LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Zomaar verlengen?

Wat jij zoal doet in jouw vrije tijd kan je hier ventileren. Zowel jouw slechte als goede ervaringen.
sweet_devil8
Berichten: 32
Lid geworden op: 06 mei 2010 20:44

Zomaar verlengen?

Ongelezen bericht door sweet_devil8 »

Vorig jaar heb ik me geabonneerd op de Libelle, maar nu hebben ze zonder te informeren dit jaar weer het abonnement verlengd en afgeschreven...
Ik dacht dat dit niet meer toegestaan was?
Of bij tijdschriften nog wel?

rozemarijntje
Berichten: 6897
Lid geworden op: 23 mar 2010 23:14
Locatie: Tussen andere kruiden! Behalve onkruid ;-)

Re: Zomaar verlengen?

Ongelezen bericht door rozemarijntje »

dat ligt eraan wat voor contract u toen getekend heeft?

heeft u dat nog?even nakijken,als er staat wordt automatisch verlengt?helaas dan...dan nu alvast opzeggen voor volgend jaar..

maar even contract nakijken

sweet_devil8
Berichten: 32
Lid geworden op: 06 mei 2010 20:44

Re: Zomaar verlengen?

Ongelezen bericht door sweet_devil8 »

Ik dacht in principe dat het sowieso niet meer toegestaan was ongeacht wat er in het contract staat, gezien dat in strijd is met het wetboek dan

berndv
Berichten: 9044
Lid geworden op: 29 dec 2005 11:10

Re: Zomaar verlengen?

Ongelezen bericht door berndv »

Voor tijdschriften gelden andere regels, maar ze zijn wel degelijk aangescherpt. Het mag met maximaal 3 maand verlengd worden, afhankelijk van de frequentie van uitbrengen. Gezien dit blad wekelijks is, zou de opzegtermijn dus maximaal 1 maand moeten zijn.
http://www.consuwijzer.nl/Uitgelicht/Ab ... verlenging

Heeft u al contact met hen gezocht. Het kan zijn dat ze het hele jaar incasseren, maar dat u desalniettemin gewoon met een opzegtermijn van 1 maand kan opzeggen en vervolgens het teveel betaalde geld terug krijgt.


alfatrion
Berichten: 22040
Lid geworden op: 25 jul 2006 21:05

Re: Zomaar verlengen?

Ongelezen bericht door alfatrion »

De wetswijziging van 1 december 2011 beperkt de mogelijkheden van de aanbieder om overeenkomsten stilzwijgend te verlengen. Het blijft dus mogelijk om af te speken dat de overeenkomst stilzwijgende verlengd wordt.

De wetgeving maakt onderscheid tussen "dag-, nieuws- en weekbladen en tijdschriften" en overige producten en tussen bepaalde en onbepaalde tijd. Voor tijdschriften is toegestaan om de overeenkomst te verlengen met drie maanden met een opzegtermijn van hooguit een maand, of met onbepaalde tijd met een opzeg termijn van hooguit een of drie maanden, afhankelijk van hoe vaak het tijdschrift wordt afgeleverd.

U hoort van de Libelle nieuwe algemene voorwaarden wanneer de oude algemene voorwaarden van Libelle niet voldeed aan deze regels. Wanneer de oude voorwaarden van Libelle niet voldoen aan het geen boven beschreven staat en u ook geen nieuwe voorwaarden heeft ontvangen, dan kun u de stilzwijgende voorwaarde vernietigen.

Het gevolg hiervan is dat er met terugwerkende kracht de overeenkomst niet verlengt is en Libelle het bedrag dus niet had mogen afschrijven. U kunt aan Libelle aangeven dat u de overeenkomst vernietigd omdat hun algemene voorwaarden niet aan de wet voldoen en het afgeboekte bedrag bedrag terug vorderen. Als ze hierop niet ingaan kun u een melding onterechte incasso doen bij de bank en op het op deze wijze terug krijgen. Hoewel u c.a. maanden (als in c.a. een jaar) de tijd heeft raad ik u wel om dit binnen 56 dagen kenbaar te maken aan de bank om discussies te vermeiden.
Laatst gewijzigd door alfatrion op 20 mei 2012 18:00, 1 keer totaal gewijzigd.

