bloed........
In 1978 werden er in Nederland 25 sinaasappels aangetroffen die met kwik waren ingespoten.
Een groep onverlaten had dit op zijn geweten.
In Nederland liepen 5 kinderen een kwikvergiftiging op
Een groot aantal andere Nederlanders meldden zich met klachten bij de huisarts.

In Noorwegen is amalgaam al jarenlang verboden. Ook het bewuste verdovingsmiddel Articaine is in diverse landen al jarenlang verboden.
In Nederland niet.
Ik gaf mijn moeder eens briefje mee voor de tandarts waarop ik had aangegeven dat hij haar Articaine niet meer diende te geven. Ik begreep uit haar verhaal dat de tandarts dit bij haar had gebruikt. Heeft je huisarts dit gezegd ? vroeg hij......
Mijn moeder heeft een kwik-groothandel in haar gebit en een mitralis-insufficientie, een hartklepgebrek dus. De vraag van de tandarts was daarom zo gek nog niet. Hij wist dit ! Maar waarom gebruikt hij dan wel Articaine bij haar ? vroeg ik me af....


Op alternatief gebied is men al heel lang in staat om dergelijke kwik-belastingen op te sporen.
Dit is het onbegrip uit de reguliere hoek waar bovengenoemde tandarts 11 jaar lang tegen aan bokste...........

Articaine wordt veel gebruikt in de kaakchirurgie. Geen inwerktijd zoals bij lidocaine maar direct na de spuit kan er behandeld worden. Pure tijdwinst natuurlijk.
Niet uitsluitend het verdovingsmiddel kan een probleem zijn maar ook het conserveermiddel wat toegevoegd is aan de adrenaline die in de verdovingsvloeistof zit Een conserveermiddel zit in alle lokale anesthetica en niet alleen in articaine.
Een allergie kan voorkomen bij astmatische patienten. Een minim kiezen -dus zonder conserveermiddel - is altijd een optie.
Soja , kippe-eiwit, (of een allergie hiervoor) zit ook in (bmr / dktp) injecties en ook narcosemiddelen en dit kan soms ernstige problemen geven.
Het middel zelf lijkt de boosdoener maar het betreft dan een bestanddeel van het toegediende middel, net als bij een intolerantie of allergie voor een toevoeging in voedingsmiddelen. Hier moet men wel goed onderscheid in maken .

Let wel; een allergie is iets anders dan een intolerantie.
Een allergie is te testen en een intolerantie niet .
Een kwikvergiftiging , zoals bij bovengenoemde tandarts, is ernstig. Een kwikbelasting is milder.
Derhalve beide niet aan te tonen in het bloed..........

Een intolerantie is een milde vorm van vergiftiging.
Het betreft het onvoldoende / vertraagd verwerken en afvoeren van bepaalde stoffen bijvoorbeeld uit de groep van de lokaal anesthetica's Dit leidt er toe dat er een te grote concentratie van deze rest- stoffen aanwezig is en dit geeft aanleiding tot ernstige klachten/bijwerkingen.
Deze treden op als een bepaalde grenswaarde van deze niet afgevoerde stoffen is bereikt.

Mensen met een tekort aan het enzym PChE kunnen o.a. mensen zijn met kwikvullingen in hun kiezen! Zij kunnen stapeling in de lever krijgen van articaïne en uiteindelijk DNA-beschadiging.
Ook kan Articaïne een probleem geven met de opname van vitamine B12.
Inname van extra vit B 12 lost echter de oorsprong van dit tekort niet op want het betreft ook hier een enzym dat niet goed wordt aangemaakt.
Laatst gewijzigd door Welwaar op 21 dec 2010 15:57, 5 keer totaal gewijzigd.

richard_1980
Berichten: 13
Lid geworden op: 11 nov 2010 10:18

Re: Verdoving bij de tandarts

Ongelezen bericht door richard_1980 »

Nooit voorlichting gehad of iets dergelijk bij de tandarts... :( weet wel dat ik bij mijn laatste tandarts vloeibare cocaine gespoten kreeg!... :lol:

GewoonHelena
Berichten: 8
Lid geworden op: 20 nov 2010 19:53
Locatie: Steenwijk
Contacteer:

Re: Verdoving bij de tandarts

Ongelezen bericht door GewoonHelena »

