LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Dieetadvisering uit basisverzekering

Heb jij een uitgesproken mening over de gezondheidszorg? Ventileer hier jouw mening.
Robjee
Berichten: 884
Lid geworden op: 11 mar 2007 16:44
Contacteer:

Dieetadvisering uit basisverzekering

Ongelezen bericht door Robjee »

Het bezuinigingsvoorstel van minister Edith Schippers om vanan 1 januari 2012 dieetadvisering uit de basisverzekering te halen is 10 juni door de ministerraad aangenomen.

De vraag is om dit voorstel daadwerkelijk geld zal besparen op de lange termijn. Overgewicht en obesitas heeft epidemiologische vormen aangenomen met verhoogde risico'smop hart- en vaatziekten, diabetes mellitus type II, bepaalde vormen van kanker, gewrichtsaandoeningen etc.
De directe kosten die gepaard gaan met obesitas bedragen 1,2 miljard euro per jaar. Daarnaast zijn er indirecte kosten die ontstaan door verzuim, vroegtijdige uittreding uit het arbeidsproces en een verminderde productiviteit. Deze indirecte kosten zijn nog eens geschat op 2 miljard euro per jaar.
http://www.overgewicht.org/LinkClick.as ... 36&mid=864

Dieetadvisering kan op relatief goedkope wijze als behandeling worden ingezet. Onderzoek laat ook herhaaldelijk zien dat voedingsinterventies effectief kunnen zijn om de gezondheid te verbeteren.
Door naast stoppen met roken en fysiotherapie ook dieetadvisering uit de basisverzekering te halen zie ik de kosten voor de gezondheidszorg op de lange termijn alleen maar oplopen.
Hier worden veel mensen het slachtoffer van omdat de drempel zo te hoog wordt.
Zeker door de obesogene omgeving die gecreeerd is, is het te eenvoudig om te zeggen dat obesitas iemands eigen schuld is. Iedere hulp daarbij is zeer gewenst.


Wie wil dat dieetadvisering door de basisverzekering vergoed blijft (4 uur) kan de onderstaande petitie tekenen:
http://www.nvdietist.nl/content.asp?kid ... d=10600864

MAXIEM

Re: Dieetadvisering uit basisverzekering

Ongelezen bericht door MAXIEM »

Robjee

Wij maken echt nog mee, dat de basisverzekering niet meer is dan een zak met gebakken lucht. Dank zij onze vrienden in Den Haag (die daar overigens vorstelijk voor betaald worden), zal er elk komend jaar meer verdwijnen uit het basispakket. Hoogstwaarschijnlijk blijft er wél een gratis euthanasie pakketje inzitten. Hoe meer vraag daarna, hoe goedkoper de zorg zullen we maar zeggen.

Maxiem.

Heleen*
Berichten: 31
Lid geworden op: 15 jan 2006 18:56

Re: Dieetadvisering uit basisverzekering

Ongelezen bericht door Heleen* »

Ik was op zoek naar informatie over dit onderwerp, maar kan er bijna niets over vinden. Op dit moment kan ik alleen maar vurig hopen dat mijn zorgverzekeraar zo verstandig is om deze zorg te herverzekeren in de aanvullende pakketten, maar ik begrijp werkelijk niet waarom er niet ten minste een uitzondering gemaakt wordt voor chronisch zieken, of voor andere zieken met een duidelijke medische indicatie. Overigens vind ik het sowieso een stomme actie, want bij alleen vergoeden bij een duidelijke medische indicatie verlies je ook weer de enorme preventieve werking voor mensen met (dreigend) over- of ondergewicht, of de 'vagere' maag- darmklachten, vitaminegebrek, etc. Alleen zou je dan wel de pijn voor chronisch zieken wat verlichten, want ik vind het écht van de zotte dat bijvoorbeeld iemand met een spierziekte die niet goed kan kauwen of slikken en ondervoed dreigt te raken, of iemand met diabetes die met goede adviezen misschien met minder medicatie toe kan, geen dieetadvisering vergoed zou krijgen.