Linoge
Berichten: 392
Lid geworden op: 21 feb 2012 16:38

Re: Zomaar verlengen?

Ongelezen bericht door Linoge »

alfatrion schreef: U hoort van de Libelle nieuwe algemene voorwaarden wanneer de oude algemene voorwaarden van Libelle niet voldeed aan deze gereld. Wanneer de oude voorwaarden van Libelle niet voldoen aan het geen boven beschreven staat en u ook geen nieuwe voorwaarden heeft ontvangen, dan kun u de stilzwijgende voorwaarde vernietigen.
Deze gereld????

Hoe vernietig je stilzwijgende voorwaarden? Weet je wel of die er zijn en als je het weet, moet je dan stilzwijgend vernietigen?

alfatrion
Berichten: 22040
Lid geworden op: 25 jul 2006 21:05

Re: Zomaar verlengen?

Ongelezen bericht door alfatrion »

Met stilzwijgende voorwaarde doel ik op een beding waarin beschreven staat dat de gebruiker van de algemene voorwaarden de overeenkomst stilzwijgend verlengt.

Een voorwaarde uit de algemene voorwaarden kun je vernietigen door aan te geven dat je dit doet. Rechters doen dit ook ambtshalve als duidelijk is dat je dit wil. Aangegeven dat je met terugwerkende kracht de overeenkomst niet wenst is ook goed. Het geld laten storneren door je bank, zonder communicatie naar de tegenpartij, lijkt mij wat risicovol.

SaritaX
Berichten: 130
Lid geworden op: 27 nov 2010 15:42

Re: Zomaar verlengen?

Ongelezen bericht door SaritaX »

In de nieuwe Libelle zit een kaart om lid te worden en daarop staat dat na het eerste jaar het abonnement per maand opgezegd kan worden. Ik denk dat je dan gewoon het teveel betaalde bedrag terug krijgt.

mmaasman
Berichten: 6
Lid geworden op: 09 jan 2012 09:14

Re: Zomaar verlengen?

Ongelezen bericht door mmaasman »

@Sweet_devil8, heb je Sanoma zelf al gebeld? Want daar zal men je vast vertellen dat SaritaX gelijk heeft.

Abonnementen op kranten en tijdschriften mogen nog altijd stilzwijgend worden verlengd, ofwel voor onbepaalde tijd ofwel voor bepaalde tijd. Die bepaalde tijd mag maximaal 3 maanden zijn en er geldt geen maximum voor het aantal verlengingen met 3 maanden. Dat kan dus keer op keer. Belangrijk om te weten: betaaltermijnen behoeven wettelijk niet gelijk te lopen aan abonnementtermijnen. Dat betekent dat het mogelijk is bijvoorbeeld door middel van algemene voorwaarden een jaarbetaling af te spreken (dat is meestal ook goedkoper voor de consument, want de kosten voor de uitgever zijn dan lager). Zo'n jaarbetaling kan dus ook als het abonnement steeds met drie maanden wordt verlengd, maar ook bij verlenging met onbepaalde tijd en uit één van de berichten hierboven leid ik af dat Libelle inderdaad verlengt met onbepaalde tijd. Als abonnees per maand zouden betalen zouden ze waarschijnlijk duurder uit zijn dan in één keer een bedrag voor een heel jaar.

Zegt de abonnee zijn abonnement op voordat de betaalde periode is afgelopen, dan zal hij zijn vooruitbetaalde betaalde bedrag weer terugkrijgen. Maar een eventuele korting vanwege de jaarbetaling mag door de uitgever wel worden verrekend.

