LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Pup nog te jong?

Heb jij een kat of een hond? Deel hier jouw ervaringen.
Sprietje
Berichten: 167
Lid geworden op: 24 nov 2008 12:43

Pup nog te jong?

Ongelezen bericht door Sprietje »

Hallo allemaal,

Een tijd geleden heb ik een pup gekocht.
Hij was toen net geboren en ik zou hem na 9 weken mogen komen halen.
Nu heb ik te horen gekregen dat de moederhond ziek is geworden en ze geen zin meer hebben in de pups.
De pups zijn nu 6 weken oud en het betreft een kruising Chihuahua van een Particulier.
Ik had de advertentie op Marktplaats gezien, ik ben daar gaan kijken omdat ik gewoon niet de mogelijkheid heb om een hele dure hond bij een erkende fokker te kunnen kopen.
Ik ben hier toch wel van geschrokken en ik weet niet goed wat ik moet doen.
Een kruising Chihuahua is erg klein en is hij met 6 weken oud niet veel te jong om al te mogen halen?

Ik ben heel goedgelovig en trap helaas altijd overal in.
Je hoort tegenwoordig zulke rare verhalen dat ik mezelf wel afvroeg doe ik hier goed aan of wordt de hond straks ziek en is het niet goed dat moeder hond ziek is geworden.

Ik heb ook wel gedacht aan een hond uit het asiel.
Graag zou ik jullie mening willen vragen over deze pup, denken jullie dat ik deze gewoon kan ophalen of dat het niet goed is omdat te doen?

Alvast hartelijk bedankt voor jullie reacties.

Sprietje

Chocomelk
Berichten: 11409
Lid geworden op: 30 nov 2009 18:14

Re: Pup nog te jong?

Ongelezen bericht door Chocomelk »

Mischien even een dierenarts bellen en daar de vraag voor leggen die zal je waarschijnlijk een heel goed en duidelijk antwoordt kunnen geven.

wilma1973
Berichten: 3
Lid geworden op: 22 jun 2011 15:49

Re: Pup nog te jong?

Ongelezen bericht door wilma1973 »

6 week is veel te jong en zelfs strafbaar, honden mogen wettelijk pas met 7 week bij hun moeder weg.

Heeft de eigenaar de pups wel ingeent en ontwormt, zijn ze uberhaupt wel bij een dierenarts geweest?
Enkele tips, kijk of de oren en ogen schoon zijn. Luister even naar de ademhaling door de pup dicht tegen je oor te houden.
Hoe is de pup tegenover mensen, komt hij wel vrolijk naar je toe of blijft hij in een hoekje zitten

6 week is erg jong, maar ik begrijp je wel en of je er goed aan doet is altijd afwachten en dan kan het als nog een duurkoop worden.
En daarnaast is het zo dat de verkopers juist op jouw als koper azen, omdat je beinvloedbaar bent, maar aan de andere kant de pup kan er niets aan doen.
Ga niet over een nacht ijs maar kijk een verder er zijn ook wel goede fokkers die hun pups verkopen via marktplaats.

sephora30
Berichten: 4072
Lid geworden op: 22 nov 2010 11:15
Locatie: hutje op de hei

Re: Pup nog te jong?

Ongelezen bericht door sephora30 »

Waarom wil je een pup kopen van een zieke moeder??

bianca82
Berichten: 771
Lid geworden op: 24 nov 2010 15:36
Locatie: nederland

Re: Pup nog te jong?

Ongelezen bericht door bianca82 »

wat wilma zegt klopt..

overigens zal een echte goede fokker het jong pas NA 13 weken aan u geven, zieke moeder is een l*llige rotsmoes..

Daan_1978
Berichten: 894
Lid geworden op: 22 jun 2011 10:33

Re: Pup nog te jong?

Ongelezen bericht door Daan_1978 »

Na 13 weken? Pups gaan ook wel eens eerder weg hoor.
Onze Amerikaanse Bulldog hadden we al met 8 weken en het beest is nu een half jaar. Tot op heden nog altijd kerngezond.

Maar 6 weken is erg jong. Zelf zou ik van de koop afzien als het een zieke moeder betreft. Geen pups halen van een zieke moeder. Ziektes kunnen erfelijk zijn, dus nooit zomaar doen.