Maar de details, daar zocht ik naar. Weet iemand waar die te vinden zijn? Wordt alleen dieetadvisering in de eerste lijn geschrapt uit het basispakket, of geldt dit ook voor de advisering van een diëtist tijdens een opname in het ziekenhuis? Als ik kijk naar de keren dat ik in de afgelopen jaren zorg van een diëtist ontving, was dat op éénmaal na steeds tijdens een ziekenhuisopname vanwege ondervoeding door ziekte of na een zware operatie. Of is het in zo'n geval onderdeel van de DBC waaronder het ziekenhuis de zorg op dat moment schaart? En zo ja: hoe zit het dan met de nazorg door de diëtist na zo'n opname?

Wat kost begeleiding door een diëtist overigens? Kosten voor een consult kan ik wel vinden via internet, maar hoe zit het met zaken als telefonische begeleiding verspreid over een langere tijd? Of het in orde maken van een recept voor dieetpreparaten of specialistische voeding? Het overleg met de behandelend specialist? Ik heb echt geen idee over wat voor kosten het eigenlijk gaat, en dus wat de kosten zullen zijn voor mij als patiënt. Ik vermoed dat de meeste verzekeringen dit wel op zullen pakken in de aanvullende pakketten, maar wil uiteraard wel voorbereid zijn wanneer dit niet het geval mocht blijken.

Chocomelk
Berichten: 11409
Lid geworden op: 30 nov 2009 18:14

Re: Dieetadvisering uit basisverzekering

Ongelezen bericht door Chocomelk »

Mjah....iedereen weet in prinicipe wel wat gezond is om te eten en wat niet, op internet ook heel veel over te vinden.

superklaver

Re: Dieetadvisering uit basisverzekering

Ongelezen bericht door superklaver »

@ chocomelk: niet voor iedereen is hetzelfde dieet goed. Ik heb bij een dietist in de buurt gelopen, maar die kwam er niet uit bij mij. Nu ben ik door de internist doorverwezen naar een dietist gespecialiseerd in nierziekten. die kan aan de labwaarden zien waar ik meer en waar ik minder van moet eten om de nierfuntie zo goed mogelijk te houden en om af te vallen. en zo zijn er meer mensen die een speciaal dieet moeten volgen.

Heleen*
Berichten: 31
Lid geworden op: 15 jan 2006 18:56

Re: Dieetadvisering uit basisverzekering

Ongelezen bericht door Heleen* »

Chocomelk schreef:Mjah....iedereen weet in prinicipe wel wat gezond is om te eten en wat niet, op internet ook heel veel over te vinden.
Tja, dan wacht ik nog op de app waarmee je online sondevoeding kunt toedienen, en een programma erbij dat mij vertelt wat ik het beste kan eten als alles wat volgens internet zo 'gezond' is, er direct weer uitkomt, of als ik ineens weer af begin te vallen terwijl de sondevoeding er gewoon inblijft.

Tot die tijd is het alternatief voor hulp van de diëtiste: doormodderen zoals het gaat, en afwachten tot het misgaat dat ik weer met een bmi van minder dan 15 totaal verzwakt en uitgeput in het ziekenhuis word opgenomen. Nee, dank je. Dan liever begeleiding door een diëtist en indien nodig tijdelijk speciale voeding gebruiken. Ik vroeg me alleen af wat dat mij ongeveer gaat kosten straks, vandaar mijn vragen.

kuklos
Berichten: 9864
Lid geworden op: 24 aug 2004 11:06

Re: Dieetadvisering uit basisverzekering

Ongelezen bericht door kuklos »

Wordt met dieetadvisering bedoeld advies als iemand een ziekte blijkt te hebben en nu een speciaal dieet nodig heeft, of gewoon advies hoe je gezond dient te eten?
Hoe je gezond moet eten weet iedereen toch wel?

Heleen*
Berichten: 31
Lid geworden op: 15 jan 2006 18:56

Re: Dieetadvisering uit basisverzekering

Ongelezen bericht door Heleen* »

kuklos schreef:Wordt met dieetadvisering bedoeld advies als iemand een ziekte blijkt te hebben en nu een speciaal dieet nodig heeft, of gewoon advies hoe je gezond dient te eten?
Kort gezegd: hulp van een diëtist. Tot nu toe (en dus nog tot eind dit jaar) werd er standaard vier uur dieetadvisering vergoed vanuit het basispakket, wanneer je werd verwezen door een arts.

