LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd. |
[ archief ] Zout gezond voor mensen zonder risico-factoren?
Zout gezond voor mensen zonder risico-factoren?
De gemiddelde zou-inname in Nederland ligt op 10 gram/dag. Het streven is naar een zout-inname van maximaal 6 gram/dag (nog minder zou beter zijn).
http://www.gezondheidsraad.nl/sites/...s/[email protected]
Van fabrikanten wordt steeds meer gevraagd en verwacht dat ze de hoeveelheid zout in hun producten beperken. De Gezondheidsraad acht dit van groot belang (blz 14).
Nieuw onderzoek zet hier vraagtekens bij.
Deze maand is een interessant onderzoek verschenen in het toonaangevende Journal of the American Medical Association (JAMA):
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21540421
In dit onderzoek werden 3681 mensen gedurende acht jaar gevolgd. Mensen met risicofactoren voor hart- en vaatziekten zoals hypertensie en diabetes werden uitgesloten.
Van deze mensen werd nagegaan wat hun zoutinname was door de hoeveelheid zout in de urine te meten.
Deze groep mensen werd vervolgens op basis van zout-inname ingedeeld in drie groepen:
- 2,5 gram (lage inname)
- 5 gram (middelmatige inname)
- 10 gram (hoge inname en gemiddelde inname in Nederland)
Er werden geen verschillen waargenomen in de incidentie van hart- en vaatziekten, maar wel in de sterfte daaraan. De groep met de hoogste zout-inname hadden het laagste risico om te overlijden aan hart- en vaatziekten. Vergeleken de groep met de laagste zout-inname was dit risico 56% lager.
Is zout nu gezond?
Redelijk nieuw aan dit onderzoek is dat de deelnemers "gezonde" mensen waren. Veel onderzoek naar zout is gedaan bij mensen met hypertensie.
Toch zijn er een aantal kanttekeningen te plaatsen bij het onderzoek:
- Het totaal aantal mensen dat stierf aan hart- en vaatziekten (84) in relatie tot het aantal deelnemers (3681) was beperkt
- De hoeveelheid zout in de urine werd maar één keer per 24 uur gemeten. Deze hoeveelheid kan sterk wisselen waardoor meerdere metingen noodzakelijk zouden zijn
- De gemiddelde leeftijd was relatief jong om sterft aan hart- en vaatziekten te onderzoeken
- Er is niet gecorrigeerd voor lengte, lichamelijke activiteit en energie-inname
http://www.hsph.harvard.edu/nutritionso ... index.html
Een ander, niet onbelangrijk, punt is dat veel onderzoek wel laat zien dat een hoge zout-inname gepaard gaat met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
High salt intake is associated with significantly increased risk of stroke and total cardiovascular disease. Because of imprecision in measurement of salt intake, these effect sizes are likely to be underestimated. These results support the role of a substantial population reduction in salt intake for the prevention of cardiovascular disease
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/arti.../bmj.b4567.pdf
Modest reduction in dietary salt could substantially reduce cardiovascular events and medical costs and should be a public health target.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/arti...ihms211882.pdf
This meta-analysis strongly supports other evidence for a modest and long-term reduction in population salt intake (6 gram), and would be predicted to reduce stroke deaths immediately by ~14% and coronary deaths by ~9% in hypertensives, and reduce stroke and coronary deaths by ~6 and ~4%, in normotensives, respectively.
http://www.nature.com/jhh/journal/v1...f/1001459a.pdf
Conclusie
Er kunnen een aantal relevante kanttekeningen worden gezet bij het onderzoek. Daarnaast laat de literatuur op dit gebied tegengestelde resultaten zien.
Het lijkt mij daarom verstandig om af te wachten tot de resultaten van dit onderzoek gereproduceerd worden.
http://www.gezondheidsraad.nl/sites/...s/[email protected]
Van fabrikanten wordt steeds meer gevraagd en verwacht dat ze de hoeveelheid zout in hun producten beperken. De Gezondheidsraad acht dit van groot belang (blz 14).