Natuurlijk kun je niet elk dingetje zien/ruiken, dus een miskoop zal in sommige gevallen ergens anders ook wel kunnen, maar er zijn een aantal belangrijke punten waar je gewoon op moet letten.
Vader en moeder moeten gezond zijn.
Liefst met stamboom ( maar zonder kan ook gewoon in orde zijn! )
Zijn de pups levendig.
Dierenarts rapport + paspoort pups.
Etc.

bianca82
Berichten: 771
Lid geworden op: 24 nov 2010 15:36
Locatie: nederland

Re: Pup nog te jong?

Ongelezen bericht door bianca82 »

gaan eerder weg ja.. maar zoals ik al zei een goede fokker zal toch echt 13 weken aanhouden vanwege bepaalde dingen die de pup nog van de moeder kan leren in die periode

Jolijn
Berichten: 6307
Lid geworden op: 02 apr 2011 23:45

Re: Pup nog te jong?

Ongelezen bericht door Jolijn »

Sprietje schreef:Ik had de advertentie op Marktplaats gezien, ik ben daar gaan kijken omdat ik gewoon niet de mogelijkheid heb om een hele dure hond bij een erkende fokker te kunnen kopen.

Ik heb ook wel gedacht aan een hond uit het asiel.
1+1=2

Daan_1978
Berichten: 894
Lid geworden op: 22 jun 2011 10:33

Re: Pup nog te jong?

Ongelezen bericht door Daan_1978 »

bianca82 schreef:gaan eerder weg ja.. maar zoals ik al zei een goede fokker zal toch echt 13 weken aanhouden vanwege bepaalde dingen die de pup nog van de moeder kan leren in die periode
Oh wacht, dus de fokkers waar we onze hond vandaan hebben waren niet goed?
Tenminste, dat is de achterliggende gedachten uit jouw zin.....

Het is uitvoerig besproken, ook met de dierenarts, of het mogelijk was.
Nadat de dierenarts goedkeuring heeft gegeven ( dus na controle of de pups er aan toe waren, gezond waren en het aan zouden kunnen ) hebben we besloten de pup eerder te nemen.
Hiervoor heb ik een Franse Bulldog gehad welke inderdaad met 12 weken pas weg ging en ik moet zeggen dat ik geen enkel verschil merk!
Dus wat je zegt gaat niet in alle gevallen op en heeft niks met goede of geen goede fokker te maken.
De hond luistert prima, is lekker actief en een prima huisgenoot, net als mijn vorige hond.

Zwart-wit kijken kan natuurlijk, maar het is niet altijd zo zwart-wit als je nu laat geloven.
Blijft alsnog een feit dat 6 weken wel ERG vroeg is en de redenen waardoor de pup van de TS zo vroeg weg "moet" erg twijfelachtig zijn en ik in die specifieke situatie er zelf ook van af zou zien.

DJM
Berichten: 352
Lid geworden op: 26 nov 2010 21:08

Re: Pup nog te jong?

Ongelezen bericht door DJM »

De aanschaf van een puppy


Vorming van het karakter: inprenting en socialisatie

Belangrijker nog dan het ras (de genetische aanleg) voor de vorming van het karakter zijn de omstandigheden waaronder de hond als jonge pup opgroeit. De periode dat een hond tussen de circa 4 en 12 weken oud is, wordt de primaire socialisatiefase genoemd. In deze fase leert de hond wat wel en wat niet tot zijn normale leefwereld behoort (dit wordt ook wel inprenting genoemd). Een pup die in deze fase van zijn leven relatief geïsoleerd opgroeit, heeft voor de rest van zijn leven een enorme achterstand opgelopen! Uit recent onderzoek blijkt dat de leeftijd tussen 4 en 7 weken oud de meest belangrjke weken zijn als het gaat om socialisatie. Iedere verstreken week kan niet meer worden overgedaan. Daarom is (juist) ook een goede socialisatie tijdens de weken die de pup nog bij de fokker doorbrengt van zeer groot belang.



Waarschuwing:
De zogenaamde "Puppiecentra" geven vaak zeer misleidende informatie!