De vragen waarmee iemand bij een diëtist kan komen, zijn nogal uiteenlopend. Maar aangezien de vergoeding alleen geldt (straks: gold) wanneer een arts deze zorg voorschrijft, kun je je voorstellen dat het gaat om meer dan alleen de vraag wat nu gezond is om te eten en wat niet. Mensen worden verwezen vanwege overgewicht, diabetes, maagproblemen, darmklachten, nierziekten, (ziektegerelateerde) ondervoeding, eetstoornissen, ADHD, allergieën, voedselintoleranties, slikproblemen, hoge bloeddruk, terugkerend vitaminegebrek, etc. Het gaat dus om gespecialiseerde op de persoon toegesneden advisering en begeleiding op medische indicatie. Dat gaat per 1 januari uit het basispakket.

Robjee
Berichten: 884
Lid geworden op: 11 mar 2007 16:44
Contacteer:

Re: Dieetadvisering uit basisverzekering

Ongelezen bericht door Robjee »

Door dieetadvisering uit de basisverzekering te halen stijgen de kosten alleen maar. Kijk alleen maar naar de gevolgen van overgewicht. Goede voeding en leefstijladviezen kunnen deze gevolgen beperken. Denk aan het terugdringen van medicatie tegen hypercholesterolemie, hypertensie en diabetes mellitus.
Bovendien is een diëtist er niet alleen voor mensen met overgewicht zoals Heleen* al aangeeft. Een diëtist is dè specialist om voedingsadvies te geven bij de meest uiteenlopende aandoeningen en ziekten. Adviezen die de aandoening en ziekte kunnen genezen of de gevolgen kunnen verminderen. Het is onverantwoordelijk om mensen met bijvoorbeeld nierinsufficiëntie zelf op internet hun voeding samen te stellen op basis van hun bloedwaarden.
Op internet staat veel geschreven en ook veel dat onjuist is. Niet iedereen is in staat om de juiste informatie eruit te halen. Dat lijkt mij ook niet gewenst wanneer het om de gezondheid gaat.

Door dieetadvisering uit de basisverzekering te halen lijkt de politiek te willen zeggen dat de kosten niet opwegen tegen de voordelen die ermee bereikt worden.

De kosten voor een diëtist zitten op zo'n €15,- per kwartier. Dit kan face-to-face contact zijn, maar ook de uitwerktijd, rapportages, telefonisch contact, bestellingen etc vallen hieronder. Iedere diëtist kan hier echter flexibel mee omgaan.

Er zijn uitzonderingen waarbij de diëtist nog wel vergoed wordt. De minister maakt een onderscheid tussen "dieetadvies door een diëtist" en "algemene voedingsadviezen door hulpverleners als verloskundigen en artsen." Wat wel wordt vergoed is: "dieetadvisering die wordt gegeven als onderdeel van gecoördineerde multidisciplinaire zorg aan een verzekerde die lijdt aan COPD, diabetes of die een vasculair risico heeft." Hier wordt vier uur dieetadvisering per jaar vergoed. Overigens geldt dat alleen voor het eerste jaar bij nieuwe diabetespatiënten. Vreemd is ook dat programma's om te stoppen met roken niet worden vergoed en COPD in ketenzorg wel.

Voor ondervoeding zal de diëtist niet vergoed worden vanuit de basisverzekering. Ook niet wanneer dat tijdens een opname het geval is. Ook dit is een voorbeeld dat het schrappen van dieetadvisering een verkeerde keus is en waarbij mensen geraakt worden.

http://www.rijksoverheid.nl/documenten- ... -2011.html

Heleen*
Berichten: 31
Lid geworden op: 15 jan 2006 18:56

Re: Dieetadvisering uit basisverzekering

Ongelezen bericht door Heleen* »

Robjee schreef: Het is onverantwoordelijk om mensen met bijvoorbeeld nierinsufficiëntie zelf op internet hun voeding samen te stellen op basis van hun bloedwaarden.
Net zo onverantwoord als mensen zelf hun receptmedicatie laten samenstellen op basis van informatie via internet. Het is waar dat via internet best wel te vinden is welke antibiotica meestal worden voorgeschreven bij een urineweginfectie, maar het zou natuurlijk idioot zijn als bij een nierbekkenontsteking het advies van de huisarts niet vergoed wordt omdat "er toch wel veel informatie op internet te vinden is".