Nieuw onderzoek zet hier vraagtekens bij.
Deze maand is een interessant onderzoek verschenen in het toonaangevende Journal of the American Medical Association (JAMA):
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21540421
In dit onderzoek werden 3681 mensen gedurende acht jaar gevolgd. Mensen met risicofactoren voor hart- en vaatziekten zoals hypertensie en diabetes werden uitgesloten.
Van deze mensen werd nagegaan wat hun zoutinname was door de hoeveelheid zout in de urine te meten.
Deze groep mensen werd vervolgens op basis van zout-inname ingedeeld in drie groepen:
- 2,5 gram (lage inname)
- 5 gram (middelmatige inname)
- 10 gram (hoge inname en gemiddelde inname in Nederland)
Er werden geen verschillen waargenomen in de incidentie van hart- en vaatziekten, maar wel in de sterfte daaraan. De groep met de hoogste zout-inname hadden het laagste risico om te overlijden aan hart- en vaatziekten. Vergeleken de groep met de laagste zout-inname was dit risico 56% lager.
Is zout nu gezond?
Redelijk nieuw aan dit onderzoek is dat de deelnemers "gezonde" mensen waren. Veel onderzoek naar zout is gedaan bij mensen met hypertensie.
Toch zijn er een aantal kanttekeningen te plaatsen bij het onderzoek:
- Het totaal aantal mensen dat stierf aan hart- en vaatziekten (84) in relatie tot het aantal deelnemers (3681) was beperkt
- De hoeveelheid zout in de urine werd maar één keer per 24 uur gemeten. Deze hoeveelheid kan sterk wisselen waardoor meerdere metingen noodzakelijk zouden zijn
- De gemiddelde leeftijd was relatief jong om sterft aan hart- en vaatziekten te onderzoeken
- Er is niet gecorrigeerd voor lengte, lichamelijke activiteit en energie-inname
http://www.hsph.harvard.edu/nutritionso ... index.html
Een ander, niet onbelangrijk, punt is dat veel onderzoek wel laat zien dat een hoge zout-inname gepaard gaat met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
High salt intake is associated with significantly increased risk of stroke and total cardiovascular disease. Because of imprecision in measurement of salt intake, these effect sizes are likely to be underestimated. These results support the role of a substantial population reduction in salt intake for the prevention of cardiovascular disease
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/arti.../bmj.b4567.pdf
Modest reduction in dietary salt could substantially reduce cardiovascular events and medical costs and should be a public health target.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/arti...ihms211882.pdf
This meta-analysis strongly supports other evidence for a modest and long-term reduction in population salt intake (6 gram), and would be predicted to reduce stroke deaths immediately by ~14% and coronary deaths by ~9% in hypertensives, and reduce stroke and coronary deaths by ~6 and ~4%, in normotensives, respectively.
http://www.nature.com/jhh/journal/v1...f/1001459a.pdf
Conclusie
Er kunnen een aantal relevante kanttekeningen worden gezet bij het onderzoek. Daarnaast laat de literatuur op dit gebied tegengestelde resultaten zien.
Het lijkt mij daarom verstandig om af te wachten tot de resultaten van dit onderzoek gereproduceerd worden.
Re: Zout gezond voor mensen zonder risico-factoren?
wat een lange text zeg.
zout heeft een mens nodig om te kunnen leven.
zout op zich is dus niet ongezond
er veel te veel van gebruiken wel.
zout heeft een mens nodig om te kunnen leven.
zout op zich is dus niet ongezond
er veel te veel van gebruiken wel.
-
- Berichten: 1700
- Lid geworden op: 02 dec 2010 17:28
Re: Zout gezond voor mensen zonder risico-factoren?
maar dat is met alles zo wat robjee hier neer zet, ik zeg alles wat robjee hier neerzet met mate. zout vind ik btw wel lekker
Re: Zout gezond voor mensen zonder risico-factoren?
Robjee heb je niet een keer wat anders ?
Zout is lekker.