Verspreid over het land en ook in België bevinden zich diverse zogenaamde puppiecentra of puppiekennels. Kenmerkend voor dit soort centra is dat zij veel verschillende rassen verkopen. Vanuit Nederland en Belgie worden ook puppies aangeboden die bij u aan huis worden bezorgd, en in Belgie zijn dierenspeciaalzaken die al dan niet online pups verkopen. KOOP HIER NIET !!

De hondjes hebben meestal geen stamboom en zijn mede daarom meestal relatief goedkoop. Echter, in dit geval is goedkoop bijna altijd een miskoop. De informatie die zo'n puppiecentrum of tussenhandelaar geeft is vaak misleidend! Zo wordt soms beweerd dat de puppies afkomstig zijn van particuliere gelegenheidsfokkers, die niet alle puppies zelf konden verkopen. De werkelijkheid is vaak dat alle pups die in zo'n centrum te koop zijn, gefokt zijn met als doel verkoop via het puppiecentrum! Het puppiecentrum maakt op die manier deel uit van een grootschalige hondenhandel. Geld staat daarbij voorop en werkelijke zorg en liefde voor de opgroeiende puppies is vaak niet aan de orde is. Zelfs al treft u een puppiecentrum waarvan u denkt dat er geen sprake is van louche handel; wanneer niet 100% zeker is waar en hoe de puppies zijn opgegroeid, koopt u dan daar geen puppie!! Over het waarom - (her)lees de alinea hierboven, over het grote belang van een goede eerste socialisatie die al bij de fokker plaats moet vinden (tussen de 4 en 7 weken oud).

boertje van buuten
Berichten: 218
Lid geworden op: 26 feb 2011 12:41

Re: Pup nog te jong?

Ongelezen bericht door boertje van buuten »

Sprietje,

Het lijkt mij niet nodig om een dierenarts over zoiets te raadplegen. Er is zat literatuur waar je de benodigde informatie weg kunt halen, ook op internet staat voldoende informatie. Gewoon je even verdiepen in je pup en wat verstandig is mbt tot de leeftijd, achtergrond van de ouders van de pup ed. En niet te vergeten: garantie vragen op papier. Nooit impulsief kopen maar goed overwogen je beslissing nemen. Dat is moeilijk want ze zijn allemaal schattig. Ik zou nooit een pup te snel bij de moeder weghalen want hij leert veel van zijn moeder. Misschien is een week of negen/tien een mooie leeftijd maar in ieder geval niet onder de acht weken. Ga verder op je gevoel af en bekijk de pup grondig (ogen, neus en oren schoon, geen ongezonde dikke buik die geluiden maakt, kijk of zijn achterwerk schoon is, dus geen ontlastingsresten en viezigheid, maakt het een levendige indruk). Ook moet de pup speels zijn en geinteresseerd en er niet heel stilletjes bij liggen. Probeer lekker even met hem/haar te wandelen op je arm en kijk hoe het diertje daar op reageert (angstig of juist sociaal). Intuitie zegt het meest. Zelf heb ik veel dieren uit het asiel en ik moet zeggen dat ik altijd op gevoel een dier uitkies. Ik heb dan ook de leukste dieren die je je maar kunt wensen :D . Hoop dat je een lief puppy krijgt.

Boettiehond
Berichten: 32
Lid geworden op: 07 jun 2005 17:14

Re: Pup nog te jong?

Ongelezen bericht door Boettiehond »

Ja, deze pup is zeker veel te jong. Goede Chihuahua fokkers houden hun pups tot 12 weken in het nest. In dit geval is er niet eens meer een nest, de moeder is er namelijk niet (meer). Dit is overduidelijk een broodfokker, god weet waar die puppies vandaan komen. Niet kopen !!

Ga liever in het asiel kijken, meer dan genoeg leuke hondjes die recht hebben op een mandje bij jou thuis. Ik weet niet of er een Chihuahua vereniging bestaat, zoja dan kun daar eventueel vragen of ze honden hebben die herplaatst moeten worden.

Succes !

Cynthia1970
Berichten: 1
Lid geworden op: 28 jun 2011 11:39

Re: Pup nog te jong?

Ongelezen bericht door Cynthia1970 »

Goedemorgen Sprietje,
Heb je de pup na je 1e bezoek nog gezien?
Ik zou het niet doen, je koopt een pup misschien nu met 200 euro minder uitgaven echter je zult hem/haar niet verzekeren en als er iets mis is dan komen de doktersrekeningen de pan uit.