Omdat een jaarbetaling wettelijk is toegestaan kan een eventuele algemene voorwaarde waarin dit is opgenomen niet worden vernietigd. En om meteen van vernietigen en rechters te spreken vind ik sowieso nogal voorbarig als er nog geen contact is geweest met de uitgeverij.

alfatrion
Berichten: 22040
Lid geworden op: 25 jul 2006 21:05

Re: Zomaar verlengen?

Ongelezen bericht door alfatrion »

Een beding uit de algemene voorwaarden waarin staat dat er vooruit moet worden betaald voor meer dan 50% van de drie maanden abonnementsgeld, bij verlenging met drie maanden, is onredelijk bezwarend en kan daarmee vernietigd worden.
Artikel 7:26 lid 2 BW schreef:De betaling moet geschieden ten tijde en ter plaatse van de aflevering. Bij een consumentenkoop kan de koper tot vooruitbetaling van ten hoogste de helft van de koopprijs worden verplicht.
Artikel 7:6 lid 2 BW schreef:Lid 1 is niet van toepassing op de artikelen 11, 12, 13, 26 en 35, doch bedingen in algemene voorwaarden waarbij ten nadele van de koper wordt afgeweken van die artikelen, worden als onredelijk bezwarend aangemerkt.
Los hiervan kan gesteld worden dat met een beding onredelijk bezwarend is, omdat daarmee de balans tussen de rechten en plichten van partijen op significante wijze in het nadeel van de tegenpartij wordt verstoord.

MAXIEM

Re: Zomaar verlengen?

Ongelezen bericht door MAXIEM »

sweet_devil8

2) overeenkomsten tot het geregeld afleveren van dag-, nieuws-, week- en maandbladen en tijdschriften (2)

Voor de tweede categorie overeenkomsten (2) is de regeling iets anders. Stilzwijgende verlenging is (nog) toegestaan voor telkens maximaal drie maanden.
Voor abonnementen op bladen en tijdschriften die minstens één keer per maand geleverd worden geldt een opzegtermijn van maximaal één maand. Voor abonnementen op bladen en tijdschriften die minder dan één keer per maand geleverd worden geldt een opzegtermijn van maximaal drie maanden.

Bronvermelding: Consuwijzer/Solv/Alfatrion/Maxiem/ReadAC
--------------------------------------------------------------------------------------
Ongeacht wat er (nog) in de algemene voorwaarden staat, mag dus een abonnement op de Libelle telkens stilzwijgend met 3 maanden worden verlengd. De abonnementskosten mogen dus ook maar voor 3 maanden automatisch worden geïnd (tenzij jij na 1-12-2011 schriftelijk hebt ingestemd met een andere betalingstermijn). Heeft de uitgever dat niet gedaan en nog de abonnementskosten voor een heel jaar geïnd, dan kun je het beste onmiddellijk de automatische afschrijving storneren en zelf handmatig de abonnementskosten voor 3 maanden overschrijven. Daarnaast kun je nu al met in achtneming van een opzegtermijn van 1 maand, het abonnement opzeggen nadat de huidige nieuwe kontraktperiode (van 3 maanden) is verstreken. Verstuur die opzegging (zeker bij deze uitgever) aangetekend en met bewijs van ontvangst. Vraag om een schriftelijke bevestiging van jouw opzegging en houdt op zijn minst je bankrekening nog minstens 1 jaar in de gaten.

Sukses, Maxiem.

guardians
Berichten: 28
Lid geworden op: 15 nov 2011 21:00

Re: Zomaar verlengen?

Ongelezen bericht door guardians »

Ik dacht dat voor elk abonnement dezelfde regels gelden. Blijkbaar niet dus. Toch een puntje om rekening mee te houden.

MAXIEM

Re: Zomaar verlengen?

Ongelezen bericht door MAXIEM »

guardians

Dat is dus niet zo. Daarom plaats ik hier ook even de andere "hoofdregel".