Echt, chocomelk, of andere critici: niemand gaat naar een diëtist met de vraag of hij genoeg groene groentes eet. Het gaat om zieke mensen, en om mensen met overgewicht of ondergewicht, die nog gezond zijn, maar zonder goede begeleiding risico lopen op allerlei gezondheidsproblemen. Ook bij overgewicht is deze zorg overigens echt geen overbodige luxe: een gezonde volwassene met licht tot matig overgewicht komt misschien heel ver met zelf uitgezochte informatie en wat begeleiding van de huisarts, maar bedenk dat overgewicht ook voorkomt bij kinderen, of mensen die bijkomende gezondheidsproblemen hebben, of mensen die al van alles hebben geprobeerd en uit wanhoop dreigen te vervallen in ongezonde extreme diëten. Alleen al vanuit puur financiële overwegingen zou ik veel liever zien dat mensen met overgewicht gewoon dieetadvisering vergoed krijgen, dan dat ze jaren later een multidisciplinair programma in moeten om af te vallen, diabetes krijgen en twee nieuwe knieën nodig hebben, om vervolgens misschien alsnog een maagverkleinende operatie te ondergaan omdat ze zo zwaar zijn dat zo'n operatie nog hun enige kans is om ouder te worden dan 45.
Robjee schreef:Voor ondervoeding zal de diëtist niet vergoed worden vanuit de basisverzekering. Ook niet wanneer dat tijdens een opname het geval is.
Ook bizar eigenlijk. Mijn laatste OK was een grote buikoperatie. Dan lig je dus een tijdje in het ziekenhuis, en alles valt onder de vergoeding vanuit het ziekenhuis, tot en met de medicatie die je anders thuis bij de apotheek haalt. Paracetamol wordt normaal gesproken ook niet vergoed, maar wel als je opgenomen bent. Hetzelfde geldt voor benzodiazepinen, die worden normaal gesproken alleen vergoed op hele strikte indicaties, maar rondom een operatie, of als je niet kunt slapen door snurkende kamergenoten in het ziekenhuis, worden ze ineens zonder bijbetaling verstrekt. De fysiotherapeut die langskomt om ademhalingsoefeningen aan te leren vanwege het risico op een longontsteking na zo'n OK, wordt ook gewoon vergoed vanuit het basispakket, terwijl fysiotherapie normaal gesproken alleen vergoed wordt op bepaalde chronische indicaties. Zelfs het eten krijg je vergoed, maar als je na een operatie ondervoed raakt en de diëtist komt langs om bijvoorbeeld drink- of sondevoeding op te starten, krijg je na je opname ineens een rekening thuis? Ik vind het echt heel vreemd allemaal.

Bedankt voor de info trouwens!

berend12
Berichten: 548
Lid geworden op: 16 aug 2010 20:52

Re: Dieetadvisering uit basisverzekering

Ongelezen bericht door berend12 »

Heeft toch nooit in het basispakket gezeten? Daar betaal je de aanvullende verzekering voor.

Heleen*
Berichten: 31
Lid geworden op: 15 jan 2006 18:56

Re: Dieetadvisering uit basisverzekering

Ongelezen bericht door Heleen* »

berend12 schreef:Heeft toch nooit in het basispakket gezeten? Daar betaal je de aanvullende verzekering voor.
Nee, vier uur dieetadvisering wordt nu nog vergoed vanuit het basispakket. Is al heel lang zo.

