Dat waag ik te betwijfelen. Als een eerste zending in bewaring wordt genomen door de douane en je gaat vervolgens van douaneagent wisselen om er een volgende alsnog door te krijgen (en allerlei andere acties zoals individuele verzendingen) dan kan opzet alsnog bewezen worden.J@@N schreef:De eigenaar van de webshop was weliswaar naïef maar van opzet is geen sprake...
Dat lukt uiteraard niet, wisselen van agent heeft géén enkele invloed op het SAGITTA risicoprofiel bij de centrale aangiftecomputer in Apeldoorn maar het is wèl een poging om alnog lopende controlemaatregelen te ontwijken.
Voor wat betreft het vasthouden van andere goederen zoals de etui's en keyboards geldt art.70 can het Communautair Douane Wetboek (de Europese douaneregeling nr. 2913/92):
Gezien het gebrek aan deskundigheid van de importeur aan de ene kant en de werkwijze van express koeriers aan de andere, is het onwaarschijnlijk dat etui's en keyboards afzonderlijk van de tablets zijn aangegeven. Dat zou ook niet in het belang van de importeur zijn want op de tablets zit 0% rechten bij invoer (evenals de keyboards trouwens) maar op de etui's wel (3% of 9.6% afhankelijk van de stof waar de buitenkant mee bekleed is). Dat màg trouwens wel, dat aangeven als een complete set met het percentage van het belangrijkste onderdeel.Artikel 70
1. Wanneer slechts een gedeelte van de goederen waarop een aangifte betrekking heeft, wordt onderzocht, gelden de resultaten van het onderzoek voor alle goederen van deze aangifte.
De aangever kan evenwel om een aanvullend onderzoek van de goederen verzoeken wanneer hij van mening is dat de resultaten van het gedeeltelijke onderzoek niet voor de rest van de aangegeven goederen gelden.
2. Voor de toepassing van lid 1 worden, wanneer een aangifteformulier verscheidene artikelen omvat, de vermeldingen met betrekking tot elk artikel geacht een afzonderlijke aangifte te vormen.