1 advies, verzint eer gij begint.

Ik weet ong wat honden kosten, heb al 10 jaar een Rottweiler en al 9 jaar een Jackrussel terrier.
Ik zou ze nooit meer kwijt willen voor geen miljoen.

DJM
Berichten: 352
Lid geworden op: 26 nov 2010 21:08

Re: Pup nog te jong?

Ongelezen bericht door DJM »

Cynthia1970 schreef:Goedemorgen Sprietje,
Heb je de pup na je 1e bezoek nog gezien?
Ik zou het niet doen, je koopt een pup misschien nu met 200 euro minder uitgaven echter je zult hem/haar niet verzekeren en als er iets mis is dan komen de doktersrekeningen de pan uit.

1 advies, verzint eer gij begint.

Ik weet ong wat honden kosten, heb al 10 jaar een Rottweiler en al 9 jaar een Jackrussel terrier.
Ik zou ze nooit meer kwijt willen voor geen miljoen.

Inderdaad goedkoop is duurkoop en dan heb ik het nog niet eens over het verdriet.

Lidia
Berichten: 101
Lid geworden op: 17 jan 2006 13:38

Re: Pup nog te jong?

Ongelezen bericht door Lidia »

Hai, vraagje,(s)
heb je die pup besteld of gekocht en betaald.?
zeiden ze ook wat die moeder dan mankeerde?
En wat de da voor oplossing had bedacht?
Waar kunnen we dat bericht vinden?
gr. Lidia

sliekie
Berichten: 4
Lid geworden op: 14 jun 2006 13:39

Re: Pup nog te jong?

Ongelezen bericht door sliekie »

Hoi sprietje,
Ik zou het niet doen. Een kennis van me heeft vorig jaar een chihauha gekocht, ook uit een nest waarvan de moeder zogenaamd ziek was. Ze heeft de moeder ook niet gezien, ook niet bij het eerste bezoek. Uiteindelijk bleek deze hond letterlij van keel tot anus onder de wormpjes te zitten. En ook het paspoort wat bij de hond was afgegeven bleek niet te kloppen. Het hondje is nooit ingeent of ontwormd... Er schijnen een aantal handelaren te zijn die de beestjes puur fokken om er grof geld aan te verdienen en niet de moeite nemen om ze uberhaupt de eerste entingen te geven....
Maargoed, maak de keuze zelf zou ik zeggen....

Boettiehond
Berichten: 32
Lid geworden op: 07 jun 2005 17:14

Re: Pup nog te jong?

Ongelezen bericht door Boettiehond »

Heb je de pup besproken of al betaald ? Als je de pup hebt gekocht heb je 1000 % zeker te maken met een broodfokker. Een goede fokker zal niet eerder om geld vragen dan wanneer je de pup op komt halen.

Laat je hondje in het nest. Mochten ze nog melk nodig hebben dan zal de fokker ze met de hand groot moeten brengen. Gebeurt wel vaker hoor.

Lidia
Berichten: 101
Lid geworden op: 17 jan 2006 13:38

Re: Pup nog te jong?

Ongelezen bericht door Lidia »

ja. precies

LeoZ
Berichten: 322
Lid geworden op: 02 okt 2008 20:30

Re: Pup nog te jong?

Ongelezen bericht door LeoZ »

Mooie verhalen, máár een pup pas na 13 weken bij de moeder weg?... Larie!!... u wilt de pup toch z.s.m . bij u thuis socialiseren?... met o.a. andere honden, kinderen, medebewoners, etc.

Dus... vanaf 7 a 8 weken is heel normaal.

bianca82
Berichten: 771
Lid geworden op: 24 nov 2010 15:36
Locatie: nederland

Re: Pup nog te jong?

Ongelezen bericht door bianca82 »

LeoZ schreef:Mooie verhalen, máár een pup pas na 13 weken bij de moeder weg?... Larie!!... u wilt de pup toch z.s.m . bij u thuis socialiseren?... met o.a. andere honden, kinderen, medebewoners, etc.

Dus... vanaf 7 a 8 weken is heel normaal.
een goede fokker zal daar al aan zijn begonnen dus wat u zegt is larie

Gesloten