Mathilde D.
Berichten: 2156
Lid geworden op: 06 aug 2005 18:41

Re: Dieetadvisering uit basisverzekering

Ongelezen bericht door Mathilde D. »

Heleen* schreef:Maar de details, daar zocht ik naar. Weet iemand waar die te vinden zijn? Wordt alleen dieetadvisering in de eerste lijn geschrapt uit het basispakket, of geldt dit ook voor de advisering van een diëtist tijdens een opname in het ziekenhuis?
Robjee schreef:Voor ondervoeding zal de diëtist niet vergoed worden vanuit de basisverzekering. Ook niet wanneer dat tijdens een opname het geval is. Ook dit is een voorbeeld dat het schrappen van dieetadvisering een verkeerde keus is en waarbij mensen geraakt worden.
Tijdens een ziekenhuisopname hoort dieetadvisering bij de paramedische zorg die genoemd wordt onder specialistische zorg bij ziekenhuisopname in de basisverzekering. Zie hieronder voor een stukje uit de basisverzekering van Achmea. (artikel 1 pag. 14) Dus dit wordt niet geschrapt. Ik ben het oneens met Robjee die schrijft dat dit "voor ondervoeding tijdens opname niet vergoed wordt". Dit is fout.
Wij vergoeden de kosten van:
− verblijf, inclusief verpleging en verzorging, op basis van de derde klasse;
− medisch specialistische of kaakchirurgische zorg;
− de bij de behandeling behorende paramedische zorg, geneesmiddelen,
hulpmiddelen en verbandmiddelen, gedurende de periode van opname.
De omvang van de te verlenen zorg wordt begrensd door h.....

Mathilde D.
Berichten: 2156
Lid geworden op: 06 aug 2005 18:41

Re: Dieetadvisering uit basisverzekering

Ongelezen bericht door Mathilde D. »

Robjee schreef:De kosten voor een diëtist zitten op zo'n €15,- per kwartier. Dit kan face-to-face contact zijn, maar ook de uitwerktijd, rapportages, telefonisch contact, bestellingen etc vallen hieronder. Iedere diëtist kan hier echter flexibel mee omgaan.
Dit is nou net het probleem voor de klant: wie wil er nu betalen voor niet te controleren tijd? En een uurtarief van 60 euro vind ik ook wel hoog. Als dat nou alleen bij direct contact gerekend mocht worden, dus controleerbaar, dan zou ik het nog enigszins redelijk vinden.

vroem
Berichten: 3748
Lid geworden op: 29 jun 2009 13:58

Re: Dieetadvisering uit basisverzekering

Ongelezen bericht door vroem »

Mathilde, dan ga je er toch met de stopwatch bij zitten?...

Er is overal en altijd , in elke branche, tijd die aan een klus besteed wordt waar de klant niet bij is. Zou een onwerkbare situatie worden....
En ja ook die tijd moet betaald worden, zijn de tarieven ook op gebaseerd.

Grappig dat mensen zich druk maken over een tarief van 60,- per uur voor een dietist, en dus de eigen gezondheid, maar zonder blikken of blozen soms meer dan dat aan een kapper besteden meerdere keren per jaar, of aan andere zaken waar geen seconde over nagedacht wordt. Maar zodra het de zorg betreft is het ineens teveel...jammer, mensen zouden eens wat meer moeten proberen te relativeren.

Emmy75
Berichten: 6713
Lid geworden op: 21 jan 2010 04:23

Re: Dieetadvisering uit basisverzekering

Ongelezen bericht door Emmy75 »

Persoonlijk ben ik van mening dat zaken die met preventie te maken hebben eigenlijk juist meer opgenomen moeten worden in een ZKV ipv die eruit te schrappen. Met relatief lage vergoedingen voor allerlei zaken, kunnen veel kosten op termijn bespaard worden. Te denken valt aan zaken zoals, dieetadvisering, bewegingsprogramma's, vergoedingen voor stoppen met roken enz.