Hey,zou ik dáárdoor die hoofdpijn nu hebben?Ik ben vanmorgen naar de tandarts geweest voor een noodkroon.6 januari 2011 krijg ik de gewone kroon.
Heb er best hoofdpijn van maar niet ziek ofzo dus ik kan gewoon dóór...
Het is trouwens niet echt hoofdpijn maar een gevoel van constand zoemen in mijn hoofd.Hij had het over een adrealineverdoving....ik bloedde nogal en daardoor koos hij voor deze variant....of zou er bij het zetten van de defenitieve kroon een andere verdoving kunnen (misschien wel zonder dan doen)??
Graag reacties...
o ja ik ga er zelf vanuit dat ik met een dag of 2 echt weer hoofdpijnvrij ben.
:roll:
Afbeelding

idaaltena
Berichten: 4
Lid geworden op: 13 dec 2010 19:03

Re: Verdoving bij de tandarts

Ongelezen bericht door idaaltena »

Ik krijg af en toe een verdoving bij de tandarts, afgelopen zomer kreeg ik voor een ingreepje een verdovingsspuitje van mijn huisarts en ruim twee maanden geleden kreeg ik narcose in het ziekenhuis. Mij werd in geen van de gevallen gezegd welke soort verdoving werd gebruikt en wat de bijwerkingen van deze middelen zouden kunnen zijn.
I.A.

scheffers
Berichten: 42
Lid geworden op: 04 dec 2010 18:16

Re: Verdoving bij de tandarts

Ongelezen bericht door scheffers »

GewoonHelena,

Ja, wat is 1 dag. Zal best wel ophouden.
Als je je eigen zorgen maakt, dan vraag je je tandarts welke verdovingsmiddel hij heeft gebruikt. Je vraagt hem de bijsluiter of zoek het op op het internet. De bijwerkingen staan daarop vermeld en als je na drie weken nog last hebt van gezoem, mogelijk oorsuizen, dan kan je met je tandarts overleggen een ander verdovingsmiddel te gebruiken.
Is het nu gebruikte verdovingsmiddel Ultracaine of Septanest dan kan je op de volgende site http://www.bosscherstichting.org/index. ... ument.html over dit middel informatie krijgen. Daar staan ook de volgende alternatieve verdovingsmiddelen in.
Xylocaine, Citanest en Scandonest

Voorlopig zou ik me maar niet te veel zorgen maken.Slechts een klein percentage heeft last van de bijwerkingen, maar je weet in ieder geval nu hoe of wat.

C.G.J. van Zuijdam
Berichten: 1
Lid geworden op: 13 dec 2010 18:09

Re: Verdoving bij de tandarts

Ongelezen bericht door C.G.J. van Zuijdam »

Kees 1949.

Ik heb sinds ruim 10 jaar geen problemen meer met het verkrijgen van info
betreffende verdoving bij mijn tandarts.
Voor die tijd werd er geheimzinig over gedaan, en er werdt ontwijkend ge -
antwoordt op vragen die je stelde over de soort verdoving en e.v.t. bij -
werking van de stof.
Na een goed gesprek in mei 2000 met mij tandarts is daar verandering in
gekomen, en zelfs nu de laatste 2 jaar wordt er gevraagt naar e.v.t ver-
andering van medicatie, en of er nieuwe medicatie is bij gekomen in de
tussen liggende periode.
Ik ben over deze situatie zeer tevreden. :)

bonny48
Berichten: 1
Lid geworden op: 13 dec 2010 19:54

Re: Verdoving bij de tandarts

Ongelezen bericht door bonny48 »

Ik heb een nikkelallergie en een megagrote amalgaanvulling,nu vraag ik me af zit er ook nikkel in amalgaan en zoja hoe moet deze vulling het is meer vulling dan kies veilig verwijderd worden???
Heb ook zirkonium en gewone bruggen /kronen zit daar ook nikkel in???

Welwaar
Berichten: 132
Lid geworden op: 04 okt 2010 13:14

Re: Verdoving bij de tandarts

Ongelezen bericht door Welwaar »

Beste Bonny het verwijderen van een amalgaamvulling moet zorgvuldig gebeuren en wel bij een tandarts die er in gespecialiseerd is. Kijk bij biologische tandartsen.

Gesloten