Zout is lekker.
Re: Zout gezond voor mensen zonder risico-factoren?
Het onderzoek dat onlangs is gepubliceerd en aanleiding was voor dit topic is juist een keer wat anders. Het gaf aan dat mensen met een lagere zout-inname een groter risico hadden om te overlijden aan hart- en vaatziekten.chocomelk schreef:Robjee heb je niet een keer wat anders ?
Zout is lekker.
Gezien de gemiddelde zout-inname in Nederland lijkt niet iedereen dit advies (alles met mate) op te volgen. Een dergelijk onderzoek dat ik heb aangehaald wordt dan ook weleens gebruikt om weinig aandacht aan de zout-inname te besteden.manondoris schreef:maar dat is met alles zo wat robjee hier neer zet, ik zeg alles wat robjee hier neerzet met mate. zout vind ik btw wel lekker
Volgens de huidige wetenschappelijke inzichten is dat echter een ongewenste ontwikkeling. Vandaar dat ik er een topic over gestart ben.
Inderdaad, daar ben ik het volledig mee eens. Maar "we" gebruiken tegenwoordig teveel zout waardoor het naar mijn mening aandacht verdiend.FdeKat schreef:zout heeft een mens nodig om te kunnen leven.
zout op zich is dus niet ongezond
er veel te veel van gebruiken wel.
-
- Berichten: 32279
- Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44
Re: Zout gezond voor mensen zonder risico-factoren?
Toch is het een feit dat de gemiddelde zout inname te hoog ligt. Ruim 9 gram per dag, waar het 6 mag zijn, is meer dan 1 1/2 keer de norm.
Dus van af en toe een zoutloos gerecht maken (goede, en lekkere recepten zijn makkelijk te vinden via Google) wordt je heus niet slechter. Maar het moet natuurlijk geen obsessie worden om de zout inname zoveel mogelijk te beperken.
Dus van af en toe een zoutloos gerecht maken (goede, en lekkere recepten zijn makkelijk te vinden via Google) wordt je heus niet slechter. Maar het moet natuurlijk geen obsessie worden om de zout inname zoveel mogelijk te beperken.
-
- Berichten: 1700
- Lid geworden op: 02 dec 2010 17:28
Re: Zout gezond voor mensen zonder risico-factoren?
dus in het onderzoek staat , dat als je gewoon zout toevoegd ,je minder kans hebt op hart en vaat ziekten. maar ik heb alltijd geleerd ,dat je er een te hooge bloeddruk van krijgt? en dat kan dan weer hart en vaatziektes veroorzaken toch?
Laatst gewijzigd door manondoris op 13 mei 2011 21:18, 1 keer totaal gewijzigd.
Re: Zout gezond voor mensen zonder risico-factoren?
Nee, je hebt minder kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten. Daarom zijn de resultaten in tegenstrijd met een groot aantal eerdere onderzoeken en overzichtsartikelen.manondoris schreef:dus in het onderzoek staat , dat als je gewoon zout toevoegd ,je minder kans hebt op hart en vaat ziekten. maar ik heb alltijd geleerd ,dat je er een te hooge bloeddruk van krijgt? en dat kan dan weer hard en vaatziektes veroorzaken toch?
Je hebt overigens wel verschil is zoutgevoeligheid tussen mensen. Niet alle mensen krijgen een hoge bloeddruk van teveel zout.
Re: Zout gezond voor mensen zonder risico-factoren?
RobJ heb je ook ideeen over de bacterie die nu op komkommers is gevonden?Zou dat iets te maken kunnen hebben met G.M? (genetisch gemanipuleerd)
Zo zijn hier in de USA (nu met vakantie) oa corn en nog veel andere groenten en ook dieren G.M. terwijl uit onderzoeken is gebleken dat dit grote schade kan opleveren aan de gezondheid. Helaas zijn er te weinig onderzoeken en is de macht van de fabrikanten hier veel te groot zodat het voedsel zonder goede testen / onderzoek op de markt is gekomen.
