LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Heffingskorting geen voordeel voor zonnepanelenbezitter

Heb je bepaalde ervaringen met een energiebedrijf? Deel hier jouw mening.
Oprechte Olivier
Berichten: 25
Lid geworden op: 17 apr 2010 15:14

Heffingskorting geen voordeel voor zonnepanelenbezitter

Ongelezen bericht door Oprechte Olivier »

Teruggave energiebelasting meenemen in terugverdientijd zonnepanelen?

Sommige leveranciers en berekeningen nemen de heffingskorting(beter gezegd: de teruggave energiebelasting) mee als jaarlijks voordeel wanneer u zonnepanelen heeft. Dat is gewoon misleiding, al dan niet opzettelijk. Ik zal dit toelichten.
  • Ten eerste was de teruggave helemaal niet bedoeld om op die manier te werken, het was en is nog steeds gewoon een belastingverlichting.
  • Ten tweede telt deze teruggave niet enkel voor belasting over stroom, maar ook voor gas.
  • Ten derde heeft deze maatregel niets te maken met hoeveel stroom u verbruikt of teruglevert met zonnepanelen. Of u nou 10, 1000 of 9000 kwh verbruikt, het blijft een vast jaarlijks bedrag van ongeveer 380 euro(2010). Het is een soort vastrecht, maar dan als aftrekpost.
  • Ten vierde krijgt u deze korting ook zonder dat u stroom teruglevert aan het net met zonnepanelen.
  • Ten vijfde is de teruggave EB een vast bedrag per jaar, maar de berekende energiebelasting is afhankelijk van een variabele post, namelijk het aantal verbruikte kwh. Het is dus appels met peren vergelijken! In mijn betoog gaan we de vergelijking toch maken, u merkt vanzelf waar dat vastloopt.
Waarom wordt het dan door sommigen wel als voordeel gerekend?
Hun redenatie is als volgt:
Als je evenveel verbruikt als opwekt, betaal je geen energiebelasting. Maar je krijgt wel de teruggave energiebelasting. Je krijgt dus 380 euro bovenop je besparing met zonnepanelen. Reken vervolgens de marktwaarde van de opgewekte stroom erbij (24 cent per kwh inclusief btw volgens sommigen) en je komt uit op een forse besparing en korte terugverdientijd.

Goed, waar zit de kronkel in deze redenering? Laten we even vanuit gaan dat je de teruggave inderdaad erbij betrekt.
  • Om de werkelijke besparing met zonnepanelen uit te rekenen, moet je deze teruggave energiebelasting ook toepassen op iemand zonder panelen.
  • Het verschil kun je dan aanduiden als het voordeel van de zonnepanelen bezitter
  • Voor de goede vergelijking verbruikt de gewone zonder zonnepanelen evenveel kwh als de zonnestroom bezitter. Deze neemt hij af van een energieleverancier.
  • Maar ook deze gewone klant krijgt de korting van 380 euro. Zijn rekening valt dus jaarlijks 380 euro lager uit.
  • In vergelijking met de zonnepanelen bezitter betekent dit dus: 380 minus 380 is ZERO voordeel voor iemand met zonnepanelen.
Maar zeggen sommigen:
je betaalt met zonnestroom die je verbruik dekt toch geen energiebelasting? Dus de teruggave is een extra baat ten opzichte van iemand zonder zonnepanelen? Flagrante denkfout!
  • De som van de energiebelasting is VARIABEL, is gerelateerd aan je verbruik, ongeveer 13 cent per kwh. Cijfer is inclusief btw overigens.
  • De teruggave energiebelasting is echter VAST, onafhankelijk van je verbruik. Bij een zeer laag verbruik krijg je soms geld toe dus. (andere vaste kosten zoals vastrecht e.d even buiten beschouwing gelaten).
  • Deze vaste aftrekpost heeft dus niks met het wel of niet gebruiken van zonnepanelen te maken! Deze is voor iedereen. Ook als je 0 kwh verbruikt of 9000, maakt allemaal niet uit.
Ten overvloede een laatste commentaar