Zie:

Vanaf 1-12-2011 hebben consumenten na de eerste volle kontraktperiode/abonnementsperiode het recht om op dezelfde manier op te zeggen, als de wijze waarop het abonnement/kontrakt is aangegaan (per post, e-mail,fax e.d.). Maar……de consument moet wel nog steeds zelf bewijzen dat de opzegging is aangekomen. Dat kan bij telefonisch of per mail opzeggen lastig zijn. Bewijzen dat de mail bijvoorbeeld verzonden is, is namelijk niet hetzelfde als bewijzen dat deze aangekomen is. Een bedrijf mag overigens geen afsluit- of administratiekosten rekenen voor het opzeggen onder het nieuwe wettelijk regiem.

Voorts kan een bedrijf tegenover consumenten de Wet Van Dam niet uitsluiten of buiten toepassing verklaren. De wet geldt altijd, ongeacht wat er in algemene voorwaarden staat en ook ongeacht wat consument en bedrijf hebben afgesproken. Daarom is mijn advies om met een bedrijf geen individuele afspraken af te spreken, die afwijken van de wet van Dam.

Let op: lidmaatschappen van vereniging blijven per jaar of conform de verenigingsstatuten opzegbaar.

Een heel belangrijke verandering is verder, dat in de nieuwe situatie proefabonnementen automatisch aflopen en niet meer stilzwijgend en automatisch mogen worden omgezet in een gewoon (jaar)abonnement. Bij een proefabonnement geldt dus nooit een opzegtermijn! Volgens de nieuwe wet stopt het proefabonnement vanzelf na de afgesproken proefperiode. Opzegging is dus niet meer nodig!

Binnen de regeling voor stilzwijgende verlenging, wordt een onderscheid gemaakt tussen:

1) overeenkomsten tot het geregeld afleveren van zaken of diensten (elektriciteit daaronder begrepen). Hierbij kun je dus denken aan sportschoolabonnementen, energiecontracten, telecomabonnementen en bijvoorbeeld internetdiensten (zoals webhosting e.d.) (1)

2) overeenkomsten tot het geregeld afleveren van dag-, nieuws-, week- en maandbladen en tijdschriften (2)

Voor de eerste categorie overeenkomsten (1) geldt, dat een stilzwijgende verlenging van een overeenkomst van bepaalde duur, niet meer is toegestaan. Bij een overeenkomst van onbepaalde duur heeft de consument het recht om (op elke datum) op te zeggen met een opzegtermijn van maximaal één maand na de eerste volle kontraktperiode.

Voor de tweede categorie overeenkomsten (2) is de regeling iets anders. Stilzwijgende verlenging is toegestaan voor telkens maximaal drie maanden.
Voor abonnementen op bladen en tijdschriften die minstens één keer per maand geleverd worden geldt een opzegtermijn van maximaal één maand. Voor abonnementen op bladen en tijdschriften die minder dan één keer per maand geleverd worden geldt een opzegtermijn van maximaal drie maanden.

Bronvermelding: Consuwijzer/Solv/Alfatrion/Maxiem/ReadAC

Met vriendelijke groet, Maxiem/ReadAC
Laatst gewijzigd door MAXIEM op 04 jun 2012 18:30, 1 keer totaal gewijzigd.

guardians
Berichten: 28
Lid geworden op: 15 nov 2011 21:00

Re: Zomaar verlengen?

Ongelezen bericht door guardians »

Duidelijk maxiem

MAXIEM

Re: Zomaar verlengen?

Ongelezen bericht door MAXIEM »

guardians

Graag gedaan!

Maxiem.

olaf79
Berichten: 8271
Lid geworden op: 17 okt 2011 23:53

Re: Zomaar verlengen?

Ongelezen bericht door olaf79 »

Opzich een goede zaak dat eindelijk het stilzwijgend verlengen is aangepakt. Alleen wordt het dan weer onnodig moeilijk gemaakt door kranten e.d. een andere positie te geven. Ik snap sowieso niet waarom dat nodig is. Alsof de krant voor een heel kwartaal vooruit gedrukt wordt. :roll:

Gesloten