Zou de EHEC-bacterie (heb ik de naam goed onthouden) ook uit zo'n voedselgeklungelgedoe voort gekomen zijn? En kunnen we nog meer verwachten in de toekomst?
Zo zijn hier in de USA (nu met vakantie) oa corn en nog veel andere groenten en ook dieren G.M. terwijl uit onderzoeken is gebleken dat dit grote schade kan opleveren aan de gezondheid. Helaas zijn er te weinig onderzoeken en is de macht van de fabrikanten hier veel te groot zodat het voedsel zonder goede testen / onderzoek op de markt is gekomen.
Zou de EHEC-bacterie (heb ik de naam goed onthouden) ook uit zo'n voedselgeklungelgedoe voort gekomen zijn? En kunnen we nog meer verwachten in de toekomst?
Re: Zout gezond voor mensen zonder risico-factoren?
Hoewel de media dit heeft gesuggereerd is de bacterie nog niet op komkommers aangetroffen. Eerst is belangrijk om te weten wat de besmettingsbron nu precies is.FdeKat schreef:RobJ heb je ook ideeen over de bacterie die nu op komkommers is gevonden?Zou dat iets te maken kunnen hebben met G.M? (genetisch gemanipuleerd)
De EHEC is een darmbacterie die via een exogene route voedingsmiddelen kan besmetten. Wat dat met GM te maken zou kunnen hebben is mij onduidelijk. Net zoals groente besmet kan raken met bacteriën omdat deze op dezelfde snijplank zijn gesneden dan rauw vlees, zo kunnen ook voedingsmiddelen besmet raken met EHEC wanneer ze in contact zijn geweest met ontlasting.
Nee.FdeKat schreef:Zou de EHEC-bacterie (heb ik de naam goed onthouden) ook uit zo'n voedselgeklungelgedoe voort gekomen zijn?
Ongetwijfelt.FdeKat schreef:En kunnen we nog meer verwachten in de toekomst?
Zoals prof Katan op tv zei is de voedselproductie grootschalig. Eén "foutje" daarin kan daardoor veel mensen bereiken, hoewel het aantal "foutjes" niet meer hoeft te worden.
Re: Zout gezond voor mensen zonder risico-factoren?
Ook keltische zout is gezond. het heeft ruim 85 soorten mineralen en spoorelementen en de smaak is veel zachter. ook het natriumgehalte is veel minder dan gerafineerde zout. Vind het erg lekker smaken.
Re: Zout gezond voor mensen zonder risico-factoren?
Onderzoek laat zien dat het eten van veel zout de bloeddruk verhoogt (bij daarvoor gevoelige personen). Een verhoogde bloeddruk is vervolgens een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Onderzoek dat direct de relatie laat zien tussen zout-inname en het risico op hart- en vaatziekten is beperkt en de resultaten daaruit zijn onduidelijk.
Onlangs is een meta-analyse gepubliceerd die hiernaar gekeken heeft. Recente onderzoeken zijn hierin meegenomen. In totaal bestond de meta-analyse uit zeven onderzoeken met in totaal 6250 deelnemers.
Uit de meta-analyse blijkt dat op de lange termijn zoutreductie een matig effect heeft op de bloeddruk.
Overtuigend bewijs dat zoutreductie leidt tot een lager risico op hart- en vaatziekten en een verhoogde mortaliteit werd niet gevonden.
De auteurs concluderen wel dat de bewijskracht van de onderzoeken onvoldoende is om uit te sluiten dat zoutreductie toch gunstig zou kunnen zijn.
Bron:
Taylor RS, Ashton KE, Moxham T, Hooper L, Ebrahim S. Reduced dietary salt for the prevention of cardiovascular disease: a meta-analysis of randomized controlled trials (cochrane review). Am J Hypertens. 2011 Aug;24(8):843-53. doi: 10.1038/ajh.2011.115. Epub 2011 Jul 6.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21731062
Inmiddels is er door collega onderzoekers kritiek gegeven op het onderzoek.