U denkt misschien nog:
hoe zit het dan met de energiebelasting die niet betaald moet worden als zonnestroom het verbruik dekt? Hoe werkt dit door in de vergelijking?
  • De teruggeleverde zonnestroom wordt gesaldeerd. Dat willen zeggen: in mindering gebracht op de verbruikte (BRUTO)stroom . Als deze gelijk is aan de teruggeleverde stroom is zijn NETTO verbruik nul kwh. In dat geval betaalt de zonnepanelenbezitter ook geen energiebelasting.
  • Wat is de besparing? Daarvoor moet u kijken naar wat gewone klant kwijt is bij gelijk verbruik ten opzichte van iemand met zonnestroom. Dat is dus 13 cent energiebelasting en 11 cent basistarief, 24 cent per kwh dus inclusief btw.
  • Deze gewone klant betaalt dus WEL energiebelasting en daarom wordt deze wel meegerekend in de vergelijking met de zonnestroom bezitter.
  • Met 1kwh zonnestroom dek je dus 24 cent. Dat is de besparing voor de zonnestroom bezitter.
  • Dat hij geen Energiebelasting betaalt maakt NIETS uit, als zijn BRUTO verbruik in kwh gelijk is aan het verbruik van de gewone klant, is wat die ervoor betaalt de besparing voor de zonnestroom bezitter.
  • Ik herhaal weer: De TERUGGAVE EB staat hier verder los van en heeft geen invloed ten gunste van de zonnestroom bezitter, aangezien de gewone klant daar inzelfde mate van profiteert.
Conclusie
De teruggave EB kan in de vergelijking worden weggestreept en is niet relevant. Want in de berekening moet u in de vergelijking van de zonnepanelen bezitter met de normale energieklant de teruggave EB tegen elkaar afstrepen. Of nog beter: gewoon vergeten en niet meerekenen!

bobjankramer
Berichten: 2
Lid geworden op: 23 feb 2011 13:58

Re: Heffingskorting geen voordeel voor zonnepanelenbezitter

Ongelezen bericht door bobjankramer »

Even ter verduidelijking om het geheel inzichtelijk te maken.

Als je zonne energie op je dak hebt die 100% voorziet in de stroombehoefte van je huis gebruik je daarnaast toch nog steeds gas?

Dan krijg je toch de heffingskorting vd overheid over de rekening van je gasleverancier (verrekening,..) of kun je hier een keuze voor maken dat je het liever zelf wilt ontvangen??

Oprechte Olivier
Berichten: 25
Lid geworden op: 17 apr 2010 15:14

Re: Heffingskorting geen voordeel voor zonnepanelenbezitter

Ongelezen bericht door Oprechte Olivier »

Bonjan : bij teruglevering met zonnestroom aan het net blijf je gewoon elektrisch aangesloten, maar je verbruik wordt verrekend met wat je teruglevert. Dat heet salderen, tot 3000 kwh. Soms is 5000 mogelijk. Voor meer dan 99% van de particulieren komt stroom gewoon uit het energienetwerk, ook als ze terugleveren met zonnepanelen. Zonnestroom op Accu's opslaan worden pas zinvol bij toepassingen die niet van dit landelijke stroomnetwerk gebruik kunnen maken en is in de regel een stuk duurder.

Volgens mij heb je als particulier bij een gas of elektra aansluiting recht op de heffingskorting. Een van beide opties is dus genoeg voor de korting. Ik weet niet hoe het werkt als je van twee verschillende bedrijven(de een stroom, de ander gas) afneemt. Het is een algemene belastingverlaging voor particuliere energiegebruikers. Vraag aan je leveranciers wie de korting dan berekend.

Note: je zou kunnen overwegen een gasaansluiting op te zeggen en voortaan je verwarming en warmwater op een alternatieve manier te regelen, bijvoorbeeld een warmtepomp die alleen op stroom werkt of een hout/pellet kachel. De vaste kosten voor gasaansluiting ben je dan kwijt.

Gesloten