Overigens is dieetadvisering in dit verband echt niet alleen bedoeld voor mensen die te zwaar zijn en heb gezond te leren eten, maar ook voor mensen met allerlei aandoeningen zoals bijvoorbeeld een nierfunctiestoornis. Deze mensen hebben om de werking van de nier die nog rest optimaal te laten functioneren echt advies nodig over specifieke stoffen die ze juist een periode wel / niet moeten eten en drinken. Hiervoor moet men ook weten wat men normaliter nodig heeft, wat men minimaal nodig heeft en wat men max. mag gebruiken dan moet men ook weten waar dat stofje allemaal juist veel en weinig in voorkomt. Hiermee kan bijvoorbeeld de noodzaak van dialyse uitgesteld worden. Voor de kosten van 1 patiënt die in een jaar niet naar de dialyse moet, kunnen ze heel wat uurtjes dieetadvisering verspijkeren aan een heleboel verzekerden.
vroem schreef:Grappig dat mensen zich druk maken over een tarief van 60,- per uur voor een dietist, en dus de eigen gezondheid, maar zonder blikken of blozen soms meer dan dat aan een kapper besteden meerdere keren per jaar, of aan andere zaken waar geen seconde over nagedacht wordt. Maar zodra het de zorg betreft is het ineens teveel...jammer, mensen zouden eens wat meer moeten proberen te relativeren.
Inderdaad, een uurtarief van 60,- is nog niet eens zo hoog. Vergelijk het eens met een advocaat of notaris dan is men met gemak het 4-voudige kwijt of wat te denken van de reparateur voor het een of het ander een uurtje over de vloer hebben.

Heleen*
Berichten: 31
Lid geworden op: 15 jan 2006 18:56

Re: Dieetadvisering uit basisverzekering

Ongelezen bericht door Heleen* »

Mathilde D. schreef:Tijdens een ziekenhuisopname hoort dieetadvisering bij de paramedische zorg die genoemd wordt onder specialistische zorg bij ziekenhuisopname in de basisverzekering. Zie hieronder voor een stukje uit de basisverzekering van Achmea. (artikel 1 pag. 14) Dus dit wordt niet geschrapt.
Je hebt gelijk. Bedankt! Stelt me toch een beetje gerust. En zie ook mijn eerder genoemde voorbeelden: het zou wel heel bizar zijn als juist deze zorg tijdens een opname ineens niet vergoed zou worden.
Emmy75 schreef:Persoonlijk ben ik van mening dat zaken die met preventie te maken hebben eigenlijk juist meer opgenomen moeten worden in een ZKV ipv die eruit te schrappen.
Eens. Maar juist daarom begrijp ik dit soort keuzes ook niet. Hetzelfde vond ik trouwens toen de fysiotherapie uit het basispakket werd gehaald. Fysiotherapie is echt goedkope zorg met een enorme preventieve werking. Ik vraag mij af hoeveel mensen er nu zijn die met knieklachten of iets dergelijks bij hun huisarts aandringen op verwijzing naar een specialist, die dan weer beeldvormend onderzoek laat doen, om daarna alsnog bij de fysiotherapeut terecht te komen (of onnodig dure behandelingen ondergaan). Fysiotherapie wordt niet vergoed dus "ik wil eerst wel eens een specialist horen. Als die zegt dat ik therapie nodig heb, kan ik dat altijd nog doen", zal men redeneren.
vroem schreef:Grappig dat mensen zich druk maken over een tarief van 60,- per uur voor een dietist, en dus de eigen gezondheid, maar zonder blikken of blozen soms meer dan dat aan een kapper besteden meerdere keren per jaar, of aan andere zaken waar geen seconde over nagedacht wordt. Maar zodra het de zorg betreft is het ineens teveel...jammer, mensen zouden eens wat meer moeten proberen te relativeren.
Daar heb je gelijk in. We zijn vaak te verwend: als het met onze gezondheid te maken heeft, willen we dat vergoed krijgen. Dat is niet altijd reëel natuurlijk. De andere kant is dat voor chronisch zieken met een minimuminkomen dit soort maatregelen echt wel hard aankomen. Als ik naar mezelf kijk, heb ik echt veel extra kosten vanwege mijn handicap. Dankzij een goede aanvullende verzekering krijg ik veel vergoed, maar alsnog wegen de diverse vergoedingen echt niet op tegen de kosten die ik maak. Volgend jaar gaan de premies omhoog en gaat het eigen risico omhoog. Dat alleen al is voor mij een probleem, zeker omdat naar alle waarschijnlijkheid mijn uitkering juist lager wordt. Als dan ook nog de vergoedingen van voor mij noodzakelijke zorg steeds minder worden of zelfs volledig wegvallen, kom ik voor onmogelijke keuzes te staan. En velen met mij.