Eén onderzoek zou niet in de meta-analyse thuishoren door gebruik van medicatie dat de natriumuitscheiding bevordert.
Bij de overige onderzoeken was er sprake van een niet significant effect van zoutreductie op het optreden van hart- en vaatziekten en de mortaliteit. Dit komt omdat de onderzoeken onvoldoende "power" hebben, mede door een afzonderlijke analyse van mensen met en zonder hypertensie.
De collega-onderzoekers hebben een re-analyse gemaakt waarin zowel mensen met als zonder hypertensie werden meegenomen. Deze analyse geeft aan dat zoutreductie (2-2,3 gram/dag) gepaard gaat met een significante vermindering van het optreden van hart- en vaatziekten met 20% en een niet-significante daling van de mortaliteit (5-7%).
Daarnaast verwijzen de collega-onderzoekers naar andere onderzoeken die het belang van zoutreductie aantonen.
Bron:
Feng J He, Graham A MacGregor. Salt reduction lowers cardiovascular risk: meta-analysis of outcome trials. http://www.thelancet.com Vol 378 July 30, 2011
Weet je toevallig hoeveel natrium een gram keltisch zout bevat?
Onlangs is een meta-analyse gepubliceerd die hiernaar gekeken heeft. Recente onderzoeken zijn hierin meegenomen. In totaal bestond de meta-analyse uit zeven onderzoeken met in totaal 6250 deelnemers.
Uit de meta-analyse blijkt dat op de lange termijn zoutreductie een matig effect heeft op de bloeddruk.
Overtuigend bewijs dat zoutreductie leidt tot een lager risico op hart- en vaatziekten en een verhoogde mortaliteit werd niet gevonden.
De auteurs concluderen wel dat de bewijskracht van de onderzoeken onvoldoende is om uit te sluiten dat zoutreductie toch gunstig zou kunnen zijn.
Bron:
Taylor RS, Ashton KE, Moxham T, Hooper L, Ebrahim S. Reduced dietary salt for the prevention of cardiovascular disease: a meta-analysis of randomized controlled trials (cochrane review). Am J Hypertens. 2011 Aug;24(8):843-53. doi: 10.1038/ajh.2011.115. Epub 2011 Jul 6.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21731062
Inmiddels is er door collega onderzoekers kritiek gegeven op het onderzoek.
Eén onderzoek zou niet in de meta-analyse thuishoren door gebruik van medicatie dat de natriumuitscheiding bevordert.
Bij de overige onderzoeken was er sprake van een niet significant effect van zoutreductie op het optreden van hart- en vaatziekten en de mortaliteit. Dit komt omdat de onderzoeken onvoldoende "power" hebben, mede door een afzonderlijke analyse van mensen met en zonder hypertensie.
De collega-onderzoekers hebben een re-analyse gemaakt waarin zowel mensen met als zonder hypertensie werden meegenomen. Deze analyse geeft aan dat zoutreductie (2-2,3 gram/dag) gepaard gaat met een significante vermindering van het optreden van hart- en vaatziekten met 20% en een niet-significante daling van de mortaliteit (5-7%).
Daarnaast verwijzen de collega-onderzoekers naar andere onderzoeken die het belang van zoutreductie aantonen.
Bron:
Feng J He, Graham A MacGregor. Salt reduction lowers cardiovascular risk: meta-analysis of outcome trials. http://www.thelancet.com Vol 378 July 30, 2011
Het verschil tussen keltisch zout en tafelzout voor de gezondheid is te verwaarlozen. Het gaat bij zout (natriumchloride) om het natrium. Ook keltisch zout is samengesteld uit natrium en chloride. Het kan iets minder natrium bevatten, maar daardoor zou ik het nog niet gezond noemen. Ook de spoortjes mineralen hebben weinig meerwaarde. En wat is het nut van 85 soorten mineralen?solleila schreef:Ook keltische zout is gezond.
Weet je toevallig hoeveel natrium een gram keltisch zout bevat?