Robjee
Berichten: 884
Lid geworden op: 11 mar 2007 16:44
Contacteer:

Re: Dieetadvisering uit basisverzekering

Ongelezen bericht door Robjee »

Mathilde D schreef:Tijdens een ziekenhuisopname hoort dieetadvisering bij de paramedische zorg die genoemd wordt onder specialistische zorg bij ziekenhuisopname in de basisverzekering. Zie hieronder voor een stukje uit de basisverzekering van Achmea. (artikel 1 pag. 14) Dus dit wordt niet geschrapt. Ik ben het oneens met Robjee die schrijft dat dit "voor ondervoeding tijdens opname niet vergoed wordt". Dit is fout.
Dat klopt, daar heb je gelijk in. Daar heb ik mij in vergist. Maar gelukkig dat er opmerkzame mensen zijn die dit aangeven.

Robjee
Berichten: 884
Lid geworden op: 11 mar 2007 16:44
Contacteer:

Re: Dieetadvisering uit basisverzekering

Ongelezen bericht door Robjee »

Diëtisten verwachten gemiddeld 40% minder patiënten

In week 2 heeft de NVD een onderzoek uitgezet onder diëtisten naar het te verwachten patiëntencontact op basis van de spreekuuragenda. Ruim 700 diëtisten hebben daarop gereageerd. Het beeld dat daaruit naar voren komt is extreem somber. Dat we ons zorgen maakten is terecht: het aantal afspraken neemt extreem af en de toekomst ziet er zorgelijk uit. Hieronder treft u de resultaten aan waarin de eerste en tweede lijn zijn gesplitst.

Resultaten in de eerste lijn
600 Diëtisten die werken in de eerste lijn hebben aan het onderzoek meegewerkt. Vrijwel iedereen (94%) geeft aan dat zij veel minder afspraken in januari 2012 heeft staan in vergelijking tot januari 2011. De omvang van de afname van afspraken is schrikbarend:
• 10% van de diëtisten heeft > 60% minder afspraken in haar agenda staan
• 27% geeft aan dat de daling van afspraken tussen de 40 en 60% ligt
• 38% van de eerstelijns diëtisten geeft aan dat dit tussen de 25 en 40% ligt.
De gemiddelde afname van het aantal afspraken komt neer op 39%.


Lees hier verder: http://www.nvdietist.nl/content.asp?kid ... d=10623294



Nederlandse Vereniging van Diëtisten daagt minister van VWS

De Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) spant een kort geding aan tegen de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport omdat de diëtist uit het basispakket van de ziektekostenverzekering verdwijnt. De NVD vraagt aan de rechter om de maatregel op te schorten en tenminste een overgangsregeling in te stellen.


Lees hier verder: http://www.nvdietist.nl/temp/444285542/ ... 2-2012.pdf

Wilmamazone
Berichten: 378
Lid geworden op: 15 jan 2010 12:56

Re: Dieetadvisering uit basisverzekering

Ongelezen bericht door Wilmamazone »

(..)omdat de diëtist uit het basispakket van de ziektekostenverzekering verdwijnt(..)
http://nos.nl/artikel/340713-patient-be ... etist.html

eindquote:
De minister zegt dat ze de beslissing goed heeft afgewogen. Door mensen zelf te laten betalen voor de diëtist, kunnen dure medische ingrepen nog wel worden vergoed, laat ze weten. Daarnaast wordt de diëtist altijd nog vergoed als die onderdeel uitmaakt van een bredere behandeling, bijvoorbeeld voor diabetes of COPD.
(vet door mij)
@Robjee

Ik vind de berichtgeving erg verwarrend, want hier stond gisteren dat de diëtist niet volledig uit het basispakket verdwijnt. Heb je daar intussen al echt duidelijke informatie over? Wie nog meer naast mensen met diabetes of COPD of berichtte de NOS onjuist ?

Gesloten